Burgazada Gezi Rehberi | İstanbul’da Huzur Dolu Bir Köşe
Merhaba😊 Sonbaharın kendini iyiden iyiye hissettidiği bu haftalarda, sizlerle Burgazada turuna çıkıyoruz.
İstanbul ‘a yakınlığı , bozulmamış güzelliği ve tatlı ada yaşamıyla gün içerisinde kendinize yapabileceğiniz en tatlı yatırım bu güzel adayı ziyaret etmek olacaktır.
Adaya ulaşım şehir hatları vapurları ve Mavi Marmara ile sağlanıyor. Ort. süre Bostancı iskelesinden 40-45 dk .
Adaya vardığımızda bizi karşılayan manzarada bembeyaz evler ,güneşin ışıltısı , kuşların ahenkle uçuşması adeta bir tablo gibiydi beni mest etti. İmkan bulup yaşamak istediğim ve hayran olduğum Prens adalarının incisi Burgazada ‘yı keşfetmeye başlıyoruz.
Adayı 1 günde gezmeniz mümkün. Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Benim de çok sevdiğim ömrünün kalan kısmını Burgazada da tamamlayan Çağdaş Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından olan Sait Faik Abasıyanık’ın, uzun yıllar Burgazada’da yaşadığı ev ölümünden sonra annesinin isteği üzerine müzeye dönüştürülmüş Burgazada’da yazdığı eserlerinin bazıları, kütüphanesi, kişisel eşyaları, odası ve kartpostalları yer alıyor. Beni en çok etkileyen yazarın, Şehri Unutan Adam hikayesinde geçen “Dört duvar, bir pencere, bir valiz içinde birkaç kitap ve bir demir karyola… Hasılı mukaddes bir hapishane olan odamda, düşünmeden, hatta okumadan gezindim durdum.” yazısının gerçekten de betimlediği özelliklere sahip olan odasında dolaşmak oldu.
Ada merkezine inmeden ardışık sokaklarda bulunan ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi ne yakın olan, Aya Yani Kilisesi, Aya Yorgi Garibi Manastırı, Hristos Manastırı, Burgazada Cami ni görebilirsiniz (kilise ve manastırlar pandemi sebebi ile sadece belirli günlerde ayin için açılıyor)
Bir Rum Ortodoks Kilise si olan , Aya Yani Kilisesi ihtişamlı yapısı ile adaya gelen ziyaretçileri henüz vapurda iken selamlıyor. 1884 yılında yeniden restore edilen kilisenin ilk olarak 11. yy da inşaa edildiği varsayılıyor. Görkemli kubbesinin altındaki oda, Aziz Methodios’un II. Mikhail tarafından hapsedildiği ve imparator Theophillos tarafından serbest bırakılana dek yedi yıl boyunca kaldığı zindan olduğuna inanıldığı için, burası Aziz Methodios’a adanmıştır.
Buradan sizleri Gönüllü ve Mehtap sokağın güzel mimarisi ve renk renk çiçeklerle dolu yolu ile adanın ünlü koylarına doğru seyire çıkarıyoruz. Bu sokakların en büyük özelliği ada yaşantısını tıpkı bir canlı yapıymışçasına yansıtmaları. Sağlı sollu restore edilen ve yeni yapılan evler insana yalın bir stil ancak bu kadar tarz olabilirdi dedirtiyor (normalde her yerde fotoğraf çektirmeyi seven ben, bu asil yapıları izlemekten hatıra fotoğrafı çektirmeyi bile unuttum)
Madam Martha Koyu
Adanın en ünlü koylarından biri olan ve adını Mısır asıllı Madam Martha dan alan bu koyun sonu hüzünle biten bir hikayesi var. Madam Martha, söylentilere göre ada halkı tarafından Halikya olarak bilinen bu koyda yaz kış demeden hergün uryan bir şekilde yüzmektedir ve koyun tüm bakımını kendisi üstlenmektedir. Ada halkının hakkında çıkardığı dedikodulara dayanamayarak intihar eden Martha Hanım’ın adı sonrasında bu koya verilir. Bu koy Burgazada İskelesi’nden inip sağdaki yolu 20 dakika kadar takip ettiğinizde karşınıza çıkar ve Yassıada’nın tam karşısında 1 km’lik bir alanı kaplar.
Çamakya Aile Plajı
Adanın en çok tercih edilen plajlarından biri. Nedeni ise aile plajının olması yanısıra , diğer plajlara göre yosun ve temizlik anlamında daha düzenli olması. Yürüyüş ile ada iskelesinden 30-35 dk da varabiliyorsunuz. Madam Martha Koyu gibi bu plaj da adanın arka kısmında kalıyor.
Diğer adalarda da olduğu gibi Burgazada’nın gece hayatı balık lokantalarında gerçekleşir , bahar ayları ve yaz mevsimi için hafta içi şehir stresinden kaçabilmeninin en ucuz ve hızlı yolu diyebilirim😊 Güzel mezeleri ve özel tarifleri ile deniz kenarına atılmış masalarda sakin ve keyifli bir yemek ile akşamı kapatmak hiçte fena olmazdı😊
Unutmadan adanın ünlü milföy pastasını denemelisiniz ,benim diyen insana diyet bozduran cinsten😊
Kim bilir ‘’Yazmasam deli olacaktım’’ diyen Sait Faik Abasıyanık belki biraz da delirmeyişini bu şahane adaya borçludur.
Gezi Notları
- Renkli çiçeklerle donatılmış sokaklarında bisiklet sürmeden
- Masmavi plajlarında ya da koylarında yüzüp güneşlenmeden,
- Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni görmeden, Dönmeyin😊
Daha fazla bilgi ve gezi fotoğrafı için instagram hesabım @dilara.geziyor ‘u takip edebilirisiniz.
Barselona’yı yerlisi gibi gezmek istiyorsanız Barselona Gezi Notları yazımı inceleyebilirsiniz 😊
Sevgi ile kalın.