Güzelyurt Gezi Rehberi
Kapadokya deyince aklımıza hemen Nevşehir ili gelir. O zaman gelin sizi Nevşehir’den yetmiş kilometre uzaktaki diğer Kapadokya ile tanıştırayım. Güzelyurt’a hoş geldiniz. O zaman sizi Güzelyurt Gezi Rehberi ile başbaşa bırakıyorum.
Güzelyurt; Hasan Dağı eteklerine kurulmuş, Ihlara Vadisine 15 kilometre uzaklıkta Aksaray iline bağlı şirin bir ilçe. Hani buram buram eski Rum köyü kokan yerler vardır ya. İşte Güzelyurt tam da o masal köylerinden. Güzelyurt’un eski adı Gelveri yani Rumca “güzel” ve “su” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş. Nazianus’lu Gregor adında bir din adamı tarafından Hristiyanlık için önemli bir merkez haline getirilmiş.
Güzelyurt’ta yaşayan Rumlar, mübadele de Yunanistan’daki Kavala şehrine bağlı Nea Kalvari adıyla yeni bir köy kurmuşlar ve Güzelyurt’taki kilisenin aynısını oraya inşa ederek, buradan götürdükleri kutsal eşyaların teşhir edildiği bir müze kurmuşlardır. Selanik’te yaşayan Türkler de Güzelyurt’a yerleştirilmiş.
Güzelyurt için daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz aşağıdaki linkten detaylı bilgiler edinebilirsiniz; Kültür ve Turizm Bakanlığı – Aksaray
Aziz Gregorius Kilisesi
385 yılında inşa edilen Ortodoks dünyası için büyük bir öneme sahip olan Aziz Gregorius Kilisesi en erken Hristiyanlık dönemi eserlerinden bir tanesidir. Fakat bu kiliseyi diğer kiliselerden ayıran özelliği ise çan kulesinin minare haline getirilerek camiye çevirilmesi.
Sivrihisar Köyü
Güzelyurt ilçesine beş kilometre uzaklıkta bulunan, ismi Selçuklulardan gelme olan köydür. İsmini yapılmış olduğu kızıl kesme taştan alan ve bir Ermeni kilisesi olan, Kızıl Kilise bu köydedir. Kilise Hristiyanlığın en önemli azizlerinden biri olan ve burada gömülen Nazianz’lı Gregoirus’a ithaf edilmiş.
Selime Kasabası – Güzelyurt Gezi Rehberi
Peri bacalarına doyacağınız doğallığını asla bozmamış kasaba.
Selime Katedrali ve Manastırı
Ihlara vadisinin bitiş noktası, Kapadokya peri bacalarının başlangıcı. Ihlara vadisinden çıktığınız anda karşınızda peri bacalarını ve katedrali görürsünüz.
Selime Katedrali Kapadokyanın en büyük manastırı olma özelliğini taşır. Selime de kurulan pazara gelen kervanların dinlenmesi ve ibadet etmesi için yapılmıştır. Üst kısmı kale olarak inşa edilen ve Bizans sanatının izlerini taşıyan bu yapı aynı zamanda bölgedeki din adamlarının da yetiştirildiği yerdir. İlk yüksek sesli ayin de burada yapılmış.
Müze kart ile giriş yapabilirsiniz, Katedral manzarasını bir çay eşliğinde izlemek isterseniz, girişte küçük bir işletme de mevcut.
Ihlara Vadisi
Hasan Dağı’nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka üzerinde Melendiz Çayı’nın aşındırmaları sonucu meydana gelen, dünyadaki önemli kanyonlardan biri olarak sayılan 14 kilometre uzunluğundaki Ihlara vadisi, ortasından akan Melendiz Nehri ve vadiyi çeviren kayaçların yontularak oyulması sonucu yapılan kiliseleri ile açık ara Türkiye’de ki en güzel yürüyüş yollarından bir tanesi.
Melendiz Dağı’ından doğan ve Tuz Gölü’ne dökülen Melendiz Çayı sebebiyle, tarihi kaynaklardaki adı “Peristremma” denilmiş.
Bazı önemli Kiliseleri;
- Ağaçaltı Kilisesi, Pürenli Kilise, Kokar Kilise, Eğri Taş Kilisesi, Yılanlı Kilise
Ihlara Vadisine giriş ücreti 45tl(2020) olmakla beraber müze kartı da geçerli.
Ihlara Vadisi Örenyeri giriş ücreti ve açılış, kapanış saatleri
Belisırma Köyü
Ihlara vadisi yürüyüşünüz sırasında Melendiz Çayı yanında minik, şirin bir köy göreceksiniz. Yorgunluğunuzun üzerine Melendiz Çayı’nda sıralanmış restoranlarda ayaklarınız suyun içerisinde bir yorgunluk kahvesi içmek ya da günü yemek ile noktalamak isterseniz tam yerindesiniz.
Hasan Dağı
Eteklerine kadar gelmişken Hasandağı’na değinmeden olmaz. Yamaç paraşütü ve dağcılık sporları için önemli noktalardan bir tanesi olan Hasandağı; Büyük ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük kraterden oluşur. Niğde ve Aksaray illerini ayıran bu volkanik dağ aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi’nde Erciyes Dağı’ndan sonraki en yüksek dağ olma özelliğini gösterir.
Hasandağı’nın bir önemli özelliği de yüzlerce yıl önce püskürttüğü lav ve küller ile Kapadokya’yı meydana getirmiş dağlardan bir tanesi olmasıdır.
Hasan Dağı bir çok medeniyete tanıklık etmiştir. Bunun en önemli kanıtı ise Neolitik döneme ait en eski yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen Çatalhöyük’te Hasan Dağı’nın resmedildiği bir manzara resminin bulunmuş olmasıdır.
Hasandağı bir efsaneye göre dağın ismini burada yaşayan yaşlı bir adamdan almıştır. Ayrıca büyük ozanlarımızdan Ruhi Su’nun Adana cezaevine nakledildiği sırada Aksaray’dan geçerken, Hasandağına itafen yazdığı ‘Hasandağı Türküsü’ de bulunmaktadır.
Helvadere Kasabası
Hasan Dağı’nın hemen eteğinde kurulu kasabadır. Roma ve Bizans döneminde askeri garnizon olarak kullanılmış olan Nora (Mokisos) Antik Kenti burada bulunmaktadır. Ayrıca manzarasına doyamayacağınız Hasan Dağı’ndan gelen buz gibi kaynak suyunun olduğu doğa harikası Helvadere Gölü de bu kasabada bulunur.
İyi Seyahatler
Instagram hesabımdan da gezi içeriklerime ulaşabilirsiniz. Didem Türkmen
Rotanıza Nevşehir’i de ilave etmek isterseniz aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz,
2 yorum
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkür ederim
Biz teşekkür ederiz.