Olympos Gezi Rehberi | Olympos’ta Yapılacak 7 Aktivite
Yaz döneminde Antalyayı tercih edenler için bu sefer farklı öneri yapmış olacağım .Yazlık yerlerinden karmaşasından , büyük otellerden sıkıldıysanız burası tam size göre olacaktır. Antalya’nın Kemer ilçesine Olympos doğal güzelliği ile sakin tatil yapmak isteyenlerin tercih noktası olacaktır. Olympos Antalya’nın ikinci liman kenti Beydağları Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Olympos’ta ne yapılır, nereler gezilir ile ilgili daha detaylı bilgiyi Olymposta Keyifli 1 Tatil yazımın devamında bulabilirsiniz.
Olympos’ta Yapılacak 7 Aktivite
Kemer ilçesinde tatil olarak Olympos’a geldiyseniz öncelikle şunu bilmelisiniz burada öyle büyük oteller, şezlong – şemsiye dolu bir plaj ortamı göremeyebilirsiniz. Huzur dolu, yeşiller içinde bir tatil deneyimi için buraya geldiyseniz buradan dönmek istemeyebilirsiniz.
Olympos Çakıl Plajında Denize Girmek
Olympos’ta denize girmek bir başkadır. Çünkü Olympos plajına gitmek için öncelikle Olympos antik kenti içerisinden kısa bir yürüyüş yapıyorsunuz. Sahile gitmek için mecburen buraya giriş ücreti ödemek zorundasınız. Antik kent içerisinden 3-5 dk yürüdükten sonra yemyeşil dağlar arasında kalmış Olympos plajına varıyorsunuz. Çıralı plajından giriş yapıp yürüyerekte Olympos plajına ücretsiz ulaşabilirsiniz
Sahil kısmı ve denizi taşlıktır. Kendi sandalyeleriniz varsa onlara gitmenizi tavsiye ederim. Sahil alanı taşlık olduğundan yerde rahat edemeyebilirsiniz. Denize girdiğinizde yemyeşil dağları izlediğinizde kısa bir sürelik kendinizi cennete hissedebilirsiniz.
Olympos’a geldiyseniz Çıralı ve Adrasan‘a da denize girmek için gidebilir ve buralardan tekne turlarına katılabilirsiniz. Olympos dokunulmaz bir bölge olduğundan teknelerin sahile girişi yasaktır bu sebeple burada yüzmekte oldukça keyiflidir.
Olympos Ören Yerini Gezmek
Olympos’a geldiğinizde denize girmek için illaki de bu antik kentten geçiş yapacaksınızdır. Denize giderken de gezebileceğiniz gibi ayrıca da gezmeye gelebilirsiniz.
Olympos ören yeri giriş ücreti 40 TL dir ve müzekart geçerlidir. Olympos adını tahtalı dağlarından aldığından “Yüksek Dağ “olarak isimlendirmektedir. Likya birliğinin önemli noktalarından biriydi. Likya sikkeleri bulunan ilk yazılı kaynaklarıdır. Ören yeri içerisinde kenti ikiye bölen bir nehir bulunmaktadır.
Klasik roma dönemine ve Helenistik döneme ait kalıntılar görebileceğiniz bir antik kenttir. 5 bin kişilik Tiyatro, anıt mezarlar, lahitler görebileceğiniz güzel kalıntılar bulunmaktadır. Roma dönemine ait Nekropollar bulunur özellikle girişte oda biçiminde görebileceğiniz alan bir Nekropoldur.
Olympos kanalı üzerindeki köpründen geçtikten sonra Mozaikli yapıya ulaşırsınız. Çok net anlaşılmasa da üstünde hayvan figürleri bulunmaktadır. Likya tipi lahitler göreceksinizdir. Piskoposluk Sarayı ören yeri içerisinde bulunan başka bir alandır. Yıkıntılar içerisinde yine de ayakta kalan hamam, çeşme gibi yapılar Piskoposluk Sarayı içerisinde yer almaktadır. Limana doğru gittiğinizde limana en yakın konumdaki Liman anıtlarını göreceksinizdir bunlardan Kaptan Eudemos ve Zosimos Lahitleri mezar odası içerisinde yer almaktadır, Eudemos Lahdini görebileceğiniz diğer bir lahittir. Denize doğru gittiğinizde büyük hamam olan Vespasianus Hamamını ve kaleye benzer bir Akropol göreceksinizdir.
Likya yolu yürüyüş turuna çıktıysanız Olympos da güzergâhınız arasında olacaktır.
Yanartaş’a Gitmek – Olympos Gezi Rehberi
Yanartaş Olympos’un “Sönmeyen Ateşi” olarak isimlendirilmektedir. Çıralıda tepede bulunan Yanartaş için yörede ki insanlar yüzyıllardır hiç sönmeden yandığını söylemektedir. Bilimsel olarak incelenen bu yanmanın kaynağının yer altından gelen metan gazından olduğunu düşünülmektedir. Yanartaş’a gitmek için belli bir saat yoktur fakat akşam saatlerinde daha keyifli olmaktadır. Akşam saatlerinde gidilecekse dikkatli olunmalıdır. Yanartaş için gece turları düzenlenmektedir onlara katılarak grup halinde Yanartaş’a ulaşabilir ateş etrafında yiyeceklerinizi ısıtarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Tepede olduğundan etrafında hiçbir tesis olmadı bilgisini de ayrıca vermiş olayım.
Çıralı’yı Gezmek
Olympos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırında bulunan Çıralı küçük ve sakin bir yerdir. Olympos sahilinin bir diğer ucunda Çıralı bulunur. Burada konaklama yapabilirsiniz. Çıralı plajında denize girebilirsiniz. Çıralıdan koylara giden tekne turlarına katılabilirsiniz. Akşam Yanartaş’a çıkabilirsiniz. Çıralı Olympos gibi sakin, doğa içerisinde bir tatil isteyenlerin Olympos’a benzer 2.yeridir.
Tahtalı Dağına Çıkmak
Antalya Kemer sınırları içinde bulunan Tahtalı Dağı’nda bulunan teleferik Türkiye’nin en ünlü ve görsellik açısından da en zengin teleferik turlarından bir tanesi. Teleferiğin son noktası olan 2365 m yüksekliğindeki zirveden Alanya sınılarından Finike’ye kadar tüm coğrafyayı görebiliyorsunuz. O bölgede bulunan hemen hemen tüm ünlü sahilleri, minik adaları ve tatil beldelerini panaromik bir gözlem şansına da sahip olabiliyorsunuz. 2021 itibariyle gidiş – dönüş teleferik ücreti 120 TL idi. Aracınızla teleferiğin başladığı kısma kadar gidebiliyorsunuz. Ancak aracı olmayanlar içinde ekstra ücret ödeyerek servis hizmeti almak mümkün.
Yukarıda ayrıca bir çok eğlenceli faaliyet de bulunuyor. Yamaç paraşütü, yaylı salıncak bunlardan bazıları. Bu bölgede ayrıca bir ziyaretçi karşılama merkezi ve merkezde de kafe – restoran, hediyelik eşya dükkanları, tuvalet vs. bulunuyor. Maalesef elinizi attığınız her şey bir hayli pahalı. Detaylı bilgi için: Tahtalı Teleferik
Adrasan ve Sulu Ada Tekne Turuna Katılmak
Olympos’a geldiyseniz ve denizin tadını çıkarmak istiyorsanız. Olympos’a 15 dk uzaklıkta ki Adrasan’a gidip orada denize girebilir. Ya da Türkiye’nin Maldivleri diye geçen sulu ada tekne turuna katılabilirsiniz. Sulu ada tekne turu ile ilgili yazım için linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Olympos Bungalov Evlerde Kalmak
Olympos’a geldiğinizde öyle büyük otellerle karşılamazsınız bilgisini başlangıçta vermiştim. Buraya geldiğinizde sizi ahşaptan yapılmış bungalov otel ,pansiyonlar bekler. Ama o kadar keyiflidir onlarda kalmak. Olympos’ta market vb. yer olmadığından çoğu otel ,pansiyon sabah kahvaltısı, akşam yemeği şeklinde çalışıyor . Biz bir pansiyonda kaldık ama hepsinin de aynı derece iyi olduğunu düşünüyorum .Sabahları gözünüzü bu yeşillik içinde açıp , akşam yıldızları izlediğinizde sizde aynı şeyi düşünüyor olacaksınızdır.
Ülkemizde ki yazlık yerleri gezerek öğrendiklerimi yazmaya devam edeceğim.
Bana soru ve yorumlarınız için instagramda buradayım; didemgeziyor
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Sevgiler.