Güney Kore Gezi Rehberi | Güney Kore dendiğinde herkesin aklına ilk olarak kozmetik, k-pop, Kore dramaları, güzel kızlar, yakışıklı erkekler geliyor. İzleyenler az çok bilir ve herkes de az çok izlemiştir Kore dizilerini. Kore dizilerinde hayat gerçekten drama sahnelerinden fırlamış gibi, herkes aşırı sevimli, dünya tozpembedir. Ve giderken hep bunu düşündüm, gerçekten öyle mi acaba. Arkadaşlar açıklıyorum: gerçekten öyle. Seul sokaklarında sanki herkes idol, sanki herkes oyuncu.
Güney Kore Gezi Rehberi yazısını yazarken ve Güney Kore hakkında düşünürken fark ediyorum da öyle çok özlemişim ki Kore’yi, insanını, yemeklerini belki de kısaca her şeyini. Türk olduğumuzu söylediğimiz zamanlarda ise bize fazladan yiyecek, fazladan hediye vermek istediler ve her seferinde şu sözü duyduk: “Türkiye, kardeş ülke!” Bu yazıyı okuduktan sonra Kore hakkında bilmeniz gereken çoğu şeyi öğrenmiş olacağınızı umuyorum ?
Güney Kore’ye Vize Nasıl Alınır? | Güney Kore Gezi Rehberi
Güney Kore Gezi Rehberi’ne vize kısmı ile devam etmek istiyorum. Belki de Asya ve Uzak Doğu ülkelerini sevmemizdeki en büyük etkenlerden biri bu vize konusu olabilir. Güney Kore, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. 90 gün süresince istediğiniz gibi Güney Kore topraklarında gezebilirsiniz. ? Eğer daha fazla kalmak isterseniz konsolosluğa başvuru yaptıktan sonra kalış sürenizi uzatabilirsiniz.
90 gün süresince ülkede özgürce dolaşabilirsiniz ancak uçakta size dağıtılan formu (Declaration Form) ülkeye giriş esnasında teslim etmeniz gerekiyor. Doldurmadan uçaktan inmeyin ve çantanızda kalem bulundursanız hoş olur ama yoksa da çok dert etmeyin kabin görevlilerinden istediğinizde size kalem getiriyorlar. Oldu da formu dolduramadınız ya da kaybettiniz üzülmeyin pasaport sırasında bekleyeceğiniz yerde bu declaration formlardan bulabilirsiniz. Pasaportları kontrol ederken hangi ülkenin pasaportuna sahipseniz onun dilinde “Güney Kore’ye hoş geldiniz!” seslendirilmesi yapılıyor. Bu benim çok hoşuma gitmişti ve kendimi güvende hissetmiştim.
Güney Kore Uçuş Seçenekleri Nelerdir?
Öncelikle uçak biletinden bahsedelim. THY, Asiana Airlines, Korean Airlines şirketlerinin yaklaşık olarak her gün Seul’e direkt uçuşları bulunmaktadır. Eğer aktarmalı uçmayı tercih ederseniz Emirates, Qatar, Etihad, Alitalia gibi birçok seçenek de mevcut. Aktarmalı uçuşların fiyatları aktarmasız uçuşlara göre tabii ki daha uygun ama böyle bir kesinlik yok.
Mesela ben uçak biletimi 4 ay öncesinden yani Mart 2018 tarihinde 3 Temmuz 2018 tarihi için kişi başı 2500 TL gibi uygun bir fiyata aktarmasız olarak kız kardeşim ve kendim için satın almıştım. Aslında bilet bakarken fiyatlar daha uygun olduğu için hep aktarmalı olarak hesaplamıştım ama daha önce de dediğim gibi sürekli bilet peşinde olursanız aktarmasız, bütçenize uygun bilet bulacağınıza eminim. ?
Güney Kore’ye Uçuş Nasıldı? | Güney Kore Gezi Rehberi
Aktarmasız uçuş yaklaşık olarak 12 saat sürdü. Başta herkes gibi benim de aklımda hep 12 saat uçakta ne yapacağım korkusu vardı fakat zaman gerçekten beklediğinizden daha hızlı geçiyor. Uçuş konforu ve yiyecekler konusundaki endişelere gelecek olursam, gerçekten her konuda çok memnun kaldım. Ben oturacağım yeri check-in sırasında değiştirerek 4’lü koltuklardansa 2’li koltukları tercih ettim, konfor açısından size de bunu tavsiye ederim çünkü yolculuk uzun.
Şimdi gelelim uçakta bizi korkutan diğer bir şey: yemek. Gerçekten aç kalmaktan çok korkuyorduk. Çünkü kendi adıma konuşacak olursam biraz yemek seçen bir insanım ve önüme ne çıkacak acaba diye endişelendim. Fakat uçuş esnasında anladım ki korkularım yersizmiş. 12 saatlik uçak yolculuğum boyunca sürekli bir servis oldu ama ana yemek olarak 3 öğün yemek verildi. Menüde iki çeşit yemek oluyordu. Kore yemeği ve Avrupa tarzı yemek arasında tercih yapabiliyorsunuz.
Adapte olabilmek adına ilk tercihimiz Kore yemeği üzerine oldu fakat alışık olmadığımız
için yiyemedik. Ama tadı kötü olduğundan değil herkes bayılarak yiyordu. Bizim yiyemediğimizi gören kabin görevlisi bize atıştırmalık krakerler getirdi ve sürekli bize ‘doydunuz mu?’ diye sordu. Kore insanlarıyla iletişime geçtiğinizde fark edeceksiniz ki ilk soruları ‘aç mısın?’ olacak.
Uçuş esnasında ayrıca size uçak içinde kullanabilmeniz için terlik, battaniye, diş fırçası ve diş macunu da vererek eksiksiz hissetmenizi sağlıyorlar. Diğer firmalarda nasıl oluyor bilmiyorum yada aktarmalı uçuşlarda düzen nasıldır bilmiyorum ama bizim deneyimimiz bu şekildeydi. ?
Seul’de Incheon ve Gimpo adında iki tane havaalanı bulunmaktadır. Incheon’a yurtdışı uçuşları daha fazladır ve Incheon’dan Seul şehir merkezine ulaşım daha kolaydır. Şehir merkezine taksi, metro, otobüs gibi birçok ulaşım aracı kullanabilirsiniz. Bu ulaşım araçlarını kullanmak için “T-Money Card” alabilirsiniz. Aynı zamanda bu kartları bazı marketlerde de kullanabilirsiniz. Bir de bu kartlarda depozito mantığı bulunmakta. Kartı seyahatinizin sonunda bilet yüklediğiniz makinelere iade ederseniz depozitonuzu geri alabilirsiniz. Ama bu kartlar o kadar güzel ki biz iade etmeye kıyamadık ve hatıra olarak saklamaya karar verdik.
Güney Kore’de Para Birimi Nedir?
Kore para birimi won olarak adlandırılıyor. 1 won 0,0048 Türk lirası ve 1 won 0,00088 dolar olarak değeri vardır. Açıkçası bizim en zorlandığımız noktalardan biri para hesabı yapmaktı. Bizde para üzerinde hiç 0 olmaması ve onlarda çok fazla 0 bulunması biraz kafamızı karıştırmıştı.
Kore’ye giderken yanınızda paranızı dolar olarak götürürseniz wona çevirmek daha kolay olabilir. Havaalanında bulunan exchange officelerde çok rahat çevirebilirsiniz. Havaalanı ile şehir içerisinde bulunan exchange officelerindeki dolar değerleri aynı, bu yüzden içiniz rahat olabilir.
Güney Kore’de Konuşulan Diller Nelerdir?
Kore’nin ana dili Korece. Size ilginç gelebilir ama tarihte Korece ile Türkçe’nin kesiştiğine dair birtakım teoriler mevcut. Tarihi tam olarak belirlenemeyen çok çok eski zamanlarda Korelilerin ve Türklerin atalarının kullandığı Altayca adında ortak bir dil varmış. Türkler ve Koreliler bu dil sayesinde anlaşırlarmış fakat zamanla insanların çoğalması, farklı coğrafyalara yayılıp uzaklaşmalarından dolayı bu ortak dilden kopmalar olmuş. Şu an konuşulan Korece ve Türkçe Altay dilinden ayrılıp kendilerini oluşturmuş.
Fakat çoğu genç kesim İngilizceye hâkim. Aslında tam olarak bilmeseler bile yardım etmek için çok çaba gösteriyorlar. Kendi işlerini bırakıp size gitmek istediğiniz yere kadar eşlik etmek konusunda çok ısrarcı oluyorlar.
Yerel alışveriş bölgelerinde bildiğiniz birkaç Korece kelime söylediğinizde insanların çok hoşuna gidiyor ve size indirim yapmak istiyorlar. Yemek yedikten sonra teşekkür etmeyi ihmal etmeyin çünkü onların kültüründe yemeğin tabakta kalması bile yemeği beğenmediğinizi düşünmelerine sebep oluyor.
Teşekkür ederim: kamsahabnida (okunuşu kamsahamnida)
Kolay gelsin: sugohaseyo (okunuşu sugohaseyo)
Güney Kore’de İklim Nasıldır ve Ne zaman gidilmeli?
Güney Kore aynı Türkiye gibi dört mevsimi de yaşayan bir ülke olduğu için ne zaman giderseniz gidin kendinizi mutlu hissedeceğinize eminim. Fakat şunu da söylemeliyim ki kış zamanı aşırı soğuktan biraz donabilir, yaz günleri de aşırı sıcaktan biraz boğulabilirsiniz.
Tabii ki her yerin daha gezilesi görülesi bir tarih aralığı vardır. Güney Kore’de de böyle zamanlar var. Eğer gitmek için bahar aylarını tercih ederseniz geziniz daha sıkıntısız ve rahat geçebilir. Üstelik Nisan-Haziran ayları arasında giderseniz muhteşem kiraz ağacı manzaralarına şahit olabilirsiniz. Fakat bu dönem Güney Kore’nin en pahalı dönemi bunu da unutmamak gerekiyor.
Güney Kore’de Toplu Taşıma/ Ulaşım Nasıldır?
İşte burası en güzel kısım. Bakın ben İstanbul sınırları içerisinde sürekli kaybolan bir insanım. Hatta yaşadığım mahallede bile kaybolabilecek potansiyele sahibimdir. Ama Güney Kore sınırları içerisinde bir kere bile kaybolmadım. Çünkü belki de dünyanın en güzel metro ağına sahip olabilir. Hatta kaldığım süre boyunca sadece 1 kere otobüs kullandım ve geri kalan bütün ulaşımımı metro ile gerçekleştirdim.
Aslında dünyadaki birçok toplu taşıma aracında bazı koltuklar yaşlılara ve hamilelere ayrılmıştır. Bu kurala gerçekten uyan toplum sayısı maalesef çok az. Fakat bu güzel kuralı Kore halkı çok ciddiye alıyor. Seul’e indiğimiz ilk gün bizi havaalanında Koreli bir arkadaşımız karşıladı ve birlikte metroya bindik. Metro gerçekten çok kalabalıktı, bir sürü insan ayaktaydı. Fakat hamile/yaşlı koltuğu boştu ve bir sürü insan ayakta olmasına rağmen kimse oraya oturmuyordu. Arkadaşımıza sorduk orası hamile koltuğu ama çok kalabalık, insanlar ayakta neden oturmuyor kimse diye. O da bize Korelilerin bunu çok önemsediğini, her an hamile ya da yaşlı birinin gelip yer istemeye çekinebileceğini, bu yüzden koltukların boş olması gerektiğini söyledi.
Biz Güney Kore’deyken “KakaoMetro-Subway Navigation” uygulamasını kullandık ve bu uygulamaya aşık olduk desek yeridir. Uygulamada bulunduğun konumu yazmak yerine işaretlemesine izin veriyorsun ve gitmek istediğin yeri yazdıktan sonra sana kullanabileceğin bütün yolları, bu yolların kaç dakika süreceğini ve ne kadar ücret ödeyeceğini gösteriyor. Üstelik metro kalabalığı yüzünden ekranı göremiyor veya söylenilen durağı anlayamıyorsan uygulamayı açtığın anda sana o an hangi durakta olduğunu ve gideceğin yere kaç durağının kaldığını gösteriyor ? E bu uygulama daha sana ne yapsın? ?
Güney Kore’de Konaklama Seçenekleri Nelerdir?
Kore denilince Asya’nın en pahalı ülkelerinden biri olduğu için başta insanın gözü korkmuyor değil. Fakat sonradan fark ediyorsunuz ki her bütçeye uygun konaklama olanakları mevcut. Otel, hostel, hanok evleri, Airbnb evleri, couchsurfing, motel seçenekleri var.
Ben Airbnb’den ev kiralayarak gittim ve verdiğim en iyi karardı diyebilirim. Ev çok güzeldi, farklı insanlarla tanışma fırsatı buldum ve üstelik daha ucuza geldi. Airbnb ne? Diye soracak olursanız: kişilerin evlerinin odalarını ya da evlerinin tamamını kiralamaları üzerine kurulmuş bir site. Yorumlara bakarak evin özelliklerini öğrenebilirsiniz ve yorumların çoğu güvenilirdir. O evde kalma süreniz dolduğunda Airbnb size direkt mail atıyor ve konaklamanızı değerlendirmenizi istiyor. Airbnb ile ilgili daha fazla bilgi almak için diğer yazımızı da okuyabilirsiniz. Airbnb
Yalnız şunu söylemem gerek moteller biraz daha çiftler tarafından “love hotel” şeklinde kullanılıyor. Bu sebeple fiyatları biraz daha uygun. Bu yüzden ucuz diye bulduğunuz yere direk atlamayın, yorumları bir okuyun bakalım love hotel miymiş, yoksa daha normal bir hotel miymiş öğrenin.
Couchsurfing‘de ise biraz kendinizden bahsederek orada yaşayan yerel halkın evinde konaklamak üzere istek gönderiyorsunuz. Bu konaklamalarda genelde ücret talep edilmiyor. Ben Kore’de denemedim fakat Kore halkı Türkleri o kadar seviyor ki çok rahat yer bulacağınıza inanıyorum. Hem denemekten ne çıkar? Couchsurfing ile ilgili yazımızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz. Couchsurfing
Güney Kore’de Alışveriş Nerelerde Yapılabilir?
Gelelim diğer bir eğlenceli kısma. Hani hep denir ya Güney Kore kozmetik cenneti diye. Gittik, gördük çok doğru arkadaşlar. Tam bir kozmetik cenneti, adım attığınız her sokakta bir kozmetikçi var. Metro istasyonlarının içerisinde bile kozmetik mağazaları mevcut. Fakat tek güzel şeyleri kozmetikçileri değil tabii ki. Aynı zamanda uygun fiyatlı butik kıyafet mağazaları da bir harika. Seul’un en büyük alışveriş bölgelerini sayacak olursak Insadong, Hongdae, Dongdaemun ve Myeongdong diyebiliriz.
Insadong için hediyelik eşya cenneti desek yalan olmaz. Fiyat açısından en uygun hediyelikleri Insadong’da bulabilirsiniz. Ayrıca “Insadong arts and crafts market” adındaki mekânda hem yerel sokak yiyecekleri hem de el emeği hediyelikler bulunmakta. Gezerken çok zevk alacağınıza inanıyorum. Genelde hediyelik alışveriş için Myeongdong bölgesi öneriliyor turistlere fakat yerel halkın asıl önerdiği nokta Insadong.
Hongdae, üniversite bölgesi şeklinde de anılıyor ve çevresinde birçok küçük butik mağazalar bulunmakta ve fiyatlar çok uygun. Son olarak Dongdaemun da alışverişin kalbinin attığı diğer bir nokta. Fakat bana asıl fikrimi soracak olursanız hediyelik alışveriş için Insadong, kıyafet alışverişi için Hongdae en ideal bölgeler.
Umarım anlattığım her şey işinize çok yarar. Kız kardeşim ve ben Kore gezimizde gerçekten çok eğlenmiştik. Mesela tekrar gitmek ister misiniz diye sorsanız cevabımız ise kesinlikle ‘evet’ olur! Okurken çok zevk almanızı diliyorum, tekrar görüşmek dileği ile!
Hoşça kalın 🙂
Güney Kore’de Yaşam Videosu için Tıklayın
Hasibe Betül Erdem
4 yorum
Asya ülkelerine henüz gitme fırsatım olmadı ama bu yazıyı okuduktan sonra gitmiş kadar oldum diyebilirim veya şuan gitmek istesem sanırım bilmem gereken bütün bilgiye bu güzel samimi yazı sayesinde öğrenmiş oldum. O kadar güzel ayrıntılı yazmışsın ki, şuandan ben de kendimi güvende hissettim diyebilirim. Diğer taraftan, çok güzel bir betimleme yeteneğin var. Paylaştığın fotoğraflara bakmadan, betimlemerin sayesinde güzümde canlandı hepsi resmen. Bu güzel gezi rehberi yazın için minnettarım.
Sevgiler..
Asya ülkeleri çok farklı bir dünya ve keşke her birini görebilmiş olsak. Belki ilerde görürüz? Beğenmene çok sevindim. Teşekkürler! 🙂
Size bir kaç soru sprsak ve bize yaedımcı olabilir misiniz? Gerid önüşünüzü bekliyor olacağım, teşekkür ederim.
@reshontheway Instagram adresinden sorabilirsiniz.