Türkiye’nin Sokak Lezzetleri
Bugün her şey normale dönse en yoğun şekilde özlem gidereceğimiz günlük faaliyetlerden biri de yeme-içme ile alakalı olur. Tamam bu süreçte hepimiz evde habire yemek yedik ama sokak lezzetleri bir başka oluyor. Çünkü onları evde yapmak hem zor hem de aynı tadı vermiyor. Bu arada sokak lezzetlerinden kastımız öyle mekanda oturarak sipariş verdiğimiz yöresel yemeklerden ziyade, sokakta, ayak üstü ya da tezgah başında yiyebileceğimiz pratik lezzetler. Peki Türkiye’nin Sokak Lezzetleri ya da hangi şehirde hangi sokak lezzetleri yenir, bilmek ister misiniz?
01. Adana Sokak Lezzetleri – Şırdan ve Adana Kebap
Adana’da sokak lezzetleri açısından çok zengin bir şehir. Şehrin en ünlü lezzeti Adana Kebabı ve Şırdan. Kebabı günün her saatinde; şırdanı ise özellikle gece geç saatlerde bulabilirsiniz. Son zamanlarda iyice popüler olan Muzlu Süt, Halka Tatlı, Şırdan, Bici Bici, tezgahlarında ayrıca servis edilen Mumbar, Kokareç’de diğer güzel lezzetlerden. Adana Gezi Rehberi ve Gastronomi Turu
02. Adıyaman Sokak Lezzetleri – Çiğ köfte
Adıyaman sokak lezzetleri açısından kısır bir şehir olsa da coğrafi işaretini almış olduğu Çiğ köftesi, artık tüm Türkiye’ye yayılmış durumda ama şehirde de her yerde en taze ürünleri bulabilirsiniz. Kavurmalı Hitap da şehrin bir diğer muhteşem lezzeti.
03. Afyon Sokak Lezzetleri – Sucuk Ekmek
Doğal ve tarihi mekanlarının yanı sıra mutfağı da zengin bir şehir olan Afyondaki en meşhur sokak lezzeti Sucuk Ekmek. Meşhur Afyon sucuğunu ekmek arasında yemenin tadı başka. Her ne kadar tam bir sokak lezzeti de olmasa da Afyon’un kaymağı da enfestir.
04. Ağrı Sokak Lezzetleri – Çiriş Ketesi
Ağrı yöresel lezzetler açısından iyi ama sokak lezzetleri açısından kısır bir şehir. Çiriş bitkisinin tohumları ile yapılan Çiriş Ketesini sadece bazı fırın ve pastanelerde bulabilirsiniz.
05. Amasya Sokak Lezzetleri – Amasya Çöreği
Ceviz ve haşhaşın güçlerini birleştirerek ortaya çıkardığı şehrin en ünlü sokak lezzeti. Bir çok yerde bulabilirsiniz. Bunun dışında mumbar, işkembe, elma tatlısı diğer lezzetlerden. Eğer şanslıysanız yakasal böreğini de bulup denemelisiniz.
06. Ankara Sokak Lezzetleri – Gobit, Döner ve Ankara Simidi
Türkiye’nin en büyük 2. kenti ve 6 milyona yaklaşan bir şehir de tahmin edebileceğiniz üzere farklı şehirlere ait bir çok sokak lezzetini bulabilirsiniz. Ha ne kadar lezzetli olduğu tartışılır. Ama Ankara denince akla döner, gobit ve simit geldiği ortada. Gobiti de açıklarsak; Sıcacık gobit ekmeğinin içine ince ince doğranmış haşlanmış yumurta ve taze (yeşil) soğan konulur. Damak tadına göre karabiber, kırmızı pul biber ve tuzla çeşnilendirilir.
07. Antalya Sokak Lezzetleri – Tahinli Çörek (Bağaça)
Ülkemizin en ünlü turizm şehirlerinden biri olan Antalya maalesef mutfak anlamında çok başarılı bir şehir değil. Bu durum sokak lezzetlerine de yansımış durumda, şehrin kendine özgü Tahinli Pide, Portakallı Kurabiye, Köfte-Piyaz ve Korkuteli Yanık Dondurması var.
08. Artvin Sokak Lezzetleri – Hamsili Ekmek ve Cevizli Kete
Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Artvin mutfağı sebze ağırlıklı bir mutfak ve sokak lezzeti açısından da biraz kısır.
09. Aydın Sokak Lezzetleri – Çine Köftesi
Aydın, Ege mutfağının o güzel yemeklerini ve ürünlerini sonuna kadar yansıtan bir şehir ama sokak lezzetleri açısından farklı bir ürün sunmuyor. Kokoreç açısından çok iddialı bir şehir ancak kendine has diyebileceğimiz Çine ilçesine ait Çine Köftesi ve Kuru İncir Arası Ceviz var.
10. Balıkesir Sokak Lezzetleri – Hoşmerim ve Ayvalık Tostu
Balıkesir sokak lezzetleri denince şehrin ilçeleri ön plana çıkıyor. Susurluk ilçesinin meşhur ayranı ve tostu yine tüm ülkeye nam salmış Ayvalık tostu şehrin en ünlü lezzetleri. Artık marketlerde rahatça ulaşabileceğimiz Hoşmerim tatlısı da denenmesi gereken lezzetlerden.
11. Bilecik Sokak Lezzetleri – Parmak Köfte ve Pazaryeri Helvası
Anadolu tarihinde önemli bir yeri olan ve farklı medeniyetlerin varlığını mutfağına da yansıtan Bilecek’teki en ünlü sokak lezzeti Parmak Köfte. Pazaryeri ilçesinde Helva ve Boza’da denenmesi gereken lezzetlerden.
12. Bingöl Sokak Lezzetleri – Kavurma, Çiğköfte ve Zerde
Bingöl’ün yöresel mutfağına ait muhteşem yemekler var ancak bunları sadece evlerde ya da bazı restoranlarda bulabilirsiniz. Sokak lezzeti olarak sadece kavurma, çiğköftesi var. Yine Zerde tatlısının Bingöl versiyonunu da deneyebilirsiniz. Kavurmayı da biraz sokak lezzeti olarak bulmak zor ama siz uydurabilirsiniz 🙂
13. Bitlis Sokak Lezzetleri – Büryan, Bitlis Köftesi
Siirtli dostlar lütfen kızmayın. Her ne kadar Büryan artık Siirt üzerine tescillense de ben her iki şehirde de yemekten gayet keyif alıyorum. Bir lezzet mucizesi olan tandırda pişen et Büryan şehrin en ünlü lezzetlerinden. Hem sokak lezzeti hem de lokantalarda yiyebilirsiniz. Bitlis Köftesi de denemesi gereken lezzetlerden. Hizan ilçesinden, Ceviz ve balla yapılan Gülbez Tatlısı , Cittaslow Ahlat ilçesinin Lokma tatlısı da şehrin diğer lezzetleri.
14. Bolu Sokak Lezzetleri – Saray Helvası ve Kabaklı Gözleme
Yeme- içme denilince akla ilk gelen yerlerden biri kesinlikle Bolu’dur. En leziz yemekleri yapan aşçıların çoğu Bolu’dan çıkmıştır. Evliya Çelebi’nin de gözlemlediği üzere verimli topraklara sahip Bolu, Osmanlı’nın yükseliş döneminde orduya yiyecek sağlamaya elverişli olması açısından sefer yolu güzergahı üzerinde yer alırmış. Çok zengin bir yöresel mutfağa sahip olmasına rağmen sokak lezzetleri zayıf. Son dönemlerin popüler Kubbealtı Yoğurtlu Gözlemesi ve Kabaklı Gözleme aklıma gelenler. Saray helvasının da en lezzetlisini burada yiyebilirsiniz.
15. Burdur Sokak Lezzetleri – Burdur Şiş
Burdur sokak lezzetleri açısından zengin ve farklı seçenekler sunan bir şehir. İlk akla gelen de Burdur Şiş. Sadece et ve tuz ancak bu kadar güzel pişirilebilir. Bazı börekçilerde de satılan Gazel (Kazel) Böreği, Kelle Peynirli Pide, Burdur Muhallebesi ve Ceviz Ezmesi diğer lezzetlerden.
16. Bursa Sokak Lezzetleri – İnegöl Köfte
İşte sokak lezzetleri açısından oldukça zengin olan bir şehir daha. Bursa mutfağı denince akla tabii ki İskender geliyor ancak konumuz daha pratik ve mobil olarak da tüketebileceğiniz lezzetler yani sokak lezzetleri olunca rotamızı İnegöl ilçesinin meşhur köftesine çeviriyoruz. Döner, Kıymalı Cantık, Tahinli Pide, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri, Bağdat Hurması, Cevizli Lokum öne çıkan diğer lezzetler.
17. Çanakkale Sokak Lezzetleri – Peynir Helvası, Şarap
Çanakkale gezilecek yerler açısından şahane bir şehir ancak sokak lezzetleri açısından oldukça kısır inanın çok araştırdım ama Peynir Helvası, Simit Lokumu, Bozcaada Şarabı ve Biga Köftesi dışında çok da bir şey bulamadım. Ülke genelinde meşhur sokak lezzetlerini servis eden mekan ise oldukça fazla
18. Çankırı Sokak Lezzetleri – Yazma Çöreği
Bakmayın böyle sessiz bir şehir gibi durduğuna, Çankırı’da sokak lezzeti olarak tüketebilen ya da tüketilebilecek bir çok ürün var. Çekilmiş ceviz ile yapılan Yazma Çöreği, daha çok sade ya da kıymalı tüketilen İnce Ekmek Muskası, Bazlama, Hameyli Tatlısı, tahin, çekilmiş ceviz ve kuru üzüm ile yapılan Nokul bunlardan bazıları.
19. Çorum Sokak Lezzetleri – Leblebi
Anadolu mutfağının güzel örneklerine sahip olan Çorum’da sokak lezzeti olarak servis edilebilecek ürün biraz kısıtlı. Leblebiyi zaten bilmeyen yoktur. Pişmaniyeye benzeyen Teltel, bolca ceviz içeren Sıkma Baklava sokak lezzetleri sınıfına koyabileceğimiz ürünler.
20. Denizli Sokak Lezzetleri – Denizli Kebabı
İç Ege’nin güzide şehri Denizli’nin mutfağına göz attığımızda ilk aklımıza Kuyu yani Denizli Kebabı geliyor. Bunu bazı mekanlar ekmek arası olarak da servis ettikleri için sokak lezzetlerine dahil ettik. Bunun dışında un, peynir, soğan ya da susam kullanılarak hazırlanan Denizli Usulü Katmer, 1934’ten beri Denizli halkının vazgeçilmezi Zafer Gazoz kentin diğer ünlü sokak lezzetlerinden.
Malum ülkemizde 81 şehir olduğu için hepsini tek bir yazıya sığdırmak oldukça zor. 4 bölüm halinde yayınlayacağımız yazının ilki olan bu yazıda plaka numarasına göre 1-20 arasındaki şehirleri sıraladık.
Plaka numarası 21 ile 40 olan şehirler için: Türkiye’nin Sokak Lezzetleri 2. Bölüm
Plaka numarası 41 ile 60 olan şehirler için: Türkiye’nin Sokak Lezzetleri 3. Bölüm
Plaka numarası 61 ile 81 olan şehirler için: Türkiye’nin Sokak Lezzetleri 4. Bölüm
Afiyet Olsun