Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı Çorum merkeze 87 km uzaklıktaki Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır. Hititlerin en eski uygarlığın başkenti olarak bilinen Hattuşaş Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı içerisinde tarihi kalıntılarını bulundurmaktadır. Bu antik kent ile ilgili detayları Hattuşaş Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı | Çorum’un 4000 Yıllık Tarihine Işık Tutan Kent yazımın devamında bulabilirsiniz.
Hattuşaş Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı
Boğazköy Alacahöyük Milli Parkını diğer antik kentlerden farklı olarak araba ile gezmek daha kolay olacaktır. Antik kent içerisinde dağınık durumdadır. Yönlendirme okları ile belirtilen alanlarda durarak gezmeniz daha kolay olacaktır.
Milli parka giriş ücreti 12.5 tl dir ve müze kart geçerlidir.1986 yılında UNESCO dünya mirasına alınmıştır. Antik Kent Anadolu’da kurulan en eski uygarlıklardan Hititlere ait kalıntıları görebileceğiniz bu açık hava müzesinde sonrasında Bizans, Roma, Frig, Asur, Galat larda yaşamışlardır.
İçerisinde 31 adet tapınak bulunmaktadır. Ayrıca tapınağın olduğu bir yer olan 90 adet tanrıça, hayvan, hayali karakterler kayalara işlenmiştir. Yazılıkaya Anıtlarında bulunan bu işlemeler antik kentin dışında bulunmaktadır oraya ayrıca gidilmesi gerekmektedir.
Kent surları, yer kapı, aslanlı kapı gibi bölümlerden oluşan bu antik kenti daha detaylı bölümleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.
Aşağı Şehir ve 1 Nolu Tapınak
Bu bölgeyi MÖ 3.bininci yılda yerli halk, MÖ 2 binin başında Asurlar ticaret kolonisi olarak kullanmış. Bölgedeki konutlar tapınakları çevrelemektedir ve bu bölgeye girerken kullanılan kapı o zamanda bu alana giriş kapısı olarak bilinmekteymiş.
Taş döşemeli yollardan ve depolardan geçerek aslanlı kabartmalardan geçerek aslanlı kireç bir bloğa ulaşılır.
1 nolu tapınak hattuşa bölgesinin en önemli tapınağıdır. Fırtına tanrıçası ile Güneş tanrıçasına adanmıştır. Tapınakta avluda ayinler ve törenler yapılırmış. Kuzeydoğu tarafında 2 kült oda bulunmaktadır ve buralar tapınağın en kutsal bölümü olduğundan kral, kraliçe gibi kişiler girebilirmiş.
Aynı alanda hitit surlarıda bulunmaktadır.2003-2005 yılları arasında bu surlar yenilenmiştir. Toplam uzunluğu 65 km olan surun aşağı şehir de sadece 6.5 km olan %1 ni görebiliyorsunuz. Bu surların kerpiç mimarisi hakkında çok fazla detay verdiği bildiriliyor.
Aslanlı Kapı
Aşağı şehirden sonra Aslanlı Kapı’ ya geliyoruz. Surun güneybatısında 2 kule arasında bulunmaktadır. İçeri doğru açılan bu kapının dış yüzeyinde 2 adet aslan figürü bulunmaktadır. İçi doldurulmuş gözlü ve ağzı açık aslan figürleri aslanların koruyuculuğu belirtmek için bu şekilde yapılmıştır.
Gezi sırasında aslanlı kapıya ait detayı okurken kapının eski halinin nasıl olduğunun resmi gösterilmiştir. Aşağıda bu detayı gördüğünüzde sizde çok güzel yapılar olduğunu fark edeceksiniz.
Yer Kapı
Surun güney kısımı oluşturan Yer kapıymış. Yer kapı Hattuşa’nın en yüksek yerine yapılmıştır. Koruma amaçlı değiş gösteriş amaçlı yapıldığı bildiriliyor.80 metre genişliğinde 30 metre yüksekliğinde bulunan bu yapı içerisinde bir yığma alanı ve Sfenksli Kapı bulunmaktadır.
Gezerken kolay olması adına burada önce yığma içerisinden mini bir tünel gibi düşünebilirsiniz geçerek Yer Kapının diğer tarafına geçersiniz. Sonrasında sola doğru yürümelisiniz.
Gittiğiniz mevsiminde doğru olduğunu düşünürseniz sizleri çok güzel bir manzara karşılıyor olacaktır. Sonbaharda gittiğimizden rengarenk ağaçlar serisi ile karşılarak sol taraftan devam ettik. En köşeye geldiğinizde yapının piramit şeklinde olduğunu fark edeceksiniz.
Soldan merdivenlerden çıkarak Sfenksli kapıya ulaşacaksınız. Sonrasında geldiğiniz noktaya geri inmiş olacaksınız. Yüksekte olması, manzarası ve piramitsel yapısını düşününce en görkemli yeri olduğunuda inanıyorsunuz.
Sfenksli Kapı
Sfenksli kapı Aslanlı kapı ve Kral kapı olarak 2 adet olduğunu göreceksinizdir. Sfenkslerin orijinallerinin yangında zarar gördüğünden oradan alınarak oraya kopyaları bırakılmış orijinalleri aynı ilçede ayrı bir yerde Boğazköy müzesinde sergilenmektedir.
Yukarı Şehir
İçerisinde Yer Kapının da bulunduğu en yüksek alandır. Bu alandan bakıldığında görülen yerlerin çoğu tapınaklardır.
Kral Kapısı
En iyi korunmuş kapı Kral Kapısı’dır. Aslanlı Kapı’ya benzemektedir. Ön tarafında miğferli sanatçı tanrı heykeli bulunur. Orijinalinin Ankara Medeniyeler Müzesinde olduğu yazmaktadır.
Büyük Kale – Hattuşaş Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı
Hititlerin saraylarının bulunduğu yer burasıymış. Avlular, depolar, arşiv odaları, kutsal alanlar burada bulunurmuş.
Boğazköy Alacahöyük Milli Parkını gezerken sırayla bu noktaları geziyor olacaksınız. Büyük Kaleden önce bir de mağara gibi bir yapı bulunmaktaydı. Orası kapalı olduğundan göremedik ama oradan çıkarılan bir hiyeroglif çalışmasının Boğazköy müzesinin girişinde duvarda görebilirsiniz.
Çorum’un Boğazkale ilçesinde çok fazla Hititlere ait tarihi yapıları görebilirsiniz. Hepsini gezebilmeniz için sabahtan başlamanız gerektiğini düşünüyorum. Milli parktan sonra Boğazkale müzesini gezmeli ve oradan Yazılıkaya Anıtlarına geçmelisiniz.
Ayrıca yol üzerinde Alacahöyük milli parkı bulunuyor oraya da ayrıca gitmek gerekebilir.
Ben bu yazımda size Hattuşa diye bilinen Boğazköy Alacahöyük Milli Parkını anlatmış oldum.
Bir önceki yazım Safranbolu Gezilecek Yerler yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Bana soru ve yorumlarınız için instagramda buradayım; didemgeziyor
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Sevgiler.