Side Gezi Rehberi | Side’de Gezilecek Yerler
Merhabalar! Bugün Antalya – Manavgat’ın tatil beldesi Side’yi geziyoruz. Side’de gezilmesi, görülmesi gereken önemli tarihi yerleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Bu küçük belde tarihi MÖ. 8. yy’a kadar dayanan önemli bir liman kenti. “Side” kelimesi eski dilde “Nar” anlamına geliyor. Tarihe, arkeolojiye, mimariye ilginiz varsa çok keyifli bir gezi ve Side Gezi Rehberi sizi bekliyor.
Side’yi gezmeye başlarken yarımada üzerinde şöyle bir rota çizerseniz görmeniz gereken önemli yerleri görebilirsiniz. Ben bu yazıda en önemlilerinden bahsedeceğim.
Side Antik Kenti
Aracınızı antik kentin girişindeki ücretsiz otoparka bırakabilirsiniz, antik kentin içerisindeki yollar resmi araçlar dışında araç trafiğine kapalı, sadece yaya kullanımına açık. Antik kendin girişinde gişe – bilet kontrolü gibi bir şey yok, direk içeri girebilirsiniz. Fakat içeride antik tiyatroyu, müzeyi gezmek isterseniz giriş ücretini ödeyip ya da müze kartınızla gezebilirsiniz.
Nymphaeum (Nemorum) Çeşmesi
Mitolojiye biraz aşinaysanız ismi zaten size tanıdık gelmiştir. Antik kente girdiğinizde ilk karşınıza çıkacak eser bu çeşme olacak. M.S. 2. yy’a tarihli bu çeşme Anadolu’da görebileceğiniz en büyük antik çeşme olma niteliği taşıyor. 9 çeşme olarak da biliniyor.
Side Müzesi
Çeşmenin yanındaki yoldan içeri doğru ilerlediğinizde karşınıza bu müze çıkacak. Lütfen kızmayın ama bu müzeyi öve öve bitiremeyeceğim. Gezmelere doyamayacaksınız. Öncelikle Müze harika bir konumda bulunuyor ve içi izleye izleye bitiremeyeceğiniz eserlerle dolu. Çok güzel eski bir binanın restorasyonuyla hazırlanan müze denize sıfır. Açık ve kapalı sergi alanları var. Sergiler eserlerin öncelik sırasına göre sınıflandırılmış. Tamam, içeride sanatsal ve arkeolojik değeri daha yüksek eserler sergileniyor olabilir, fakat ben bahçesine vuruldum! Bahçedeki eserler bahçeyle, müze yapısıyla, manzarayla o kadar uyumlu ki; ah, saatlerce oturup izlesem keşke… Hiçbir şey rastgele koyulmamış. Her şeyin yerinin orası olmasının bir sebebi var. Adeta her köşesi bir fotoğraf karesi.
Side Antik Tiyatro
Müzenin tam karşınıda yer alan tiyatronun hemen giriş kapısının yanında Vespasianus Çeşmesi ve antik kentin ünlü kemeri yer alıyor. Bu tiyaro antik kentin en görkemli yapılarından birisidir. Yarım daire formlu, 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde en iyi durumda olan antik tiyatrolardan birisidir. Tiyatroda yukarı çıktığınızda güzel bir manzara göreceksiniz, o sıcakta tiyatronun kemerli serin koridorlarında yürümek kesinlikle çok iyi gelecek.
Side Eski Evleri – Old Town
Antik tiyatrodan çıkıp büyük kemerin altından geçip limana doğru ilerlediğinizde buraya ulaşacaksınız. Burası Eski Side Evlerinin bulunduğu bölge. Bölgenin geleneksel mimari yapısını burada görebilirsiniz, eski evler yavaş yavaş restore edilerek turizme kazandırılıyor. Ahşap ve taş kullanılan evlerin arasında butik oteller, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları gibi turistik yerler bulunuyor. Genel olarak düzenli bir old town olduğu söylenebilir.
Side Limanı
Burası Eski evleri takip ederek aşağı doğru yürüdüğünüzde ulaşacağınız nokta. Çeşitli balık restoranları, barlar, kafeleri bu bölgede bulabilirsiniz. Denizi izlemek için de tabi ki yine güzel bir nokta.
Apollon Tapınağı
Limandan sola doğru ilerlediğinizde Side’nin en ünlü yapısı olan tapınağa ulaşırsınız. Denize sıfır, harika bir manzaraya karşı inşa edilen bu tapınak M.S. 150 yılında; müzik, uyum ve ışığın tanrısı Apollon’a adanmıştır. Side’nin sembolü haline gelen tapınağın denize bakan kolonları hala ayaktadır. Son derece görkemli olan bu tapınağı görmeye gün batımına doğru giderseniz harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Tapınağın arkasındaki kalıntıların restorasyonu hala devam ediyor.
Side Plajı
Apollon Tapınağını gördükten sonra kıyıdan yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Ben pek deniz meraklısı değilim o yüzden plajı şöyle bir gördüm geçtim ama isterseniz burada denize girebilirsiniz.
Side Devlet Agorası
Burası yüzyıllar önce Eski Side’nin yönetildiği yapı. Hala kısmen ayakta olduğu söylenebilir, görülmeye değer.
Side Antik Kenti gezisinin sonlarına doğru geliyoruz. Buradan dönüşünüzü İlk fotoğrafta işaretlediğim haritadaki gibi yaparsanız sütunlu yoldan yani eski tarihi yoldan dönmüş olursunuz. Yol üzerinde Antik Hastaneyi de görebilirsiniz. Oldukça yıpranmış olsa da hala içinde güzel fotoğraflar çekebileceğiniz kadar ayakta, görülemeye değer.
Antalya’daki diğer antik kentler ile ilgili yazımız için buraya.
Antalya’nın diğer ilçeleri ile ilgili yazımız için buraya.
Gezdiğim yerlerde mimar gözünden çektiğim fotoğrafları görmek isterseniz instagramım: sahika.e
Umarım keyifli bir gezi olur. İyi gezmeler!