Manisa Gezi Rehberi | Şehzadeler şehri olarak bilinen, Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında bulunan, İzmir’e 36 km uzaklıkta bulunan 356 bin nüfusa sahip olarak bilinen Ege bölgesinin önemli şehirlerinden birisi Manisa. Genellikle yaz aylarında ve kış aylarında mevsimlik işçilerin göç ettiği, bölgede zeytincilik ve üzüm tarımı yaygın bir şekilde yapılıyor.Gelişmiş sanayisi ve tarımı ile bu gün Manisa Türkiye’deki önemli iş kollarından birisi haline gelmiş. Osmanlı döneminden şehzadelere sancaklık yapmasıyla da tarihi kültürel yönü bakımından oldukça önemli bir şehrimiz.
Batı Anadolunun Lidya adı verilen kesiminde bulunan, m.ö. II. e kadar tarihinin uzandığı ileri sürülür. Şehrin kurucuları olan Magnetler şehre Magnesia adını vermişler. Magnesia Türk hakimiyeti sırasında zamanla Magnisiye, Mağnisa, Manisa şeklinde dönüşmüş. Kelime ‘ büyük şehir’ anlamına geliyor.
Manisa’ya Nasıl Gidilir ? | Manisa Gezi Rehberi
Ülkemizin her yerinden kara yolu ile ulaşım sağlanırken, Konya Mavi, Ege Ekspresi ve Uşak seferleri ile tren yolculuğu yapmak isteyenler için de bir seçenektir.
Maalesef havalimanı bulunmayan şehirde İzmir’den uçakla gelmenizde mümkündür.İzmir’den yaklaşık 20 dk da ulaşımın sağlanabilir.
Manisa Şehir İçi Dolaşım ?
Manisa içinde bulunan halk otobüsleriyle ister Manisa kart çıkarıp istersenizde 25 tl karşılığında merkez yada çevre ileçelere yolculuk yapabilirsiniz.
Manisa’ya Ne Zaman Gelinmeli ? Nerede Kalınır ?
Manisa kış aylarında Ege bölgesinde olmasına rağmen İzmir’le alakası bile olamayacak kadar soğuk bir kentimizdir. O yüzden eğer gelmek isterseniz benim size tavsiyem ilk bahar aylarında tamda Mesir Macunu Festivali zamanlarında gelmeniz. Ayrıca yaz aylarında da oldukça sıcak olan ilimiz, bir çok tatil beldesine ve ege koylarına yakın olması nedeniyle tercih etme nedenleriniz arasında yer alabilir.
Şehir merkezi içinde çok fazla otel seçeneği olmamakla birlikte, ortalama 800- 1200 tl arası konaklama için ayırmanız gerekmektedir.
Manisa Gezi Rehberi
1. Spil Dağı Milli Parkı | Manisa Gezi Rehberi
Manisa ve İzmir il sınıları içinde bulunan, 6801 hektarlık alanlık farklı morfolojik ve jeolojik yapıların bulunduğu, Kybele kaya kabartması, Lidyaya ait olan kaya mezarlıkları ve Manisa kalesi kalıntıları bulunuyor.Parkın içinde Sülüklügöl, Kibele ve Niobe kalıntılarını görebilirsiniz. Ayrıca başıboş bir şekilde gezen Yılkı atları ve zengin bitki örtüsüne sahip. Bu bitkiler içinde Türkiye’nin endemik türlerinden olan Manisa Lalesini de görebiliriz. Burada günübirlik kamp, piknik, spor ve oyun alanları var.
Kış aylarında da kar görmek isterseniz egeli olarak buraya gitmenizi tavsiye ederim. İçinde bulunan Spil Orman Köşkü denilen bungalov evlerinde de konaklayabilirsiniz. Buraya kış aylarında ve ilk baharda gelmenizi tavsiye ederim. Son dönemde 9 adet seyir terası inşa edilmiş, maalesef hala milli parka ulaşım sadece özel araçlar ile yapılıyor. Araçlar ile giden misafirler ise kişi başı 15 tl ödemesi gerekiyor.
2. Manisa Kent Ormanı
Manisa merkezde bulunan, Spil Dağından sonra en çok tercih edilen yerler arasında. Ücretsiz girişi bulunan, içinde yapay göl ve pek çok mesire alanı olan, doğa ile iç içe bir yerdir. İsterseniz yanınızda getirebileceğiniz yiyecekler ile isterseniz de orada bulunan restoranlarda uygun fiyata ortalama kişi başı 30-40 tl arası bütçelerle yemek yemek mümkündür.
3. Manisa Müzesi
Sultan 3. Murat tarafından yaptırılan Muradiye Külliye’sinin medrese kısmı müzeye dönüştürülerek 1937 de Manisa Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Zamanla müzeye gelen eserlerin sayısı artması nedeniyle şuan halen inşaat halinde olan müze kapalıdır.
4. Niobe Ağlayan Kaya
Manisa merkezde bulunan, Spil Dağı eteklerinde yer alan, sehir içi otobüsleriyle de rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz, efsaneye göre Niobe’nin tüm çocuklarının Apollon ve Artemis tarafından öldürülmesiyle Niobe’nin taşa dönüştüğünü ve gözyaşlarının da akmaya devam ettiğini anlatır.
Ancak yakın zamanda gözyaşları kuruduğu için bu gün Ağlayan Kayaya gidenler Niobe’nin gözyaşlarını göremiyor.
5. Sultan Cami ve Külliyesi
Manisa merkezde bulunan, Kanuni Sultan Süleyman sancak beyi olarak Manisa da görev yaptığı sürede annesi Hafsa Sultan tarafından 1522 yılında tamamlanmıştır.
Her yıl Nevruz haftasında Mesir macunu festivali kutlamalarında caminin üzerinden halka mesir macunu saçılır. Özellikle Sultan Camide kutlamalarının yapılmasının nedeni medresenin baş hekimi olan Merkez Efendinin Hafsa Sultanın hastalığı için yaptığı mesir macunu sayesinde sağlığına kavuştuğu için halka dağıtılmasını istemiştir. Girişler ücretsizdir.
6. Muradiye Cami ve Külliyesi
Manisa merkezde bulunan, III. Murat adına yapılan projesi Mimar Sinan’a ait olan bu cami klasik Osmanlı plan ve şeklini yansıtır. Kesme taştan inşa edilmiş caminin iki zarif minaresi bulunuyor. Medrese ile cami arasındaki avluda yer alan kütüphane günümüzde Mimar Sinan Çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyor. Girişler ücretsiz olup, mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
7. Tıp Tarihi Müzesi
Manisa’nın ilk tescilli özel müzesi olan ve merkezde bulunan Celal Bayar Üniversitesi tarafından hazırlanan, Sultan Cami külliyesinde bulunan Darüşşifa müze haline getirilmiş.
Osmanlı döneminde tıpta kullanılan aletler ve ilaçlar vardır. Ameliyatlar balmumu heykeller tarafından sergilenmektedir. Bu gün ücretsiz olarak girebileceğiniz, meraklıları için keyifli dakikalar geçirebileceğiniz ve o dönemlerde bunlarda mı yapılıyormuş diyebileceğiniz keyifli bir yer olacağına eminim.
8. Aigai Antik Kenti
Manisa’nın Yunusemre ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta olan, alışılmış Helen yerleşim yerlerinden farklı olarak deniz kenarına değil, dağlık bir alanda kurulmuş.
Kendi aracınızla gidebileceğiniz, girişlerin ücretsiz olduğu, tarih ve doğa severlerin gitmesini tavsiye ettiğim yerlerden birisidir.
9. Şehzadeler Parkı
Manisa ilinin merkezinde yer alan Şehzadeler parkı içinde minyatür Türk-İslam tarihi ile ilgili önemli yapılar, çizgi film kahramanlarını içeren heykeller, biyolojik gölet, dioremik mesir müzesi, kafeteryalar ve yürüyüş yolları bulunur. Bir diğer adı da masal park olan yapıya il içi ve çevre illerden ilgi büyüktür. Girişleri ücretsiz olup, 09.00-22.00 arası halka açıktır.
10. Ulu Cami
Türk ahşap oymacılığının şaheserlerinden birisi olan caminin minber kapısı Manisa Müzesinde sergilenmektedir. Külliyesinde Saruhan Bey’in oğlu İshak Çelebi ve ailesinin mezarı bulunmaktadır. Tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken, ayrıca Manisa’yı seyretmek isteyen misafirler için bir yapı örneğidir.
11. Türkmen Şelalesi
Manisa il merkezine 34 km uzaklıkta olan Türkmen köyünde bulunan, Yunusemre ilçesine bağlıdır. Köy dolmuşları yada kendi aracınızla rahatlıkla gelebileceğiniz bir konumda bulunuyor. Fotoğrafçılık, dağcılık kulüpleri ve pek çok trekking grupları ile eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.
Manisa da Ne Yenir Ne İçilir ? | Manisa Gezi Rehberi
Manisa Kebabı
Manisa’nın en meşhur yemeklerinden birisi olan, kendine has pişirilme yöntemleri kullanılarak hazırlanan, yoğurt ve tereyağı ile servis edilir. Bir porsiyon fiyatı ortalama 55 tl olup bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Mesir Macunu
Coğrafi işaret alan Manisa’ya özgü bir yiyecek olan mesir macunu her yıl Nevruz kutlamaları sırasında Hafsa Sultan Cami’den halka saçılıyor. UNESCO kültürel miras listesinde yer alıyor. Manisada hemen hemen her yerde kolayca bulabilirsiniz ve tadına bakmadan asla Manisa’dan gitmemelisiniz.
Sura | Manisa Gezi Rehberi
Genellikle bayramda yapılan, kaburga etinin pirinçle doldurulması şeklinde hazırlanan özel bir yemektir. Manisa da esnaf lokantalarında bulabileceğiniz, genellikle evlerde hazırlanan bir yemektir.
Sinkonta
Balkabağından yapılan çeşitli baharatlarla hazırlanan Manisa’ya özgü bir yemektir. Fırında pişirilerek yapılan en son üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilir. Manisa da meze olarak tercih edilir. Sinkonta’yı Manisa da bir çok esnaf lokantasında tadabilirsiniz.
Cilveli Kahve
İki çeşit baharat ve çifte kavrulmuş badem ile hazırlanan, eskiden Şehzadelere ikram edilen daha sonraları da gelin kızların eve gelen görücüyü beğendiklerinde yaptıkları kahve haline gelmiştir. Manisa Yeni Handa bulabilirsiniz.
Mesir Çayı
Yöre halkı tarafından Sultan Çayı olarakta bilinen Mesir Çayı, içinde 41 çeşit baharat bulunan bu çay bir çok kafede bulabilirsiniz. Özellikle Ayn-ı Ali Cafe de içmenizi tavsiye ederim.
Şekerli Pide | Manisa Gezi Rehberi
İlk görünüşte küçük bir pizzayı andıran, tahin ve şeker ile yapılır. Fırında pişirildikten sonra üzerine antep fıstığı ve kaymak eklenerek hazırlanır. Genelde Manisa’da evlerde ve taş fırınlarda pişirilir.
Türkiye hakkındaki diğer yazılarımız tıklayınız.
Manisa hakkında ve daha fazlası için tık tık.