Girit’e Hoşgeldiniz
Yunan kültüründen, şehirlerinden, adalarından bahsetmeye ve keşfetmeye devam ediyoruz. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi; adaları barındırmasıylada çok ünlü bir ülke Yunanistan. Yunanistan’ı ayrı bir seviyor ve özlüyorum . Özellikle Girit benim için çok özel ve güzel bir ada. Sevgili ablam ve canım yeğenimin çorbanın tuzu ve biberi olmasında payları büyük olsada, tarihi; kültürel açıdan kendimi çok yakın hissetmemin payını unutmamak gerek. Ben bu satırları yazarken sizlerden gelen “Nedir Girit’i bu kadar özel kılanlar” diye sorularınızı duyar gibiyim. Gelin ben soruları cevaplayayım, sizde merakınızı giderin. Yunanistan’ın en büyük adası olan bu şirinlik abidesi adayı gelin hep beraber gezelim. İşte Girit Gezi Rehberi
Girit’in Coğrafi Konumu ve Yapısı
Girit, Yunanistan‘ın 13 idari bölgesinden biridir. Yunanistan‘ın en büyük, Doğu Akdeniz‘in Kıbrıs‘tan sonra ikinci büyük, Akdeniz‘in beşinci büyük adasıdır. Girit, Ege Denizi’nin güney sınırlarını belirler ve yüzölçümü 8,336 km²’dir. 2005 itibarıyla nüfusu 650,000’dir. Girintili çıkıntılı sahil şeridinin toplam uzunluğu 1,000 km’ye ulaşmaktadır. Yunanistan anakarasının yaklaşık 160 km güneyinde yer alır. Girit’ten hemen hemen her popüler yunan adasına gemiler kalkmaktadır. Gemiciliğin oldukça gelişmiş olması tatilimizi ekonomik açıdan destekleyecektir. Ve bizlere farklı tecrübeler katmakta yardımcı olacaktır.
Girit’in Tarihi
Girit, Eski Yunanca’da Krete, modern Yunanca’da Kriti. Yunanistan’ın en büyük ve Akdeniz’in beşinci büyük adasıdır. Dünyaca ünlü bir turizm merkezidir. Geçmişten gelen bu çekiciliğini günümüzde de korumaktadır. Avrupa’nın ilk uygarlıklarından biri olan Minos Krallığı’na (yaklaşık MÖ 2000-1400 arası) kurulmuştur. İngiliz arkeolog Arthut Evans’ın bölgede rastladığı oyulmuş mühür taşlarına olan ilgisi, onu 1900 yılında Knossos’da düzenlediği kazı sonucu Doğu Akdeniz’de bu saraylarının en büyüğüne rastlanmıştır. Yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan bu medeniyete bir isim vermek gerekiyordu. Bunun için her zaman olduğu gibi efsanelere başvuruldu.
Efsanelere göre Zeus’un oğlu olduğu farz edilen Kral Minos’a Girit’in yönetimi verilmişti.
Minos’tan sonra gelen hanedan fertlerinin de haliyle “Minos” adıyla anılacağını düşünen İngiliz Arkeologlar, Girit Uygarlığı’nı tüm dünyaya “Minos” adıyla yayıp bunlara da “İlk Yunanlar” demiştir. Minos Medeniyeti, M.Ö. yaklaşık 1400 yılına yani Miken Uygarlığı adayı işgal edene kadar, Tunç Çağı boyunca Ege’yi işgal altında tuttular. Minos Medeniyeti’ne ait olan kalıntılar Knossos’da sizleri bekliyor. Bu efsanevi krallığın gücü ve enerjisi hala hissediliyor ve günümüze bıraktıkları değerli eserler bizleri düşünmeye teşvik ediyor.
Girit Ada’sı Roma ve Doğu Roma İmparatorluğu egemenliklerinden sonra Arap işgaline uğramış ve 828-961 arasında Abbasiler‘e bağlı Hafsiler tarafından yönetilmiştir. 6 Mart 961’de tekrar Doğu Roma egemenliğine girmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu‘nun çözülme döneminde Venedikliler tarafından ele geçirilmiştir. 1645’te İbrahim saltanatı döneminde Sünbül Ağa hadisesinin tetiklemesi üzerine başlatılan fetihle Osmanlı idaresine geçmiş, Venedik Cumhuriyeti‘nin ada üzerinde 1204’den beri devam eden hakimiyetine böylece son verilmiştir. Adanın hemen hemen tamamı ve bu arada Hanya ve Resmo gibi önemli kentler Osmanlı İmparatorluğu tarafından kolaylıkla fethedilebilmişse de, en büyük merkez olan Kandiye kalesinin alınması 24 yıl sürmüş, 1669’da Fazıl Ahmet Paşa tarafından tamamlanabilmiştir.
Hanya’yı Konya’yı Görmek
Hanya kelimesinin sizlere bir yerden tanıdık geldiğini duyar gibiyim. “ Hanya’yı Konya’yı görürsün” sözündeki Hanya karşımızda. Rivayete göre O dönemlerde Konya’da yaşanılan isyanların sorumlusu olan kişiler Osmanlı’nın en uzak topraklarına sürgün edilirmiş ve genelde sürgün yerleri ada olurmuş. Gelin görün ki Konya’dan Hanya’ya kadar süren sürgünler günümüze hepimizin bildiği ve kullandığı bu meşhur sözü getirmiş.
Girit İçin En Uygun Mevsim
Deniz seviyesinde olan yerlere Akdeniz İklimi hakimdir. Dağlık bölgelerde kışın kar yağışı mevcuttur. En uygun mevsimler ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleridir. Sıcak yaz aylarından kaçıp nefes almak isteyenlerin en güzel adresi bana göre Girit olucaktır.
Girit’e Ulaşım
Atina’dan hava yolu ve deniz yolu ile Girit’e ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Atina’ya direk uçuşlar mevcuttur. Bununla birlikte Selanik’ten hava yolu ile Girit’e ulaşabilirsiniz. Santorini, Mykonos ve Paros’a feribot seferleri mevcuttur.
Girit’te Konaklama
Girit, Büyük bir turizm merkezidir ve 3 şehirden oluşmaktadır. Bu şehirler; Kandiye, Hanya ve Resmo. Bu şehirlerin en büyüğü ve merkezi olanı Kandiye’dir. Derseniz ki ben 3 şehri birden görmek istiyorum. Günü birlik tur veya özel aracınızla keşfe çıkabilirsiniz. Bu nedenle konaklamanızı Kandiye’de bulunan bir otelde yapmanız uygun ve rahat olucaktır. Önceden yapılan rezervasyonlar her zaman ekonominize katkıda bulunucaktır.
Genel bilgilerimiz bittiğine göre gelelim bizleri Girit’te neler bekliyor.
Girit Gezilecek Yerler
Girit’in en büyük şehri Kandiye’ye (Iraklion) bir yolculuk
1. Girit Eski Şehir Merkezi
Avrupa Ülkelerinin meşhur mu meşhur eski şehirlerini çoğumuz duymuşuzdur. Girit biraz farklı bir eski şehre sahiptir. Akdeniz ikliminin hakkını veren insanın içini ısıtan ve her zaman dopdolu bir şehir merkezi sizleri bekliyor. Birbirinden güzel hediyelik eşya dükkanları, cafeler ve restoranlar, Girit’e özgü butikler, Ünlü markalardan oluşan mağazalar, Ara sokaklarda bulunan takıcılar, … uzayıp giden, birbirinden harika yerler sıraya dizilmiş.
2. Morosini Lions Çeşmesi
Eski Şehir Merkezi’nin tam ortasında bulunan aslan başlı heykellerin çevrelediği, tarihi bir çeşme. Morisini Çeşmesi 1629 yılında Venedik Dönemi Girit Genel Danışmanı Fransesco Morosini’nin tarafından inşa edilmiştir. Çemenin etrafında konumlanan birden çok cafe ve restoran bulabilirsiniz.
3. Aziz Minas Katedrali
Şehrin Merkezinde olan bu görkemli Katedrale uğramayı unutmayın. Aziz Minas Katedrali, Rum Ortodoks kilisesi’dir. Katedral, Aziz Minas‘a adanmış olup Girit Başpiskoposluğu‘nun merkezi olarak hizmet vermektedir.
Katedralin inşaasına 1862 yılında başlanmış olup 1866-1869 Girit İsyanı nedeniyle inşa süreci uzamış ve 1895 yılında tamamlanabilmiştir. Girit‘in en büyük katedralidir. Yunanistan‘ın da en büyük katedrallerinden biridir.
Heraklion Arkeoloji Müzesi( Kandiye)
Yine Merkezde bulunan ve harika arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir. Kişi başı giriş ücreti 10 Euro’dur.
4. Kule Kalesi
Kale, Venedik Cumhuriyeti tarafından 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Kale, günümüzde restore edilmiştir. Kalenin kuzeyinde bir deniz feneri yer almaktadır. Deniz kenarında bulunan tarihi kale ve deniz manzaralı uzun surları ile sizleri Kandiye’de bekliyor.
5. Heraklion Liman’ı
Balıkçı tekneleri ve yatların bulunduğu ana yola bağlantılı yürüyüş yoluna sahip güzel bir liman.
6. Turkish Pumphouse
Girit sokaklarıda bizden kalan eserlere rastlamak mümkün. Gördüğünüz zaman bu eser kesinlikle bize ait diyebilirsiniz. Ben bu çeşmenin önünden geçerken kesinlikle bize ait olan bir eser diye düşünmüştüm ve düşüncelerim beni yanıltmadı. Eser , Osmanlı döneminde kentin bir Türk tüccarı tarafından yaptırılmıştır. İnsanlara ücretsiz su hizmeti verilirmiş. Bu suları dağlardan kar getirerek temin edermiş ve dönemin insanları buz gibi suyu içtiklerinde mutlu olurlarmış. Ana şehir merkezinin arka tarafında bulunan sokaktadır. Giritli’ler için eski şehir bu sokaklardan itibaren başlamaktadır. Etrafınıza dikkatli bir şekilde bakarsanız ay yıldızlı mühürleri olan evler de görebilirsiniz.
7. Knossos
Yazımın tarih bölümünde Minos’lardan bahsetmiştim. Şimdi bizlere bıraktıkları güzel miraslarını görmek vakti. Knossos’ta yer alan bu tarihi alanın bilet ücreti 15 Euro’dur. Heraklion Arkeoloji Müzesi’de bilete dahildir. . Şehir merkezinden araba ile 15 dk’da ulaşabilirsiniz.
8. Deniz Kum Güneş Tatili
Girit‘in soğuk sularına kendinizi bırakmadan dönmeyin.Tarihi gezilerimize biraz ara veriyoruz ve Girit’in serin sularına kendimizi bırakıyoruz;
Ünlü Plajlar
- Stalis Plajı
- Matala Plajı
- Mononaftis Plajı
- Psaromoura Plajı
Bunun dışında herşey dahil sahil otellerinide deneyebilirsiniz.
9. Hanya (Hania)
2 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşabiliceğiniz harika bir sahil şehri karşınızda. Girit’in 2. Büyük şehridir. Osmanlı Devleti’nin ilk feth ettiği kale Hanya’dadır. 1669 yılında Osmanlı Devleti tarafından adanın idari merkezi yapılmıştır. Hanya, 1898-1908 arasındaki Girit Cumhuriyeti döneminde de başkent işlevi görmüştür.
Hanya’da Sizleri Neler Bekliyor?
- Venediklilerden kalma eski liman ,
- Arkeoloji Müzesi,
- Küçük Hasan Paşa Camii
- Eski Pazar Alanı
- Bir birinden leziz yemek yapan restoranlar
- Ve çeşitli hediyelik eşya satan mağazalar
10. Resmo (Rethymno)
Adasının en büyük iki şehri olan Kandiye (Iraklion) ve Hanya (Hania) yolu üzerindeki merkezi konumunu günümüze kadar sürdürmüştür.
Sahil yolundan izleyeceğiniz rotada yolculuğunuz yaklaşık 1 saat 15 dakika sürecektir. Girit’in 3. Büyük şehridir. Venedikliler’in 1574-1582 arasında kaleyi inşa etmelerinden sonra büyümüş, 1646’da Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmesi ile de yoğun yerleşime konu olmuş ve sancak merkezi haline gelmiştir. Temelini balıkçı şehri olması oluşturmaktadır. 1924 Nüfus Mübadelesi öncesi adada Türk nüfusun yoğun olarak yerleşik olduğu şehirlerden bir tanesidir. Resmo’da Türk esintileri ile sıkça karşılaşmak mümkün. Cumbalı Osmanlı evlerinden oluşan dar sokakları tarihe açılan capcanlı bir sahne. Sokaklarda ilerledikçe tarihi dokuda kaybolmanın hissi harika bir duygu.
Resmo’da Sizleri Neler Bekliyor?
- Fortezza Kalesi
- Rimondi Çeşmesi
- Resmo Arkeoloji Müzesi
- Resmo Limanı
- Neratze Camii
- Guora Kapısı
- Kar Musa Paşa Camii
- Deniz Feneri
- Deniz kenarında yer alan birbirinden leziz balıkçılar
- 11. Ada Turları
Girit’e gelmişken Yunan Adaları’nı görmeden olmaz!!!
Girit’ten her gün kalkan feribotlarla; Santorini, Paros ve Mikanos adalarını ister günü birlik isterseniz konaklamalı bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Feribot seferleri için faydalı linkler;
Girit’te Ne Yenilmeli
- Deniz ürünleri ve balık
- Yunan Salatası
- Cacık
- Döner
- Kabak çiçeği dolması
- Yaprak sarması
- Kabak kızartması
- Girit Köftesi
- Portakala Pita
- Revani
- Laz böreği
Yazarın Tavsiye Restoranları
1- Sofas Taverna; Küçük bir Yunan köyünde bulunan, geniş bir meydanı çevreleyen pek çok tavernanın bulunduğu harika bir işletme. Sofas Taverna Yer Bildirimi.
2-Peskesi ; Kandiye merkezde bulunan tarihi bir bina içinde odalara ayrılmış yemek yerleri ile harika Girit ve Yunan yemekleri sizleri bekliyor olucak. Peskesi’ye gitmeden 2 gün önce rezervasyonunuz yapmayı unutmayın.
Kritikos; Pasta, börek, çörek sevenlerin uğrak notası olan, leziz ürünlere sahip, güzel bir pastane.
Keramos; Yunan ve Girit tatlılarının en doğru adresi. 5 ya da 6 çeşit lezzetli yöresel tatlılar tap taze bir şekilde; küçük, sevimli ve çalışanlarının güler yüzlü olduğu bu işletmede sizlerle. Benim favorilerim ; revani, laz böreği ve muhallebili kadayıf.
Gregores Kahve Dükkanları; Birden fazla şubesi ile hemen hemen her yerde karşınıza çıkan modern bir kahve dükkanı . Girit’te herkesin en sevdiği içicek kahve olsa gerek 1 Euro ile 2 Euro arası değişen kahve fiyatları. Çarşının en ekonomik ve yerel içiceği haline gelmiş durumda.
Girit’ten Ne Alınmalı
- Girit Rakısı
- Eşşek sütünden yapılan sabunlar
- Girit’e özgü zeytin yağı
- Girit’e özgü bal
- Peştemal
- Zeytin yağından yapılan sabunlar
- Halk pazarından dağ kekiği ve bitki çayları
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Trafikte yayaların dikkat etmesi gerekiyor. Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen düzen olarak pek bir benzerlikleri yok.
- Paranızı bozdururken dikkat edin!!! Morosini Lions Çeşmesi’nin yakınında bulunan döviz bürosuna kesinlikle gitmeyin. Bunun yerine halk pazarına gelmeden bulabiliceğiniz Western Union Tabelası olan döviz bürosunu tercih edebilirsiniz. Tecrübe ile sabitlendi.
- Kandiye merkezinde türkçe konuşurken dikkat. Balkanlardan gelen çingeneler merkezde hemen hemen her yerde ve Türkçe konuşabiliyorlar.
- Özel eşyalarınızı gözünüzden ayırmamanızda fayda var. Benim başıma kötü bir olay gelmesede aldığım duyumlar kişisel eşyalarınıza dikkat etmeniz yönünde.
Girit yazıma son kelimelerimi ekliyor ve benim için özel olan bu yeri sizlerinde beğenmesini tüm kalbimle diliyorum. Aklınızda kalan soru işaretleri ve Girit hakkında merak ettiğiniz soruları yorum olarak bırakabilirsiniz. Yunanistan hakkında ki diğer yazılarımızın linkini aşağıya bırakıyorum, sizlere iyi okumalar;
Tatil tadında hareketli, hoş ve keşfetmenin doruklarında olduğunuz harika günler diliyorum.cBir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile hoşça kalın …
2 yorum
Çok teşekkür ederim,
Detaylı bir şekilde yazılmış.
Örnek hangi şehir nereler gezilir vs.
Teşekkür ederiz.