Erzincan Kemaliye Gezi Rehberi | Hadi Türkiye’nin doğusuna uzanan masalsı bir yolculuğa çıkalım. Erzincan’ın ve Yukarı Fırat havzasının kalbine Kemaliye’ye…
Eğin, Karasu (Fırat) nehrinin kollarıyla sarılmış doğanın cömert elleriyle filizlenmiş Kemaliyeliler’in sevgisiyle güzelleşmiş tarihi bir ilçedir. Burada bir serüvene çıkacaksan Fırat nehri ile başlayabilirsin Karanlık Kanyon’un derinliklerine uzanan yolculuk seni bekliyor. İstersen “Kano” ile nehirde süzülerek ilerle, istersen bisikletinle Karanlık Kanyon’un tarihi yolunda ilerle. Bu güzelliği yükseklerden görmek istersen “Base Jumping” ile kanyonun kalbinde uç. Ya da “Foto Safari” turları ile anılarını ölümsüzleştirebilirsin. Kendi serüvenini anlatan bir gezginsen bu durakta kendine ait hikayeler bulacaksın. Heyecanı doruklarda yaşamak isteyenler “Off-Road” sporuyla taş yolların tozunu attırabilir.
1922 yılına kadar Eğin olarak anılan ilçe Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal’e ve Milli Mücadele’ye yaptıkları topyekün seferberlik ve fedakarlıklardan dolayı Atatürk tarafından “Kemale Erenler” olarak nitelendirilmiş ve Kemaliye ismi verildi. Kemaliye ilçesi 2021 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklendi.
Kemaliye’ye Nasıl Gidilir? Kemaliye Gezi Rehberi
Kemaliye Erzincan’a 163, Malatya’ya 175 ve Elazığ’a 145 km uzaklıkta. Bu illere havayolu ile ulaşıp buralardan araç kiralayarak Kemaliye’ye ulaşılabilir. Ayrıca Ankara-Kars arasında sefer yapan Doğu Ekspresi ile Kemaliye’ye yakın bir ilçe olan Bağıştaş İstasyonu’nda inilerek ulaşılabilir. Bağıştaş İstasyonu’ndan Kemaliye’ye servis araçları bulunuyor.
Kemaliye’de Doğa Sporları
Kemaliye doğa sporları özellikle ekstrem sporları konusunda adını sıkça duyduğumuz nadir ilçelerimizden. Öyle ki son dönemlerde her yıl düzenlenen doğa sporları adı altında ilçe çok sayıda ziyaretçisine kavuşuyor. Yılın bu dönemlerinde Kemaliye’ye yolunuz düşerse adrenaline ve doğaya doyacağınız bazı etkinlikler şöyledir;
- Base Jumping
- Wingsuit Atlayışları
- Kano Yarışları
- Rafting
- Off-Road
- Fotoğraf Safarisi
- Bisiklet Yarışları
- Via-Ferrata Tırmanışı
- Doğa Yürüyüşü – Trekking
Kemaliye’de Ne Yenir?
Lökhane’de Lök adını verdikleri tatlıyı tatmalısınız. Bu tatlı dut, ceviz ve baldan yapılıyor. Bence “Tadı Damağında Kalmak” deyimi bu tatlı için söylenmiştir. Lökhane’nin hemen arkasında yöresel yemek yapan çok şirin bi restoran var. Burada bumbar, tirit, sırın, keşkek gibi yöresel lezzetler denemelisiniz.
Kemaliye’de Gezilecek Yerler – Kemaliye Gezi Rehberi
1. Karanlık Kanyon
İliç Bağıştaş’tan başlayıp Kemaliye Dutluca’da son bulan Karanlık Kanyon Munzur Dağları’nın ve Karasu’nun oluşturduğu bir kanyon. Türkiye’nin en büyük dünyanın ise ikinci büyük kanyonudur. Kanyon dünyanın en iyi kano rotaları içerisinde ilk 10’a girmiş. Kanyonun etrafı 137 yıllık taş yol ile çevrilmiştir. Bu devasa kanyonun muazzam güzelliğini hissetmek istersen kano, rafting, zipline ve ya tekne turu yapabilirsin.
2. Taş Yol
Yapımı 137 yıl süren bu yolun yapımında Eğinliler bizzat çalışır çok büyük bir kısmı insan gücüyle yapılan bu yol 2002 yılında tamamen tamamlanıp turizme kazandırılmış. Yapımı bu kadar uzun, zahmetli olan bu el emeği yoldan geçince Eğinliler’in bu ilçeyi neden bu kadar sevdiklerini anlayacaksın.
3. Kemaliye Evleri
Kemaliye kuruluşundan bu yana çeşitli kültürlerin bir arada yaşama özelliğini evlerine de yansıtmış. Yeşillikler arasında yer alan evler doğal çevre ile uyumlu bir mimariye sahip. Şehrin doğal dokusunu bozmamak adına betonlaşmaya ve dikey mimariye izin verilmiyor. Ayrıca bu evler öyle ince bir düşünceyle yapılmış ki kapılarında iki farklı tokmak bulunur kadınsa gelen misafir ince ses çıkaran tokmakla kapıyı tıklatır erkekse kalın olan tokmakla kapıyı çalar böylelikle ev sahibi daha hazırlıklı misafirini karşılar.
Dar sokakları, arnavut kaldırımları, tablo gibi ilçeyi süsleyen Kemaliye evleri sizi bu dünyanın kalabalıklarından alıp huzurun yolculuğuna çıkaraca. Tarihi sokaklarını eski değirmeninde yapılan ekmeğinin kokusu sarar. Sokaklarında gezerken evlerinin önlerinde oturan Eğinli kadınların hoş sohbetleri kulağınıza çalınır sizi fark ettiklerinde bir bardakta çay size doldururlar.
4. Kadıgölü
Kaynaktan akan su şelale şeklinde ilçenin içinden akıp gidiyor. Akan suyu Kemaliyeliler soğutucu olarak kullanıyor. Suyun üzerinde eski ama halen kullanılan su değirmeni bulunuyor. Bu değirmendeki un kokusunu sokaklarında gezerken hissedeceksiniz.
5. Mani Yolu
Memleketinden ayrı kalanların yazdığı manilerden oluşan bir yol var bu şehirde Mani Yolu… yol boyunca yürürken okuduğunuz manilerde kafanızda kurduğunuz hikayelerle Kemaliye’yi tepeden izleyeceksiniz.
6. Apçaağa Köyü – Kemaliye Gezi Rehberi
Kemaliye’ye 6 km uzaklıkta bulunan bu köy, şair Ahmet Kutsi Tecer’in köyü. Şairin “Orada Bir Köy Var Uzakta”adlı şiirini bu köy için yazıldığı düşünülüyor. Şairin adını bir sokağa ve kültür evine vermişlerdir. Köy, Kemaliye’yi ve Fırat’ı yüksekten görebilen muhteşem bir manzaraya sahip.
7. Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü
Köprülerini Keban Barajına kurban veren Kemaliyeliler ulaşımlarını küçük feribotla sağlıyorlardı. Fakat bu feribot çok kez PKK’nın saldıralarına uğramış ve Fırat’ın deli sularına dayanamamış.
Bu olaylar üzerine “Biz Devletin Hademesiyiz” diyen büyük işler başarmış olan süper vali Recep Yazıcıoğlu’nun çabalarıyla 1997 yılında devlet millet işbirliğiyle köprü tamamlanarak Kemaliye ile 25 köyün ulaşımı sağlanmış.
Bunlar Dışında;
- Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi
- Kemaliye Etnoğrafya Müzesi
- Ocak Köyü
- Şahin Tepesi
- Ala Mağarası
- Endiçi Kalesi
- Hasgel Kalıntıları
- Sarıçiçek Yaylası
Erzincan gezi rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.
Keyifli geziler dilerim.