Fas Ulaşım Rehberi… Kuzey Afrika’nın bir yanı çöl, diğer yanı okyanusla çevrili, renkler ülkesi Fas’a nasıl seyahat edeceğini ve ülke içerisinde nasıl seyahat etmesi gerektiğini bilmeyenler ve merak edenler için Fas Ulaşım Rehberi sizlerle,
Son zamanlardaki yüksek kur oranlarından dolayı gidilebilecek ülke sayısı çok azaldı. Türkiye’den gelecek misafirlerinden vize talep etmeyen Fas, aşağı yukarı Türkiye’de tatil yapmak ile aynı hesaba hatta doğru planlamayla daha ucuza gelebiliyor. Fas seyahati ile ilgili ilk yazımı çok sorulan sorulardan biri olan ulaşım konusu ile yapmak istedim.
Seyahatimin sonunda yaptığım harcamalara bakarak masrafların çoğunun yol ücretlerine gittiğini gözlemledim. Bu yazıda muhteşem coğrafyaya sahip olan Fas’a nasıl gidilir sorusunun cevabını, en ekonomik yönleri ve açıklamalarıyla bulabilirsiniz.
1.Fas Ulaşım Rehberi | Türkiye’den Ekonomik Ulaşım
Bu seyahatimdeki en büyük ulaşım maliyeti Türkiye’den Fas’a yapılan yolculuk oldu. Aylar öncesinden yaptığım planlamalara ve araştırmalara göre en uygun uçuşu Fas’ın resmi havayolu şirketi olan Royal Air Maroc (RAM) ‘dan bulabildim. İstanbul Yeni Havaalanı’ndan Kazablanka’ ya direkt uçuş olarak satın aldığım biletimin, gidiş-dönüş fiyatı 1950 TL gibi bir ücrete mal oldu.
Aynı şekilde ülkemizden Pegasus Havayolları da direkt uçuş sağlıyor. Fiyat olarak aralarında bir miktar fark olduğundan RAM’ ı tercih ettim.
2.Royal Air Maroc (RAM)
RAM için ayrı başlık açmak istedim çünkü; bir miktar öveceğim. Şimdiye kadar ki uçtuğum en büyük, en kaliteli uçaktı diyebilirim. 5 saatlik uçuşumuz için her şey düşünülmüş battaniyeden, yastığa, göz bantlarına kadar ince düşünülmüş olmanın vermiş olduğu haz, bussiness class gibi hissettirdi. Uçak çok büyük ve dolayısıyla koltuklar arasındaki mesafeler ferahtı.
İkram edilen yemeklerde, tatlıdan çaya kadar her şey vardı.
3.Fas Ulaşım Rehberi | İstanbul-Kazablanka
Yaklaşık olarak 5 saat sürecek olan uçuşumuz Kazablanka’ da son bulmuş olacak. Aslında direkt Marakeş uçuşları mevcut fakat Marakeş daha turistik olduğundan bilet fiyatları daha pahalı olmakla birlikte çok sık uçuş bulunmuyor. Bu sebepten Kazablanka ilk uğrayacağımız yer olacak. 5 saatin sonunda Kazablanka V.Muhammed İnternational Airport’ tayız.
Şimdi asıl macera burada başlıyor. İstanbul Havalimanı gibi kocaman bir havalimanından çıkıp buraya geliyorsunuz bir şoka uğruyorsunuz. Küçük ve çok kalabalık, bu şekilde olmasına rağmen işlemlerin bu kadar yavaş olmasına kızıyorsunuz. Çünkü aradığımız ve bildiğimiz teknolojiden bir miktar uzak burası.
Havaalanında wi-fi var sıra beklerken kullanabilirsiniz ama sadece 1 saat free kullanım hakkınız mevcut. Orada bekleyecek olanlar için ekstra bilgi olarak verelim. İçeride kafeler restorantlar ve uyuyabileceğiniz belirli alanlar mevcut.
Havaalanından merkeze geçmeden turist olduğunuzu hat almak istediğinizi söylediğinizde Orange hattını size ücretsiz veriyorlar fakat kontör ya da sadece internet paketi yüklemeniz gerekiyor. Ben yükleme işlemini, fiyatlar daha uygun olduğu için merkezde yaptım. Elinizde bulunan dövizin bir kısmını burada change yapmakta fayda var, taksi tren vs. kullanmak için.
Havaalanından merkeze tren var fakat indiğimiz saat itibariyle bitmiş oluyorlar. Uber vs. gibi uygulamalar ülkede kullanılmıyor bu sebepten genel olarak taksi kullanımı yaygın. Buna ileride tekrar değineceğim. Kazablanka büyük bir şehir olduğundan kalacağınız yere göre taksi fiyatları değişiklik gösterecektir.
4. Kazablanka -Marakeş
Resmi olarak Fas Krallığı Kuzey Afrika’da bulunan ve kendi dilinde ‘El-magrip’ yani ‘en batıda ki yer anlamına ‘ gelen hayallerimize otantik düşünceler katan bir ülkedir. Fas’a ulaşım ülkemizden kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Fas’ın resmi havayolu şirketi Royal Air Maroc (RAM)’tur. RAM uçakları epey büyük ve konforlu olmakla birlikte bu uçuşta ki hizmetlerinden ötürü hep tercihim olacaktır.
Ülkenin dış hatlardaki ilk havalimanı Kazablanka’da yer alan V.Muhammed İnternational Airport’tur. Genellikle biz uçuşlarımızı tam ortada bulunan ve diğer şehirlerde bağlantı kurmanın kolay olduğu şehirleri ilk uçuş şehri olarak tercih ederiz. Bu sebepten İstanbul –Kazablanka uçuşunu tam 5 saatte tamamladık.
Kazablanka’dan şehir merkezine gelmek için taksi haricinde trenler var. Fakat tren saatlerine gelmeden önce bakılmalı indiğinizde kalmamış olabilir. O zaman tek seçenek taksi olacaktır. Uber vb. uygulamalar maalesef ülkede henüz aktif değil.
Marakeş gezi rehberimiz için tıklayınız
Kazablanka gezi rehberimiz için tıklayınız
5. Fas Ulaşım Rehberi | Fas’ta Şehirlerarası Ulaşım
Fas’ta demiryolları ile birçok şehir birbirine bağlanmış. Trenler gayet konforlu ve rahat. Tren bileti gardan veya online şekilde alınabilmekte. Rota çizildikten sonra ulaşım olarak hangi seçenek uygun olacak kontrol edilmeli. Örneğin, Marakeş’ ten Chafchauen(Şafşavan)’a tren bulunmuyor. Aktarmalı yolculuk yapabilirsiniz. Tren-otobüs ya da sadece çift otobüs seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Gideceğiniz yere tren ya da otobüs olup olmadığına Rome2rio adresinden kolaylıkla bakabilirsiniz. Ulaşım araçlarının üzerinde Arapça, İngilizce ve Fransızca gideceği güzergâhlar yazıyor. Otobüslerde muavin vs. yok, yanınıza yol boyunca atıştırmalık alabilirsiniz ya da dinlenme tesislerinden faydalanabilirsiniz. Dinlenme tesisleri de aşağı yukarı ülkemizdeki dinlenme tesisleri gibi. Benzer imkanlar var.
6. Fas Ulaşım Rehberi | Şehir Merkezlerinde Ulaşım
Şehir merkezlerinde gezilecek yerler birbirlerine yakın olduğundan araç kullanmayabilirsiniz. Uzak mesafeler için taksi dolmuşları, tuk tuk veya tramvaylar (Rabat, Kazablanka) kullanabilirsiniz.
Bu dolmuş taksiler Petit Taksi olarak adlandırılır. En fazla 3 kişi alabilen bu taksilere siz içindeyken başka yolcu alırsa şaşırmayın J
Eğer 3 kişiden fazlaysanız daha büyük taksi ya da iki taksiye bölünmek zorunda olduğunuzu söylemeliyim. Marrakech’te kalacağım yere giderken taksi bulmakta çok zorlanmıştım.
Hepsi yolcu sayısını tamamlıyor ve asla fazla kişi almıyorlar. Tabi ki burada da pazarlık yapmak sünnet J Taksimetre açtıklarını görmedim ben varsa sorun yok ama açmazlarsa pazarlık yapmakta fayda var. Zaten genel olarak Fas’ta ne alırsanız alın baştan fiyatı belirleyin.
7. Chafchauen(Şafşavan)
Chafchauen(Şafşavan) o kadar küçük bir şehir ki gün içinde aynı kişiyle birçok yerde karşılaşma durumunuz söz konusu. O yüzden gezerken sadece kendinizi mavi şehrin kollarına bırakmalısınız. Otogarı bir miktar dışarda kalıyor o da kaldığınız yere en fazla 20-30 dirhem tutmakta.( 1 dirhem=1 tl)
Gezdiğim şehirlerde şehir merkezinde tramvay sadece Rabat ve Kazablanka’da mevcut. Kullanırsanız size zaman açısından kolaylık sağlayabilir.
Marakeş’ te deneyeceğiniz farklı araçlardan biri de Asya’da, Hindistan’da olan tuk tuk benzeri araçlardır. Unutmayın pazarlık sünnettir. Söyledikleri fiyatlardan çok daha ucuza yolculuk yapabilirsiniz.
Ülke de iç hat uçuşları; Kazablanka, Rabat, Marakeş, Fes, Agadir, Tanca ve Nadar şehirlerine Royal Havayollarının uçak seferleri mevcut..
Bu güzel ülkeyi en güzel şekilde keşfetmeniz dileğiyle..
2 yorum
Merhaba. Gidiş dön üş 2000 gibi çok uygun bir rakamdan bahsetmişsiniz ben aylar sonrasına da baksam 300$ tek yön fiyatı görüyorum air moroccoda. Pegasus ise gidiş dönüş 8-9 bin civarında. Bu konuda biraz aydınlatır mısınız? Yazınız çok eski bir yazı olmadığı için aradaki bu fiyat farkı çok dikkatimi çekti. Bir yerlerde yanlış mı yapıyorum acaba diye düşündüm
Merve hanım yazı 2 yıllık bir yazı. O zamandan bu zamana herşeyin fiyatı neredeyse 10 kat arttı yani şu anda anca kampanya dönemlerini takip etmeniz lazım.Mesela black friday dönemindeyiz bu dönem bir çok havayolu firması kampanyalar yapacak takipte kalın bence. Instagram hesabımdan ben ara ara paylaşıyorum @reshontheway