Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Türkiye’nin en iyi mutfaklarına sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin her bir şehrinin kendine has bir mutfağı var. Başta Gaziantep, Diyarbakır, Mardin olmak üzere Şanlıurfa da yemek kültürü bakımından oldukça renkli bir şehir. Son yıllarda Göbeklitepe’nin adını dünyaya duruyması sayesinde bu şehir de yoğun bir iç turist akınına uğramaya başladı. Acılı yemekleri ünlü Şanlıurfa’yı gezmeye gittiğinizde nelerin tadına bakmalıyız diye merak ediyorsanız, doğru adrese geldiniz. İşte Şanlıurfa’da Nerede Ne Yenir? başlığı altında incelediğimiz Şanlıurfa’da Yenilmesi Gereken 10 Lezzet
1- Bostana Salatası – Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Önce hafif lezzetlerle mideyi biraz yumuşatmak lazım. Şanlıurfa’da birçok mekan ana yemekten önce bu salatayı servis ediyor. Domates, limon, soğan, maydanoz, zırhtan geçirilip üzerine nar ekşisi, taze soğan, domates salçası, zeytinyağı, pul biber, nane, sumak, tuz ve biraz da kekik ile karıştırılarak servis edilir. Çok sulu olduğu için kaşıkla yemeniz gerekiyor.
2- Borani Çorbası
Sivas ve Maraş mutfaklarının da vazgeçilmez çorbalarından biri olan bu çorbayı Şanlıurfa’da biraz daha farklı yapıyorlar ve benim en beğendiğim lezzetlerden biri olmuştu. Mekana göre ıspanak ya da pazı, kuzu eti, sarımsak, kuru soğan, nohut / yuvalama , yoğurt ve et Suyu ile hazırlanır. Fiyatı 10-15 TL arasında değişiyor. Özellikle Cevahir Han’da bambaşka yapıyorlar.
3- Patlıcan Kebabı – Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Gaziantep ve Şanlıurfa patlıcan kebabı açısından oldukça iddialı şehirler. Her iki şehrin de mutfağında bu kebap önemli bir yere sahip. Bana göre Şanlıurfa bu konuda bir tık önde. Özellikle Birecik yaz aylarında en güzel patlıcanların yetiştirildiği bölge olduğundan ve bu ilçede bulunan mekanların bu kebap konusunda uzmanlaşmasından dolayı Şanlıurfa’ya gittiğinizde patlıcan kebabını yemeden dönmeyin derim. Siverek’te de bu kebabın hakkını fazlası ile veren mekanlar mevcut. 25 TL civarında bir ücreti var. Bu kebabı Birecik’te bulunan Gülbaba’da ya da Siverek’te bulunan Siverek Sofrası’nda yemenizi tavsiye ederim.
4- Haşhaş Kebabı
Şanlıurfa’nın ilçeyi ikiye bölge Fırat nehrinin kıyılarında kurulan Bilecik ilçesinin yöresel bir yemeği olan Haşhaş kebabı da öne çıkan lezzetlerden biri. Haşhaş kebabı konusunda Şanlıurfa’nın rakibi yok diyebiliriz. Kuzu etinden yapılan haşhaş kebabı, sarımsak, maydanoz ve kırmızı biberin zırhla çekilerek hazırlanması ile yapılır. Görünüş olarak Adana kebabını andırabilir ancak bu daha dolgun ve sebzeli bir kebap türü. Ayrıca bu ürün yörenin Coğrafi İşaret almış tescilli bir ürünüdür. Mekana göre 20-30 TL arasında bu kebabı yiyebilirsiniz. Darık’s Steak House ve Çulcuoğlu öne çıkan mekanlardan.
5- Şabut Balığı – Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Şanlıurfa’da balık mı yenir diye soranları duyar gibiyim. Fırat nehrinin kıyısına kadar gelmişken yine bu yörenin lezzetlerine devam edelim. Türkiye’de sadece Dicle ve Fırat nehirlerinde yaşayan Şabut balığını buğuluma ya da ızgara şeklinde servis eden birçok mekan bulunuyor. Özellikle Halfeti’yi gezmeye giderseniz, hemen kıyıda bulunan restoranlarda muhteşem bir manzara eşliğinde balığınızı yiyebilirsiniz. 25-30 TL civarında bu balığı afiyetle yiyebilirsiniz.
6- Lahmacun
Bana göre Diyarbakır ile birlikte Lahmacun’un en güzel yapıldığı şehir. Lahmacunun isot desteği ile bambaşka bir boyuta çıktığı şehir. Tüm içeriklerin muhteşem bir denge ile kıyılıp hazırlandığı bu lezzeti yerken kendimi kaybettiğim çok olmuştur 🙂 Şanlıurfa’da Lahmacun’u yiyebileceğiniz mekan konusunda pek sıkıntı yaşamazsınız. Zira pek çoğu fazlasıyla hakkını veriyor. Porsiyonu 15 TL’den başlayan yerlerde yemek daha doğru tabi.
7- Çiğköfte
Adıyaman’la Şanlıurfa’nın arasını açan bu lezzet Şanlıurfa’da bir başka sanki. Her ne kadar etsiz olarak yiyebilseniz de bence etli çiğköfte dışındakilere çiğköfte denmemeli. Yoğun isot ve esmer bulgurun muhteşem buluşmasına tanık olmak için yemeğinizin yanında mutlaka bir porsiyon çiğköfte de sipariş etmelisiniz. Bazı yerlerde ikram olarak da masaya getirebiliyorlar. Ekstra yiyecekseniz çeşidine göre 10-20 TL arasında değişiyor.
8- Ciğer Kebabı
Güneydoğu şehirlerinin mutfakları birbirine çok yakın olduğundan birçok yemek için yoğun bir sahiplenme yarışı var. Ciğer de onlardan biri Adana’dan başlayarak Diyarbakır’a kadar ciğeri sahiplenmeyen şehir yoktur. Ancak boyutuna göre değerlendirecek olursan Küçük boyutlu ciğeri en iyi yapan şehir Şanlıurfa iken büyük boyutlu ciğerin memleketi Diyarbakır’dır. Şanlıurfa’da da ciğer servisini sabahın erken saatlerinden itibaren yapmaya başlayan birçok mekan bulabilirsiniz. Kahvaltı niyetine tavsiye ederim. Ayrıca birçok dürümcünün masalarında kendi salatanızı hazırlama imkanınız var. Masada bulunan kesme tahtası ile birlikte sebzeleri doğrayıp kafanıza göre salatanızı hazırlayabilirsiniz. Bunu ben sadece yaygın olarak Şanlıurfa’da görmüştüm. Şaşırmak serbest 🙂 Ciğerci Aziz Usta, Dedecan Kebap ciğer kebabının hakkını veren yerlerden.
9- Urfa Kebabı – Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Malum ülkemizde birçok kebap çeşidi var ve Şanlıurfa’nın isim babası olduğu bu kebabı anlatmamak olmazdı. Aslında Adana kebabı ile aynı mantığa sahip ancak bu daha acısız olarak servis ediliyor dolayısı ile baharat az yoğun et tadında bir kebap türü çıkıyor. Bu yemek için de özellikle bir yer belirtmek istemedim şehirde birçok mekanda enfes Urfa Kebabı’nı tadabilirsiniz. Porsiyonları 20-25 TL civarında.
10- Şıllık Tatlısı
Kabul ediyorum biraz ismi garip gelebilir başta. Aslında adı Kürtçe’den türetilmiş olan ıslak ya da sulu anlamına gelen bir kelime. Anlamına da bakınca az çok dokusunu tahmin edebilirsiniz artık. Şerbetli tatlı sınıfına giren ama içi bol cevizli olan bu tatlıyı mutlaka yemelisiniz. Porsiyon fiyatı 12-17 TL civarında
Diğer Lezzetler
Koskoca şehir muftağını tabiki bu yazı ile sınırlandıramayız ancak şehri gezmeye gelenler için öncelikli olması gereken lezzetleri sıralamak istedik. Bunların dışında;
- Tirit
- Etli Lebeni Çorbası
- Şişperek
- Mahluta
- Sinir Taraklığı
- Miftahi Tas Kebabı
- Biryan Tavası
- But Kızatması
- Bamya Çömleği
- Soğan Aşı
- Kazan Kebabı
- İsot Çömleği
- Soğanlı Kebap
- Yoğurtlu Kebap
- Elmalı Tepsi Kebabı
- Semsek
- Ağzı Açık / Yumu
- Taplama
- Acılı Peynirli Ekmek
- Bişe
- Döğmeç
- Peynirli Kadayıf
- Peynir Helvası
- Frenk Suyu
- İsot Reçeli
- Muska
- Mırra Kahvesi
- Şire Bulamacı
- Külünçe
lezzetleri bir dahaki gidişlerinizde deneyebilirsiniz.
Detaylı bilgi için: Şanlıurfa Valiliği Yemek Kültürü Sayfası
Ayrıca ünlü Göbeklitepe ile ilgili yazdığımız yazı için: Göbekli Tepe rehberi
Afiyet olsun.