Güneydoğu’daki Gizemli Ülke – Myanmar Gezi Rehberi
Her şeyin başladığı soruya dönüp yanıtlarsak eğer; evet gelişmekte olan Asya ülkelerini de güvenle gezebiliriz. İyi bir hazırlık ile dünyada gezemeyeceğimiz hiçbir yer yok arkadaşlar. Myanmar Seyahat Rehberi
Güneydoğu Asya’nın bozulmamış doğal güzelliği Burma’ ya yani Myanmar’a uzanalım bu yazımızda. Karşınızda Myanmar Gezi Rehberi…
Paha biçilemez iyiliği, saflığı, bozulmamışlığı, huzuru sunan Burma’ dan Ming-ga-la-ba!
Myanmar, eski adıyla Burma ya da Birmanya olarak biliniyor. Yıllardır, askeri cunta ile yönetilen ülkede 2011 yılı bir dönüm noktası oldu ve sivil idare yönetimi devraldı. Tüm bunlar güvenlik kaygısı yaratabilir aklınızda, hiçbir endişeniz olmasın. Ben 2019 ve 2020 yıllarında Myanmar’ a gittğimde, ülkenin ne kadar güvenli ve rahat olduğunu gördüm. Ne ülke girişinde, ne de ülke içerisindeki seyahatimde herhangi bir zorlayıcı durum yaşamadım ya da baskıyı kesinlikle hisstemedim.
Bilinenin aksine, Yangon ülkenin başkenti değil, büyük ve ticari öneme sahip olan şehri. (Myanmar’ın İstanbul’u gibi düşünebilirsiniz.) Bürokratik öneme sahip olan başkenti ise, Naypyidaw’dır.
Yaklaşık 60 milyon civarında nüfusu ile Güneydoğu Asya’nın en büyük 2. Ülkesi Myanmar’da yaklaşık 150 farklı etnik grup var. Budizm’in en önemli topraklarından olan ülke, farklı krallıklar ve kültürlere ev sahipliği yapmış, aynı zamanda 1800’lerde İngiliz kolonisi olmuştur. Tüm bu etnik grup ve kültürler sayesinde her türlü zenginliğe tanık olmak mümkün.
Dünyanın en gizemli ülkelerinden biri olan Myanmar’da, trafik bizdeki gibi sağdan akıyor; herhangi bir araca bindiğinizde ise sağdan direksiyonlu olduğunu görebiliyorsunuz. Ülkeye ilk alınan araçlar sağdan direksiyonlu olduğu için, trafikteki araçların büyük bir çoğunluğu trafik yönüne ters. Araç sürücüleri bu duruma çok alışık oldukları için hiçbir sıkıntı olmuyor. Ama araç kiralamaktansa, taksi kullanmak daha kolay olabilir. Grab uygulamasını kullanarak, şehir içinde çok hızlı ve ucuz bir şekilde istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Grab nedir? Nasıl kullanılır diye soruyorsanız onun da yazısı mevcut. Linkini aşağıda bırakıyorum.
Grab Nasıl Kullanılır? – Güneydoğu Asya’nın Uber’i
Myanmar bizden 3 saat 30 dakika ileri bir saatte. Aldığınız uçak biletini, Myanmar’ın sabah erken saatlerinde orada olacak şekilde alırsanız otelde kısa bir dinlenmenin ardından saat farkına hızlıca adapte olarak gezinize harika bir başlangıç yapabilirsiniz.
Ülkenin büyük bir çoğunluğu Budist, aynı zamanda Müslüman, Hristiyan, Hindu inancında olan kişiler de var. Bu sayede bölgeden bölgeye farklı inanışların esintilerini kolaylıkla hissedebiliyorsunuz. İnançlı bir toplum olduklarından, Budizm’ e dair çok farklı bilgiler öğrenme imkanı sunuyor.
Gitmeden Önce – Myanmar Gezi Rehberi
Vize
Myanmar Türkiye’ ye vize uygulayan ülkelerden bir tanesi. Vizesi elektronik başvuru ile evrak hazırlığı gerektirmeksizin alınabiliyor. Turist vizesinin; normal ve express olmak üzere 2 seçeneği var (50-60 USD) Vize başvurusu için, pasaport bilgileri, kişisel bilgiler, giriş çıkış tarihi ve Myanmar’ da konaklanacak adres bilgilerini girerek fotoğraf yüklemek yeterli oluyor. 1 hafta içerisinde başvuru cevabı verdiğiniz mail adresine yönlendiriliyorlar. Gelen dosyanın çıktısı ile giriş ve çıkış yapıyorsunuz. Elektronik vize başvuru sitesi
Nasıl gidilir?
Myanmar’ a Türkiye’den ulaşabilmenin en uygun yolu havayolu. Myanmar’ın herhangi bir yerine İstanbul’dan aktarmasız uçuş yok; ama bir aktarma ile Qatar, Emirates, Etihad ve Türk Hava Yolları gibi havayolları ile uçabiliyorsunuz. Aktarmanın yerine göre değişebilmekle birlikte, ortalama uçuş süresi 13-14 saati buluyor ve fiyatlar özel kampanyalar dışında 3 bin TL nin üzerinde. Eğer daha uygun olsun derseniz, aktarma sayınızı arttırak fiyatı aşağı çekebilirsiniz.
Para birimi ve harcamalar:
Myanmar Kyat’ı ülkenin para birimi. Havalimanı ve merkezdeki döviz bürolarından USD’ den yerel paraya çevirebiliyorusunuz. Her ülke gibi buarada da havalimanı döviz bürolarının komisyonları ve kurları daha farklı olabiliyor. Merkeze gidecek kadar miktar çevirip, geriye kalan kısmını merkezdeki çokça bulunan bürolardan çevirebilirsiniz. Bu döviz büroları sadece; yeni, hasarsız, üstünde yazı olmayan ve yıpranmamış USD leri kabul ediyorlar. Myanmar’ a giderken aldığınız dolarların yeni ve hasarsız olmasına dikkat etmek çok önemli. ( Kırışmaması için, kitap içerisinde götürebilirsiniz. )
Merkezdeki ATM leri kullanarak dolar çekip yerel paraya çevirebilirsiniz elbette, sadece bu ATM ler hesaptan para çekerken %5-10 komisyon alıyorlar, o yüzden doları nakit olarak götürmek daha karlı oluyor.
Ülkede büyük mağazalar, büyük restoranlar, oteller ve havalimanları dışında genel olarak kredi kartı kullanılmıyor arkadaşlar, her zaman nakitle gezmek gerekiyor.
İklim: Myanmar’ ı doyasıya gezebilmek, muson yağmurlarından kaçabilmek (bizim alışık olmadığımız, tüm gezi planını değiştimenize sebep olabilecek, dışarıdayken tabiri caizse sığınacak yer bulmak zorunda kalacağınız ), rahatsız etmeyecek sıcaklıklar için en uygun dönem olan Kasım – Şubat aylarını seçebilirsiniz. Bu aylarda neredeyse hiç yağmur olmuyor, olursa da kısa geçişler şeklinde oluyor. Sıcaklık ise 25 – 30 derece arası seyrediyor, bu sayede iklimin ılıklığı ile Myanmar’ın tadını çıkarabiliyorsunuz. Diğer aylarda neden tercih etmeyelim derseniz, sıcaklık 35 derecenin üstüne çıkabiliyor. Islak sezonu ise gezmeye fırsat veremeyecek muson yağmurları ile planlarınızı suya düşürebiliyor.
Oradayken
İnternet ve telefon:
Myanmar’da Türkiye’de kullandığımız telefon hatlarının anlaşması olmadığı için, internet ve telefon aramaları çok pahalı oluyor. Ülkede akıllı telefon ve internet çok yaygın kullanıldığı için, internet üzerinden aramaları yapmak en iyisi diyebiliriz. Mevcut hattımız için internet paketi almaktansa, Myanmar’ın yerel hatlarını almak çok daha karlı oluyor. Ben 2 haftalık tatilim için, çok uygun fiyata 10 GB internetin dahil olduğu bir hat almıştım (Telenor). Hattı kendi whatsapp hesabıma bağlayarak her yerde her türlü iletişimi kolayca sağlayabildim.
Myanmar Türk Büyükelçiliği:
Myanmar’da bir Türk Büyükelçiliği var. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda büyükelçiliğimiz ile irtibata geçebilirler. Bilindiği kadarıyla Myanmar’da yaklaşık 200 Türk Vatandaşı yaşıyor. Sayıları çok az olsa da, birkaç tane Türk şirketi de mevcut.
Myanmar içi ulaşım:
Myanmar’da gezeceğiniz şehirlere; iç hat uçuşları, tren ve otobüs ile gidebilirsiniz uluslararası uçuşları ile birkaç büyük şehire gidebiliyorsunuz. Bazı tren rotaları nostaljik ve tarihi bir gezi fırsatı sunuyor (Özellikle bazı rotalar için değerlendirilebilir. ) İç hat uçuşları ise genelde fiks fiyat, 75-90 USD arası değişiyor, yani ülkedeki iç hat uçuşlarının biletleri maalesef pahalı. Myanmar’ dan yakın Asya ülkelerine havayolu ile gitmek bazen, Myanmar’ da iç hatlar uçuşu yapmaktan daha ucuz bile olabiliyor.
Myanmar için seyahat ipuçlarını böylece konuşmuş olduk. Bu güzel ülkeyi doyasıya gezdiğimiz yazılarda buluşmak dileğiyle. Geziyle kalın!
**BONUS: Myanmar dilinden;
Minggalaba: merhaba Çizibutaa: Teşekkürler Nei kaun la?: Nasılsın?
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis