Aşık Olduğum Müzeler – İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze
Merhabalar…Öncelikle kısacık bir şekilde kendimden bahsetmek istiyorum. İsmim Nisa, İç Mimarlık ve Çevre tasarımı 2.sınıf öğrencisiyim. Bu bilgiyi vermemin nedeni tamamen ‘Senin işin gücün yok mu neden bu kadar müze gezdin?’ demeyin diye baştan uyarıydı aslında bu bölüme başlayana kadar çok müze gezmişliğim de yoktu. Ama bir başlayınca insan zevk almaya başlıyor şu an kendi isteğimle müze gezer hale geldim. O yüzden İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze yazısını sizler için hazırladım.
Ben bu sene yoğunlukla İstanbul’daki müzeleri gezdiğim için size onlar hakkında bilgi vermek istiyorum he bir de küçük, naçizane bir tavsiye vermem gerekirse bir müze hakkında upuzun yazı yazmışsam bence orayı listenizin başına koyun! Hazırsanız size İstanbul’da listenize eklemeniz gereken müzeleri anlatmaya başlıyorum. İşte İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Müze
Pera Müzesi
İlk başta İstanbul da sanat denilince akla ilk gelen yer Taksim Beyoğlu’na gidelim. Ben bu müzeye 2018 yılının ekim ayında gittim. Anladığım kadarıyla müzenin sezonluk sergiledikleri değişiyor mesela benim gittiğimde olan 5.Katta ki kinetik kum sergisi şu an yokmuş diye duydum. ☹ Rengarenk güzel bir deneyimdi oysa ki.. Müzenin orijinal web sitesi için tıktık 🙂
Müze bodrum ve giriş katı saymazsak 5 kattan oluşuyor asıl eserler de bu katta bulunuyor zaten. Müzeden biraz bahsetmem gerekirse her katta başka bir deneyim yaşıyorsunuz. Şu an size hepsini anlatmak ya da fotoğraflarını paylaşmak hem size bir şeyler kalması açısından hem de müzeye olan saygımdan çok istemiyorum ama sadece şu tabloya saatlerce bakmak için gidilebilir bir müze derim.
Diyelim ki karar verdik dedik hadi gidelim, nasıl gidilir? Yolu kolay mıdır? Ücret ne kadar alırlar acaba? Nereden geliyorsunuz yol tabi ki buna göre değişir ama bilmeniz gereken şey biraz yürüyeceksiniz ?
Ben şimdi size benim bildiğim en kolay yolu anlatayım. Öncelikle ben Anadolu yakasında oturduğum için Marmaray hattını kullandım. Ve Marmaray’da Yenikapı durağında indik daha sonra hayatımıza bir süre köstebek olarak devam ettiğimiz için hiiç güneş görmeden Hacıosman-Yenikapı metrosuna geçiş yapıyoruz ama korkmayın çok kısa sürüyor 3 durak sonra yani Şişhane durağında iniyoruz gerisi tabana kuvvet arkadaşlar. ? Ücret konusuna gelecek olursak öğrencilere çarşamba günleri ücretsiz diğer günler 10 TL olup bizler gibi öğrenci olmayan ablalarımıza abilerimize ise 25 TL’dir.
UYARI: Aman pazartesi gideyim demeyin müze kapalıdır.
Masumiyet Müzesi
Aşşşııırı iyi bir müzedir arkadaşlar, Orhan Pamuk’un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturulmuş aynı zamanda eserden yola çıkarılarak oluşturulan ilk müzedir. Ben yapmadım ama size tavsiyem kitabı okuyup gelin eminim müzenin verdiği hissiyat bambaşka olacaktır. Müzenin web sitesi için tıktık 🙂
Gidiş içinse Kabataş’tan (Beşiktaş) tramvaya binip 4 durak sonra Tophane’de inin oradan sonrası yürüme arkadaşlar. ? Cuma günleri 10:00 -21:00 saatleri arasında, diğer günlerde 10:00 – 18:00 saatleri arasında açık. Müzeye giriş ücreti 15 TL, öğrenci 10 TL. Masumiyet Müzesi kitabıyla gelen sayfaların arasındaki bilet sayesinde müzeyi ücretsiz gezebiliyor.
Beyoğlu Arter Sanat Galerisi
Sergiledikleri farklı sanat eserleri, temiz ve hoş sunumları ile her zaman ziyaret edilesi bir müze. Bu ne biçim tanım diyecek olursanız her seferinde farklı bir şey sergiliyorlar ne anlatayım ben daha size ? Gidişi ise en kolay müze diyebiliriz, İstiklal caddesinde bulunuyor. Giriş ise ücretsiz.
Art On Sanat Galerisi
Biz burayı arkadaşlarımla taksim sokaklarında gezerken keşfettik, giriş ücretsiz olunca daldık bizde içeriye. ? Galerinin renkleri tablolar birbirinden özgündü zaten sonradan öğrendim ki genç sanatçıların yolunu açmak için açmışlar bu galeriyi, takdir ettim. Gidin, gezin, görün arkadaşlar diyeceklerim bu kadar, teşekkürler 🙂
Türkiye İş Bankası Müzesi
Galiba bu müzeye sadece bu sene içerisinde 3 defa gittim, eh ücretsiz olması da bir etkenken beni her yönden cezbeden yapısı da kendine çekmeye yetiyor açıkçası. Yolunuz düşmese de yolunuzu çevirip uğrayın derim. Bir bankada ki müzede neler olur? Valla ben ne ararsam buldum. Atatürk’ün az bilinen fotoğraflarından tutun o zamanlar da kullanılan daktilolara kadar ama benim en sevdiğim kısım kesinlikle kasası oldu, biliyorum hepimiz bankaların kasasını merak ediyoruz işte bu müze tam olarak bu merakımızı gideriyor. He bir de kasaya giderken korkmayın benden demesi ?
Ayasofya
Anlatmama bile gerek olmayan güzelliğini hepimiz biliyoruz, Ayasofya için size iki tavsiyem var. Birincisi kesinlikle yanınızda tarih bilen biri ile gidin, inanın arada büyük fark oluyor. İkincisi ise Türk vatandaşı iseniz koşarak müze kart çıkartın her yerde işe yarayacaktır bu kart ama Ayasofya için olmazsa olmaz bir gerçektir. Diyeceksin sen bu kartı niye bu kadar abarttın veririm parasını girerim! Bir sıra oluyor ben söylemiş gibi olmayayım ama hayatınızdan en az 3 saat çalar, kartla giriş kaç dakika mı sürüyor? 10 dakika ve tamamen ücretsiz geçiş..Türk olmanın keyfini en iyi Ayasofya‘da yaşıyorsunuz ? He bir de ücretten bahsetmem gerekirse Ayasofya biraz zamlandı gençler en son gittiğimde, ki 2 hafta önce gittim (2019, Ağustos) ? 72 TL’ydi ve evet bize de ☹ O yüzden en iyisi Müzekart çıkarın ?
İstanbul Deniz Müzesi
Okul zamanı önünden yaklaşık her iki haftada bir geçtiğim ama kafamı çevirip bakmadığım müze içine girince beni büyüledi hatta o kadar büyüktü ki içeride 1 saat gezmeme rağmen bitirememiştim! Kocaman saltanat tekneleri, her şeyin altın kaplama olduğu bir yer hayal edin? unutmadan müzenin içine ilk girince karşınıza Atatürk’ün gemisinin küçük kurtarma teknesi bulunuyor.Giriş ücreti ise komik güvenlik abileri sayesinde başta para vereceğimizi sansak da öğrenciye ücretsiz arkadaşlar ? Yetişkinler için ise 6,5 tl’dir.
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İçerisi aman Allahım burası ne kadar eski diye diye gezdiğim bir müzeydi. Gitmek isterseniz Sirkeci’den yürüyerek gidebilirsiniz ?
İstanbul Türk ve İslam Tarihi Müzesi
Gezdikçe içeride diyorsunuz ki ne muhteşem geçmişimiz varmış be bizim, İslam’la birleştirip oluşturduğumuz ilimi orada sergiliyorlar. Burçlarla alakalı olan yere bayıldım. Tavsiye edilir. Gidişi ise Sultanahmet Camisi’nden yürüme 5 dakika ? Bu arada Topkapı Sarayı‘nı hiç yazmıyorum oraya gidin yani, yazmama bile gerek yok ?
Son olarak en en en sevdiğimi sona bıraktım hepsinden önce her şeyi unutup buraya gidin dediğim yer.
Turkcell Karanlıkta Diyalog Müzesi- Sessizlikte Diyalog Müzesi
Neyin nesidir? ne diye bu kadar övdün? derseniz bu müze aynı zamanda sosyal sorumluluk projesidir. Hatta benim şu ana kadar dahil olduklarım arasında en iyisidir, toplam 5 kere gittim galiba bir 5 bin kere daha gideceğim ?
Şimdi gel gelelim nedir bu müze? Tarif edilmez duyguları bende deneyimleyene kadar anlamadım ama olsun elimden geldiğince biraz tarif etmeye çalışayım. Bir İstanbul düşünün kapkaranlık ama aslında güneş solmamış da artık size dünya kararmış, hiç düşündünüz mü nasıl olur diye? Ya da görme engelliler nasıl yaşıyor diye? Bu İstanbul’da görmeden vapura biniyorsunuz rüzgarı hissediyorsunuz, bu İstanbul’da görmeden bir bara oturup bir şeyler yiyorsunuz ellerinizle hissederek, bu İstanbul’da görmeden karşıdan karşıya geçip meyve seçiyor hatta betimleme ile sinemaya gidiyorsunuz ve bunların hepsini yaparken bu sefer biz onlara değil de onlar bize yardımcı oluyor. Böyle bir proje var olduğu için her gün gurur duyuyorum ücreti ise tam 45 TL indirimli ise 30 TL.
Hep karanlıkta diyalogtan bahsettim birazda sessizlikte diyalogtan bahsedeyim, konuşmanın yasak olduğu duyabildiğiniz çok az seviyesinde duyabildiğiniz bir evren. Sizden tek ricam 1 kere deneyimleyin gerisi kendiliğinden gelecek, eminim ? Gidiş nasıl mı? Dışarı çıkmadan metrodan direk ulaşım! Gayrettepe metrosunun içinde sizi bekliyor bu güzel müze ?
Ayrıca Avrupa’daki müzeler için Avrupa’nın En Büyük 10 Müzesi yazımıza göz atmayı unutmayın.
Benim anlatacaklarım bu kadar diyebiliriz. Daha ilk yazım olduğu için hatalarım varsa mazur görün lütfen. Ve sormak istediğiniz bir şey olursa veya düzeltmemi istediğiniz bir nokta olursa bana yazmaktan kesinlikle çekinmeyin. Ayrıca bana ulaşmak isterseniz instagram hesabım üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yeniden görüşmek üzere!
Nisa Erdem
4 yorum
İstanbulda hangi müzelere gitsem diye google amcamıza arattığımızda karşımıza çıkabilecek pratik bir yazı olmuş. İçeriğinin anlatımı fotoğraflarla ağzımıza bir kaşık bal vurup, hadi git gör olmuş, çok beğendim:) ayrıca verilen teknik bilgilerde hazırlıklı gitmeye aracı olmuş, gidilecek müzeler arasında yerini alanlar not edildi! teşekkür ederim ??
Asıl okuyup, beğenip, yorum yaptığın için teşekkür ederimm ?
Hic bilmedigim muzeler varmis hepsini gezip gorup ve kendime birseyler katmak icin can atiyorum tesekkurler..
rica ederimm 🙂 gittikten sonra umarım benim kadar beğenirsin hepsinii 🙂