Colosseum – Roma’nın Dev Arenası
Herkese merhaba! Sizlere bu yazımda gezmekten en keyif aldığım, İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan, efsanelere ve filmlere konu olmuş meşhur Kolezyum’dan (Colosseum) bahsedeceğim.
Kolezyum’un yapımına İmparator Vespasionus tarafından M.S. 72 yılında başlanmış fakat Vespasionus öldükten sonra açılışını Titus yapmıştır.
Yapımı ise 8 yıl sürmüştür. Yapı, savurganlığıyla kanlı iç savaşlara neden olan ünlü Deli Neron’un sarayının bulunduğu yere yapılmıştır. Bu yüzden yapının girişine dikilen Neron heykeli ironiktir.
Roma’da bulunan ve en gözde görünüme sahip olan bu amfi tiyatro ismini yukarıda bahsettiğim, İmparator Neron’un “Colossus” isimli heykelinden almıştır. Asıl adı “Flavian Amfitiyatrosu” olan yapı zamanla bu heykel yüzünden Kolezyum olarak adlandırılmaya başlanmış. Otuz metre yüksekliğe sahip olan bu heykeli şuan yerinde göremiyoruz çünkü Kolezyum‘a ismini veren bu heykel sonradan yıkılmış.
Yüz gün süren kutlamalarda gladyatör dövüşleri ve venationes dövüşleriyle açılan bu amfi tiyatro, daha sonraları, beş yüzyıl kadar süren en büyüleyici dönemini yaşamıştır. Tabi bu süre zarfında arenada gladyatör dövüşleri, tiyatro gösterileri ve kutlamalar düzenlenmiştir. Amfi tiyatronun M.S. 230 yılında restorasyon geçirdiği biliniyor. Aradan geçen beş yüzyılda gladyatör savaşlarının yasaklanmasıyla birlikte amfi tiyatronun Roma sosyal hayatında önemi bitmiştir. 13.YY’da kale olarak kullanılması dışında 18.YY’a kadar Kolezyum herhangi bir olaya tanıklık etmemiştir. Bu geçen süre zarfında yapı malzemeleri sökülerek Rönesans Dönemi’nde başka yapıların inşaatında kullanılması sebebiyle deformasyona uğramıştır. 1900’lü yılların başında arkeolojik kazılarla zemin altında yapıların ortaya çıkmasından sonra Roma’nın dev arenası ziyarete açılmış ve her yıl milyonlarca turist ağırlamıştır.
ROMA’YA YOLCULUK
Napoli’den Roma’ya yaklaşık üç saatlik otobüs yolculuğu bir başka keyifliydi. Çünkü bu rotada yeşillikler içinde uzanan yolda giderken şatolar zaten oldukça heyecan vericiydi. Roma’ya varmadan, sonunda filmlerde izlediğim bu müthiş mekanı göreceğim için çok heyecanlıydım. Zaten İtalya benim için son derece merak ve heyecan uyandıran bir ülkeydi. Tabi on üç yaşında bu gezileri yapabilmem çok şanslı bir insan olduğumun göstergesiydi. Geziler konusunda beni destekleyen sevgili sponsorum anneme buradan öpücüklerimi gönderiyorum:)
KOLEZYUM’A GİRERKEN
Roma’nın dev arenasının başlangıç noktası Kolezyum’un dış duvarlarıdır. Güney cephesinde bulunan duvar tamamen deforme olmuştur. Deforme olmasının sebebi ise Rönesans Dönemi’nde şehirde bulunan San Pietro Bazilikası’nın yapımında Kolezyum’un taşlarının sökülüp kullanılmış olmasıdır. Kuzey cephesinde bulunan duvarlar ise hala dört katlı kemerlerle yükselmektedir.
Arenası gladyatör veya hayvan dövüşlerinin yapıldığı en görkemli yerlerden bir tanesidir. Arenanın neredeyse 60 bin koltuk kapasitesi vardır.
Zamanında biletler ucuzluğuna ve pahalılığına göre sınıflandırılıyordu. Arena kısmında İmparator ve en seçkin ailelerin kullandığı localar da bulunmaktaydı. Arenanın tabanı tamamen kumlarla kaplıdır. Nedeni ise yaralanan gladyatör veya hayvanların kanlarını emerek temizleyecek olmasıdır.
CONSTANTINUS KEMERİ
Bir de Kolezyum’un dışında ve yanında yer alan Constatinus Kemeri’nden bahsedelim. Kemeri, Roma’nın ilk Hristiyan hükümdarı Constantin’in Maxentius’a karşı kazandığı zaferi kutlamak amacıyla, Roma Senatosu yaptırmıştır. Bu yapı 3 kemerli girişten oluşup 21 metre yüksekliğe sahiptir.
ADRES: PIAZZA DEL COLOSSEU,1, 00184
Roma’nın tam merkezinde bulunmasından dolayı, oraya ulaşım da çok kolaydır. Adresi ise “Piazza del Colosseo,1,00184 Roma” şeklindedir. Ama yürüyerek ulaşım daha kolaydır. Giriş ücreti 12 Euro olup 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler için ücret alınmamaktadır. Biletler, internet sitesi üzerinden alındığında ise 18-25 yaş arası indirimli olarak 7.5 Euro olduğunu da görebilirsiniz.
Roma gezi deneyimi benim için muhteşem bir deneyimdi. Ayrıca gördükten sonra anladım ki Roma’yı Roma yapan Kolezyum’dur, tekrar gitmek dileğiyle…
Daha uygun fiyatlı bir Roma gezisi için Roma’da Ücretsiz Yapılabilecek Aktiviteler yazımıza göz atmayı unutmayın..
Benim anlatacaklarım bu kadardı. Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur ve merak ettiklerinizi burada bulabilmişsinizdir. Dilerseniz Instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz. @elifagcadag_
Sevgilerle..