Türkiye’de Yamaç Paraşütü (Paragliding) | 5 Ünlü Yamaç Paraşütü Mekanı
Ölmeden önce yapılacak listemin başlarında olan Yamaç Paraşütünü sonunda yapabildim 🙂 3 senedir yazları Ölüdeniz’e gidiyoruz ve her seferinde tepelerde uçanları izleyerek iç geçirirdim. İzlerken bile heyecanlanıp keyif aldığım bu sporu bu yaz bende deneyimledim. Ah iyi ki gitmişim. Nasıl güzel bir duyguymuş kuşlar gibi özgür olmak. Ayaklarının yerden kesildiği an ve kendini boşluğa bıraktığında, işte o an anlatılmaz yaşanır cinsinden! Türkiye’de Yamaç Paraşütü yazım sizlerle…
Hava sporlarının en popülerlerinden biri olan Paragliding’in yayılması ve gitgide daha popüler olması aslında ülkemiz içinde çok önemli bence. Adrenalin tutkunlarının deneyimleyebilmesi yönünden oldukça uygun bir spor. Sizi tatmin edecektir.
Yamaç Paraşütü için en uygun zaman Nisan ayının başından Ekim sonuna kadar. Gün içinde belirli saatlerde kalkıyorlar. Son uçuş saatlerini tercih ederseniz günbatımını izlemek ayrı bir keyif oluyor diyebilirim.
Peki bu spor nasıl yapılıyor? Nerelerde yapılıyor, gözlemlediklerimi detaylıca sizlerle paylaşmak istedim.
Tandem Uçuş (Paragliding ) Nedir?
İki kişilik yamaç paraşütü ile gerçekleştirilen deneyimli bir pilot eşliğinde herhangi bir eğitim almadan uçmaya deniyor. Bu iki kişilik uçuşa, “tandem uçuş” deniyor. Tandem uçuşta yolcu ile pilot beraber hareket ediyorlar ve çelik bir terazi ile birbirlerine bağlanmış olduklarından herhangi bir güvenlik problemi de yaşanmıyor.
Kimler Uçabilir ?
Herhangi bir kalp rahatsızlığınız yoksa ve 35 ile 100 kg arasındaysanız uçabilirsiniz 🙂
Belirli bir yaş sınırı yok. 16 yaşından küçükler içinse aile izni gerekmekte, her yaştan adrenalin tutkunu bu sporu yapabilir.
Ancak sara hastaları, astım hastaları, kalp rahatsızlığı olanlar ve hamileler maalesef uçamıyorlar.
Yamaç Paraşütü Güvenli midir?
Aslında hava sporlarından genel olarak korkuyoruz. İnsanın doğası gereği uçmak çok zıtmış gibi geldiğinden olabilir. Eğer kurallarına uygun yapılıyorsa yamaç paraşütü çok da tehlikeli sayılmaz. Önemli olan uçuş için doğru hava koşullarını tespit etmektir. Burada tercih ettiğiniz firmanın güvenilirliği çok önemli. Özellikle de Ölüdeniz’de mesleklerinde tecrübeli ve THK tarafından verilen T2 lisansına sahip pilotlar ile bu zevki yaşayabilirsiniz.
Kısacası pilotunuzun uyarılarına dikkate aldığınız sürece keyifli ve güvenli bir uçuş gerçekleştiriyorsunuz.
Atladıktan Sonra Neler Oluyor?
Pilotla atladığımızdan dolayı aslında siz pek de birşey yapmıyorsunuz. Oradaki diğer ekipler paraşütlerini uçuşa hazırlarken sizin hocanız da size uçuş ile ilgili bilgileri veriyor. Hocanız, sizin için her şeyi yapıyor. Siz uçuşun başlangıcıyla birlikte birkaç adım atıp koşarak ona yardımcı oluyorsunuz o kadar. Bütün uçuşlar saatli olduğundan her şeyin kısa süre içerisinde halledilmesi gerekiyor. Son olarak kaskınızı takıyorsunuz ve tüm bağlantılar yapıldıktan sonra uçuşa hazırsınız. Her şey o kadar hızlı oluyor ki, ikinci veya üçüncü adımda zaten ayaklarınız yerden kesilmiş oluyor. 5- 10 saniye içinde de pilotunuz size artık oturabileceğinizi söylüyor ve ondan sonra yapacağınız tek şey manzaranın keyfini çıkartmak
1 Yorum
Yamaç paşütü ile uçmak harika bir deneyim. Tavsiye ederim.
https://gezikent.com/yamaç-paraşütü-uçuş-bölgeleri