Üzüm Kokulu Rota – Trakya Bağ Rotası
Artan döviz kurlarıyla birlikte seyahat düşkünü herkes rotasını yavaş yavaş yurt içine döndürmeye başladı. Kısa zamanda güzel şeyler yapmak isteyenler de yeni arayışlar içine girdi. Haliyle durum böyle olunca dedim ki güzel bir Trakya Bağ Rotası yazısı iyi gider.
Son zamanların sıkça dikkat çeken olaylarından biri de bağ evleri konseptinde yapılan tatiller. Şarap düşkünü iseniz, bir İtalya veya Fransa kadar olmasa da Türkiye bu konuda gerçekten iyilerden biri.
Şarap üreticilerinden oluşan 12 kişi Türkiye‘deki bu açığı görmüş olacak ki “Trakya Bağ Rotası” adında bir proje geliştirmişler. Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Turizm İşletmecileri Derneği‘nin desteği ile de bu hayata geçmiş. Tekirdağ, Kırklareli, Şarköy ve Gelibolu bölgelerini içine alan bu proje Türkiye‘de bir olduğu için beni gerçekten çok heyecanlandırdı.
Gelin şöyle hızlı bir bakış atalım 🙂
Tekirdağ Bölgesi
Projenin Tekirdağ ayağı Umurbey, Şato Nuzun, Barel Şarapçılık ve Barbare‘den oluşuyor. İstanbul‘a, Marmara Bölgesi‘ne ve Kuzey Ege‘ye yakın bu bölge hafta sonu için veya konsept tatiller arayanlar için birebir.
Şarköy Bölgesi
Melen Şarapçılık, Gülor, Şato Kalpak‘tan oluşan bölgede bağcılık Antik Yunan zamanlarına dayanıyor. Melen Bağları‘na geziler düzenleniyor. Bu rotayı kendiniz takip edebileceğiniz gibi böyle turlara da katılabilirsiniz.
Kırklareli Bölgesi
Arcadia, İrem Çamlıca ve Vino de Sera dan oluşuyor. Arcadia, 2000 yıllarında kurulmuş bir yerken Vino de Sera‘nın bağcılık kültürü Anadolu‘ya dayanmaktaymış. Bu üç bağ için de turlar düzenlendiğini belirtmeden geçmek istemem.
Gelibolu Bölgesi
Tarihiyle ve şaraplarıyla zaten meşhur bu bölgede projeye Gali ve Suvla bağları eşlik etmiş. Gali Bağları’nda Merlot ve Cabarnet Sauvignon üzümleri hakim iken, Suvla Bağları‘nda Shiraz‘dan Sauvignon Blanc‘a, Kınalı Yapıncak‘tan Karasakız‘a kadar uzanan türler mevcut.
Bu bağların ve rotaların hepsi özel turlar düzenliyorlar. Ancak ben kendi gezimi kendim yaparım diyenler için ise konaklamalı veya günübirlik seçenekler mevcut. Şarap kültürüne düşkün ve üzüm türlerine meraklı olanlar ise bölgeleri yetiştirilen üzümlere göre inceleyerek daha damaklarına uygun bir rota çizebilirler.
Ayrıca bu bölgelerde tarihi ve doğal birçok güzellik de var. Yolunuz oralara kadar düşmüşken belki bir uğramak istersiniz.
Türkiye‘de böyle projelerin olduğunu görmek gerçekten mutluluk verici. Eminim ki dört bir yanında üzüm yetişen hatta envai çeşit ürün yetişen bu ülkeden daha neler neler çıkar 🙂
Şarap kokulu daha nice gezilere diyelim o zaman..
Sevgiler..
—
Instagram: https://www.instagram.com/ezgkurtulus