KL’YE HOŞGELDİNİZ
Son yılların yükselen yıldızı Malezya‘nın enfes başkenti Kuala Lumpur 2018’de 14 milyon turisti ağırladı. Hatta sıralamada İstanbul‘un hemen üstünde. Doğru düzgün tarihi bir geçmişi olmayan, çok eski yapıları bulunmayan bir şehri neden 14 milyon insan ziyaret eder diye merak ediyorsanız bu yazı size cevabını verecektir. Karşınızda Kuala Lumpur Gezi Rehberi Giriş Yazısı
Kuala Lumpur’u Tanıyalım
Öncelikle Malezya‘nın Türk vatandaşlarından vize istemediğini belirtmekte yarar var. Ülke Dünya’nın en yeşil ülkelerinden. Şehir merkezi – şehir dışı fark etmeden her yer yemyeşil, tabiat çok güzel korunmuş. Sadece son yıllarda yaşanan gökdelen ve inşaat hastalığının pençesine maalesef Malezya şehirleri de düşmüş. Bizim ülkemizden bu konudaki tek farkı o binalar ya da yapılar ekolojik bina mantığı baz alınarak inşa ediliyor. Kendi enerjisini üreten binalar, bakınca bitkilerin fışkırdığı gökdelenler, etrafında devasa parkların olduğu siteler herşey doğayı yaşatmaya dayalı olarak tasarlanıyor. 1,5 milyon nüfusu olan Başkent Kuala Lumpur Petronas Kuleleri ile sayesinde Dünya’ya adını duyursa da son yıllarda şehir turizm cazibe merkezi haline getirilerek en az 1,5 gün zaman geçirilmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor.
Kuala Lumpur’a Ne Zaman Gidilmeli?
Tipik Güneydoğu Asya şehirleri gibi Kuala Lumpur‘a da 4 mevsim gidebilirsiniz. Hava her zaman sıcak çoğu zaman da yağışlı. Ancak Singapur‘a göre biraz daha kuru. Denizden uzakta olmasının avantajı var. Hava aşırı bunaltmıyor. Her ne kadar her mevsim yağışlı olsa da Aralık-Şubat ve Mayıs – Ağustos arası daha kuru havaya sahip. Biz Kasım‘da gitmemize rağmen hava harikaydı hiç yağmura denk gelmedik.
Kuala Lumpur’da Hangi Para Birimi Kullanılır?
Malezya para birimi Ringgit‘dir. Kısaltması MYR. 2019 Ocak ayı itibariyle 1 MYR= 1,34 TL , 1 ABD $ = 4,11 MYR ederindedir. Malezya‘da döviz bürosu bulmak biraz zor. Ancak en merkezi yerlerde mutlaka bulunuyor.
Petronas Towers da bulunan AVM‘nin içinde bir kaç tane var. Eğer havaalanından direk gezmek için merkeze gelecekseniz, ulaşım için biraz bozdurup merkezde ihtiyacınız kadarını bozdurabilirsiniz. Havaalanlarında bildiğiniz üzere ciddi kur farkları olabiliyor.
Kuala Lumpur’a Ulaşım – Kuala Lumpur Gezi Rehberi
Doğal olarak KL‘e uçak bileti Türkiye‘den çok pahalı. Ancak başta Qatar Airways olmak üzere bazı fiyatlar yıl içinde sürpriz indirimler yapabiliyorlar. Takip etmekte yarar var. Size tavsiyem sonuçta bu bölgeye sadece KL için gelmeyeceğinizden Tayland, Singapur, Endonezya gibi yakın ülkelere eğer ucuz bilet bulursanız burayı listenize dahil etmenizdir. Zaten genelde çoğu kişi öyle yapıyor. Ha ben sadece Penang, KL, Langkawi, Tioman Adası gibi Malezya şehirlerini tamamen gezeceğim diyorsanız o başka. Çünkü bu coğrafyadaki şehirler arası uçak biletleri oldukça uygun. Bununla ilgili olan yazıya mutlaka bakmalısınız. KL’Ye Uçuş Nasıl Planlanmalı?
KL’de Şehir İçi Ulaşım – Kuala Lumpur Gezi Rehberi
Kuala Lumpur son derece gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahip. Ancak bu şehirle ilgili size tavsiye edeceğim tek ulaşım yolu GRAB‘tir. UBER‘in Asya versiyonu olarak hizmet veren bu ulaşım yöntemi inanılmaz ucuz. Mesela Taksi ile 100 Ringgit‘e gidilecek bir yere 40 Ringgit ödeyebiliyorsunuz.
Eğer 2 veya daha fazla kişiyseniz zaten başka hiçbir alternatif düşünmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken uygulamayı indirmek ve havaalanı içinde bulacağınız internet ile uygulama üzerinden aracı çağırabilirsiniz. Uygulamada gideceğiniz yerin adresini girdiğinizde size direk ödeyeceğiniz ücret çıkıyor. Kaç kişi olduğunuzu, kaç valiziniz ya da bebek arabası gibi diğer bagajlarınız varsa bunları da belirtin ki ona göre araç gelsin. Uygulama bünyesinde bulunan haritada aracın kaç dakika sonra varacağını bile görebiliyorsunuz. Şoförle anlık mesajlaşma yapabiliyorsunuz. Uygulamaya kredi kartınızı kayıt yapıp o karttan da ödeyebilirsiniz, şoföre direk elden de verebilirsiniz.
Biz 2 gün boyunca sürekli kullandık. 3 kişi için 10 km mesafeye bile 2-3 dolar ödedik.
Mesela şehrin biraz dışında bulunan Batu Caves‘e sadece 4 dolar ödedik ki bu kişi başı 1 dolar ediyordu. Hem zamandan hem de fiyattan tasarruf ediyorsunuz. Rahatlık da cabası. GRAB Android ve GRAB App Store
Eğer ben toplu taşıma isterim derseniz. Metro-Otobüs gibi seçenekler de yaygın. Günlük kartlar satılıyor. Tüm detaylar KL PASS
Kuala Lumpur‘dan Singapur, Penang ve Langkawi gibi şehirlere gitmek çok basit. İster otobüs ister trenle gidebilirsiniz. Langkawi‘ye ise feribotlarla ulaşım sağlanıyor.
KL’de Telefon Kartı ve Internet
Seyahat severlerin en büyük sıkıntılarından biri de gittikleri ülkede internet ya da görüşme imkanı hakkında kısıtlı olmalarıdır. Ancak Güneydoğu Asya ülkelerinin çoğunda bu konuyu çok rahat halledebiliyorsunuz. Şehir merkezinde ya da Havaalanlarında bulunan telefon firmalarının mağazalarına girip, 1-4-15 Gb şeklinde ön ödemeli telefon kartları alıp kullanabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken pasaportunuzu verip parayı ödemek. Size verecekleri kartı anında telefona takıp kullanabilirsiniz. KL‘de sistem bu şekilde işliyor.
KL’de Konaklama – Kuala Lumpur Gezi Rehberi
İşte anlatmayı dört gözle beklediğim kısım. KL‘de konaklama cidden çok ucuz. Daha doğrusu her bütçeye göre güzel bir konaklama ayarlayabilirsiniz. Ancak size tavsiyem AIRBN üzerinden bakmanız. Şehirde residence gökdelenler yığınla olduğu için birçok ev sahibi evlerini kiraya veriyor ve gerçekten inanılmaz güzellikte evlerde çok hesaplı fiyatlarda konaklayabiliyorsunuz. Hatta sınırsız havuz konseptine sahip (infinity pool) bir çok gökdelen de bile konaklayabiliyorsunuz.
Ben Facesuits diye bilinen KL‘nin en pahalı otellerinden birinin bulunduğu gökdelenin 36. katında Airbnb aracılığı ile bir ev tuttum ve KL‘nin en meşhur sınırsız havuzunun bulunduğu bu binada 2 gece 3 kişi + 1 bebek 380 TL‘ye kaldık. Havuza da giriş kartlarımız dahildi. Evde kendimize ait mutfak, oturma odası, tv, çamaşır / bulaşık makinesi / buzdolabı vs. herşey vardı. Aşağıdaki linkten kaldığımız yere bakabilirsiniz. Erken rezervasyon ile çok hesaplı bir şekilde kalabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir yer için Airbnb ve Booking üzerinden yapacağınız rezervasyonlarda indirim kazanacağınız linki de paylaşıyorum. Booking İndirim Linki , AIRBNB Indirim Linki , KL’de Kaldığımız Efsane Konaklama
Konaklama için tüm gezilecek yerlere yakınlık açısından Kampong Baru ve Bukit Bitang bölgesi seçilebilir.
KL’de Ne Yenir ? – Kuala Lumpur Gezi Rehberi
Eğer gıda konusunda hassas biriyseniz Dünya üzerinde Malezya en rahat yemek yiyebileceğiniz ülkelerden. Dünya’ya Halal sertifikası ile Malezya‘dan yayıldı. Ülkenin zaten %88’i Müslüman. Her yerde küresel fast food zincirleri, pizzacılar, şavarmacılar vs. var. Ancak baharatla ilgili biraz sıkıntıları var. Malezya, Hint mutfağından oldukça etkilenmiş. Kahvaltı kültürü de kesinlikle çok büyük sıkıntı ve bize uymuyor. Adamlar öğlen akşam ne yiyorlarsa kahvaltıda da benzerini yiyorlar ama süpermarketlerde bulunan fırın reyonlarında Avrupa tarzı hamur işi ürünleri bulmanız mümkün. Meyve bana yeter derseniz zaten endişelenmenize gerek yok. Tropikal iklimin hüküm sürdüğü bu ülkede meyveden bol bir şey yok. Yerel lezzetleri denemek isterseniz;
- Nasi Danang – Körili Balık
- Nasi Kandar – Sebzeli ve Körili Pirinç
- Banana Leaf Rice – Muz Kabuğu Pirinci
- Nasi Lemak – Geleneksel Malezya Yemeği
- Roti Canai – Karidesli Noodle
- Rojak – Baharatlı Meyve Sebze Salatası
- Satay – Tavuk Yemeği
- Murtabak – Bir nevi Gözleme
- Hokkien Char Mee – Kızarmış NoodleBununla kısımla ilgili daha detaylı bir yazı yayınlayacağım
KL’den Ne Alınır? – Kuala Lumpur Gezi Rehberi
Seyahatlerin en güzel kısımlarından biri orada yaşadığımız tecrübelerimiz ve anılarımız kadar seyahat dönüşünde yanımızda getirdiklerimizdir. Kimisi kendine, eşe ve dosta hediye maksadıyla kimisi de koleksiyonunu genişletmek için bir şeyler alır. Bu yüzden bir şehre gitmeden önce zamandan tasarruf etmek adına en güzel ürünleri nereden tedarik edebileceğimizi bilmemiz lazım. Şehrin pazarlarını, turistik çarşılarını ya da ikonik eşyalarını belirlemeliyiz.
Peki, KL’den neler alabiliriz?
- Batik Kumaşlar: Fabrikasyon ya da el yapımı desenli kumaşlar. Bu kumaşları bulabileceğiniz en ünlü yer Central Market’tir.
- Çay: Malezya Türkiye gibi çay kültürünün çok yaygın olduğu bir ülke. Beyaz, Yeşil ve Siyah çay çeşitlerini farklı paketlerde alabilirsiniz.
- Madeni Ürünler: Kurşun – Kalay karışımı olan Pewter adı verilen bir madde ile yapılmış biblolar almak için güzel bir seçenek olabilir. Bu maddeden yapılan anahtarlık, çerçeve vs. de alınabilir.
- Bitkisel Ürünler: Malezya tıpkı diğer Asya ülkeleri gibi tıbbi bitkisel ürünlerin bolca olduğu bir ülke. Çeşitli merhemler ya da bitkisel ürünlerle üretilmiş ilaçları alabilirsiniz.
- Elektronik Eşya: İşte Malezya’nın en güzel kısmı. Ülkede onlarca elektronik eşya alabileceğiniz AVM’ler var. En meşhuru Low Yatch Plaza. Bir AVM dolusu mağaza 0 ve 2. el ürünler satıyor. Maalesef kur farkı eskisi kadar avantaj olmasa da Türkiye’ye göre daha ucuza ürünler alabilirsiniz. Ara katlarda bulunan küçük dükkanlardan almayın ucuz olsa bile. Ürünü elinize almayana ve incelemeyene kadar ödemenizi yapmayın. Çünkü bazen size 0 diye 2. el satabiliyorlar. Her bir teknoloji firmasının distribütörleri de burada bu AVM’lerde bulunuyor. En garanti yol bu mağazalardan alışveriş yapmak. Türkiye’de halen bulunmayan One Plus, Oppo gibi firmaların envai çeşit ürünlerini de bulabilirsiniz.
Bir sonraki yazım KL’de Gezilecek Yerler ve Rota olacak.
Şimdiden İyi Seyahatler