Ordu’nun Ödüllü Köşe Obası Gezi Rehberi | Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan Yeşil Yol projesi güzergâhında bulunan, özenle korunması ve doğal güzelliği nedeniyle “En Güzel ve En Doğal Korunan Yayla” ödülüne layık görülmüş Ordu Köşe Obası, dağcılık kulübümüz sayesinde 2 yıl önce hayatıma giren muhteşem konumlardan biri oldu. Köşe Obası
Özgün mimarisi, çam ormanlarıyla kaplı bozulmamış doğası ve tertemiz sularıyla neden bunca yıl buradan habersiz kalmışım diye kendime kızdığım, telafi olarakta düzenli gitmeye çalıştığım bu obayı sizlere en kapsamlı şekilde anlatmak benim için çok keyifli olacak. İyi okumalar.
Köşe Oba’sına Nasıl Gidilir?
Hâlihazırda obaya direk giden bir tur firması veya dolmuş yok. Bu nedenle özel aracınızla gitmek zorundasınız. Yeşil yol projesi kapsamında kaldığından yolları sizi hiç korkutmasın. İster bisikletinizle ister karavanınızla, isterseniz de aracınızla asfalt yolların ve manzaraların keyfini sürerek obaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ordu merkezden Topçam yoluna sapıp her defasında yanlış saydığım yaklaşık 25 tüneli atlattıktan sonra biraz iniş birazda çıkış sonrasında kendinizi Topçam merkezde bulacaksınız. Eğer şansınıza açıksa oranın bakkalından eksiklerinizi giderin derim çünkü yol üzerinde alışveriş yapabileceğiniz başka hiçbir yer yok.
Hatta benim gibi pimpirikli biriyseniz Ordu merkezde tüm eksiklerinizi alınki dağlarda zor durumda kalmayın. Topçam’ın merkezinden sonra sadece asfalt yolu takip ederek asla toprak yollara sapmayarak manzaraların ve temiz havanın büyüsüne kapılarak obaya ulaşacaksınız. O ana kadar yol üzerinde tek tük evler olsada virajı döner dönmez bir anda karşınıza çıkacak olan obanın muhteşem görüntüsü iyi ki Yaren sayesinde buralara geldik dedirtecek türden.
Köşe Oba’sında Neler Yapılabilir? Köşe Obası Gezi Rehberi
Benim gibi doğa yürüyüşçüsü ve fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri olan obada günübirlik gelip piknik yapabilirsiniz, çadırınızla kamp atabilir ve karavanınızla günlerce konaklayıp doğada terapi olabilirsiniz. Özellikle sonbahar aylarında ziyaret ederseniz oba halkından yanınıza eşlikçi bulabilirseniz ilimizin en yüksek tepelerinden biri olan Eriçok tepesine çıkabilirsiniz.
İnişte obayı zirveden görebilmek ağaçların sonbahar renklerine bürünmesine şahitlik etmek öyle keyifli oluyor ki mutlaka fotoğraflar çekip bu güzel anlarınızı ölümsüzleştirmelisiniz. Yıllar önce dağcılık kulübümüz gerçekleştirdiğim Eriçok zirve yürüyüşü ve akabinde ormanlar arasından köşeye geri döndüğümde orada yaşayan halkın semaverde çay demleyip yöresel poğaçalarından yapması hala aklıma geldikçe tebessüm edip duygulandığım özel anlardan.
Diyeceğim o ki obaya gittiğinizde orada yaşayan insanlarla çocuğundan yaşlısına tanışın. Onlar da çok mutlu oluyorlar. Hatta orada yaşayan çocuklar gelen misafirlerin çocuklarıyla tertemiz bir doğanın içinde top oynuyorlar. Kısa da olsa keyifli ve unutulmaz anlar yaşayıp güzel arkadaşlıklar edinebiliyorlar.
Yılın her mevsimi ulaşabileceğiniz bu obada insanlar sürekli obada yaşamıyorlar. Güz gelmesiyle evlerini kapatıp şehir merkezine veya başka şehirlere gidebiliyorlar. Eğer konforlu bir karavanınız var ise kışın kimse olmasa bile yine de gidin derim.
Ormanlar arasında hele de kar yağmışsa tertemiz mis gibi havada vakit geçirmek ve dinlenmiş bir şekilde uyanmak unutulmayacak anılarınızın arasına girecektir eminim. Bahar ve yaz aylarında gitmeyi düşünürseniz de inek, koyun sesleri obayı sarmış olur. Kış sonrasında evlerinin kapılarını açan oba halkının tarlalarına ekim dikim işlerine şahit olmuş olursunuz.
Çeşit çeşit çiçekler arasında piknik yapıp buz gibi yayla suyu içebilirsiniz. Eğer yanınızda bisikletinizi var ise yollar çok güzel olduğundan çukuralan ve kıyıyurt obalarına bisikletle gidip dönebilirsiniz. Kendimi çok yoramam bilmediğim orman yollarında derseniz de aracınızla gitmek hem rahat hem de az zamanda fazla yer görmek açsından iyi olabilir.
Hatta haziran ayında obayı ziyaret ederseniz sarı avu çiçeklerinin yemyeşil dağları nasıl da renge boyadığını görüp hayran kalabilirsiniz. Tavsiyem koparıp koklamamanız. Çünkü yoğun kokusu ve içinde barındırdıklarıyla sizi hasta edebilir.
Köşe Obasın’da Hangi İmkânlar Var – Köşe Obası Gezi Rehberi
50 den fazla hane bulunan obada yerli ve yabancı turistler için, mescit, birçok çeşme, piknik yapmak içim masalı bank ve mescidin içerisinde tuvalet var.
Köşe Oba’sından Sonra Nereye Gitmeliyim?
Eğer vaktiniz yoksa yine geldiğiniz asfalt yoldan Topçam a sonrasında da Ordu merkeze gidebilirsiniz. Derseniz ki benim vaktim var bu obadan sonra nerelere gidebilirim o zaman önünüze iki seçenek sunabilirim. Çukuralan ve kıyıyurt obalarını geçip aracınızın sağ tarafında kalan büyük mescidi gördükten sonra sizi bir tabela karşılayacak eğer sağ tarafı seçerseniz şahane obalar ve manzaralar eşliğinde ilimizin en güzel yerlerinden biri olan Yeşilce’ye giderseniz. Sol yol ayrımını seçerseniz de çok kısa bir yolculuk sonrasında kendinizi Çambaşı Yaylasının meydanında bulabilirsiniz. Eminim ki Karadeniz’in güzel şehirlerinden biri olan memleketim Ordu da hangi yolu seçerseniz seçin mutlu olacaksınız yaşadığınız anlara.
Umarım yazımı keyifle okumuştursunuz. Umarım benden öğrendiğiniz bu güzel obaya yolunuzu düşürürsünüz. Ordu ile ilgili paylaşımlar yaptığım @gezginfino instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın. Yeni yazılarımda görüşmek üzere.
Diğer tüm yazıklarıma ulaşmak için burayı tıklayınız 🙂
.