2 Günde Gaziantep Turu | Kısa Bir Kültür ve Gastronomi Molası
Şu hayatta beni en mutlu ve motive eden aktivite yeni yerler bulup gezmek olsa da yemek yemenin de yeri benim için apayrı. İkisi birleşince, yani konu yemek için seyahate çıkmak olunca düşünün bendeki enerji patlamasını! Gaziantep de bu iki amaç için bence biçilmiş kaftandı. Bu sebeple bir hafta sonu Gaziantep seyahati için biletlerini aldım.
Ben de her seyahatim öncesi detaylıca yaptığım planlar gibi Gaziantep’in tatlılarından kebabına ve turistik yerlerine uzanan upuzun bir liste yaptım. Bazıları giden arkadaşlarımdan duyduğum,bazıları da benim gitme fırsatı bulduğum mekanlar. 2 tam 2 yarım günlük seyahatimde gitme fırsatı bulduklarımı ayrıca listede detaylandırdım ve aralara da bir kaç ipucu bıraktım.
Gaziantep’te Nereleri Gezebilirim?
Han – Çarşı – Pazar
- Tarihi Gümrük Han : Çok büyük olmamakla beraber üst katında ebru sanatı yapımı, kolonya ve hediyelik eşya satışı yapılan bir kaç dükkan mevcut. Alt katında ise Kahveci Seddar bey ve Antep sepeti isimli eşya dükkanı var.
- Zeytin Han : Zeytin,nane, biber, zahter, sabun alabilirsiniz.
- Tütünhan : Otantik bir havası var bu han’ın. Daha çok hediyelik eşya ve kafeler bulunuyor.
- Almacı Pazarı : Biz buradan pek bir şey almadık çünkü bu pazarda çoğu tezgahta fiyat yazmıyor, yani gelene göre fiyat söylüyorlar.
- Bakırcılar Çarşısı : Adı üstünde bakırdan çanak çömlek, havan, kepçe, sahan ne ararsanız burada mevcut. Ayrıca çoğu dükkan sahibini bu eşyaları yaparlarken de izleyebilirsiniz.
Turistik Yerler ve Müzeler – 2021 İtibariyle
- Panaroma Müzesi (Giriş: 10 TL)
- Para Müzesi – 2 Günde Gaziantep Turu
- Bey Mahallesi : Tarihi yapısı ile sizi alıp geçmişe götüren bir yer. Dar sokakları, taş duvarları, eski han kapıları ve avluları ile mutlaka görülmesi gereken bir bölge. Büyükşehir belediyesinin yürütmüş olduğu iyileştirme çalışmaları ile tarihi dokusu bozulmadan mahallede bulunan evler restore edilerek korunmaya çalışılıyor.Konakların bir kısmı hala ev olarak kullanılıyor ama büyük bir kısmı otel olarak işletiliyor. Bizim tercih ettiğimiz Zeynep Hanım Konağı da bunlardan birisi.
- Gaziantep Kalesi : Giriş ücreti tam bilet için 5 TL, Öğrenci için ücretsiz.
- Sabah erken saatte gitmeniz durumunda kalabalık olmadan sakin sakin gezebilir ve Gaziantep manzarasında rahatça resim çekebilirsiniz. 2 Günde Gaziantep Turu
- Zeugma Mozaik Müzesi : Giriş ücreti tam bilet için 45TL. Müze kart veya İş bankası kartınız var ise ücretsiz girebiliyorsunuz. Öğrenci ise 18 yaş altı olmak şartı ile ücretsiz.
- Müze 3’er katlı 2 binadan oluşuyor ve bir de kafesi var.
- Ana binada genellikle insan ve desen motifleri ile süslenmiş mozaikler ver. Bu binada mutlaka Çingene Kız isimli mozaiği özel odasında ziyaret edin. Belki siz de benim gibi, bir kaç rivayete göre aslında Çingene Kız değil de İskender olduğunu düşünürsünüz?
- Ek binada ise daha çok hayvan figürlerinin bulunduğu mozaikler mevcut. Hatta dalga geçmek amaçlı bu binaya Gaziantep’in ikinci hayvanat bahçesi diyorlar 🙂
- Hayvanat Bahçesi : Giriş ücreti tam bilet için 12 TL, Öğrenci için 6 TL
- Kesinlikle 6-7 saatinizi rahatlıkla ayırmanız gereken, gerçekten çok büyük bir Hayvanat Bahçesi. İçerisinde ekstra olarak Zooloji ve Doğa Müzesi, Kuş Evi ve Akvaryum da mevcut. 1 günümüzü geçirdiğimiz Gaziantep hayvanat bahçesi için tüm detayları içeren ayrıca bir yazı yazıyor olucam.
- Oyuncak Müzesi : Giriş ücreti tam bilet için 5 TL, Öğrenci için ücretsiz.
- Sizi çocukluğunuza götürecek olan şahane bir müze. Sokağına girişinizden itibaren içinizdeki çocuk heyecanlanıp yüzünüze bir gülümse getiriyor. İçerisinde 300 yıla kadar eski bir çok oyuncak sizi bekliyor. Yaşınıza göre oynadığınız oyuncakları gördükçe geçmişe hızlı bir yolculuk yapıyorsunuz.
- Cam Müzesi : Giriş ücreti 10 TL – 2 Günde Gaziantep Turu
- Cam müzesine malesef ziyaret için vakit bulamadık. Bu sebeple bir sonraki Antep gezimiz için hafızaya attık.
- Emine Göğüş Mutfak Müzesi : Giriş ücreti tam bilet için 5 TL, Öğrenci için ücretsiz.
- Bizim zamanımız kalmadığı için önünden geçsek de içerisine giremedik malesef. Ancak sizin için bir alternatif olması açısından listemize ekliyorum.
Gaziantep Konaklama Önerisi – NOVOTEL / IBIS
Gaziantep otel sayısı ve çeşitliliği açısından oldukça zengin bir şehir. Şehrin dört bir yanında farklı konseptlere göre de oteller mevcut. Butik otellerin çoğu Bey Mahallesi ve Kalealtı dediğimiz bölgede yayılmış durumda. Ancak özellikle sezonda gecelik konaklama fiyatları pahalı ve yer bulmak çok zor olduğu için, özellikle zincir otellere de yoğun bir ilgili oluyor. Bunların içinde de konumu ve imkanları açısından en güzel otellerden biri Novotel ve IBIS Otel.
Özellikle yurt dışına sık sık gidenler Novotel ve IBIS’in konseptini bilir. Her ikisi de aynı şirket bünyesinde bulunan ve dünyanın neresine giderseniz gidin odada bulunan eşyalardan genel düzene kadar aynı hizmeti veren en iyi zincir otellerden. Farkları Novotel’in IBIS’e göre daha geniş odalara sahip olması ve hizmet açısından daha zengin olmasıdır. IBIS bir nevi bütçe dostu oteller olarak da bilinir ama Novotel’i de çok pahalı bir otel olarak düşünmeyiniz. Aralarında ortalama gecelik 100-200 TL arasında bir farklılık mevcut. Bundan sonra anlatacağım her kısmı Novotel’i baz alarak anlatacağım. IBIS’in de bu imkanları sadece bir alt seviyede sunduğunu düşünebilirsiniz.
Gaziantep Forum AVM’nin yanında bulunan Gaziantep Novotel’in odaları oldukça ferah, geniş ve tertemiz. Uykunun çok önemli bir ihtiyaç olduklarını bildikleri için tüm otel odalarında en iyi yatakları kullanmışlar. Odalarda su-çay-kahve hatta bisküvi ikramları da mevcut. Kahvaltısı oldukça zengin. Öğle ve Akşam yemekleri için de yöresel yemeklerin bolca olduğu restoranını yemekleriniz için ekstra olarak tercih edebilirsiniz. Hatta gecenin geç saatlerine kadar odanıza da isteyebileceğiniz dünya ve yöresel mutfaktan yemekleri dışarıdan daha uyguna yiyebilirsiniz. Bu açıdan gördüğüm en ekonomik otellerdi. Dışarıda 60-70 TL olan bir Ali Nazik’i 55 TL’ye; makarnayı 30-35 TL’ye, Viyana usulü Şinitzel’i 35 TL’ye yiyebiliyorsunuz. (2021) Otel de alkol hizmeti de veriliyor.
COVID ve Hijyen kuralları konusunda her açıdan oldukça hassas bir otel. Çalışanlar oldukça profesyonel hizmet veriyor. Bu açıdan otel müdürü Özgür Bey’in dokunuşlarının etkisini görebilmiştim. Aynı zamanda bünyesinde bulunan bir çok salonda çeşitli toplantı, eğitim ya da organizasyonlarınızı yapabilirsiniz. Bu açıdan da Gaziantep’in en çok tercih edilen otellerinden. Yine yaz aylarında kullanabileceğiniz yüzme havuzu da mevcut. Fitness salonunu da kullanabilirsiniz. Rezervasyon ve Detaylı Bilgi için NOVOTEL GAZİANTEP ve IBIS OTEL GAZİANTEP
Gaziantep’te Nerelerde Yemek Yiyebilirim?
- Anadolu Han Gane: Gaziantep Eski Çarşının tam da merkezinde bulunan, konumu, ambiyansı, sunduğu yöresel lezzetleri ve mezeleri, yemek eşliğinde eğlenebileceğiniz fasıl imkanı ve alkollü mekan konsepti ile kesinlikle gitmeniz gereken bir mekan. Tüm yemeklerin ve mezelerin hakkını veriyorlar ama özellikle mevsiminde giderseniz Yeni Dünya ve Sarımsak Kebaplarını tavsiye ederim. Anadolu Han Gane
- Çulcuoğlu Kebap : Mekan Almacı Pazarı’nın arka sokağında. Akşam yemeği için gittiğimizden dolayı tüm pazar kapanmıştı ve yollar biraz ıssızdı, bu sebeple giderken biraz tırsmadık değil. Ancak içeri girdiğimizde tıklım tıkış bir kalabalıktan yer bulabildiğimize sevindik. Öyle upuzun ve basılı bir menüsü yok. Biri gelip size tüm kebapları sayıyor, önünüze ezogelin çorbasını koyup, siparişinizi alıp gidiyor. Sonrasında kebabınız gelene kadar sofraya salata, ezme, yoğurt, ara sıcaklar geliyor. Yemekten sonra isterseniz bir de künefe yersiniz, meyveniz yine müesseseden. Biz 2 kişi 1.5 porsiyon Domates kebabı yedik. Eti gerçekten çok lezzetliydi. Çalışanların sıcak kanlılığı ise muazzamdı.
- Aşina Restaurant : Biz gittik yuvalama, içli köfte ve kuru patlıcan dolmasını denedik. Yuvalama’yı ertesi gün gidip bir daha içtik, daha başka bir şey söyleme gereği duymuyorum. Gönül isterdi ki aynı şekilde kuru patlıcan da yiyebilseydik ancak akşama başka bir mekana gideceğimiz için yuvalama ile yetindik. Pişman değilim, yine olsa yine yerim! 2 Günde Gaziantep Turu
- Metanet Lokantası : Adamlar boşuna Beyran için patent almamışlar, bir bildikleri var resmen. Hakikaten efsane bir lezzet. Biz az acılı az sarımsaklı tercih ettik ancak az acılı gerçekten çok az acılı geliyor. Yine de garantiye alarak bu şekilde söyleyip sonra kendiniz taze pul biber ekleyebilirsiniz.
- Halil Usta : Küşlemesi ile meşhur bu mekana artık yiyecek yerimiz kalmadığından dolayı gidemedik. Artık bir daha ki sefere diyorum.
- İmam Çağdaş : Aslında tamamen turistik olan bu mekanda kalabalıktan dolayı çalışanların sürekli koşturması ve sizinle ilgilenmelerini sağlamak için ekstra bir çaba göstermeniz gerekmesi can sıkıcı. Ancak yediğimiz Ali Nazik’in tadı hala damağımda. Ayrıca lahmacunlarını da denedik ama benim için fazla kızarmış ve kıtır bir hali vardı. Ayranı ise kaselerde kepçe ile getiriyorlar, bence çok sevimli. Bir kaseden 3 bardak çıkıyor şeklinde hesaplayabilirsiniz. Son olarak, bu kadar yemeğin üzerine 2 kişi bir adet havuç dilim baklava paylaştık. Hamurun o çıtırdayan sesi hala kulaklarımda!
- Dürümcü Recep Usta : Savaş zamanı ellerinde bolca nohut olduğundan dolayı antep yemeklerinin çoğunda nohut bulunuyor. Zamanında nohuttan türlü türlü yemekler çıkmış, bunlardan biri de Nohut Dürüm. Nohut dürüm denildiğinde adres Recep Usta’ymış ancak biz yine fırsat bulamadık. Bir sonraki gezimiz için burayı da hafızaya atıyoruz.
Geleneksel Kebap Lezzetleri Dışında Alternatifler – 2 Günde Gaziantep Turu
- Bayazhan : Akşam yemeği veya sonrasında bir bira için gidebilirsiniz. Avluda variller içerisinde yakılan ateşler ve çalan güzel müzikler ile güzel bir konsept yaratmışlar.
- Hışvahan : Rakı konseptli biraz da lüks bir mekan arıyorsanız, burası Gaziantep’te tercih edebileceğiniz en güzel mekan. Ancak öncesinde rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
- Tostçu Erol : Tamam kabul ediyorum, tost tam olarak yöresel bir yemek olmasa da Tostçu Erol’un sosyal medya üzerinden paylaşılan videolarından sonra yemeden dönemezdik. Atom isimli tostu gerçekten benim gibi biri için 3 öğünlük olsa da bayıla bayıla yedim. Sadece meraktan gittiğimiz mekana sizler de giderseniz hiç pişman olmayacağınıza eminim.
Gaziantep’te Tatlı Krizi Tutarsa
- Anadolu Han Gane: Şekerli Pide ve Katmeri şahane.
- Orkide Pastanesi : Katmer ve Semsek (elde açılmış börek) yenilebilirmiş. Biz deneme fırsatı bulamadık.
- Zekeriya Usta : Bir katmer için 45 dakika beklenir mi? Sorusuna yanıt aramak istiyorsanız sizi Zekeriya Ustaya’ya alalım! Katmer’i dillere destan, 1 porsiyonu 2 kişi yiyebilecek kadar büyük. Eğer karnınız açsa 1 taneyi tek başınıza da yiyebilirsiniz. Kişisel olarak ben kaymaktan çok haz etmediğim için bayılmadım ama ben bile gerçekten hafifliği konusunda tek geçiriyorum. Başka yerde boşuna denemeyin, katmer için tek adres Zekeriya Usta!
- Fatih Usta : Burası da Katmer’i ile ünlü ancak bu mekanda oturacak yer yok,paket servis mantığında işliyor. Bu sebeple tercih etmeyebilirsiniz. Zira bir üst maddede katmer için favori mekanımızı belirttim.
- Koçak Baklava : Baklavanın kilosu ortalama 70-80TL arasında. Kuru veya yaş olarak paketletip eve götürebilir veya oturup yiyebilirsiniz.
- Öz ikizler : Künefesi meşhur olan bu mekan kaldığımız yere biraz uzaktı. Önceliklerimiz de farklı olduğundan gitme şansımız olmadı. Denerseniz bizi de bilgilendirebilirsiniz mesela. (Umarım çok şey kaçırmadık?)
- Fırıncıoğlu : Kahke Kurabiyesi’ni hayatımda ilk defa duydum. Ancak o kadar da bayıla bayıla yediğim bir kurabiye olmadı. Altı üstü bir kurabiye. Duyan ve seveniniz varsa bir uğrayabilir tabi ki.
“Kahvesiz Asla” Diyenler için
- Papirus Kafe : Bey mahallesinde bulunan, oturup sohbet edebileceğiniz ormanın içerisindeymişsiniz hissi veren bir kafe. Ben gittiğimde menengiç kahvesini içtim ve pek beğenmedim ama taze limonatası ünlüymüş sanırım.
- Kahveci Seddar Bey : Tarihi Gümrük Han içerisine girer girmez hemen sağda küçük bir mutfakta pişen Dibek Kahvesi için patent bile almış olan bu mekan Han’ın giriş katını kaplıyor zaten. Kahveleri getiren teyze siz kahveyi içmeden bütün özelliklerini ve neden içmek için doğru yere geldiğinizi anlatıyor, sonra sizi kahvenizle başbaşa bırakıyor. Çift tat çift renk Dibek kahvesini içtik,beğendik,tavsiye ediyoruz.
- Tahmis Kahvesi : Zahter çayı, Menengiç kahvesi ve Türk kahvesi dışında bir servisleri yok. Karşılıklı olarak 2 dükkanları var. Bir tanesi modern bir kahveci konseptindeyken, ilk açılan ve eski olan mekan hafta sonları ve tatillerde inanılmaz kalabalık oluyor. Ancak zibilyon çeşit çekilmiş veya çekirdek kahve satmaları bizim için baştan çıkarıcıydı. Kilo kilo çekilmiş kahve alarak döndük diyebiliriz. Özellikle menengiç, dibek ve çilekli türk kahvesi en çok tercih edilen kahveler.
https://www.instagram.com/p/Bi9mDReAqCt/?hl=en&taken-by=piecesofsera
- Mağara Kafe : Ben gitme fırsatı bulamadım ama kendisi Tütünhan içerisinde; akşamları canlı müzik oluyormuş. Söylemesi benden, denemesi sizden!
- Atomcu Celal : Sürekli oraya buraya yürümekten halsiz kaldım demeyin, hemen uğrayıp vitamin deposu bir atom için! Fiyatı da 4TL
3 günlük Gaziantep gezimizde tamamen yemek odaklı, turist gözüyle doya doya gezdik. Eğer Antep’i Antep’te yaşayan birinin gözünden de okumak istersen Şehirde Yaşayandan Gaziantep Mutfağı Rehberi isimli yazımızı da okumanı öneririm.
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana sosyal medya üzerinden ulaşabilirsin! Instagram : Piecesofsera
Umarım bu bilgiler sana seyahat etmek için bir neden olur.
Sevgilerle!
Sera
Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep, Hafta Sonu Gaziantep,