Kayseri Yemekleri – Kayseri’de Yenilmesi Gereken 9 Lezzet
Kayseri, hem kış sporları hem de mutfağı ile ünlü güzel şehirlerimizden biridir. Özellikle ün kazanmış birbirinden güzel Kayseri Yemekleri varken. Birçok insanın kış sporları için tercih sebebidir. Ben genelde iş nedeni veya arkadaş ziyaretlerimde o muhteşem lezzetleri tatma şansını yakalayanlardanım.
Kayseri insanının çok misafirperver olduğunu da söyleyebilirim. Konumu gereği ile tarihte birden fazla uygarlığa da ev sahipliği yaptığını görüyoruz aslında. Bu nedenle de bu mutfak kültürünün zengin olması kaçınılmaz olmuş.
Şimdi gelin bu lezzetli Kayseri yemeklerini beraber inceleyelim…
1. Kayseri Mantısı
Kayseri dendiğinde aslında aklımıza gelen ilk yemeklerde biridir mantı. Özelliği ise, eski şimşir kaşıkta 40 adet (10 mantı= 1 yemek kaşığı) sığabilmesi. Mantının kaynatıldığı suya, salça ve yağ önceden konularak mantıyla birlikte pişmesi sağlanır.Servis yapılırken suyuyla birlikte yapılırken, yoğurt ve baharatlar yanında verilmekte.
2. Kayseri Yağlaması
Hamur işi seven bir insan olarak gereçekten bayılarak yediğim yöresel lezzetlerden biridir. İncecik hamur üzerinde özel kıymalı harç farklı bir lezzet oluşturmuş. Kayserililerin ilk önerdiği yerlerden biri Elmacıoğlu. Kayserinin yemek konusunda ki marka mekanlarından.Şehirde hem yerli halkın hem de gezginlerin en uğrak mekanlarından birisi. Aynı zamanda Kayseri iskender de de meşhurmuş. Biz iskender deneyimleyemedik vaktimiz yoktu. Ancak sizin vaktiniz olursa deneyimleyip bizimle paylaşabilirsiniz çok çok iyi olduğu söyleniyor
3. Etli Yaprak Sarması ve Su Böreği
Üstünde salçalı bir sosla servis edilen bu etli yaprak sarmasına bayılacaksınız. Yedikçe kendini yediriyor ! Ayrıca altı ve üstü nar gibi kızarmış peynirli – kıymalı su böreğinden de tatmalısınız.
4. Gileburu Suyu
Kayseri ve çevre illere özel kırmızı meyve olan Gileburu‘ndan yapılmaktadır. Düzenli içildiğinde böbrek taşı hastalarının taşını oynatıyormuş. Kırmızı meyve olduğu için aynı zamanda tam bir antioksidant kaynağı demek yanlış olmaz. Tadı biraz buruk, baharatlı gibi olduğundan biraz şeker eklenerek veya portakal suyu ile karıştırarak tüketilebilir. Benim favorim portakal suyu ile olan.
5. Haşlama İçli Köfte
İçli köfte malum farklı yörelerimizde farklı tatlara sahip. Kayseri‘de haşlama usulü ile yapılan içli köfte de epey lezzetli.
6. Pastırma – Sucuk
Kayseri‘nin olmazsa olmazıdır pastırma ve sucuk. Türk milleti olarak severiz ama yabancı dostlarımızın da geldiklerinde bayılarak yediklerinden diyebiliriz.
7. Tahinli Katmer
Kayseri yöresinde evlerde çokca yapılan şekerli veya şekersiz bir hamur işi türüdür. Tahin bu bölgede bayağı yaygın kullanılmaktadır. Bu nedenle gerçek el usulü ile helva yapan küçük işletmeler bu bölgede yoğun..
8. Nevzine Tatlısı
Düğün, bayram gibi özel günlerde yapılan bu yöreye özgü bir tatlı Nevzine Hanım tatlısı. Un – tahin – ceviz karışımı bir hamurun pişirilmesi ve daha sonra pekmezli bir şerbet ile ıslatılması ile hazırlanıyor. Bu tatlının bir de fıstıklısı var ve ikisi de birbirinden lezzetli. Önemli günlerde önemli misafirlere yapılıyormuş. Yöresel olan bu tatlı İrmik ve pekmezin karışımıyla ortaya çıkıyor. Restoranların menülerinde kolayca rastlayabilirsiniz.
9. Tahinli Kadayıf
Kadayıfın şerit halinde özel kesilmesi ve aralarına tahin, ceviz veya fıstık eklenerek yapılan bir tatlı çeşidi.
Kayseri’ye yapacağınız ziyaretlerde bu lezzetleri denemeden dönmeyin derim. Anadolu’nun bu güzel şehrinin en az kendisi kadar güzel yemeklerini tatmadan dönerseniz yazık olur. Yerlileri bu kadayıfı genelde kendi evlerinde yapıyorlar yada fırında yaptırıyorlar. Yöresel ve bir o kadar lezzetli olan bu tadı mutlaka denemelisiniz. Gittiğiniz herhangi bir fırında veya yöresel kahvaltı mekanlarında deneyimleyebilirsiniz.
Kayseri Gezi Rehberi yazımız için tıklayın
Gittiğim şehirlerde yöresel yemekleri denemek en büyük hobilerimiz arasında. Özellikle eşimin yemek yemeyi sevmesi beni de biraz etkiledi diyebilirim:) Hep aynı şeyleri ve bildiğim lezzetleri tatmaktansa bilmediğim yerlerde bilmediğim yemekleri tatmayı yeğliyoruz. O yüzden de yemek içme olarak size yöresel lezzetlerini anlatmak istiyorum.
Kayseri mutfağının mantı ve pastırmadan ibaret olduğu düşünülüyorsa en baştan anlaşalım ki yanılıyorsunuz! Oldukça zengin bir yöresel yemek kültürüne sahip. Harikalar yaratan mutfağıyla Türkiye’nin gurme turu rotasyonlarından biri olarak adını daha fazla duyuruyor.Kayseri’de yemeye başladınız mı genelde yağlı yemeklerin ve hamur işinin hep ön planda olduğunuz görebilirsiniz. Gitmişiz yemeyelim mi?
Kayseri Gezi Rehberi Videomuz için Tıklayın