Rize Gezi Rehberi-Yaylanın Çimeni, Karadeniz’in Rize’si
Karadeniz’liler nedense ısrarla gerçek Karadeniz’in Doğu Karadeniz Bölgesi olduğunu iddia eder. Bana sorarsanız batısı da doğusu da çok güzel. Ama Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yanı, İsviçre Alpleri’ni aratmayan yaylaları. Hani deriz ya ‘Burası İsviçre olsa beğenirdiniz!’, Karadeniz olunca da beğeniyorum. Tek eksik doğamıza biraz daha saygılı olup, sahip çıkmamız. İnşallah bir gün o da olacak. Nadir bulunan doğa harikasında kaybolmaya, oksijenden baş dönmesi yaşamaya, adım başı bir bardak çay molası vermeye ve bol tereyağlı yemekleriyle mideleri bayram ettirmeye hazır olun! Rize Gezi Rehberi ‘mi bir çırpıda okuyacak ve hangi mevsim gitsek diye karar veremeyeceksiniz =)
Rize’ye Ne Zaman Gidilir? – Rize Gezi Rehberi
Doğu Karadeniz’in en güzel zamanı tabi ki Temmuz ve Ağustos ayları. Neden derseniz, diğer aylarda bol yağış düşüyor ama bu aylarda da yağış olmayacak diye bir şey yok =) Avantajı, yaz aylarında yağmurun çabucak gelip geçmesi. Karadeniz için diğer mevsimse kış ayları. Karlar altında esmen rüya gibi… Bu ayların da olumsuz yanı, yaylaların ve yolların kardan kapalı olması riskidir. Ayrıca kış aylarında uçuşların iptal olma ihtimali de yüksek. Bizim gibi günlerce, karda kışta mahsur kalabilirsiniz yani =) Bir diğer önemli konu ise yollar açık olsa bile, kiralayacağınız aracın 4*4 ya da en azından düz vites olması ve şoförün de karlı yol konusunda oldukça tecrübeli olması gerek. Geri kalansa o mükemmel manzaranın tadını çıkarmak.
Çeçeva (Haramtepe) Çay Tarlası-Rize Gezi Rehberi
Aslına bakarsanız Rize’nin her köşesi çay tarlası dolu. Ama bizde bir kural vardır: Bir yer fenomen olduysa oraya gitmeden olmaz! =) Çeçeva Çay Tarlası da bu kuraldan nasibini almış. Ne diyeyim, çay sevenleri bekleyen bu noktada fotoğraflar da gerçekten çok güzel çıkıyor. Yalnız dikkat kış aylarında yolu yokuş olduğu için araçla çıkamayabilirsiniz. En güzel zamanı yaz ayları, hem çaylar da yemyeşil ve yapraklanmış oluyor.
Çamlıhemşin
Rize’de gezilecek yerler dediğinizde Çeçeva ve birkaç ufak nokta dışında olan asıl cıncıklı kısım Çamlıhemşin’dir. Hem doğası hem de misafirperverliği ile Fırtına Deresi boyunca uzanan Çamlıhemşin, sizi yeşilin içinde kucaklayacak. Bu başlığın altında yazacağım her yer, Çamlıhemşin ve etrafında olacaktır. Yani Rize konaklamanızı Çamlıhemşin’den yana kullanmanız iyi olur. Çamlıhemşin merkezde, banka atm’leri ve marketleri görebilirsiniz. Bunun dışındaki gezilecek yerlerde pek rastlanmayacak şeyler, sıkıntı yaşamayın =) Çamlıhemşin’de gezilecek yerleri konum sırasına göre yazacağım, liste hazır siz yeter ki çıkın.
Ortan Köyü
Hayatında İlk defa gerçek bir Karadeniz köyü gezdim ve bu da Ortanköy’dü. Köyün girişinde muhtarlık ve 3-4 araçlık park yeri var. Aracı burada bırakıp geri kalanını yürüyerek geziyorsunuz. Köyde ne var derseniz hiçbir şey yok! Zaten güzel olanı da o ya. Bir yamaç üzerine kurulmuş sıra sıra evleri, aralardan dolaşan ve sizi harika manzaralarla karşılaştıracak patika yollar, ayaklarınızın altından akan minik su yolları… Köyü toplamda 20 dakikada gezebilirsiniz ve bu süre boyunca tek bir insanla bile karşılaşmayabilirsiniz.
Bu köyün en güzel noktası sevgili Ahmet abi ve eşinin işlettiği, ahşap köy evi olan Platoda Mola. Burada isterseniz konaklayabilir isterseniz de yemek yiyebilirsiniz. Yalnız önden arayıp rezervasyon yapmanız gerek. İddia ediyorum ki Rize’de yiyebileceğiniz en iyi yemekler bu evde.
Şenyuva
Çamlıhemşin’in mola verilesi köyü. Yazacağım tüm noktaları bir caddenin üzerinde ve yaklaşık 300mt aralığında bulacaksınız. İlk nokta Sevdaluk Köy Evi. Zamanında bir dizinin burada çekilmesi ile meşhur olmuş, önünde de şu meşhur tabelaların (Sevdaluk, betluk, çayluk yazan tabelalar) bulunduğu pansiyon. Buralarda da minik minik çay tarlaları göreceksiniz. Hemen önünde de Şenyuva Köprüsü var. Aslında Fırtına Deresi boyunca irili ufaklı bir sürü taş köprü göreceksiniz. Diğer durağımız Zua Kafe. Kafenin orman meyveli muhallebisi meşhurmuş fakat biz yiyemedik çünkü kafe kış aylarında sadece hafta sonu açıkmış. Bu kafenin hemen karşısında Çinçiva Kafe var. Şenyuva Köprüsü manzaralı açık alanı olan kafenin sütlacı çok başarılı. Bir de taze, günlük anne kurabiyeleri güzeldi. Karnınız acıktıysa yiyecek bir şeyler de bulabilirsiniz. İşte Şenyuva köyünde gezilecek yerler bu kadar, küçük ve bir o kadar da sevimli.
Zil Kale
Kalenin yapım tarihi net bilinmemekle beraber, bölgenin Osmanlı fethinden sonra kullanıldığı bilinmektedir. Bölgenin önemli tarihi yapılarından biri olan Zil Kale, sabah 8:00’den akşam 19:00’a kadar açık. Kalenin giriş ücreti 4tl’dir. Hem kalenin içinden hem de yanındaki kafeden vadiye doğru uzanan şahane bir Fırtına Deresi manzarası var, kafede oturup bir kahve ile anın tadını çıkarabilirsiniz.
Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Yaylalar
Rize’de o kadar çok yayla var ki hepsine gitmeye kalkışsak sanırım iki-üç hafta Rize’de kalmamız gerekir. Ben size en sevilen ve en bilinenleri listeleyeceğim. Yalnız kış aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, yayla yollarının anlık hava durumuna göre kapalı olma ihtimali. Bu sebeple kışın gidiyorsanız bu ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca yoğun yağış olduğu zamanlarda da yolların toprak kaymasından dolayı kapanma ihtimali var. Yani birazcık şansınıza kalmış bir durum.
Buyrun efendim yaylalar ve diğer meşhur noktalar;
- Sal Yaylası
- Pokut Yaylası
- Palovit Şelalesi
- Gito Yaylası
- Çat Vadisi
- Palovit Yaylası
- Ayder Yaylası (Aşırı yapılaşmadan dolayı yaylalık bir durumu kalmamış!)
- Huser Yaylası (Bulut Denizi)
Yukarıda yazdığım noktalar dışında gezebileceğiniz köyler ve yaylalar; Elevit Köyü, Sıraköy, Ortayayla, Ortaklar Köyü, Çiçekli Yayla, Trovit Yaylası, Başyayla, Hapivanak Yaylası ve Amlakit Yaylası.
Çamlıhemşin’de kahvaltı ve akşam yemeği için Elevit Tatil Köyü’ne gidebilirsiniz. Ayrıca sütlaçta çok iddialılar. Hafta sonu akşamları ise tesis sahibi, çay ve ikram eşliğinde tulum çalıyor, hatta horona kadar çıkıyor olay =)
Rize merkezde uğramadan geçmeyin diyeceğim nokta ise Liman Lokantası. Tok olsanız bile yiyebileceğiniz lezzette yemekleri var. Kuru fasulye, döner, etli sarma, pide, laz böreği… Artık ne kadar yiyebilirseniz =)
Benim maceralı Karadeniz seyahatim ve daha fazlası için instagramdan hikayelerime bakabilirsiniz tulin.07
Karadeniz de daha uzun bir seyahat planlıyorsanız eğer; Ordu Gezi Rehberi, Artvin Gezi Rehberi ve Trabzon Gezi Rehberi yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Diğer yazılarım için 2 Günde Konya Gezilecek Yerler ve Kars Gezi Rehberi’mi okuyabilirsiniz.
Eeee ne bekliyorsunuz? diye sormanın zamanı geldi. Çikun çikun gidun daa =)