Mısır’a Nasıl Gidilir? 2000’li yıllarda yayınlanan ‘The Mummy’ serisi ile Mısır’a yolculuk yapma hayali bir dönem pek çoğumuzun aklına kazınmıştı. Piramitlere uzanan o gizemli yolculuğu oraları canlı kanlı görmeyi, hiyeroglif yazılara dokunmayı hayal edenler ve merak edenler için Mısır Ulaşım Rehberi’ni hazırladım.
Mısır, Türkiye’den vize talep eden bir ülke. Shengen Vizesi gibi pahalı değil. Lakin konsoloslukla alakalı bir durumdan dolayı vizelerin çıkma süresi çok değişkenlik gösteriyor. Bizimle aynı dönemde başvuru yapıp vizesi bilet tarihine yetişmeyen insanlar vardı. Aman dikkat! Bu yazımda Tanrılar Ülkesi’ne nasıl gidilir, şehirlerarası ulaşım nasıldır, nelere dikkat edilmelidir sorularının cevaplarını bulabileceksiniz. Keyifli okumalar.
1.Türkiye’den Ekonomik Ulaşım | Mısır’a Nasıl Gidilir?
5 adımda Mısır’da şehirler arası yolculuğumuzun ilk kısmı başlıyor. Pegasus havayollarının kampanyalarını takip ederek almış olduğumuz biletlerimiz, gidiş dönüş 750 TL gibi uygun bir fiyata mal olmuştu. Mısır’da 3 tane havaalanı var ve gidiş – dönüş olarak en uygun rota ve planlama yapmak için gidişi Hurghada dönüşü ise Sharm El Sheik şeklinde yapabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından – Hurghada Havalanına uçuş yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Yemek servisi vs tabii ki Pegasus Havayolları olduğu için ücretli 😊
2. İstanbul-Hurghada | Mısır’a Nasıl Gidilir?
Yaklaşık 3.5 saat süren uçuşumuz sonunda Hurghada’ya ulaştık. Rota ve maliyet anlamında en ekonomik uçuşu ilk durağımıza yapmış olduk ve Hurghada Havaalanındayız. Bagajımız olmadığından doğrudan kapılara yönelip pasaport sırası bekliyoruz. Uçakta bize doldurmamız için verilen ülkeye giriş formları ile pasaportlarımızı göstererek artık Tanrılar Ülkesi’ne giriş yapmış olduk.
İlk olarak havalanında hemen döviz değişimi yapabildiğimiz küçük makineler var. Elimizde Mısır Parası olsun diye çok az bir miktar bozduk. Malum havaalanlarında kur farkı çok daha büyük ve ciddi komisyon kesintisi yapıyorlar. Yine havaalanında telefon hattı satılan yerler de var fakat biliyoruz ki şehir merkezinde bu şeyler daha ucuz .😊 Bundan dolayı sabredip şehir merkezinden almanızı tavsiye ederim. Çok acil değilse tabii ki .
Uber, Mısır’da da kullanılan uygulamalardan. Havalanından wifi’ye bağlanıp uber çağırarak, kalacağımız hostele 60 TL’ye (2022 ) varmıştık. Gece indiğimizden dolayı başka araç yoktu ve Uber daha cazip gelmişti. Normalde şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsleri de transferi sağlıyor.
3. Luxor’a Yolculuk | Mısır Ulaşım Rehberi
Mısır’da maalesef Avrupa gibi gelişmiş otobüs ya da tren ağları yok. Mısır’da otobüs firmalarının kendi otogarları var. Bilet almak istediğinizde her bir firma için başka bir yere gitmeniz gerekiyor. Mısır’ın açık hava müzesi olarak adlandırılan şehri Luxor’a biletimizi almak için otogara gittik. Yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor. Otobüsler oldukça konforsuz ve rahatsız edici. Gece donmamak için yanınıza uzun kollu kıyafetler almalısınız. Gece yolda askerler tarafından güvenlik kontrolleri yapılabiliyor bu yüzden gece vakti biri sizi dürterse korkmayın 😊
Gelelim bagaj konusuna. Buralarda bu konuda ilginç durumlarla çok karşılaşacaksınız . Biz bagajı yerleştirdik. Birileri bizden ekstra para istedi. Önce olayı anlamaya çalıştık ve neden vereceğiz falan diye sorduk. Normalde öyle bir durum yok turist olunca yapmaya çalıştıkları şey belli, biz vermedik ama yine de bunlara dikkat etmekte fayda var.
Otobüslerde muavin yok. Yiyecek içecek ikramı yok. Bundan dolayı yolculuk öncesi yanınıza atıştırmalık alabilirsiniz. Dinlenme tesisi tarzı yerlerde tuvalet vs. ihtiyaçlar için duruyorlar. Tesislerden de alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartı ya da nakit para ile işlem yapmak bu yerlerde mümkün.
4.Kahire’ye Yolculuk | Mısır’a Nasıl Gidilir?
İşte en çok merak edilen ve piramitlere doğru olan yolculuğumuz başlıyor. Burada ulaşım için karşımıza iki seçenek çıkıyor; otobüs ve tren yolculuğu.Otobüsle yolculuk, trenle yolculuğa göre daha konforlu oluyor. Trenlerde belirli bir standart yok. Trenlerin konfor seviyeleri, hızları ve temizlik durumları verdiğiniz ücrete göre değişiyor. Yani Türkiye’dekilerden bile geniş, temiz, klimalı trene de binebilirsiniz; kırık dökük, temizlikten nasibini almamış, içerde tavuk ve keçilerin olduğu bir trene de binebiliyorsunuz.
Eski trenlere bilet almazsanız da kaçak şekilde binebiliyorsunuz. Mısırlıların çoğu böyle yapıyor. Kontrollerde 25 Cüneyh gibi bir cezası var ama normal biletin de altında. Tabi bu şekilde yol boyunca bir koltuğa sahip olmayacaksınız ki yolculuk 8 saat sürüyor. ☹ Eğer böyle durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız paraya kıyıp yeni trenlerden bilet alıp rahatlıklaseyahat edebilirsiniz. Tabii otobüsle de yolculuk yapabilirsiniz. Hangisi size uygunsa onu tercih etmeniz de fayda var.
Eğer tren bileti almaya karar verdiyseniz, tren biletini almak için en az 1 gün öncesinden istasyona gidip biletinizi almanız gerekiyor. Aksi halde bilet kalmayabilir planlarınız aksayabilir.Ülkemizdeki gibi seyahatimle aynı gün alırım ya da bilet bulurum diye düşünmeyin.
5. Kahire – Sharm el Sheik Yolculuğu | Mısır’a Nasıl Gidilir?
Kızıldeniz’in büyüleyici sularında dalış yapmak bu gezinizde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden. Kültür turlarından sonra, deniz – kum – güneş üçlüsününden de nasibinizi alacağınız yer; Sharm El Sheik. Mısır’ın Bodrum’u, tatil cenneti olarak düşünebilirsiniz.
Kahire’den Sharm’a otobüs ile 8 saatte ulaşıyorsunuz. Gündüz otobüslerini tercih ederseniz daha az güvenlik konrolünden geçiş sağlarsınız. Gece otobüslerinde nerdeyse her saat başı kimlik kontrolü bazen de çanta kontrolü yapılıyor.
Kahire’den Sharm’a GOBUS, BLUE BUS, DELTA otobüsleri ile seyahat edebilirsiniz. Daha popüler ve daha güvenilir diye tavsiye edildiği için Gobus’ı firmasını kullandık. Otobüsler saatinde kalkmayabilir, dolması beklenebilir. İşte burada ‘this is Egypt’ diyoruz.
Her ne olursa olsun yola çıkmak gibisi yok. Yol ne büyük anlamlara havi bir kelime!
En güzel anılarınızı burada biriktirmeniz dileğiyle 😊
Instagram hesabım için Tıklayın
Mısır Gezi Rehberi 2. Bölüm için Tıklayın