Türkiye’nin Buz Tutan Şelaleleri. Bahar ve yaz ayları gelince, şelaleler doğa gezilerimde en çok görmek istediğim yerler oluyor. Bu yüzden de ülkenin dört bir yanındaki şelaleleri görmeye devam ediyorum. Son zamanlarda kış mevsiminde donan şelalelerin namını oldukça duymaya başlayınca onları da tek tek listeye almaya başlamıştım.
Türkiye’nin Buz Tutan Şelaleleri | Kış Aylarında Donan 7 Şelale
Bahar aylarında gürül gürül akan sesleriyle adeta terapi gibi gelen şelalelerin yükseklerden dökülen sular, kış aylarında hava sıcaklığı eksi dereceleri bulunca yerini buz sarkıtlarına ve kristallerine bırakıyor. Yükseklikleri 25-30 metreyi bulan ve buz tutan şelaleler adeta kristallerden meydana gelen bir masal diyarındaymışız gibi hissettiriyor. Bu yazıda baktıkça seyrine doyamayacağınız, ülkemizde bulunan 7 buz tutan şelale hakkında bilgileri ve bulundukları konumları anlatmaya çalıştım.
Van Muradiye Şelalesi
Muradiye, Van’ın tarihsel geçmişi bakımdan en eski ilçelerinden birisidir. Muradiye ilçesi adını Sultan 4. Murat’tan alıyor. Şelale, ilçenin sınırları içinde olduğundan Muradiye Şelalesi olarak bilinir. Bendimahi Çayı üzerinde bulunan şelale, 15 metre yükseklikten akıyor.
Kış aylarında soğuktan kısmen de olsa donuyor. Bu sebeple Muradiye Şelalesi, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da ziyaretçi çekmeyi başaran doğanın bize vermiş olduğu en güzel hediyelerinden bir tanesi
Ağrı Aşağı Toklu Şelalesi
Geceleri hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 25 dereceye kadar düşmesinden dolayı Ağrı, Doğu Anadolu’nun en soğuk illerinden biri. Baharı kadar kışı da güzel olan Ağrı, buz tutan göletleri ve şelaleleri ile de birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Ağrı’nın Taşlı çay ilçesinde bulunan Aşağı Toklu Şelalesi, 2100 rakıma ve 12 metre yüksekliğe sahip.
Kışın tamamen buz tutan şelale ve önünde bulunan gölet, dağcılar ve trekking severler tarafından oldukça ilgi çekiyor. Şelalenin buz tutmasıyla birlikte dağcılar buz tırmanışı yapma şansı buluyor. Şelaleyi en güzel görebileceğiniz zamanları ise ilkbahar ve kış ayları. İlkbaharda eriyen karlar, şelalenin gürül gürül akmasını sağlıyor.
Ordu Çiseli Şelalesi
Ordu’nun Korgan ilçesinde bulunan Çiseli şelalesi, Göltepe Yaylası mevkiinde ve ilçenin en önemli simgeleri arasında bulunuyor . Çiseli Şelalesi, yerden 15 metre yükseklikten akıyor ve kış aylarında da bu mesafeden akan su tamamen donarak devasa bir buz kütlesi ortaya çıkıyor
İlçe için önemli bir turizm kaynağı olarak görülen şelale, yerli turist çekmeyi başarmış bir doğal güzellik ve yapılan bir çalışmada Türkiye de bulunan en güzel 10 şelale içerisine girmeyi başarmış. Çiseli Şelalesi Ordu turizminin cazibe noktalarından birisi olmayı başarmış artık.
Bayburt Sırakayalar Şelalesi
Sırakayalar Şelalesi, Bayburt il merkezine bağlı Sırakayalar Köyü girişinde bulunuyor. 20 metreden dökülen şelale, yörenin önemli doğal alanları arasında. İlkbahar ve yaz aylarında doğaseverleri, buz gibi suyu ve seyrine doyum olmayan doğasıyla karşılıyor.
Kış aylarında etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın da etkisiyle donan şelalede oluşan ve boyları 10 metreyi aşan buz sarkıtları ile kartpostallık manzaralar meydana geliyor. Sırakayalar Şelalesi, kent merkezine ise 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Sivas Sızır Şelalesi – Türkiye’nin Buz Tutan Şelaleleri
Sivas’ın Gemerek ilçesinde yer alan şelale, Kızılırmak’ın kollarından olan Göksu üzerinde bulunuyor. Sızır şelalesinin dökülme yüksekliği 20 metre. Kış aylarında ortalama sıcaklık -30 derecelere kadar düşüyor. Böyle olunca da Sivas’ta kutupları aratmayacak bir görsel şölen daha oluşuyor. Bu bölge de aynı zamanda kamp alanı da bulunuyor.
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi her mevsim güzel olsa da; kışın buz tutunca ayrı bir güzel oluyor. Hava sıcaklığının gece saatlerinde -15 dereceye kadar düştüğü Erzincan’da kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Çağlayan beldesinde bulunan ve güzelliğiyle öne çıkan Girlevik Şelalesi, kışın donarak ziyaretçilerine ayrı bir görsel şölen sunuyor.
Yüksekliği çok fazla olmayan şelalenin buz sarkıtları 3- 5 metre arasında değişiyor. Sarkıtların altına kadar gidebilme şansınız var. Ama her ihtimale karşı çok dikkatli olmalısınız. Maazallah sarkıtlar düşerse çok kötü durumlar meydana gelebilir. Oraya gitmeyi başarırsanız harita fotoğraf kareleri de yakalamış olursunuz.
Malatya Günpınar Şelalesi
Malatya’nın Darende ilçesine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, oluşan depremlere bağlı eğim kırıklığı üzerinde gelişmiş. Şuhul Deresi üzerinde bulunan şelale, kaynağını Hezanlı Dağı’ndan alır ve 25 metre yüksekten akıyor. Hava sıcaklığına göre Günpınar Şelalesi kışın donarak buz sarkıtları ile ziyaretçilerini büyülüyor. Günpınar şelalesi Malatya’ya da 118 km uzaklıkta bulunuyor.
Diğer yazılarım için buraya tıklayabilir,
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem