Marmara Termal Turizm – Termal Tatili Nerede Yapılır? Termal Turizmi Rehberi 2
Termal tatili yazımızın devamını hemen yazalım istedik. Marmara Termal Turizm. Oturduk klavyemizin başına. İlk yazımızı okuduğunuzu biliyoruz. Fakat kaçıranlar var ise yazımızı aşağıda bulabilirsiniz. Karşınızda Marmara Termal Turizm yazımız.
Termal yazımızın bu serisine Marmara Bölgesi’nden devam ediyoruz. Termal ve kaplıcalara dair detaylı bilgi bölümünü, önceki yazımızı okumayanlar için sabitlemek istiyorum. Okuyanlar ise bu bölümü es geçebilir.
Termal Su – Kaplıca Nedir? – Marmara Termal Turizm Rehberi
İlk olarak terimler ile başlasak iyi olacak gibi görünüyor.
Yerin altından 20°C ve üzerinde çıkan, çeşitli gazları, mineralleri, tuzları ve radyoaktif maddeleri içeren yeraltı kaynaklarına termal adı verilirken, bu suların etrafında kurulan tesislere kaplıca adı verilmektedir. Yani termal su kaynakları üzerinde hizmet veren tesislere kaplıca diyoruz. Hatta devam eden “ Hamam” kültürümüz de bu sulardan yararlanarak, bazı bölgelerde devam etmektedir.
Yer altı kabuğunda bulunan magmaya yakın katmanlardaki sular, milyonlarca yıl önce meydana gelen tektonik hareketler sonucunda, toprak altında oluşan çatlaklar sayesinde, kendi sıcaklığının da etkisiyle, yüzeye doğru olan parçaları eritip buharlaşarak yeryüzüne ulaşırlar. Yüzeye ulaştıklarında da halen sıcaktır. Bu sular yollarına çıkan mineralleri, tuzları, gazları ve radyoaktif maddeleri eriterek bünyelerine katar, bazen de ısınarak yeryüzüne çıkarlar. İçtiğimiz maden su ve sodaları da aslında soğuk termal suyudur.
Termal suların anyonik ve katyonik maddeler içermektedir.
Sülfat Demir
Kükürt İyot
Karbondioksit Kalsiyum
Bikarbonat Magnezyum
Marmara Bölgesi
Marmara Bölgesi, ülkemizin nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerden. Aslında sanayi bölgesi de demek yanlış olmaz. Yoğun şehir hayatından kısa süreli uzaklaşmak adına bu tatil sizlere alternatif olabilir. Kültür Turizm Bakanlığı’na göre termal bölgesi aşağıdaki gibi belirlenmiş.
Güney Marmara Termal Turizm Kentleri Bölgesi: Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
Doğu Marmara Termal Turizm Kentleri Bölgesi: Bilecik, Kocaeli
O halde, tatil için size en yakın noktayı yazının devamında bulabilirsiniz.
Sakarya
Selçuklu döneminden bu zamana kadar gelen Akyazı-Kuzuluk Kaplıcaları, Sakarya ilinin en önemli kaplıcasıdır. MTA Enstiitüsünce, 1987 yılında yaptırılan analiz sonucunda suyun ortalama sıcaklığının 84 C derece olduğu, yeryüzüne ise 40 derecelerde çıktığı belirlenmiştir. Yüksek bromür içermekte ve içindeki sodyum bikarbonati, gazlardan dolayı bir kokusunun olduğu ve tadının ekşimsi olduğu tespit edilmiş.
Gevye – Taraklı bölgesi de diğer raabet gören noktalardan biridir. Taraklı, aynı zamanda gezmeyi sevenler için turistik, sevimli bir yerleşim yeridir. Osmanlı dönemi tarzı tarihi evler ve hamamları burada görmenizde mümkün. Sodalı sıcak maden suları grubuna giren suyu, karbondioksit de içerir ve sıcaklığı 48-50°C’dir.
Yalova
Yalova kaplıcaları, şehir merkezine 15 km kadar uzaklıkta bulunan, tertemiz havaya sahip ormanlık bölgededir. 1900’lü yıllarda antik kazılarda da bu bölgede kalıntılar bulunmuş. Roma, Bizans dönemlerinde kullanılmış ve Osmanlı dönemi’nde de şifalı suları ile yaşayan bir bölge olmuş. Atatürk’te 1930’lu yıllarda araştırmalar sonucu bu bölgeye yatırım yaparak köşler inşaa ettirmiş. Yani termal diye geldiğimiz bu tesislerde, bölgede bir tarih yatıyor..
Yalova bölgesi termal suyun özelliklerine gelecek olursak, sülfat, sodyum, kalsiyum ve az miktarda da florür içeren yüksek mineralli su kaynaklarıdır. Genel olarak sıcaklıkları 50 60 °C’ dir.
Armutlu kaplıcaları, diğer tarihi olan bölge kaplıcalarındandır. Bizanslılar zamanından Osmanlılar dönemi dahil işletildiği bilinmektedir. Kaplıca suyu; kalsiyum, sülfat, sodyum, bikarbonat ve klorür içerir ve 50-70°C sıcaklığa sahiptir.
Bursa
Bursa’ da tarihi kaplıcaları, hamamları ile ünlü bir diğer şehrimiz. Osmanlı dönemi’nde, Bizans’tan kalma şifa yerlerinin tekrar restoresi ile kullanıldığı bilinmektedir. Bursa´nın şifalı suları Bademli Bahçe ve Çekirge bölgelerinde bulunmaktadır. Buradaki suyun oluşumu, Uludağ’ın eski bir vokanik dağ olmasından kaynaklıdır.
Bursa bölgesinde ki suların genel olarak özelliği; sıcaklığının 36- 50°C’nin arasında olması ve magnezyum, kalsiyum, bikarbonat ve demir iyonlarını içermesidir. Eğer Bursa’ya gitmeye karar verirseniz termal konusunda geniş seçenekleriniz olduğunu bilmelisiniz.
Bursa şehrini tanımak için yazımıza göz atabilirsiniz.
https://reshontheway.com/istanbula-mola-zamani-bursa-gezi-rehberi/
Balıkesir
Balıkesir için nerden başlasam bilemedim desem yeri var. Bir şehir düşünün her noktasından neredeyse termal su çıkıyor ve ciddi bu alanda turizmi olan bir yer. İzmir’de yaşayan biri olarakta bizim ailecek tercih ettiğimiz yerlerden biridir. Hem deniz kıyısında vakit geçirebilir hem de termal tesiste vakit geçirebilirsiniz. Bu şehir size iki tatili aynı anda sunabiliyor…
Merkeze 15 km kadar uzaklıkta bulunan Pamukçu kaplıcaları bulunur. Şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile bu kaplıcalara ulaşmak mümkündür. Bor ve flüorür içeren sodyumlu, sülfatlı, klorürlü sular grubundadır ve 38-45 °C sıcaklığa sahiptir.
Edremit, termal su kaynakları bakımından zengin olan ilçlerinden biri. Birden fazla bölgede termal su kaynakları ve tesisleri de mevcut. Bu kaynak suları da yine sodyum sülfat, sodyum bikarbonat ve radyoaktif özellilklere sahip.
Susurluk kaplıcaları, Balıkesir merkeze 40-60 km kadar uzaklıkta bulunan farklı kaynaklara sahiptir. Bölge suyu sülfatlı ‘acı’ ve sodalı sıcak maden suları grubunda olması nedeni ile içilebilirde. Bölgedeki kaynak suların sıcaklığı 56–68 ºC arasında değişmekte, flüorür, sodyum, bikarbonat, sülfat içeren özelliktedir.
Balıkesir’de çok seçenek bulmanız mümkün. Hatta buralara kadar gelmişken Kaz Dağları’na uğramanızı tavsiye ederim. Temiz havası ve muhteşem doğasında vakit geçirerek kendinizi ödüllendirin !
Termal ve kaplıcaların faydalarını merak edenler aşağıdaki linkten bu bölgedeki termalin bilgilerine ulaşabilirler.
Serimizi okumaya ve bizi takip etmeye devam edin…
Sevgiler