Nergis Çiçekleriyle Ünlü Karaburun – Karaburun Gezi Rehberi
İzmir’ in el değmemiş, Ege Denizi’nin güzelliğinin içerisinde kaybolacağınız Karaburun, nergis kokusunu hissettiğiniz sokakları ile sakin yaşantıyı bulduğunuz bir yer. Karaburun, İzmir’ e bağlı bir ilçe olup, Urla, Balıklıova ile Gerence koyları arasında oluşmuş bir bölgedir.
İzmir’ e yolunuz düştüğünde 2-3 gününüzü, sakin ve doğa ile başbaşa kalmak için buraya ayırmanızı tavsiye edebilirim. İzmir halkının da bu bölgede yazlıkları mevcut aslında. Fakat burada yoğun bir şehir yaşantısı oluşmamış ve ben bir Çeşme‘ye dönüşmesini de istemiyoruz. Çünkü artık biz İzmir’de yaşayanlar için Çeşme o kadar kalabalık hale geldi ki, bildiğiniz gibi sokaklarda bile yürüyemiyorsunuz, kumsalların, koyların hepsi beachclublar ile dolmuş durumda. Bu nedenle Karaburun’un umarım bu doğal halini de kirletmeyiz.
Karaburun – Karaburun Gezi Rehberi
İzmir’ e uzaklığı 100 km – 1,5 saat kadar ve doğu kısımında Urla, güneyinde Çeşme yer almaktadır. Karaburun yolu aslında virajları ile de ünlü diyebiliriz ve yaklaşık 50 km kadar manzara, koylar size eşlik ediyor olacak.
Karaburun‘un denizinin temizliği ve berraklığı o kadar güzel ki, dalış yapmak içinde gözde yerlerden. Karaburun Yarımadası’nda tüplü ve tüpsüz dalış yaparken, balık tutmanın, bu temiz cam gibi sularda yüzmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
Manastır Köyü yakınlarındaki Çamaktepe Höyüğü’ nde, yapılan kazılarda Kalkolitik döneme ait (M.Ö 4000) kesici araçlar, taş el baltaları ve ilkel çanak çömleklere rastlanmış ve MO 3000’li yıllardan itibaren Hititler varlık göstermiş.
Eski adıyla Mimas yarımadası üzerinde Teos, Klazomenai ve Erythrai şehirlerinin toprakları bulunduğu bilinmektedir. Antik dönemde bölgedeki Erythrai kenti sayesinde oldukça önemli bir kültür ve ticaret merkezi durumuna gelen yarımada; Helenistik ve Roma döneminde devam ederken, Bizans döneminde ise eski canlılığını tekrar kazanmış. Mimas’ın yeri Mordoğan, Erythrai ise Ildır olarak görülmekte.
16. yüzyılın ünlü denizcilerinden Piri Reis Kitab-I Bahriye’sinde yarımadanın kıyıları hakkında ayrıntılı biçimde bilgi vermiş. Bu dönemlerde Karaburun’u ziyaret eden Evliya Çelebi ise Karaburun kazasının, İzmir mollasının arpalığı olduğunu, içinde bir cami, bir hamam ve dükkan bulunduğunu ve ayrıca etrafının zeytinlik ve bağlık olduğunu anlatmış.
Karaburun’a Nasıl Gidilir?
Karaburun merkezi, karayolu ile Urla İlçesi üzerinden İzmir İli ‘ne bağlıdır.100 km uzunluğundaki bu yolun 45 km’lik kısmı İzmir – Çeşme Otoyolu ile aşılmakta, kalan 55 km’lik bölüm ise asfalt fakat dar ve virajlı olarak seyretmektedir. Otogardanda direk otobüsler bulabilirsiniz.
Metro ile Fahrettin Altay durağından Urla otobüsü – 984, Urla’ dan da 761otobüsü ile Mordoğan-Karaburun’ a gidebilirsiniz. Dolmuş ile gitmek isteyenler, yine metro ile F. Altay’a gelerek, Üçkuyular semt garajından direk gidebilir.
Eshot bu linkten İzmir belediye otobüs saatlerine ulaşabilirsiniz.
Karaburun’a Ne Zaman Gidilir?
Gitme zamanı tamamen size kalmış bir tercih. Yaz aylarında gelecekler hem denize girebilir hem de gezebilir. Çok sıcak sevmeyenler ise bahar aylarını tercih etmeli. Kış aylarında düşünenler ise Kasım – Aralık ayları güzel olabilir.
Karaburun Gezilecek Yerler – Karaburun Gezi Rehberi
1. Mimoza ve Bodrum Koyu
Kum plajı olmayan, taşlık bir koy diyebilirim. Denize ilk girdiğinizde de zemini taşlık fakat berrak suyu karşısında bu sizi rahatsız etmiyor. Hemen yan tarafında ise Bodrum koyu kalıyor. Yani iki koy yanyana oluşmuş. Bodrum Koyu mavi bayraklı ve burada şezlong şemsiye sağlayabilecek işletmeler mevcut ve ayrıca belediyenin ücretsiz hizmeti de var.
Rüzgarsız ve birazcık serin deniz suyu var diyebilirim. Genel olarak kalabalık olabiliyor. Bu iki yer de Karaburun şehir merkezine 2 km kadar uzaklıkta,
3. Dolungaz Koyu ve Ayıbalığı Koyu
Burası aslında kamp alanı olarak ilgi gören noktalardan. Deniz yine taşlık ve prefabrik evlerde mevcut. Arabanız koyun üst tarafında kalıyor , siz biraz yürüyerek deniz kenarına iniyorsunuz. Karaburun – Bozköy yönünde kalıyor.
Aybalığı Koyu, favorilerimden diyebilirim . Aslında kayalık bir bölge fakat denizden çıkmak istemeyeceksiniz. Denizaltını izlemeyi sevenler için Karaburun muhteşem bir bölge diyebilirim. Burada da bir beach işletmeci mevcut, tabiki tercih edenlere. Burası Mordoğan’da ve Karaburun merkeze 20 km kadar uzaklıkta.
4. İncirli – Kuyucak Plajı
Karaburun merkezinde bulunan iki plaj. İncirli plajı, kum bir plaj ve işletmelerin mevcut olduğu plajlardan. Kuyucak plajı ise daha taşlık bir plaj ..
5. Mordoğan Saklıköy – Kaynarpınar
Saklıkoy kamp alanlarından biri daha olarak güzel bir alan. Çadır kurabilir, günübirlikte gidebilirsiniz. Denizi ılık derecesinde oluyor genelde. Ağaçların altında denizin, doğanın yaşattığı huzur alanlarından..
Kaynarpınar, Karaburun-Mordoğan arasında kalıyor. Salaş balıkçılar, bakkallar tam küçük bir deniz kenarında köycük gibi aslında. Deniz dalgaları ile oluşmuş mağaraları görünce sahilde şaşırmayın.
6. Sarpıncık Feneri
Deniz seviyesinden 97 metre yükseklikte bulunan, fener 1938 yılından beri körfezde hizmet veriyor. Karaburun merkezine yaklaşık 20 km kadar ve Sarpıncık Köyü tabelasını takip etmeniz lazım. Denizin ortasında kalmış gibi, kendinizi özgür ve huzur içinde hisstedeceğiniz bir manzaraya hazır olun.
7. Ayşe Kadın Camii
Ayşe Kadın isimli bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından, Mordoğan’da 700 yıl önce modeli Kabe’den getirilen bir camii yaptırılmıştır. Ahşap doğrama ve minberi küçük parçalardan geçmeli olarak yapılmış. 2,5 metrelik ahşap saat , 450 sene yapılmış ve çalışır durumda.
Karaburun ve çevresinde her mevsim, balık yeme zevkini yaşayabilirsiniz ve bir çok balık türünüde bulabilirsiniz. Buralara kadar gelmişken, Ege mutfağından zeytinyağlıların, mezelerin de tadına bakmadan dönmeyin…
İzmir ile ilgili diğer yazılarımız için; Tıklayın
Sevgiler