Malatya Gezi Rehberi | Anadolu’yu Anayurt Yapan Şehir
Doğu Anadolu’nun engebeli coğrafyasında, yemyeşil doğası, binlerce yıllık tarihi, lezzetli yemekleri, modern kent dokusu, dinamik ticari ve sosyal yaşamı ile Malatya, bahar rotalarının yıldızlarından biri. Bu güzel kenti özetle anlattığımız Malatya Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz.
Dört Dörtlük Şehir
Adı Hitit dilinde “bal-şeker” anlamına gelen “Melid” kelimesinden türeyen Malatya, adının sonuna kadar hak eden bir şehir. Zaten kayısının ana vatanı da olması bunun en güzel örneği değil mi? Plakanın 44 olmasına bile şehrin insanının dört dörtlük bir şehir anlamı yüklemesi, adına şarkılar yapılan Malatya şehrine olan sevginin ne kadar başka olduğunu gösteriyor.
Tarihle Doğanın Harmanlandığı Şehir
Öncelikle şehir merkezinden başlamak lazım. Medler’den Bizans’a; Roma’dan Osmanlı’ya kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya şehir merkezinde bir çok tarihi ve turistik mekanı ziyaret edebilirsiniz. Detaylı Bilgi
Roma İmparatoru Titus zamanında inşa edilen ve halen tüm heybeti ile ziyaretçilerini karşılayan Malatya Kalesi, özellikle yarım bir şekilde bırakılan minaresi ile Hacı Yusuf Camii, IV. Murat döneminin silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa’nın yaptırdığı Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Malatya ev mimarisinin en güzel örneklerinden olan ve kendine özgü mimarisi ile Poyraz Konağı ve diğer konaklar, ülke siyasetine damga vurmuş ve Malatya doğumlu olan Turgut Özal ve İsmet İnönü müzeleri şehir merkezinde görebileceğinin tarihi mekanların bir kısmı.
Doğaseverleri Büyüleyen Mekanlar
Özellikle doğa severlere muhteşem mekanlar sunan Malatya’yı bahar aylarında gezmek bir başka. Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasın hemen şehrin yanı başında bulunan doğal mekanlarla harmanlanması burayı daha da çekici kılıyor.
Levent Vadisi, Karakaya Barajı, Tohma Çayı, Darende, Arapgir , Günpınar Şelalesi, Orduzu, Sarıçiçek Yaylası, Polat Sulu Mağara tek tek görülmesi gereken doğal mekanların başında geliyor. Bu mekânların bir çoğu dağcılıktan trekkinge, raftingden yamaç paraşütüne kadar bir çok farklı doğa ve macera sporunu deneyimleyebileceğiniz yerler. Ayrıca kampçılar için de oldukça fazla seçenek sunan bir şehir.
İlçeleri Keşfedin
Şehrin her bir ilçesi tarihi ve doğal mekanları ile tek tek görülmeyi hak ediyor. Hitit döneminden kalan kabartmaları ve son yılların popüler vadisi olan Levent Kanyonu ile Akçadağ görülmesi gereken ilçelerden biri. Özellikle Levent Vadisi’nde yapılan cam terasta adrenalin patlaması yaşayabilirsiniz. Tam bir hava müzesi olan Darende ilçesi özellikle son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren Kudret Havuzu ile yerli turistlerin uğrak noktası olmayı başarmış bir ilçemiz.
Kommagene ve Hitit medeniyetlerinin izlerini taşıyan Battalgazi, Arguvan, Yeşilyurt, Pötürge, Doğanşehir ve Yazıhan ilçelerinde bulunan kaleler ve diğer tarih mekanlar da keşfedilmeyi bekliyor. Malatya’nın Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’na 90 km uzaklıkta ve ulaşım açısından oldukça elverişli olması da Malatya’yı cazip kılan bir diğer sebep.
Doğu Anadolu’nun Lezzet Vadisi
Bir meyveden kaç tane ürün çıkartılabilir diye merak ediyorsanız kayısının ana vatanı olan Malatya bu cevabı alabileceğiniz en başarılı şehirlerden biri. Dünyanın en lezzetli kayısılarından üretilen reçeller, yemişler, pestiller, çikolatalar, atomlar, lokumlar ve daha onlarca lezzet şehrin dört bir yanında satılıyor. Zaten kayısı çarşısına adımınızı attığınız andan itibaren satın almayacak olsanız bile esnafın bonkör ve misafirperver yaklaşımından dolayı ağzınız sürekli dolu olacaktır.
Kayısılı Kavurma gibi kayısı ile yapılan yöresel yemekler, onlarca çeşidi olan Malatya köfteleri, yine tarımsal üretimde önemli bir yeri olan Malatya kirazı yapraklarından yapılan Kiraz Yaprağı Sarması, Geleli Kebabı, Malatya Kömbesi, Gırık, Patlıcan Tava ve Kayısı Tatlısı bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin bir kaçı. Yine Yeşilyurt ilçesinde gürül gürül akan suların yanında kahvaltı keyfi yapmak da ayrı bir güzel. Ülkemizin her bir şehri ayrı bir güzel ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan şehirlerimiz maalesef halen insanımız tarafından çok bilinmiyor. Bu bölgelere yapacağınız seyahatlerin sizde kalıcı izler bırakacağını ve tekrar gelme arzusu uyandıracağına emin olabilirsiniz.
Doğu Anadolu Bölgesi ile ilgili yazdığımız diğer yazılara da göz atabilirsiniz.
Van Gezi Rehberi için: Van
Detaylı Kars Gezilecek Yerler için: Kars Gezi Rehberi
Bingöl Gezi Rehberi için: Bingöl
Bitlis Gezi Tavsiyeleri için: Bitlis Gezi Tavsiyeleri
Muş Gezi Rehberi için: Muş
Her köşesi ayrı bir cennet olan ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’ni de yazmaya devam edeceğiz
İyi seyahatler