Kocaeli Plajları
İstanbul ve çevre illerden oldukça fazla ziyaretçisi olan Kocaeli, Marmara Bölgesi’nde önemli bir konumda yer alıyor. Kocaeli’de tanınması gereken birçok plaj ve doğa harikası yer var. “Ee buralar nerelermiş?” diye soruyor ve “Çok yoğun çalışıyorum. Ege Akdeniz’e kadar inemeyeceğim. Keşke yakınlarda şöyle güzel bir tatil yapabileceğim bir yer olsa.” Diyorsanız eğer tam isabet. Kocaeli Plajları ile ilgili her ayrıntıyı sizin için hazırladım. Aradığınız yazı burada!
Kocaeli’de denize girilecek yerler ve Kocaeli Plajları yazımızda, Kefken, Kerpe, Cebeci, Kumcağız, Sardala ve Kapri Koyu hakkında önemli bilgiler veriliyor.
Kocaeli Plajları
Kefken, Kandıra
Kefken Kerpe’den yaklaşık 15 dakikalık mesafede bulunan bir sahil kasabasıdır. Kerpe’ye oranla yolları daha engebeli ve yokuş olabiliyor. O nedenle burada biraz daha dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Kefken’in en güzel uğrak noktasından biri olan Pembe Kayalar burayı daha popüler hale getiriyor. Pembe Kayalar doğal bir sit alanı ve oluşumu oldukça ilginç olan bir yer. Kayaların pembe olmasından dolayı da Osmanlı Dönemi’nde Rumeli Hisarı ve Sultanahmet Camii’nin mimarisinde kullanılmış. Suyun içinde yumuşak olan kayalar sudan çıkarıldığında sertleşiyor. O nedenle Pembe Kayalar suyun içerisinde yumuşak haldeyken dikdörtgen şeklinde kesilerek deniz yoluyla İstanbul’a taşınmasıyla biliniyor.
Kefken Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. İstanbul, Sakarya ve Kocaeli il merkezinden çokça ziyaretçi almasıyla biliniyor. Kefken Limanı, olta balıkçılığı açısından çok fazla tercih ediliyor. Burada mevsime uygun deniz mahsulü bulmanız da mümkün oluyor. Kefken’de yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Kocaeli Plajları büyük çoğunlukla Kefken’de yer alıyor.
Kefken Adası
Kefken Adası, Marmara Bölgesi’nde Karadeniz’in, üzerinde insanın yaşadığı tek ada olma özelliğine sahip bir adadır. Üstelik ada 1. Derece sit alanı olarak korunuyor. Henüz turizme açık değil ancak deniz yolu ile ulaşım sağlanıyor.
Cebeci ile Kefken arası yaklaşık 10 dakikalık mesafede yer alıyor. Adaya ulaşımı Cebeci’den kalkan tekneler ile yapabilirsiniz.
Surlar ve Antik Su Kuyularının olduğu adada Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerinden kalma mimari kalıntılar bulunuyor. Kefken Adası’nda yıllar önce pek çok ailenin yaşadığı söyleniyor. Üstelik ada üzerinde bunu kanıtlayan kalıntıları da görmek mümkün. Hatta adada deniz kontrol merkezi bulunuyor. Kefken Adası’nın batısında büyük bir balıkçı barınağı da yer alıyor. Ada amatör su avcılarının uğrak noktalarından biridir.
Kefken Adası’nda 1879 yılında inşa edilen bir Deniz Feneri bulunuyor. Fener, gemilere yön vermek adıyla kullanılıyor.
Ada üzerinde 40 adet su kuyusunun olduğu hatta kuyuların 39 tanesi bulunup 1 tanesinin teşhis edilemediği ve o bulunamayan kuyuda da büyük bir hazine olduğu rivayeti söyleniyor.
Kerpe, Kandıra
Kandıra’nın ilçesinde bulunan Kerpe’nin, Karadeniz’e kıyısı olmasına rağmen Ege’nin aratmayan eşsiz güzellikteki kıyılarını barındırıyor ve bizlere ne kadar şanslı olduğumuzu anımsatıyor.
Kerpe halk plajı yaklaşık 500 metre uzunluğundadır. Plajda ücretsiz olarak soyunma kabini, duş yeri, WC, otopark, bisiklet park alanı, güneşlenme alanları olup ve bunun yanı sıra ücretli temin edebileceğiniz şezlong ve şemsiye hizmetleri sağlıyor. Şezlong 5 TL, şemsiye 5 TL olmak üzere toplam 10 TL karşılığında hizmet veriyor. Diğer yerler arasında ise; Kadınlar Plajı, Miço koyu, Ömerağzı Koyu, Kerpe Kayalıkları, Kumcağız ve Cebeci yer alıyor.
Kerpe sahili sağlı sollu balık restoranları ile dolu oluyor. Her mevsime uygun balık bulabilme şansına sahip oluyorsunuz. Kerpe’nin batı tarafa bakması nedeniyle de denizi diğer Karadeniz denizine nazaran daha sığ ve oldukça dalgasız bir yapıya sahip. Üstelik plajı ise tamamen kumlu.
Kerpe’de yapılacaklar ise; mavi bayraklı plajlarda doyasıya denizin tadını çıkarmak, dalga sörfü ve kayalıkların tepesinden en güzel günbatımlarına sahip bir manzarayı seyre dalmak, sahil şeridinin biraz üst kısmında bulunan mekânlarda bir kahve içmek yapılacaklar arasındadır.
Kerpe’nin tarihi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız Kocaeli Gezi Rehberi yazımızı okumanızı öneririm.
Kumcağız, Kandıra
Kumcağız, Cebeci ile Kerpe arasında bulunuyor. Kerpe’de olduğu gibi sığ ve durgun yapıya sahip bir denizi var. Kumcağız Plajı, Karadeniz Bölgesinin benzersiz ve en çok tercih edilen plajlarından biridir. Kumcağızda bulunan Nihat Erim tepesinden ise yine muhteşem bir deniz manzarasıyla karışılacaksınız.
Cebeci, Kandıra
Cebeci Kandıra’nın mavi bayraklı sahillerinden bir diğeridir. Cebeci Plajı, 2014 yılında mavi bayrak almıştır. Cebeci karşısına Karadeniz’in tek ada olma özelliğine sahip olan Kefken adasını almıştır. Muhteşem bir manzaraya sahip olan sahilin oldukça geniş bir alanı var.
Kandıra’ya 27, Kocaeli il merkezine de 67 kilometre uzaklığında bulunuyor. Cebeci, çadır turizmi için en çok tercih edilen bölge olarak seçiliyor. Bunun yanı sıra dileyenler için pansiyon ve motel imkânları da bulunuyor. Plaja giriş ücretsizdir. Aracınız var ise otoparka 10 TL, plajda da şezlong için yine 10 TL bir ücret ödemeniz gerekiyor. Fakat dilerseniz kendi imkânlarınızla şemsiye götürebilir ya da bir havlu atıp güneşlenebilirsiniz.
Deniz sezonunun bittiği zamanlarda Cebeci’ye balık avcılığı veya doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için gidebilirsiniz.
Sardala Koyu – Kocaeli Plajları
Sardala Koyu, Ağva ile Kerpe arasında bulunan Bağırganlı Köyü’ne yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede yer alıyor.
Sardala Koyu’nu instagram keşfetime düşen bir fotoğraf ile tanıdım ilk olarak. Kocaeli’de böyle bir doğal güzellik olduğunu benim gibi bilmeyen pek çok kişi vardır eminim. O yüzden hemen sizlere de tanıtmak istedim. Sardala koyuna nasıl gidilir? Sorusunun cevabı ile başlayalım.
Ağva Kandıra yönündeki Bağırganlı Köyü’nden ilerleyerek toprak yoldan 8 kilometre kadar giderek ulaşabilirsiniz. Bir noktadan sonra yaya olarak gitmeniz gerekecek, ağaçların içinden patika yoldan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Koyda çadır kurabilirsiniz ya da geldiğinizde karşınıza ilk çıkan plaja çadır kurup bu tarafa gezmeye ve yüzmeye de gelebilirsiniz. Sardala Koyu’nda herhangi bir işletmenin olmadığını da söylemeliyim.
Sardala Koyu’na ulaşımın çok kolay olduğu söylenemez. Ancak yolun sonundaki muhteşem doğa ile karşılaşmak için biraz yürümekten zarar gelmez. Hep güzel yanlarından bahsetmek olmaz. Çoğu yerde olduğu gibi insanlar ne yazık ki buraya kadar gelip çöplerini almadan gitmişler. Bu kötü görüntüye sebep olanlara ve doğayı böyle kirletenlere inanamıyorum! Lütfen koya gelirken yanınızda bir çöp poşeti getirin ve hatta belki çöpleri biraz toplamakta isteyebilirsiniz. Neden olmasın? Aksi takdirde koy bir çöp yuvasına dönüşebilir.
Sardala Koy’una gelirken yanınıza deniz ayakkabısı alın hatta yürürken de zorlanmamanız için spor ayakkabıyla gelin.
Kapri Koyu
Kapri koyu küçük bir plaja sahip 3 tarafı kayalarla çevrili doğal bir havuz olarak görülüyor. Enfes bir manzaraya ve oldukça sakin bir alana sahip bir koydur. Ailelerden ziyade daha çok gençler Kapri Plajı’nın tercih ediyor. Koyda suyun derinliği yaklaşık 3 metre civarındadır.
Sarısu
Sarısu, Kandıra Bağırganlı’da yer alıyor. Kandıra ile 8 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Sarısu Köyü’nün sahil şeridi kamp için uygun bir alandır. Henüz çok keşfedilmeyen Sarısu plajı kafa dinlemek için birebir.
Diğer denize girilecek yerler ve bazı Kocaeli Plajları: Midye Koyu, Seyrek Sahili, Halıdere, Ereğli Sahili, Altınkemer Halk Plajı, Kovanağzı’dır.
Kocaeli hakkında daha çok bilgi almak için Kocaeli Gezi Rehberi yazımıza ulaşabilirsiniz.