Bodrum’dan Kos Adasına Kapı Vizesiyle – İki Ülke Aynı Sahil, Bir Tatil Rehberi
Seyahat sitelerinde sık aranan kelimelerden biridir #vizesizturlar. Tur şirketleri size birçok alternatif sunar. Ben tur şirketlerinden ziyade seyahat planımı kendim hazırlamak isterim. Siz de turlar yerine kendi seyahat planınızı kendiniz hazırlamak istiyorsanız, haydi hep beraber Bodrum’dan Kos’a iki ülke aynı sahilde yolculuk edelim. Ve karşınızda Bodrum & Kos Adalar Gezi Rehberi…

Kapı Vizesi Nedir, Ne Değildir Bir Bakalım!
Bu seyahati planlamadan önce ilk yapmanız gereken kapı vizesini araştırmak. 2019 için kapı vizesi başvuruları 30 Eylül’de sona eriyor, acele edin derim! Konsolosluğun resmi internet sitesinden bilgi almak en doğrusu. Kapı vizesi size adada 15 gün kalma hakkı tanır. Otel rezervasyonlarınız ve feribot biletleriniz önceden alınmışsa kapı vizesi geçerli olan diğer adalara da bu sürede geçiş yapabilirsiniz.
Bu yazıda ülkemizin nadide tatil beldelerinden Bodrum’un keyfine varıp bir de Ege’nin diğer tarafına geçmek isteyenler için seyahat önerileri yer alıyor, diğer adalar için de yazı dizisi hazırlıyorum, takipte kalın derim.
Kapı vizesi için;
- Pasaport fotokopisi (Pasaportunuzda K.K.T.C. damgası olmamalı, yavru vatana nüfus cüzdanı ile girebiliyorsunuz ama eğer unutup pasaportla girdiyseniz cüzdan bedeli ödeyerek yenilemeniz gerekir),
- Pasaportla uyumlu nüfus cüzdanı fotokopisi (Balayı planı yapanların dikkat etmesi gereken bir husus var. Eğer feribot biletleriniz, uçak biletleriniz, otel rezervasyonlarınız ve resmi kimlik belgelerinizde soyadınız ve medeni haliniz uyuşmuyorsa sıkıntı yaşarsınız.Tavsiyem nikahtan sonra hemen soyadınızı güncellemek için telaşlanmayın, bekarlık soyadınızla balayınızı tamamlayın, tatil sonrasında rahat bir zamanda kimlik bilgilerinizi yenilersiniz, o strese düğün ertesi girmeye hiç gerek yok!),
- 2 biyometrik fotoğraf,
- Kapı vizesi başvuru formu (Bilgisayarda büyük harfle Türkçe karakter kullanmadan doldurunuz ki bu benim gibi adında soyadında bolca Türkçe karakter olanlar için ilginç olacak!),
- Feribot bileti ve otel rezervasyonu,
- Vize ücreti (55Euro) ve banka bilgileriniz (kredi kartı veya bankamatik kartı ön yüz fotokopisi, son ay ekstre veya internet bankacılığı hesap dökümü, ki bakiyenizin min. 2500 TL olması gerekir.) gerekiyor.
Bu formları feribot bileti alacağınız firmalardan (www.bodrumferryboat.com, www.erturk.com.tr, www.bodrumexpresslines.com) temin edebilirsiniz.
Bu evrakların yolculuktan en az 4 gün önce acenteye ulaşması önemli, kargodaki gecikmeleri dikkate almanız gerekir. Vize ücretini kargonun içine koyabilirsiniz. Banka bilgilerinizi paylaşmak sizi tedirgin edebilir, haklısınız da ama her yıl binlerce kişi bu şekilde seyahat ediyor, ben de paylaştım bir sorunla karşılaşmadım.

Şimdi de Vize Başvurusu Öncesinde Ulaşım ve Konaklamamızı Rezerve Edelim!
Bodrum’a ulaşım için kara veya havayolu tercih edebilirsiniz. Havayolu için skyscanner ve aerobilet, karayolu için de obilet benim sık kullandığım uygulamalar. Bodrum’dan Kos’a feribot ile geçiyorsunuz. Kapı vizesi için aracı firmalara yönelik yukarıda verdiğim linkler aslında feribot acenteleri, hepsinin komisyonu aynı. Eğer Kos’tan kapı vizesinin geçerli olduğu başka bir adaya geçmeyecekseniz feribot biletinizi gidiş dönüş alabilirsiniz.
Konaklama
Konaklama için benim ilk tıkladığım uygulama tripadvisor oluyor. Oradan yönlendirmeler ile seçiyorum. Bodrum’da her şey dahil bir otele gitmenizi tavsiye etmem, butik otellerden birini seçebilirsiniz. Bodrum’a o kadar çok gittim ve her gittiğimde de farklı bir otelde kaldım ki tavsiye vermekte zorlanıyorum. Bence otel seçerken yorumları mutlaka okuyun ve gezgin fotoğraflarına bakın. Merkez’de feribot iskelesine yakın bir otel seçerseniz eğer gidiş geliş saatlerinde feribotu kaçırma endişesi yaşamazsınız. Ayrıca merkez oteller Bodrum’un diğer bölgelerine ulaşım açısından da avantajlıdır, gerçi Bodrum içinde ulaşım zaten çok rahat.
Kos için booking kullanabilirsiniz. Yine airbnb de bir seçenek. Kos’ta merkezde bir otel seçerseniz gezilecek birçok yer için ulaşım kolaylığınız olur. Ben Hotel Angela’da kalmıştım, tavsiye ederim. Merkeze yürüme mesafesiydi, yakınında market vardı ki bu önemli çünkü Kos’ta oteller çoğunlukla apart şeklinde, kahvaltı dahil tüm öğünlerinizi dışarıda yememek için market alışverişi yapmanızı öneririm. Benim yurtdışında apart konaklamalarımda aldığım standart ürünler; sebzeli makarna, domates veya domuz katkısız sosu, peynir, yumurta, domuz katkısız krakerler, meyve, sebze ve bol sudur. Dışarıda yiyorsam tavuk, balık ürünleri ile peynirli pizza ve sandviçleri tercih ederim.
Konaklama seçiminde bir diğer detay ring seferleridir. Kos’ta ilginç şekilde araç kiralamada araç gece sizde kalıyorsa 2. Gün olarak sayılıyor. Dolayısıyla sabah erken araç kiralayıp gezilerinizi tamamlayıp akşam teslim etmek daha ekonomik, gece gezileriniz için de merkeze yakın konaklama tercih ederim. Ring sefer saatleri sıksa son sefer saatine göre araç kiralamadan da tüm adayı gezebilirsiniz ama ben araç kiralamayı tercih ederim. Yine konaklamada şehir merkezini tercih edenler gündüz veya gece sahil boyu yürüyüşler için keyifli bir ortamla karşılaşacaklar.

Denize Doymak İsteyenler…
Bodrum’da denize girmek için önerilerim Gümbet Marina’dan kalkan mavi turları tercih etmenizdir ama ben farklı ziyaretlerimde farklı noktaları da deneyimledim. Önerdiklerim Camel Beach, Bağla Koyu, Adaboğazı Koyu, tabiki Akvaryum Koyu, Lady’s Beach, Gümüşlük sahil (burada ayaklarınız su içerisinde kalacak şekilde masalara oturup yemek yemeden dönmeyin ve bol fotoğraf çekin, denizi için gözlük öneririm deniz bitkileri ve balıkları gözlemleyebilirsiniz), Göltürkbükü’nde Cennet Koyu, Turgutreis sahili, (gündüz deniz, akşam sahil boyu 10 bin adımı keyifle tamamlamak için iyi bir seçenek), Akyarlar, Karaincir plajı, Ortakent Yahşi beach, Torba sahili, Bardakçı koyu, bakir koylardan Mazı Köyü’nde Hurma ve Ilgın Koyları, Gündoğan Plajı ve Apostol Adası‘na tekne turları, Türkbükü Plajları ise magazin programlarından hepimiz biliyoruz.
Hem deniz hem eğlence hem de spor mu diyorsunuz o zaman Kargacık Koyu’nda dalış yapmaya ne dersiniz. Türkiye’deki diğer dalış noktaları için blogdaşım Ezgi’nin yazısını okumanızı öneririm.
Kos merkezde sahil boyunca “beach”ler sıralı. Giriş ücreti yok, şezlong ve şemsiye ücretsiz, sipariş vermeniz yeterli. Ben Angelina’s Beach Taverne’yi tercih etmiştim. Denizi ve kumsalı taşlıydı. Sarı kumsal için Kos’un Tigaki bölgesine gitmenizi önerebilirim. Araç kiraladıysanız adanın etrafındaki sahillerin her birinde deniz keyfi yapabilirsiniz, ben tek bir sahilde bütün gün geçirmek yerine sahilleri gezmeyi tercih ederim.
Kos‘ta mutlaka görmenizi önerdiğim sahiller; Marmari Beach, Kefalos bölgesinde mutlaka Paradise Beach. Kos sahildeki mekanlarda alkollü içecekler tahmin edeceğiniz gibi çok uygun. Siparişler için Bodrum‘da olduğu gibi minimum harcama limiti de bulunmuyor. Kos’ta böyle bir uygulama yok, umarım bizden duyup başlamamışlardır.
Eğlenceye Doymak Diyenler İçin…

Bodrum’un eğlence hayatını merkezde limanda canlı müzik seçeceği ile, herşey dahil otellerde akşam müzikli eğlenceler ile yaşayabilirsiniz. Merkezde Marina Yatch Clup (ben Fatih Erkoç sahnesine denk gelmiştim.) yine Gümbet Barlar sokağı, gezi ve alışveriş için Yalıkavak Marina’yı önerebilirim. Bodrum’da konserler ise bambaşka, popüler sanatçıların mutlaka Bodrum’da bir yaz konseri olur. Kos‘ta Old Town bölgesinde kafeteryalar ve ada boyunca sahillerdeki restoranlar size eğlence sunabilir.
Kültür-Tarih-Seyir Noktası Sevenler…
Bodrum, Rodos Şövalyeleri’nin inşa ettiği Halikarnas Balıkçısı ve Zeki Müren ile hafızalara kazınan en meşhur tatil beldesi… Bodrum‘da Zeki Müren Sanat Müzesi, Antik Tiyatro, Kraçile Artemis‘in Kral Mausollos için yaptırdığı Mausoleum, Mundos Kapısı, Osmanlı Tersanesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi, Gökçeler Köyü‘nde Pedasa Antik Kenti, Uyku Vadisi ve tabiki Bodrum Kalesi ziyaret edilecekler listenizde olmalı.
Bilmeyenler için Kos‘un Hipokrat‘ın memleketi olduğunu söyleyeyim. Kos Limanı’nın gerisinde Old Town‘a gelmeden Hipokrat Ağacı var, söylenenlere göre burada öğrencilerine ders veriyormuş. Yine “Hippocratic Botanic Garden” gitmişken görmelisiniz.
Old Town
Eski şehir demişken, Kos merkeze yürüme mesafesinde (gerçi ben yürüyüşleri severim benim yürüme mesafesi anlayışım sizden biraz farklı olabilir :)) “Old Town” bölgesi var. Alışveriş için dükkanlar, cafe ve restoranlar, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Akşam gezmeleri için bir seçenek olacaktır.
Merkezde kazı alanı var, onun yanında Antagoras Meydanı, meydanda küçük bir sembolik heykel var. Mekânın hikayesi şöyle: “Yunan mitolojisine göre Herakles‘in gemisi Kos‘ta karaya oturur, burada güçlü bir çoban olan Antagoras ile karşılaşır ve koçlarından birini ister, Antagoras ise güreşte kendisini yenerse verebileceğini söyler… İşte bu meydan (Antagoras Square) antik kazıların çevrelediği bir alan ve meydanın bir köşesinde bu hikayeyi görselleştiren bir heykel var.”

Ben Kos içerisinde “Elma Ko City Train” ile geziye katıldım ve şehrin birçok noktasını bu şekilde ziyaret ettim. Sanctuary of Asklepios, Hippocratic Botanic Garden, sarı ince kumları ve uzun sahiliyle Tigaki rota üzerinde görebileceğiniz yerlerden bir kısmı.
Manzara seyretmeyi sevenler, Zia Ulusal Parkı’na gitmeli. Ziyaretinizi gün batımına denk getirebilirseniz güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Ne yemeliyiz, nerede yemeliyiz?
Bodrum’da ege mutfağının lezzetli zeytinyağları, egenin mevsim balıkları önceliğiniz olmalı. Lüks seviyorsanız Yalıkavak Marina’da çeşit çeşit et-balık restoranı ve kafeterya var. Nusret gibi bazı mekanlar için bir gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Gümüşlük Sahil’de kuru bal kabakları arasında balık instagram pozlarınız için vazgeçilmez. Orada poz vermeyeni Bodrum’a gitti saymıyorlarmış 🙂 Akyarlar ve Yahşi sahilinde beach ve restoranlar sıralı, et-balık çeşitleri için güzel alternatifler bulabilirsiniz. Bodrum’a geldiğinizde veya veda ederken yol üzerinde İki Lokma Restoranı tavsiye ederim. Porsiyonları doyurucu, mekan şık ve yemekler lezzetli.
Turgutreis sahilde Sunset Restoran, Yalıkavak Marina’da Nusret yerinde Günaydın Steakhouse ve yahşi koyunda Rokka Beach Restoran önediğim mekanlar. Bodrum için mekan önerilerinin güncelliği önemli çünkü sıklıkla devirler olabiliyor. Bu sebeple foursquare ve tripadvisor üzerinden güncel yorum ve puanlara bakmak mantıklı. Ben bir de gideceğim yeri instagram’da konum bildirimlerinden de incelerim. Mekan hakkında az çok bilginiz olur.
Kos merkezde balık yemek için sahil boyu denize sıfır mekânlar var. Porsiyonlar oldukça büyük ve doyurucu, fiyatlar balık için makul, alkol tercih edenler için tahmin edeceğiniz üzere çok uygun. Ben Kalymnos balık restoranını tercih etmiştim. Bu arada mekanlarda menüler yunanca, İngilizce ve Türkçe. Mekan girişlerinde “Burada Türkçe Konuşuluyor” yazılarını görebilirsiniz. Çevrenizde de bolca Türk olacak. Kapı vizesi adaların geçim kaynağı haline gelmiş, tabi bizdeki döviz kuru farkını nedense dikkat almadıklarından alışveriş için pahalı bir yer. Ada halkı kapı vizesi anlaşma sürecini bekliyor ve buradaki kazancı yıllık hasılatı gibi görüyor. Kos adalar gezi rehberi
Yazın vazgeçilmezi dondurma için size mutlaka gitmeniz gereken iki yeri önereceğim. Bodrum’da Bitez Dondurmacısı, Kos’ta To Special. İkisinde de gece yarısı bile sıraya girmeniz gerekecek. Bitez dondurmacısında kavunlu favorim, To Special’da çikolata parçacıklı ilginç karışımlar var, yalnız dikkat edin, porsiyon boyutu büyük, benim gibi kendinizi kaybedip 3 top yerseniz çatlayabilirsiniz. gezi rehberi
Son olarak blogdaşlarım Bodrum’lu Cansu’dan Bodrum’u ve Ezgi’den Yunan Adaları Gezi Rehberini okumaya ne dersiniz?