Kaçkar Dağı’nın Özellikleri
Birçok dağcı gibi benim de bir zamanlar hayallerimi süsleyen, Türkiye’nin, hatta dünyanın dört bir yanından gelen dağcıların favorilerinden birisi de Karadeniz’in Gözdesi; Kaçkar Dağıdır ve bu dağ 3932 m yüksekliği ile Türkiye’nin 4. büyük dağıdır.
Kaçkar Dağları, Karadeniz’in doğu sahili boyunca yer alan, birçok zirvesi 3500 metrenin üzerinde olan dağ sırasıdır. Bu sıradağların en yüksek tepeleri Altıparmak (3480 m), Kavrun (3932 m), Verçenik (3710 m) ‘tir.
Detaylı bilgi için tıklayın
Zirveye Giden Rotalar
Karadeniz’in gözdesi olan Kaçkar Dağı’nın zirvesine giden rotalar Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Kaçkar Dağı Zirve Güney Rotası daha rahat olmasından dolayı tur şirketleri ve doğa yürüyüşçülerinin tercih ettiği bir rotadır. Artvin’in Yusufeli ilçesinden Barhal’a oradan da Olgunlar Yaylası üzerinden Dilberdüzü Yaylası ana kampı üzerinden yapılır.
Turistik tırmanışlar da bu rota üzerinden yapıldığı için konaklama, katırlarla kamp malzemelerinin taşınması ve acil ihtiyaçlar bu rota üzerinde karşılanmaktadır.
Zor olan Kaçkar Dağı Zirve Kuzey Rotası ise Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden oradan da Yukarı Kavrun Yaylası üzerinden başlanılarak Mezovit veya Öküz Çayırı olarak adlandırılan ana kamp alanından yapılır. Güney Rotasına göre daha zorludur, deneyim, kondisyon, bilgi ve teknik tırmanış gerektirir.
Ben iki rotayı da ayrı dönemlerde deneyimleme fırsatı yakaladım. Vücudunuzun ve deneyimlerinizin sizi hangi rotaya yönlendireceği tamamen kişisel bir durumdur.
Maceranın Başladığı Yer – Kaçkar Zirve Klasik Kuzey Rotası
Bizim büyülü yolculuğumuz uzun zamandır merak ettiğim, dağcılar arasında ‘’Kaçkar Zirve’nin Gerçek Dağcı Rotası Budur’’ denildiği yer; Kaçkar Zirve Klasik Kuzey Rotasına olacak.
Bu rotaya çıkmadan önce güvenebileceğim ve kendimi emanet edeceğim bir yer bulmam gerekiyordu. Çünkü dağlar hiçbir zaman şakaya gelmez, tehlikeli durumlarda güvenlik açısından bölgeye, teknik anlamda ise yeterliliğe sahip insanların yanınızda olması gerekmektedir.
Ben de bu nedenle, Rize’deki Kdrk Spor İhtisas Kulübü’nün her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Dağcılık ve Yayla Şenliği’ne katıldım.
Spor ihtisas kulübünün instagram hesabını ziyaret etmek isterseniz tıklayınız
Yukarı Kavrun Yaylası’nda bir gecelik kamp yaptıktan sonra, ilk gün kamp yüklerimizle belirli bir tempoda dinlene dinlene, grupla uyumlu bir şekilde yürüyerek ana kamp alanı olan Öküz Çayırı (Mezovit) na ulaştık. Kamp alanının yüksekliği yaklaşık 3000 m civarındadır. Çadırlarımızı kurarak alana yerleştik.
Şırıl şırıl akan dereleri, eşsiz dağ manzarası ile ruhumuzu tazeledik. Kdrk Spor Kulübü başkanı tarafından Kaçkar Zirve faaliyetine katılacak arkadaşlarımız ben de dahil olmak üzere bilgilendirildi ve ekibimiz belirlendi. Gerekli teknik donanıma sahip olmayan arkadaşlarımızın diğer arkadaşları tehlikeye sokmaması için katılmaması için ricada bulunuldu.
Kampımızın ertesi günü sabahın erken saatlerinde Kaçkar Zirve tırmanışına başlayacağımız için gerekli malzeme, kıyafet, yiyecek, su vb ihtiyaçlarımızı yanımıza alacağımız küçük çantamızı ayarlayarak çadırlarımıza çekildik ve şehirde göremeyeceğiniz kadar yıldızla dolu eşsiz gökyüzünün altında tatlı bir uykuya daldık.
Sabahın ilk ışıklarında gerekli malzemelerimizi de alarak Kaçkar Zirve Klasik Kuzey Rotası Tırmanışına başladık. Büyük ve küçük buzulların solundan geçerek çarşaktan (taşlık eğimli yamaç) zirvenin solunda kalan sırta kadar çıktık. Buradan sonra ip açılmadan gidilebilecek zorlukta kaya tırmanışıyla zirveye doğru ilerledik.
KARADENİZİN GÖZDESİ | KAÇKAR DAĞI – Çarşak Geçişi ve Kaya Tırmanışı
Rota bir labirent gibi olmasına karşın, dağcıların yaptığı babalar (taşların üst üste konmasıyla ortaya çıkarılan küçük kuleler) sayesinde rota kolaylıkla bulunabilir, ancak bu kısımda ipsiz tırmanış hayati tehlike içerdiğinden tecrübe gerektirir.
Yaklaşık 300 m’ ye kadar kaya tırmanışı yaptıktan sonra Kaçkar Zirveye yani 3932 m’ ye ulaştık. Yaşanılan bütün zorluklar, yorgunluk hali işte tam da bu noktada kuş olup uçtu sanki.
KARADENİZİN GÖZDESİ | KAÇKAR DAĞI – Kaçkar Zirve ve Deniz Gölü
Zirvenin görkemli manzarası eşliğinde çayınızı keyifle yudumlarken, Şanlı bayrağımızla poz verip zirve defterini imzaladıktan sonra mutluluktan başka bir şey aklınıza gelmiyor.
Yaşadığınız deneyim genellikle bir sonraki daha büyük deneyimlerinizin başlangıcı oluyor. Başarma duygusu insanı daha çok cesaretlendirip, yeni maceralara atılmasını sağlıyor ve bir sonraki çıkacağınız zirveyi düşünüyorsunuz.
Kaçkar Zirve Tırmanışı Klasik Kuzey Rotası 3937 m | Rize Vlog
Rota hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz; Mezovit Yaylası
Karadeniz Bölgesi’ ndeki milli parkları keşfetmek için yazılarımıza buyurun lütfen Karadeniz Bölgesi Milli Parkları – Muhteşem Doğalarıyla 9 Milli Park
Dağcılık Faaliyeti Öncesi Mutlaka Yapılması Gerekenler
Yüksek Tansiyon, Kalp Rahatsızlıkları, Astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları ile adale/ eklem romatizması, epilepsi vb. doğada tedavisi son derece güç olan hastalıklara sahip kişilerin doğa yürüyüşleri ve dağ faaliyetlerine katılmaması gerekmektedir. Bu tarz bir rahatsızlığınız bulunuyorsa lütfen sağlık durumunuzu tehlikeye atmayın.
Bilindiği üzere, Yüksek irtifaya vücut uyumu sağlanmadan normalden hızlı çıkmak çeşitli dağ hastalıklarına neden olabilir. Yüksek irtifada düşen oksijen molekülü seviyesine vücudun alışabilmesi için zaman tanınması gerekir. Bu alışma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden yürüyüşlerimizi farklı günlerde farklı irtifalarda kamp atarak gerçekleştirdik.
Dağ faaliyetine kulüp, tur şirketi vb. ile katılmıyorsanız faaliyete başlamadan önce bulunduğunuz bölge ile ilgili bilgileri gerekli birimlere jandarma, köy muhtarı vb yanında ailemize, arkadaşlarımıza vb. bilgi verilmelidir. Bu da Dağ Faaliyeti Öncesi Mutlaka Yapılması Gerekenler arasındadır.
Yanımızda mutlaka tecrübeli rehber veya bölgeyi iyi bilen insanların olması gerekmektedir. Tecrübesiz kişilerin bireysel olarak dağ faaliyetine çıkmaması onların can güvenliği için önemlidir. Herhangi bir dağ kazası halinde acil durumda hızlı yanıt alabilmek için tecrübeli kişilerin yanımızda bulunması hayati önem taşımaktadır.
Sağlık Durumu Kontrolü
Faaliyeti Öncesi Mutlaka Yapılması Gereken şeylerin başında Sağlık Durumu Kontrolü gelmektedir.
Doğada Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gereken Malzemeler çok önemlidir. Kullandığınız giysiler; az yer tutan, hafif, çabuk kuruyan giysiler olmalıdır. Pamuklu giysiler yerine sentetik, termal veya yünlü kumaş giysilerden imal edilmiş, hareket yeteneğini kısıtlamayan, çabuk kuruyan rahat giysiler tercih edilmelidir.
Mevsime uygun iç, orta ve dış katman giysiler olarak düşünerek giyim planlamak uygun seçenek olacaktır.
Yürüyüş ayakkabısı yürüyüş sporuna uygun, altı kaymayan yapıda ve uzun bilekli (bot), rahat, ayağınızı vurmayan, ayağınıza alışmış ve daha önce denenmiş kısacası sorunsuz ayakkabı olmalıdır. Bu malzemeler dışında Doğada Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gereken Diğer Malzemeler ise şu şekildedir;
- Mevsimine Uygun Kamp Malzemeleri (Çadır, Uyku Tulumu, Mat),
- Ocak,
- Kamp Mutfağı Malzemeleri
- Sırt Çantası,
- Yağmurluk (panço) veya Rüzgarlık,
- Öğünlere göre yiyecek,
- Su,
- Yedek Giysi,
- İlaçlar (kişisel olarak kullandığınız ilaçlar),
- Fener veya Kafa Lambası,
- Düdük,
- Baton,
- Tozluk,
- Güneş Kremi,
- Güneş Gözlüğü,
- Dudak Kremi,
- Hijyenik Ürünler (Sabun, Ped, Tuvalet Kağıdı vb.)
- Termos,
- Eldiven,
- Bere, Buff, Şapka
- Powerbank
Unutmayın (!) Doğada kamp veya yürüyüş yaparken, doğaya ayak izimiz dışında zarar verici hiçbir şey (plastik şişe, poşet vb.) bırakmıyoruz. Ekibimizi rahatsız edici derecede yüksek sesli konuşmalar yapmak yerine doğanın doğal harmonisini dinleyerek, ruhumuzu dinlendiriyoruz.
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…