İtalya’da Yaşam – Yeni Başlayanlar İçin İtalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Farklı ülkelerde yaşayan yazarlarımızın o ülkelerde yaşam, çalışma, eğitim, evlilik gibi önemli konularda yazdıkları deneyimleri paylaşmaya devam ediyoruz. Sırada Türk vatandaşlarının turistik amaçlarla ya da öğrencilerin Erasmus sebebi ile gittiği ülkelerden biri olan İtalya var. İtalya’da Yaşam konulu bu yazımızda bu ülkeye farklı amaçlarla gitmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı konuları bulabileceksiniz.
İtalya Hayali…
Daha cok küçük bir kız çocuğu iken başladı benim İtalya’ya olan sevdam. Hatırlıyorum, 11 yaşımdaydım… O zamanlar atlaslarımı açıp; baktığım her ülkeyi görme, keşfetme hayaliyle saatler geçirirdim. Sonra bir gün bir şekilde İtalya düştü aklıma… Araştırdım, sonra daha cok araştırdım. Sonra daha çok… Bir zaman sonra farkettiğim tek gerçek bu ülkenin dilini konuşmak istediğim, gidip görmek, hatta belki hayatıma orada devam etmek istediğimdi. Tabi insan içinde en derinlerde bir yere koyduğu hayallerini, isteklerini hiç unutmuyormuş; günlük hayat bize ne getirirse getirsin..
Hep bir şekilde İtalya’da yaşamaya çalışma denemelerim oldu; ama hiçbirisi icin çok fazla uğraşmadım diyebilirim. O zamanki hayatım belki bazı nedenlerle belki de gerçekten halen zamanı gelmediği için bana daha cazip gelmeye devam ediyordu ama içimdeki İtalya sevgisi de hiç bir zaman eksilmiyordu. Üniversiteye başlar başlamaz, İtalyan Kültür Derneği’nin yolunu tutmuş birkaç senemi vermiştim İtalyanca’ya… Sonrasında bir süre ara verip yeniden başladım İtalyanca kurslarıma çalışma hayatında iken.
Yıllar geçti, okumak için okullar mı bakmadım, yaz tatilleri için kurslar mı araştırmadım; çalışmaya başladıktan sonra iş mi aramadım orada… Ama söylediğim gibi hepsi yüzeysel kalıyordu. Ne zaman bana İtalya’da başvurduğum kurumlardan bir haber gelse geri çekildim; çünkü bence hala zamanım gelmemişti..
Sonra bir gün.. İşyerinde bir öğle arası (tabi bu sadece İtalya için değil, benim hayatımın genelinde olan; kendi potansiyelimi keşfetme, yaptıklarımın bana az gelmesi, daha fazlasını yapabileceğime inanma ve bunu harcamak istememe duygumdan kaynaklı artık kendi kozamdan çıkma noktasına geldiğimi hissetmemin de etkisi ile) kararımı verdim, öylece bir anda. Kimseye söylemedim aylarca, aileme, en yakın arkadaşlarım dahil; ama karar verilmişti. İtalya’ya gidecektim.
En büyük tutkum olan şarabı anavatanında öğrenecek, kendi işimi yapacak (bu da apayrı bir öykü elbette) ve artık orada yaşayacaktım. İnanın bu karar 10 dakika içinde verildi. Detaylarını zamanla üzerine inşa ederek organize ettim, ayarladım. Ve işte son 1,5 yıldır da 11 yaşındaki o küçük kız çocuğunun kalbinde sokakları, dili, yemekleri ve kültürü ile krallığını ilan etmiş ülkede yaşıyorum.
Kolay mı? Asla!
Değer mi? Kesinlikle!!
İtalya’da Yaşam
Daha sonraki yazılarımda İtalya’ya taşınmam hakkında detaylı bilgiler vereceğim, zira birçok insan İtalya özelinde olmasa da yurtdışında yaşama ve nasıl gidebileceğinin yollarını öğrenme konusunda hevesli. İtalya’ya nasıl taşınılır, ilk geldiğinizde nelere dikkat etmelisiniz, nasıl bu ülkede kalıcı olabilirsiniz gibi konularda elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmaya calışacağım. Ama bu sefer İtalya’da yaşam hakkında bazı olmazsa olmazları ve aklınızda bulunması gerekenleri yazmak istiyorum.
İtalya; Türklerin çok sevdiği bir ülke olmasına karşın, son verilere göre toplamda sadece 19.000 Türk’ün yaşadığı bir yer. Aslında biz burayı sadece uzun haftasonu kaçamakları, yazın bir haftalık Amalfi ya da Cinque Terre tatilleri, ya da Floransa-Roma-Venedik üçlemesi yapan tur gezisi rotası olarak görüyoruz. İtalya bu düşünduklerinizden, bildiklerinizden ve hatta sosyal medyada gördüklerinizden çok çok daha fazlası. Ama sizden emek, çaba ve hatta bazen gözyaşı bile isteyen bir ülke. Karşılığında verdikleri ise paha biçilemez.
İtalya’da Yaşamın Olmazsa Olmazları
Birinci Kritik Konu; İtalyanca.
Nasıl olsa İngilizce biliyorum, dünyanın her yerinde işim kolay diyorsanız ve eğer sadece üç günlüğüne İtalya’ya gelmiyor, burada bir eğitim ya da çalısma hayatı planlıyorsanız; bu bildiğinizi unutun derim… Günlük hayatta İngilizce yok; gerekli görmüyorlar ve bu şekilde de cok mutlular. Bu nedenle tavsiyem gelmeden mutlaka bir süre kurs alın ve bir İtalyanca temeli ile buraya gelin; sadece “Buongiorno” ve “Grazie” ile değil.
İkinci Kritik Konu; İtalyan Mutfağı
Bu nasıl bir sorun olabilir değil mi? Evet İtalyan mutfağı çok lezzetli ama yine de turist olduğunuzda bunlardan çok daha fazla keyif alıyorsunuz çünkü bu birkaç günde kendinizi makarna ve pizzaya boğup dönüyorsunuz. Burada yaşadığınızda ise gerçek İtalyan mutfağı ile tanışıyorsunuz ki yemek konusunda mızmız birisi iseniz zorlanacağınıza eminim. İtalyanlar kültürlerini ne pahasına olursa olsun korurlar; hele yemek kültürü 7’en 70’e tümünün inanılmaz ciddiye aldığı, asla taviz vermedikleri bir konu.
Evinizde istediğinizi yapın ama dışarıda yediğiniz yemeklerde onların kurallarına uymak zorundasınız. Ağır yağlı yiyecekler, kızartmalar, sakatatlar (işkembe, beyin, dil, paça aklınıza gelebilecek hepsi), denizden çıkan her şey İtalyan mutfağının olmazsa olmazları. Bunları biz de yiyoruz diyorsunuz ama farklı olduğunun altını çizeyim istiyorum. Eğer domuz eti yemek konusunda da probleminiz yoksa cennettesiniz demektir, zira tahmin edemeyeceğiniz kadar cok tüketmekteler.
Üçünçü Kritik Konu; Bürokrasi.
İtalya geçmişinin izlerini Avrupa’ dan en cok taşıyan ülke olabilir. Eski siyasi çalkantıları, alışkanlıkları, Mussolini kalıntıları, mafya geleneği bir yere gitmiş değil. Sadece Avrupa’lı etiketinin altına saklanmış ve orada bekleyen gerçekler. Eğitimli göçmen olmak bu ülkede malesef zor. Çünkü kendi ülkelerinde yeteri kadar eğitimli insan var (Kanada gibi mühendisleri, doktorları kucakladığını düşünmeyin); bu nedenle ucuz işçilik icin göçmen almak tercih nedeni gibi görünmekte. Devlette resmi işlemleriniz kaplumbağa hızında yürür, gelir vergisi çok yüksektir, evinize gelen elektrik, su faturasında bile ödenen ekstralar sizi çıldırtmaya yeter de artar.
Ama söylediğim gibi; bunlar o büyük aşkın küçük cilveleri. Günlük yaşam her ne kadar sizi zorlayacak olsa da; İtalya paha biçilemez güzellikleri önünüze seren bir ülke.. Türkleri sever İtalyanlar; hatta bir sözleri vardır; “Una faccia, Una razza”. Tam karsılığı tek yüz tek ırk demek, yanı aslında biz aynıyız, tekiz demek. Genelde Yunanistan için söylüyor olsalar da Türkler için de kullanırlar bu sözü. Benzerliklerimiz karsışında dehşete düşeceğiniz anlara hazılıklı olun!
“Nasılsın?” sorusuna “Kötüyüm” ya da “Yorgunum” ya da “Bügün zor bir gündü” diyen kimseyle karşılaşmazşınız bu ülkede; herkesin cevabı her zaman “Harikayım” dır. Çünkü burada negatifliğe yer yok, burada kimse mutsuzluğu bir yaşam biçimi yapmaz. Çünkü ne olursa olsun, onlar burada yaşamanın dünyanın en güzel şeyi olduğuna inanan insanlardır, çünkü inandıkları şey “La Dolce Vita” dır, yani hayat hep tatlıdır! Ve zaman içinde bu bakış açısının sizi de ne kadar değiştirdiğine şahit olursunuz..
Yeni ve keyifli İtalya’da yaşam yazılarıyla görüşmek üzere!
İsveç’te yaşamak isteyenler için de ilgili yazımızı buraya bırakıyorum. İsveç’te Yaşam
Sevgilerimle,
Tuğba
02.02.2021, Bologna
4 yorum
Harika bir yer, gezip görmek istediğim ülkeler arasında. Paylaşım için teşekkürler, çok bilgilendirici bir yazı olmuş.
Yorumunuz icin tesekkur ediyorum Meral Hanim, sonraki yazilarda daha detayli bilgiler veriyor olacagim 🙂
Merhabalar, yakın zamanda İtalya’da yaşamaya başlayacak biri olarak yazınız ve söyleşiniz çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Aklımdaki bütün sorulara cevap bulamadım ama bir çoğunu da tam anlamıyla cevaplamışsınız. Teşekkürler…
Çok teşekkür ederiz. Dilerseniz Instagram sayfasından arkadaşımıza sorularınızı iletebilirsiniz.