Ülkemizin cennet gibi olduğunu her geçen gün keşfettiğimiz yeni güzelliklerle bir kez daha anlıyoruz. Uşak, gizli kalmış çok sayıda doğal güzelliğe sahip. Yeni yazımda size kendi memleketimde olan ve bunca yıl saklı kalmış bir cennetten bahsetmek istiyorum. Uşak’ta bulunan ve bugüne kadar varlığından hiç haberdar olmadığım Taşyaran Vadisini anlatacağım sizlere . Ee ne demişler, geç olsun güç olmasın. O zaman bir an önce görmek için sabırsızlandığım vadiyi gelin birlikte gezelim.
TAŞYARAN VADİSİ
Nasıl Gidilir
Uşak-İzmir karayolu 45’nci kilometresinde, karayolunun 500 m. kadar güneyinde, Gediz nehri üzerinde bulunan Tarihi köprüden sonra ulaşabilirsiniz. Taşyaran vadisi, Gediz nehrine dökülen ve kaynağını Eşme ilçesinden alan Hamam Çayının aşağı mecrası üzerinde oluşmuştur.
Jeolojik Yapı
Uşak Üniversitesi Öğr.Üyesi Doç. Dr.Hasan KARA, Taşyaran Vadisi’nin jeolojik yapısını incelemiş ve şöyle diyor;
“Hamam Çayı, Gediz nehrine yaklaştığı yerde karşısına çıkan Alt Paleozoik dönemine ait Metagranit Gözlü Gnays gibi Menderes masifinin doğu kanadını oluşturan temel arazi içerisinden geçerek kendisine küçük bir boğaz açmıştır. Taşyaran vadisi adı verilen boğaz vadi oluşumu da bu temel arazi üzerinde meydana gelmiştir. Sahanın stratigrafik özelliklerine bakıldığında en yaşlı kayaçlar Paleozoik’in muhtelif dönemlerine ait metamorfizma geçirmiş birimlerdir. Bu kayaçlar üzerine Miyosen yaşlı birimler diskordan olarak gelmektedir. Miyosen birimlerini ise, değişik boyutlardaki parçaların oluşturduğu konglomeralar, kumtaşları ve yer yer de kil taşları oluşturur. Miyosen örtü birimlerinin üzerinde Pliyosen yaşlı konglomeralar, kumtaşları ve çeşitli gölsel kireçtaşları, marn ve kil taşları sıralanmaktadır.
Çevrede yer alan yüksek sahalardan taşınan karbonatlı ve killi materyaller, havza tabanındaki bu çukur sahalardaki göllerde toplanmışlardır. Kuaterner döneminde Büyük Menderes grabeninin alçalması ile akarsu erozyonu yeniden şiddetlenerek vadilerde tekrar derinleşmeler olmuş, yarılmalar ve taraçalar meydana gelmiştir
Ege denizinin bulunduğu aşağı kesimde meydana gelen tektonik çökmeler ve Anadolu içlerindeki Epirojenik yükselmelere bağlı olarak Taşyaran kesiminde akarsu Paleozoik yaşlı metamorfik kayaçlardan oluşan temele saplanarak burada eğim kırıklıkları meydana gelmiş ve şelaleler oluşmuştur. Bu şelalelerden dökülen sular, temeldeki metamorfik kayaçları adeta bir testere gibi kesmiş ve dantel gibi işlemiştir. Suların aktığı yerlerde oluklar ve aşağı döküldüğü yerlerde dev kazanları meydana gelmiştir.
Akarsu geriye doğru aşındırma yaptıkça bu şekillerin bir bölümünde kopmalar ve göçmeler meydana gelirken, gerilemeye bağlı olarak yeni dev kazanları ve helezon görünümlü akış yatakları meydana gelmiştir. Bu süreç ilerledikçe, akarsu temele gömülerek ilk oluşan şekiller yüksekte adeta asılı şekilde kalmışlardır. Böylece küçük bir mevsimlik dere olan Hamam Çayı, zamanla karşısına çıkan Paleozoik yaşlı eski metamorfik temeli oluşturan kayaçları 50 metre kadar derinlikte ve 200 metre uzunlukta parçalayarak muhteşem görünümlü boğaz bir vadi oluşturmuştur.”
Vadide Sizi Neler Bekliyor
Uzunca bir merdiven yolundan aşağı doğru inerken her bir basamakta yaklaştığını hissetmek heyecan verici. Eğer yükseklik korkunuz varsa aşağı bakmamakta fayda var. Neyse ki yol boyu korkuluklar size eşlik ediyor. Dinlenmek için merdiven basamaklarının yanına bank koymuşlar eğer yorulursanız kısa bir mola verebilirsiniz. İniş biraz gözünüzü korkutsa da ulaştıktan sonra bu sıkıntıların yerini tatlı bir huzur alıyor. Aşağı indiğimde kayaların yukarıdan aşağı doğru oluşturduğu şekiller ve ışığın yansıması o kadar güzeldi ki adeta doğal bir stüdyo havasındaydı. O zaman ne duruyorsunuz haydi fotoğraf çekmeye:) Vadinin tam ortasında bütün kanyona hakim bir kaya var ki üzerinde fotoğraf çekilmek için çok uygun. Bu güzel manzaranın içinde yer almak için sıra baklemek gerekiyor. Her ne kadar burası henüz çok bilinmese de yine de ziyaretçisi bir hayli vardı. Bence beklemeye değer:) Vadinin içinden gecen su, taşların ve zeminin kaygan olmasına yol açtığı için rahat bir ayakkabı ile dolaşmakta fayda var. Vadinin yukarısında bir tane gözlem kulesi bulunmakta buraya çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Hangi Mevsimde Gidilmeli
Her mevsim ayrı bir güzel olduğunu söylense de özellikle ilkbahar aylarında coşan dereleri ve doğayla bütünleşen vadinin yeşilliği kesinlikle görülmeye değer. Yaz aylarında su biraz çekildiği için daha kurak bir görüntü oluşuyor. Bu durumun avantajı ise vadide daha rahat dolaşabilmeniz. Hangi mevsim giderseniz gidin sizi vadinin etrafında kurulu mesire alanları bekliyor piknik yapmak için oldukça ideal.
Ben her ne kadar sandaletle gitmiş olsam da siz spor ayakkabı tercih edin. Yanınıza su almayı unutmayın ve bu güzel ortamın tadını çıkarın. Bol bol fotoğraf çekmeden de geri dönmeyin. Güneş size eşlik ediyor olacak. Çeşitli noktalarda vadinin tüm güzelliğini seyredebilmek, piknik yapıp dinlenebilmek amacıyla 55 adet kamelya, çocuklar için de oyun grupları var. Jeolojik açıdan ilginç bir doğa harikası olan bu Taşyaran Vadisi yakın zamanda yoğun ilgi görecektir. O zamana kadar yeni maceralarda buluşmak dileğiyle. Uşak, uşak, uşak
Sizler için başka bir güzelliğin linkini de buraya bırakıyorum.Kula Peribacaları | Ege’nin Keşfedilmemiş Kapadokyası