Şehirlerle Özdeşleşmiş Türkiye’nin Sokak Lezzetleri
Dünya’nın en güzel yemeklerini sunan ülkelerden biri olan Türk Mutfağı sokak lezzetleri açısından da oldukça iddialı. Belli başlı lezzetler hariç ülkenin 81 şehrine ait bir çok lezzetin çok da bilinmediğini fark ettik. Bundan yola çıkarak başlattığımız Şehirlerle Özdeşleşmiş Sokak Lezzetleri yazı dizimizin 3. bölümünde plaka numarası 41 ve 61 arasındaki şehirleri anlatıyoruz.
https://reshontheway.com/sehirlerle-ozlesmis-turkiyenin-sokak-lezzetleri-bolum-2/
41. Kocaeli Sokak Lezzetleri – Pişmaniye
Ülkemizin sanayi şehirlerinden biri olan Kocaeli şehrinde sokak lezzetleri pek fazla yok ancak büyük şehir olduğundan dolayı şehirde ülkenin en meşhur sokak lezzetlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Kocaeli denince akla gelen ilk sokak lezzeti meşhur Pişmaniye. Şimdilerde bir çok farklı çeşidi yapılsa da beyaz pamuk gibi olanını hiçbir şeye değişmem. Bir diğer lezzet Mancarlı Pide, mancar adı verilen otun soğanla kavurlması ile yapılan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Oraya gitmişken meşhur Kandıra yoğurdunu da yemeyi ihmal etmeyin.
42. Konya Sokak Lezzetleri – Etli Pide
Ülkenin en meşhur ve şehirle özdeşleşmiş lezzetlerinden biri olan Etli Pide’yi şehirde hemen hemen tüm yemek noktalarında bulabilirsiniz. Hatta ekmek fırınlarında bile satılıyor. Mevlana Böreği şehrin diğer eşsiz lezzetlerinden. Sac Böreği ve Sac Arası Tatlısı diğer meşhur sokak lezzetlerinden. Konya Gezi Rehberi
43. Kütahya Sokak Lezzetleri – Şibit
Daha çok el sanatları ile anılan Kütahya’da özellikle hamur-işi şehrin mutfağında önemli bir rol oynuyor. Sokak lezzetleri açısından oldukça kısır olan bu şehrimizde ıspanaklı gözlemeyi andıran Şibit, kavrulmuş soğan ve yeşil mercimek ile yapılan Tosunum Böreği Kütahya’nın lezzetlerinden.
44. Malatya Sokak Lezzetleri – Kayısı Ürünleri
Kayısı şehri Malatya’da bu ürünle envai çeşit sokak lezzeti bulmak mümkün. Kayısı çarşısına gidince ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Bunun dışında Malatya Kömbesi, Acılı Ayran, Banık Köfte şehir için sıralayabileceğimiz lezzetler.
45. Manisa Sokak Lezzetleri – Mesir Macunu ve Akhisar Köfte
Şehzadeler şehri Manisa ile bütünleşen Mesir Macunu şehrin en ünlü sokak lezzeti. Küçük bir ilçeden adını tüm dünyaya duyuran Akhisar Köftesi ise benim favorim. Mesir Çayı, Salihli Odun Köftesi, Manisa Kebabı, Akhisar Gazozu, Akhisar Katmeri, Kokoreç, Cilveli Kahve, Şehzade Tatlısı, Simit Ekmeği oldukça zengin seçeneklere sahip olan Manisa’nın enfes sokak lezzetleri.
46. Kahramanmaraş Sokak Lezzetleri – Maraş Dondurması
Tava yemekleri açısından ülkenin en güzel lezzetlerinden bazılarını sunan Kahramanmaraş’ta akla gelen ilk sokak lezzeti dünyaca ünlü Maraş Dondurması. Bu şehirde ünlü bir çok firmanın da fabrikaları bulunuyor. Özellikle fabrikaların önünde bulunan fabrika satış mağazalarında dondurmanın en tazesini denemek ayrı bir keyif oluyor. Un sucuğu ve Armut kurusu da şehrin diğer lezzetleri.
47. Mardin Sokak Lezzetleri – Kiliçe
Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Mardin, farklı etnik grupların şehirdeki yoğun nüfusu sayesinde çeşitli bir yemek kültürüne sahip. Sokak lezzetlerinden ziyade ana yemekleri gerçekten muhteşem. Mardin denince akla hemen hemen tüm pastane ve fırınlarda bulabileceğiniz mahlep, zencefil ve tarçınla lezzetlenen Kiliçe gelir. İçliköftenin bir başka çeşidi olan İrok, Mardin’in kapalı pidesi olan Sembusek, bir süryani lezzeti olan Kıtel Raha, lokma tatlısının başka bir versiyonu olan Zingil, antep fıstığı ve şerbetin hamurla bütünleştiği Kahiye Tatlısı, Mardin’in pudingi diye nitelendirebileceğiniz Harire ve Sumak Şerbesi Mardin’in enfes sokak lezzetlerinden.
48. Muğla Sokak Lezzetleri – Milas Köftesi
Ege bölgesinin en zengin mutfak kültürüne sahip şehirlerinden biri olan Muğla’nın kendine ait sokak lezzetleri biraz kısıtlı. Bulabileceğiniz bir çok lezzet diğer şehirlere ait. Ancak iskender tarzı servis edilen ancak köfte iyi hazırlanan Milas Köftesi gerçekten güzel bir tat. İzmir’e ait olan Şambali tatlısı, Balıkesir’e ait Hoşmerim ve şehrin sanırım tek tatlısı olan Muğla Saraylısı şehirde öne çıkan lezzetler.
49. Muş Sokak Lezzetleri – Muş Böreği
Tam bir et şehri olan Muş’un yemekleri gerçekten çok güzel. Ancak sokak lezzeti yok denecek kadar az. Muş’a özel yapımıyla kıyma ve soğan içeren Muş Böreği şanslıysanız şehirde bulabileceğiniz sokak lezzeti.
50. Nevşehir Sokak Lezzetleri – Dolaz
Türkiye’nin en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Kapadokya’yı bünyesinde barındıran Nevşehir, bu kadar çok turistik bir şehir olmasına rağmen yemek konusunda misafirlerine çok fazla imkan sunmuyor. Doğal olarak bu sokak lezzetlerine de yansımış. Şehrin en ünlü sokak lezzeti bir nevi helva olan Dolaz tatlısı.
51. Niğde Sokak Lezzetleri – Niğde Gazozu
Bu sefer alışılmışın dışında farklı bir lezzeti başlığa koymak istedim. Çünkü Niğde Gazozu ülkemizde en çok sevilen gazozlardan bir tanesi. İç harcında pirinç, yumurta, süt ve şeker bulunan Kaymak Tatlısı ve içine pekmez konmasından dolayı emsallerinden farklı olan Niğde Kuymağı şehrin öne çıkan sokak lezzetlerinden.
52. Ordu Sokak Lezzetleri – Ordu Yağlısı
Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu son derece geniş mutfağa da sahip olan bir şehir. Şehir sokak lezzeti açısından da oldukça zengin. Ordu Yağlısı bunların arasında en popüler lezzet. Kıymalı pideye benzeyen Ordu Yağlısı, diğerlerine göre daha ince bir şekle sahip olan bu pideyi mutlaka denemelisiniz. Hamsi Köftesi, Yufka Böreği, Kabak Tatlısı, Cevizli Helva ve Un Helvası şehrin öne çıkan sokak lezzetleri. Ordu’da Ne Yenir?
53. Rize Sokak Lezzetleri – Muhlama ve Rize Pidesi
Karadeniz’in en güzel mutfaklarından birini sunan Rize şehrimizin her ne kadar bir çok lezzeti Trabzonla rekabet halinde olmasına yol açsa da, yapılış şekli ve içerik açısından farklılıklar gösteriyor. Trabzon’da Kuymak olarak ünlenen lezzet Trabzon’da mısır unu odaklı iken, Rize’de peynir öne çıkıyor. Yine Laz böreği Rize için de oldukça popüler bir tatlı çeşidi, Üzüm ezmesi ile yapılan Pepeçura, kabak tatlısına farklı bir boyut kazandıran Pekmezli Kabak Tatlısı, kız isteme merasimlerinin baç tacı Enişte Lokumu, mısır ekmeğinin çökelekle harmanlanması ile üretilen Çumur, yine sütlacı yeniden yorumlayan Kabak Sütlacı, fındık bombardımanı etkisi yaratan Kocakarı Gerdanı, Dünya’ya nam salmış Rize Çayı ve o çayın yanına şahane yakışan Rize Simidi bu güzel şehrimizin sokak lezzetlerinden bazıları.
54. Sakarya Sokak Lezzetleri – Islama Köftesi
Göçmenlerin yemek kültürümüze kattığı en güzel lezzetlerden biri olan Islama Köftesi Sakarya’nın meşhur yaylalarında yetiştirilen hayvanların etiyle hazırlanıyor. Bunun dışında bu şehrimizde yemeniz gereken sokak lezzetleri; Balkabaklı Ekmek, Pırasalı Börek, Balkabaklı Gözleme, Cevizli Lokum, Uğur Tatlısı… Sakarya Gezi Rehberi
55. Samsun Sokak Lezzetleri – Bafra Pidesi
Karadeniz’e giden bir çok arkadaşım tüm karadeniz pideleri içerisinden en güzelinin Bafra Pidesi olduğunu söylerler. Henüz yerinde tadamadım ama bu haliyle bile sanırım haklılar. Bafra Pidesi’nin biraz daha yayvan hali olan Terme Pidesi, Hatay’ın Biberi ekmeğine benzeyen Katıklı Ekmek, Haşhaşlı Çörek, özellikle bayram günlerinin vazgeçilmezi olan Kıvratma tatlısı, Samsun’un burma tatlısı olan Kocakarı Gerdanı, kabak tatlısının farklı bir boyut kazandığı Fırında Kabak Tatlısı bu güzel şehrimizin en güzel sokak lezzetlerinden.
56. Siirt Sokak Lezzetleri – Büryan Kebabı
Sıra geldi Büryan Kebabı mücadelesinden galip çıkan Siirt’in sokak lezzetlerine. Başlıkta da gördüğünüz gibi Büryan Siirt ve diğer bir çok Doğu Anadolu Bölgesi illeri için en favori sokak lezzetlerinden. Pudra şekeri ya da çam fıstığı ile servis edilen İmçerket, Un-Süt-Pekmez üçlüsünün muhteşem sonucu olarak ortaya çıkan Gebole tatlısı bu şehrimizin öne çıkan lezzetleri. Gaziantep kadar olmasa da popüler bir yemiş olan Siirt fıstığını da unutmamak lazım.
57. Sinop Sokak Lezzetleri – Katlama
Türkiye’nin en sakin ve yaşanılası kenti olan Sinop ilinde şehir mutfağı biraz zayıf kalmış. Tatarlardan günümüze ulaşan hamur işi lezzeti Katlama ve başta bir pastanesinde üretilip şimdilerde şehrin en güzel sokak tatlılarından olan Prenses patlasını da mutlaka denemelisiniz. Sinop Gezi Rehberi
58. Sivas Sokak Lezzetleri – Sivas Köftesi
Köftesinin meşhur olduğu diğer bir şehir olan Sivas, hamur işi açısından da diğer şehirler gibi benzer seçeneklere sahip. Sivas Ketesi, Sivas Katmeri; ceviz, badem, fındık, üzüm ve tarçın ile yapılan Sivas Kelle Tatlısı bu şehrimize gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetleri.
59. Tekirdağ Sokak Lezzetleri – Tekirdağ Köftesi
Trakya’nın bir diğer güzel şehri Tekirdağ’ın en ünlü sokak lezzeti, artık namı tüm ülkeye yayılan Tekirdağ Köftesi. Bunun emsallerinden farkı içinde irmik bulunması ve muhteşem bir acı sos ile servis edilmesi. Şehrin krepi olarak nitelendirebileceğimiz Cizleme, meşhur Hayrabolu Tatlısı, yaş ve olgun üzümlerden hazırlanan Hardaliye içeceği ve Rakı şehrin en ünlü lezzetleri. Tekirdağ Kültürü
60. Tokat Sokak Lezzetleri – Tokat Çemeni ve Kebabı
Ülkemizin mütevazı şehirlerinden biri olan Tokat’ın da kebabı meşhurdur ama buradakinin farkı kemikli kuzu etiyle yapılması. Bunun dışında çemene kıyma da eklenerek yapılan Tokat Çemeni, Niksar Çöreği ve Cevizi, çayın yanına inanılmaz yakışan Tokat Çökeleklisi ve hamuruna ceviz eklendiği için normal ekmekten biraz daha sert olan Tokat Pağacı şehrin en güzel sokak lezzetleri.
3. yazımızı da böyleye tamamladık. Son yazımızda plaka numarası 61 ile 81 arasındaki şehirler olacak.
Afiyet Olsun.