İstanbul Müze Rehberi: İstanbul’daki En İyi 5 Müze
Seyahat türleri içinde macera, safari, kayak, gastronomi, deniz ve plaj gezileri dışında gezmeyi en sevdiğim yerlerden birisi de kültür gezisi olan müzelerdir. Hele ki kış mevsimi de geldiyse kapalı alanlar da daha fazla vakit geçirmek kaçınılmaz oluyor. Her sene muhakkak havaların soğuması ile hemen bir müze listesi yapıveriyorum. İstanbul Müze Rehberi yazısı en eğlenceli müzeler ile karşınızda!
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
- İstanbul Oyuncak Müzesi
- Rahmi Koç Müzesi
- Masumiyet Müzesi
- Pera Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Müze rehberi içerisinde ilk sırayı İstanbul Arkeoloji Müzesi alıyor. Arkeoloji Müzesi, Sultanahmet’te bulunan dünyanın en büyük müzeleri arasında yerini alıyor. İçerisinde farklı kültürlere ait bir milyonu aşan eserleri barındırıyor ve “Müzeler Kompleksi” olarak nitelendiriliyor.
Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olarak kabul ediliyor. Üstelik ilk müzecilik çalışmalarının da burada toplandığı biliniyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana bölümden meydana geliyor.
- Arkeoloji Müzesi
- Eski Şark Müzesi
- Çinili Köşk Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kökenleri Fatih Dönemi’ne kadar dayanıyor. Çinili Köşk Müzesi 1472 senesinde Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptırılmıştır. Selçuklu tarzı mimarisi olan tek yapı Çinili Köşk olduğunu biliyor. Müze, 2. Dünya Savaşı döneminde savunma ve korunma amaçlı boşaltılmıştır.
Eski Şark Eserleri Müzesi olan bina ise, Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi yani diğer ismiyle de “Saray-i Nefise Mektebi” olarak yaptırılmıştır. Yapının mimarı ise Alexander Valloury’dir.
Arkeoloji Müzesi ise İstanbul’da Neo-Klasik mimarinin en görkemli yapılarından biridir.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri tüm bu dönemlerden geçerek 13 Haziran 1891 yılında ziyaretçilere kapılarını açmıştır.
Giriş Bilgileri
- Tam 50 TL
- Müze Kart ile giriş ücretsizdir.
- Pazartesi günü ziyarete kapalıdır.
İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Göztepe semtinde bulunuyor. Şair ve yazar olan Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulan bir oyuncak müzesidir.
Müzede bulunan koleksiyonun, Sunay Akın tarafından 40’ı aşan ülkede 20 yıl boyunca aldığı oyuncaklar ile oluşturulmuştur. Müzenin dekorunu ise sahne tasarımcısı olan Ayhan Doğan dizayn etmiştir.
İstanbul Oyuncak Müzesinde 1700’lü yıllardan itibaren 4.000 parça kadar oyuncak sergilendiği biliniyor. İstanbul müze rehberi arasında en eğlenceli yerler arasında kesinlikle burası yer alıyor!
Müzenin en önemli özelliklerinden birisi de Sunay Akın’ın sağladığı Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği’nin (TOYCO) ilk toplantısını burada yapmış olmasıdır. Bünyesinde pek çok aktivite düzenlendiği de biliniyor. Detaylı bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Giriş Bilgileri
- Tam 18 TL-İndirimli 12 TL
- Müze kart geçerli değildir.
- Pazartesi günleri kapalıdır.
Rahmi Koç Müzesi
Türkiye’de Ankara, Cunda ve İstanbul olmak üzere toplam 4 Rahmi Koç Müzesi bulunuyor. Sayılan şehirlerde birer tane olup Cunda’da iki tane yer alıyor. İstanbul Müze rehberi içerisinde de önemli konumda bulunuyor.
İstanbul’da bulunan Rahmi Koç Müzesi ise Haliç’in kuzey yakasında bulunan Hasköy semtinde konumlanıyor. Yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alana sahip olup üç ana bölümden oluşuyor. Bunlar: Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Açık Hava Sergileme Alanı’dır.
Müzede yer alan eserler ise: Atatürk Koleksiyonu, Bilimsel Araçlar, Demir Yolu Taşımacılığı, Denizcilik, Havacılık, Fenerbahçe Feribot Teknesi, İletişim Araçları, Karayolu Taşımacılığı, Mühendislik, Minyatür ve Oyuncaklar, Yaşayan Tarih.
Müzede bulunan nesnelerin büyük bir bölümü Rahmi Koç’un özel olarak bilinen koleksiyonundan derlenmiştir. Daha detaylı bilgi için buraya tıklamanız yeterli.
Giriş Bilgileri:
- Tam 28 TL – İndirimli 12 TL
- Müze kart geçerli değildir.
Masumiyet Müzesi
Gelelim İstanbul müze rehberinin dördüncü sırasında yer alan Masumiyet Müzesi’ne. Masumiyet Müzesi, İstanbul’un ilk şehir müzesi unvanını alıyor.
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Masumiyet Müzesi, aynı zamanda Orhan Pamuk’un yazdığı bir roman bilindiği üzere. Müze, İstanbul’da 19. Yüzyıl’dan kalma eski bir ev olan binadan oluşturuldu. 2014 yılında Avrupa Yılın Müzesi ödülünü kazanmıştır.
Müzede romanda anlatılan kahramanlar hakkında giydikleri, konuştukları vb. her şey sergileniyor. Üstelik romanın son sayfalarında bulunan bileti gişeye okutarak müzeye giriş yapılabiliyor 🙂
Giriş Bilgileri:
- Tam 30 TL – İndirimli 20 TL
- Pazartesi günleri kapalıdır.
- Müze kart geçersizdir.
Pera Müzesi
Pera Müzesi bir kültür sanat müzesidir. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Tepebaşı’nda konumlanıyor. Müze 1893’te Archille Manoussos tarafından Bristol Oteli olarak inşa edilip 2005 yılında açışmıştır.
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuştur. Amacı kültür ve sanat adına hizmet sağlamasıdır.
Müze bünyesinde üç özel koleksiyonu barındırıyor. Bunlar:
- Oryantalist Tablolar
- Anadolu Ağırlık Ölçüleri
- Kütahya Çini ve Seramikleri
Müze içerisinde Osmanlı dönemine ait ve Osman Hamdi Bey’in tabloları gibi önemli eserler yer alıyor. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Giriş Bilgileri:
- Tam 25 TL – İndirimli 10 TL
- Pazartesi günleri kapalıdır.
- Müze kart geçerli değildir.
İstanbul müze rehberi yazısında herhangi bir kronolojik sıra ya da derecelendirme bulunmuyor. Tamamen spontane bir sıralama mevcuttur. Sizce İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müze hangisi?
Müzeler ilginizi mi çekiyor? Müzeler hakkındaki diğer yazılarımızdan bir kaçını sizler için aşağıya bırakıyorum.
Türkiye’deki Online Müzeler – Karantinada Müze Gezme Rehberi
Karantinada Sanat – Evden Gezilebilecek Dünyaca Ünlü 10 Müze / #evdekal
İstanbul Müze Rehberi – İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze
Diğer yazıları için bu linke tıklayabilirsiniz. İnstagram hesabım ise; esrayoldaa.