Modern Dünya’nın En Eski Ulaşım Yolu: Demiryolu
Aslında her ulaşım aracı kendi içinde çok keyifli. Uçak, otobüs, gemi, tren, araba, motorsiklet, bisiklet ve liste böyle uzar gider.
Ancak son yıllardan tabiri caizse küllerinden yeniden doğan tren yolculukları benim için daha bir keyifli, daha bir huzurlu.
Tren yolculuklarında gideceğim yerden çok, trene binmek beni heyecanlandırdığı için böyle düşünüyorum sanırım. Yoksa aynı yere başka bir ulaşım yoluyla gitsem durum farklı olurdu herhalde.
Peki her yere trenle gidebilir miyiz? Bunun cevabı belki hayır olacak ama önümüzde baya bir seçenek mevcut aslında. Özellikle yurt içi yolculuklarda son dönemlerde otobüs yerine tren daha çok tercih edilmeye başlandı. Bunun nedeni belki altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi, belki de sosyal medyanın gücü diyebiliriz.
Peki yurt içinde yapılabilecek tren yolcuklukları için rotalar neler? Sorusunu duyar gibiyim. Şimdi bu rotaları öğrenelim :
Yüksek Hızlı Tren
Bu tren hergün aşağı yukarı her saat başı işliyor.
Ana Hatlar :
ANKARA – KONYA – ESKİŞEHİR – İSTANBUL
Yüksek hızlı trenden indikten sonra yolunuza başka bir tren veya otobüs ile devam etmek isteyebilirsiniz.
Bunun için de buradaki tablolardan bağlantı yerlerine ve diğer detaylara ulaşabilirsiniz.
Yurt içi Ana Hat Trenleri
6 EYLÜL EKSPRESİ
İzmir(Basmane) – Balıkesir / Bandırma – İzmir (Basmane) arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunuyor.
17 EYLÜL EKSPRESİ
İzmir(Basmane) – Bandırma / Balıkesir – İzmir (Basmane) arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur. Toplam 7 saat sürmektedir.
DOĞU EKSPRESİ
Ankara – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars – Erzurum – Erzincan – Sivas – Kayseri – Ankara arasında her gün işleyen trende; kompartımanlı, pulman, örtülü kuşet, yataklı ve yemekli olmak üzere 5 tip vagon bulunur. Toplam 24 saat 30 dakika sürmektedir. Doğu Ekspresi Detaylı Bilgi ve Kars Gezi Rehberi
EGE EKSPRESİ
İzmir (Basmane) – Manisa – Akhisar – Soma – Balıkesir – Soma – Akhisar – Manisa –İzmir (Basmane) arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur. Toplam 4 saat 54 dakika sürmektedir.
ERCİYES EKSPRESİ
Kayseri – Niğde – Ulukışla – Pozantı – Adana – Pozantı – Ulukışla – Niğde – Kayseri arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur.
FIRAT EKSPRESİ
Elazığ – Malatya – Gölbaşı – Osmaniye – Adana – Osmaniye – Gölbaşı – Malatya – Elazığ arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur.
GÜNEY KURTALAN EKSPRESİ
Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Diyarbakır – Kurtalan – Diyarbakır – Malatya – Sivas – Kayseri – Ankara arasında; Ankara’dan pazartesi,çarşamba,perşembe,cuma ve cumartesi günleri, Kurtalan’dan ise pazartesi,çarşamba,cuma,cumartesi ve pazar günleri olmak üzer haftada 5 gün işler.Trende; kompartımanlı, pulman,örtülü kuşet, yemekli ve yataklı olmak üzere 5 tip vagon bulunur. Toplam 25 saat 34 dakika sürmektedir. Güney Ekspresi Detaylı Yazı
İZMİR MAVİ TRENİ
Eskişehir – Kütahya – Balıkesir – Manisa – İzmir (Basmane) – Manisa – Balıkesir – Kütahya – Eskişehir arasında her gün işleyen bu trende; pulman, yataklı ve yemekli olmak üzere 3 tip vagon bulunur.
KONYA MAVİ TRENİ
Konya – Afyon – Uşak – Manisa – İzmir(Basmane) – Manisa – Uşak – Afyon – Konya arasında her gün işleyen bu trende; pulman, kuşetli, yataklı ve yemekli vagon olmak üzere 4 tip vagon bulunur. Toplam 11 saat 30 dakika sürmektedir.
KARESİ EKSPRESİ
Balıkesir – Soma – Akhisar – Manisa – İzmir(Basmane) – Manisa – Akhisar – Soma – Balıkesir arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur. Toplam 4 saat 20 dakika sürmektedir.
PAMUKKALE EKSPRESİ
Denizli – Sandıklı – Afyon – Kütahya – Eskişehir – Kütahya – Afyon Sandıklı – Denizli arasında her gün işleyen trende sadece pulman vagon bulunur. Toplam 6 saat sürmektedir. Toplam 7 saat 55 dakika sürmektedir.
TOROS EKSPRESİ
Adana – Pozantı – Ulukışla – Ereğli – Konya – Ereğli – Ulukışla – Pozantı – Adana arasında her gün işleyen trende; pulman ve kompartımanlı olmak üzere 2 tip vagon bulunur. Toplam 4 saat 20 dakika sürmektedir.
VAN GÖLÜ EKSPRESİ
Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Elazığ – Tatvan – Elazığ – Malatya – Sivas – Kayseri – Ankara arasında; Ankara’dan Salı ve Pazar, Tatvan’dan Salı ve Perşembe olmak üzere haftada 2 gün işler. Trende; kompartımanlı, pulman,örtülü kuşet, yemekli ve yataklı olmak üzere 5 tip vagon bulunuyor. Toplam 27 saat 15 dakika sürmektedir.
Vagon Çeşitleri
Kompartımanlı Yolcu Vagonları : Bu vagonlar, her kompartımanda karşılıklı üçer kişi olmak üzere 6 kişi oturabilecek şekilde bir kapasiteye sahiptir. 2.mevki kompartımanlı vagonlarda ise kapasite 8 kişiye çıkar.
Kuşetli Yolcu Vagonları : Bu vagonlar da kompartımanlı vagonlara benzer. Ancak, kompartımanlı vagonlarda bulunan oturma yerlerinde farklı bir tasarım yapılarak her kompartımanda 4 – 6 kişinin yatabileceği şekilde yatak düzeni oluşturulmuştur.
Yataklı Vagonlar : Gece boyu yolculuk yapıldığında yolcuların oturarak veya yatarak seyahat etmelerini sağlayacak şekilde kompartımanlı olarak yapılmışlardır. Her kompartıman 2 kişiliktir.
Pulman Vagonlar : Yolcu otobüslerine benzer şekilde koltuk düzeni vardır ancak koltuklar daha geniştir. Ayrıca koltuklar arasındaki mesafeler daha fazladır ve dinlenmek veya uyumak için sırt bölümü geriye yatabilir. Aynı zamanda kendi ekseni etrafında 180 derece dönebilecek şekilde tasarlanmışlardır.
Yemekli Vagonlar : Bu vagonlar, mutfak bölmesi olan; yolculara yemek ve içecek servisi yapılacak şekilde dizayn edilmiş vagonlardır.
Banliyö Vagonları : Kısa mesafeli yolculuklarda kullanılan bu vagonlarda oturma yeri az, ayakta seyahat etme alanı fazladır.
Salon Vagonları : Özel dizayn edilmiş olup; salonu, banyosu, mutfağı, yatak kompartımanı, tuvaleti olan vagonlardır.
Yolcu Furgonları : Tren personelinin kaldığı veya kullandığı vagonlardır.
Posta Vagonları : Posta hizmetlerinde kullanılan özel dizaynlı vagonlardır.
Özel Vagonlar : Sinema gösterimi, sergi, konser, gösteri gibi özel davetlere uygun olacak şekilde tasarlanmış vagonlardır.
Tam olarak 13 farklı tren ile oldukça fazla şehrimize gitmek için fırsatın varken neden hala duruyorsun? Hemen buradan biletini al ve keyifle, uzun zamandır yapmadığın bir yolculuğa çık!
Avrupa Tren Rotaları için: Tren Rotaları
Yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim üzerinden ulaşabilir veya yorum kısmından sorularına yanıt bulmayı deneyebilirsin!
Umarım bu bilgiler sana seyahat etmek için bir neden olur.
Sevgilerle!
Sera