Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Sığacık | Sığacık Gezi Rehberi
2010 yılında Türkiye’nin ilk, dünyanın 121. Cittaslow’u yani sakin şehri ünvanını alan Seferihisar’ın şirin mi şirin sahil kasabası olan Sığacık benim İzmir’e gider gitmez soluğumu ilk aldığım yer. Bu yazımda, Türkiye’nin İlk Sakin Şehri ünvanına sahip olan Sığacık Gezi Rehberi ile karşınızdayım.
Birbirinden güzel tarihi taş evleri, taş sokakları, bakir koyları ve muhteşem doğası ile bence Ege’nin en güzel tatil beldelerinden biri Sığacık. Ayrıca her zaman sakinliğine uyumlanabildiğim, nötrlendiğim için de yeri tam olarak kalbimin baş köşesinde.
Daracık sokaklarında yürürken gelen geçenin tanışmasa bile birbirine selam verdiği oldukça sıcak ve samimi bir atmosfere sahip Sığacık. Şu an yazarken bile içim gidiyor, ışınlanasım geliyor.
Özellikle Pazar günleri o güzel taş sokaklarında yöre halkının kurduğu pazarda satılan birbirinden lezzetli el açması börekler, baklavalar, dolmalar, çeşit çeşit zeytinyağlılar, reçeller vs. beni benden alıyor.
Cittaslow
Küreselleşmenin de etkisiyle yaşam hızlandı. Yaşamın hızlanmasına bağlı olarak insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, varacağı yere daha hızlı varmak gibi koşturmaca içinde yaşamaya mecbur kalmış, adeta birer tüketici toplumu haline dönme durumu gerçekleşti. Yaşamda temponun artmasıyla ters orantılı olarak yaşamdan tat alabilme azaldı. Bu yaşam tarzı ile modern insanda depresyon, kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıkların görülme sıklığı arttı. İnsanları özünden uzaklaştırarak tüketim odaklı, mutluluk ve huzurdan uzak bir yaşama itti. Cittaslow felsefesi de tam olarak bu duruma bir nevi dur diyebilmek adına 1999 yılında İtalya’da kuruldu. Kelime kökeni İtalyanca “Citta” ve İngilizce “Slow” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow “Sakin Şehir” anlamında kullanılmakta.
Simgesi salyangoz olan Cittaslow felsefesi yaşamın yaşamdan zevk alınabilecek bir hızda yaşanabilmesini savunmakta. Bu felsefe ile insanların birbirleriyle iletişimde olup sosyalleşebileceği, kendine yeten, sürdürülebilir el sanatlarına, doğasına ve gelenek-göreneklerine sahip çıkarken aynı zamanda alt yapı sorunu bulunmayan, teknolojinin imkanlarından faydalanan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan alternatif kentlerin oluşturulması hedeflenmekte. Şu anda dünya genelinde 30 ülkede, 264 kent Cittaslow ünvanına sahip. 2009 yılı itibariyle gereken şartları sağlayarak Türkiye’de bu ünvanı ilk olarak alan yer Sığacık’tır. Günümüzde ülkemizde bu ünvana sahip 18 farklı nokta bulunmakta.
Sığacık’a Ulaşım
Sığacık’a özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Üçkuyular semtindeki Fahrettin Altay aktarma merkezinden kalkan Seferihisar belediye otobüsü veya dolmuşlarıyla önce Seferihisar’a gelip oradan da Sığacık dolmuşlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer özel aracınızla gelirseniz aracınızı park edebileceğiniz ücretli ve ücretsiz bir sürü otopark imkanı bulabilirsiniz.
Sığacık’ta Gezilecek Yerler-Sığacık Gezi Rehberi
Teos Antik Kenti
Teos Antik Kenti yüzyıllar öncesinde kurulan 12 İyon kentinden biri olarak bilinmekte. Sığacık’a yürüme mesafesinde olup yaklaşık 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaydı. Kurucusu Dionysos’un oğlu Athames olarak bilinmekte. M.Ö. 3. yüzyılda, şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği burada kurulmuştur. Uzun yıllar Teos, bir sanat kenti olmuş, ayrıca antik çağın önemli filozof ve sanatçılarından şairler, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamıştır.
Teos Antik Kenti’nde görülmesi gereken yapılar;
- Akropol
- Dionysos Tapınağı
- Bouleuterion (Antik dönemlerde meclisin toplandığı yer)
- Agora Tapınağı
- Tiyatro
- Karagöl antik mermer ocağı
- Güney limanı
- Odeon
- Surlar
Yaz döneminde ziyaret saatleri 08:00 – 19:00, kış döneminde ise 08:30 – 17:30 olan antik kente giriş ücreti ise 10 TL. Eğer müze kartınız varsa ücretsiz olarak giriş sağlayabilirsiniz.
Sığacık Kalesi
1521-1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık olması için Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen Sığacık Kalesi sahil kenarında yer alan oldukça küçük bir yapı. Sığacık; kalenin inşaatıyla birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline gelmiş. Kale yerleşim yerini savunmaktan ziyade bir deniz üssü olarak hizmet vermiş, sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmış.
Kaleye giriş için herhangi bir şekilde bilet ya da güvenlik önlemi gerekmiyor. Gayet elinizi kolunuzu sallayarak girebilirsiniz. Hatta pazar günleri kalenin içinde birbirinden güzel, oldukça tazecik sebze-meyveler satın alabileceğiniz bir pazar kurulmakta.
Kaleiçi / Sığacık Sokakları
Kaleiçi; kalenin hemen arkasında başlayıp, 284 adet geleneksel Sığacık evi ile cami (Süleyman Han Cami, M.S. 1522), hamam, mescit ve restoranların yer aldığı sokakları kapsamakta. Daracık ama birbirinden renkli adeta nakış gibi işlenmiş rengarenk taş sokakları, cumbalı ve tahta panjurlu avlulu evleri, konsept dükkan ve kafeleri ile adeta bir film platosu gibi Kaleiçi.
Benim bu görüşüm bazı yapımcılar tarafından da düşünülmüş olacak ki burada bir sürü dizi ve film çekimi gerçekleştirildi. Bunlar; Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum filmi, Ata Demirer’in Olanlar Oldu filmi, bir zamanlar Kanal D’de yayınlanan Kavak Yelleri dizisi ile TRT 1’de yayınlanan Ege’nin Hamsisi dizisi.
Sığacık Pazarı
Pazar günleri kurulan pazar 2 farklı konsepte sahip.
Oldukça taze meyve-sebzeleri bulabileceğiniz Pazar kalenin avlusunda kurulurken, Kaleiçi denilen sokaklarda da yöre hanımlarının evlerinin önlerine kurdukları tezgahlarda o güzel ellerinden çıkan birbirinden lezzetli poğaça, kurabiye, el açması börekler, baklavalar, zeytinyağlı dolmalar, reçeller, tarhanalar ve daha nice çeşitli ev yapımı ürünler bulabilirsiniz.
Bir yandan sokakları arşınlarken bir yandan da o lezzetli ürünleri yemek o kadar güzel ki kesinlikle denemelisiniz. Gerçi şu anda pandemi nedeniyle pazarın eski tadı yok. Umarım bir an önce pandemi geçer ve o güzel eski günlerimize çabucak dönebiliriz.
Teos Marina
Kaleden çıktığınızda marinanın bulunduğu limanın görürsünüz zaten. İrili ufaklı teknelerin demir attığı marinadan dilerseniz feribotlarla düzenlenen Samos Adası turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca marinanın hemen arkasında bulunan kafe, restoran ve çarşısında da güzel vakitler geçirebilirsiniz.
Kalenin hemen girişinde bulunan teknelerle de günübirlik olarak Sığacık tekne turlarına katılabilirsiniz.
Seferihisar Doğa Okulu
Sığacık’a 24 km mesafede bulunan Orhanlı Köyü’nde yer alan bu okul için birçok farklı insanın emeklerini ortaya koyduğu, imece usulü ile yürüyen bir yapı desek yanlış olmaz. Doğa Derneği, Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği gibi kurumlar ile içinde ünlü sanatçıların, araştırmacıların ve düşünürlerin de yer aldığı Türkiye’nin farklı köşelerinde yaşayan pek çok insanın desteği ile kurulan Seferihisar Doğa Okulu 2014 yılı Şubat ayında faaliyete geçti. Usta-çırak usulü öğrenimin sağlandığı bu okulda yapılan çalışmaları https://dogaaskina.org/ sitesinden inceleyebilirsiniz.
Sığacık Plajları
Sığacık’a geldiğinizde kendinizi tertemiz sulara bırakmak isterseniz eğer gidebileceğiniz plajlar;
- Akkum Plajı
- Ekmeksiz Plajı
- Akarca Plajı
Bu arada Sığacık’ta dilerseniz dalış ve rüzgar sörfü de yapabilirsiniz.
Seferihisar Mandalina Şenliği
Seferihisar Belediyesi tarafından her yıl Kasım ayında geleneksel olarak düzenlenen turuncu bayram da diyebileceğimiz festivalde birbirinden eğlenceli aktivite ve konser gibi etkinlikler yer almakta.
Bu yıl 21. ‘si düzenlenecek olan festivalin tarihi henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte 15 Kasım 2020’de yapılması planlanmakta. Sığacık gezi planı yapacaklara bu tarihi de göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim.
Sığacık Yeme-İçme Rehberi
Sığacık’a yolunuz düştüğünde sizlere tavsiye edebileceğim mekanlar;
- La’dude Art Cafe&Galeri
- Milos Balık&Meze
- Radika
- Dut Gibi
Keşmekeşlikten oldukça uzak bu kasabaya geldiğinizde kesinlikle sokaklarında amaçsızca dolaşıp kaybolun. Sığacık Kale’sini ve Teos Antik Kenti’ni gezin. Bakir koylarında tertemiz serin sularına kendinizi bırakın ve anın keyfini çıkarın. Son olarak pazarında dolaşırken benim yerime de otlu&peynirli gözleme yapan teyzelerden 1 adet gözleme, üstüne de Sakızcı Baba’dan 1 top sakızlı dondurma yemeyi unutmayın lütfen.
Umarım yazım sizlerde oldukça şirin bir kasaba olan canım Sığacık hakkında bir fikir oluşturmuştur.
Cittaslow hakkındaki diğer yazımızın linkini sizler için aşağıya bırakıyorum.
TÜRKİYE’NIN SAKİN ŞEHİRLERİNİ TANIYALIM- CITTA SLOW TÜRKİYE
Ayrıca güzel İzmir’in güzel köylerini merak edenler için linki burada…
İzmir’in Köylerinde Çiçekler Açar – İzmir’in En Güzel Köyleri
Diğer yazılarım için buraya, instagram hesabım için de buraya tıklayabilirsiniz. Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle kendinize iyi bakın.
Sevgilerimle…