En İyi Roman Uyarlaması 10 Film
Hem kitap okumaya bayılıyor, okuduğun kitapları da pekiştirmek adına filmini izlemeye seviyorsan En İyi Roman Uyarlaması 10 Film yazısı tam sana göre! Açıkçası ben önce okuyup sonra izlemeyi sevenlerdenim. Çünkü okuyarak hayalimde canlandırmayı daha çok seviyorum. Peki ya sen hangisini tercih ediyorsun?
Paylaştığım kitap ve filmlerin hepsini hem okudum hem izledim. O nedenle de samimiyetimle sizlere sunuyorum. Çünkü kitap ve filmler en’lerim arasına girenlerden. Öyleyse daha fazla meraklandırmadan keyifli okumalar diliyorum.
1- Breakfast at Tiffany’s – Tiffany’de Kahvaltı (1961) IMDB: 7,8
Yönetmeninin Blake Edwars ve başrolünün çok sevilen Audrey Hepburn (Holly Golinghtly) ve diğer oyuncu George Peppard (Paul Varjak) ile romandan uyarlanan bu film inanılmaz derecede beğeni aldı.
Moon River adlı romantik şarkı filmde Audrey Hepburn tarafından seslendiriliyor. Bu şarkı sayesinde de büyük yankı uyandırıyor. En İyi Roman Uyarlaması 10 Film arasında ilk sırayı Tiffany’de Kahvaltı yer alıyor.
Kitabın konusu ise, Genç bir New York sosyetesinin apartmanına taşınan genç bir adam ile ilgilenmesi hikâyenin başlamasına neden oluyor. Elbette sadece bundan ibaret olmayan hikâye oldukça keyifli bir okuma ve izleme sunuyor.
2- A Clockwork Orange – Otomatik Portakal (1971) IMDB: 8,4
Otomatik Portakal, Anthony Burgess tarafından yazılan ve yazıldığı dönemde distopya olarak kabul edilen en iyi eserler arasına girmeyi başaran bir romandır. Eserin orijinal ismi ise A Clockwork Orange’dir. Eser 1960’lı yılların problemi olan yozlaşmış bir toplumda şiddetin kontrolsüz olması ve modern çağın özgürlük anlayışını konu alıyor.
Kitabın ismi olan Otomatik Portakal’da neden bu isimleri tercih ettiklerini sorguluyorsanız eğer nedeni, organik haliyle insanlığı otomatik ise bu insanların makineleştiğini anlatıyor.
Kitap, Stanley Kübrick tarafından sinemaya uyarlanmış ve şiddetin kontrolsüz olması ve o dönemde gençleri etkilemesinden ötürü İngiltere’de gösterimden kaldırılmıştır.
Modern toplumda değişime ayak uyduramayıp, baskı altında kalmış (İngiliz sinemalarında çekildi) toplumu anlatıyor. Konu gençlik çeteleri, psikolojik, politik ve ekonomi temalarını içeren rahatsız edici birçok görüntüsü olan bir filmdir.
Gerçekten sıra dışı konusu olan bu kitap ve filmi okuyup izlemenizi tavsiye ederim. Farklı bir bakış açısı her zaman iyidir.
3- Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) IMDB: 8,6
Selvi Boylum Al Yazmalımda bir kadının aşkı ile mantığı arasında kalan düaliteyi anlatan hikâyeyi okuyor ve izliyoruz. Adeta kadın avcısı ola şehirli İlyas, katı bir anneye sahip ve genç bir kadın olan Asya arasında geçiyor bu öykü. Asya ile İlyas tanışıp hızlıca birbirlerine âşık oluyorlar.
Kitabın yazarının Cengiz Aytmatov, filmin yönetmeninin ise Atıf Yılmaz olduğu Selvi Boylum Al Yazmalım 1977 yapımlı romandan uyarlanan şahane bir hikâyedir.
4- Fight Club – Dövüş Kulübü (1996) IMDB: 8,9
Dövüş Kulübü, David Fincher tarafından yönetilen ve başrolünde Brad Pitt, Helena Bonham Conter, Edward Norton gibi oyuncuların yer aldığı 1996 yılında yazılan bir roman 1999’da ise Romandan Sinemaya Uyarlanan bir filmdir.
Romanın, Palahniuk’un kamp yaptığı sırada yaşadığı bir tartışmadan esinlendiği söyleniyor. Umursamaz, gamsız bir sabun üreticisi ve uykusuz bir ofis çalışanının yer altı Dövüş Kulübü oluşturmasıyla başlar. Dövüş Kulübünün kurallarından en önemlisi ve birinci olan kuralı: Asla Dövüş Kulübü hakkında konuşmamaktır.
5- Pride and Prejudice – Aşk ve Gurur (2005) IMDB: 7,8
Gurur ve Önyargı, Jane Austen tarafından 1813 yılında yazılan romantik bir tavır romanı olarak geçiyor. 2013 yılında ise 200. Yıldönümü olması adına sinemaya uyarlanmıştır.
Ülkemizde Gurur ve Önyargı ve Aşk ve Gurur isimleriyle anılıyor. Özgün ismi ise Pride and Prejudice’dir.
İlk filmi Robert Z. Leonard’ın yönetiyor. Bu filmin başrollerinde Laurance Olivier ve Greer Garson bulunuyor. 2005 yılında da tekrar çevrilen filmi Joe Wright tarafından yönetiliyor. Hatta 6 bölümlük bir dizisi de mevcut.
6- The Kite Runner – Uçurtma Avcısı (2007) IMDB: 7,6
Uçurtma Avcısı’nın Amerikalı ve Afgan olan yazarı Khaled Hosseini tarafından yazılmıştır. Aynı isimle 2007 yılında ise filme uyarlanmıştır. En İyi Roman Uyarlaması 10 Film arasında elbette aklıma ilk gelenlerden biri oldu.
Amir, Kaliforniya’da yıllar geçirdikten sonra, eski bir arkadaşı olan Hassan’a yardım etmek için memleketi olan Afganistan’a dönmesiyle hikâye başlar.
Varlıklı bir çocuk ile babasının hizmetkârının oğlu arasında beklenmedik dostluğun unutulmaz ve yürek burkan hikâyesidir.
7- The Boy in the Striped Pyjamas – Çizgili Pijamalı Çocuk (2008) IMDB: 8,5
Mark Herman tarafından yazılan ve yönetilen 2008 tarihli bir filmdir. Nazi İmha Kampı olan Auschwitz’de yaşanan ve 2. Dünya Savaşı sırasında anlatılan bir hikayeyi okuyor ve izliyoruz. En İyi Roman Uyarlaması 10 Film içerisinde Çizgili Pijamalı Çocuk unutamadıklarım arasında bulunuyor.
Komutan 8 yaşındaki oğlu Bruno’nun masum gözlerinden, kampın çitinin öteki tarafındaki Yahudi bir çocukla yasak ve gizli bir arkadaşlık kurarak şaşırtıcı, üzücü ve beklenmedik sonuçları doğurmasını izliyoruz. Üniversite dönemimde izlediğim bu filmi hala unutamam. Gerçekten şiddetle tavsiye ediyorum.
8- One Day – Bir Gün (2011) IMDB: 7,0
Bir Gün, Lone Scherfig tarafından yönetilen, David Nicholls’un senaryosundan, Nicholls’un 2009 tarihli aynı isimli romanından 2011 yapımlı romantik bir drama filmidir.
Emma ve Dexter birbirlerinin kültürlerine ve yaşamlarına tamamen zıt yapılardan oluşan iki gençtir. Geceyi üniversite mezuniyetlerinde beraber geçirdikten sonra Emma ve Dexter, hayatlarının neresinde olduklarını görmek için her yıl aynı tarihte yani 15 Temmuz’da buluşurlar.
9- The Great Gatsby – Muhteşem Gatsby (2013) IMDB: 7,2
Roaring Twenties, F. Scott Fitzgerald’ın sürükleyici kitabı fazla beğeni aldı. Kariyerinin en büyük başarısı olarak bilinen Muhteşem Gatsby 1925 tarihli bir romandır.
Jay Gatsby, her cumartesi günü çılgın, abartılı partilere ev sahipliği yaptığı devasa bir malikâne ve bir sürü para da dâhil olmak üzere her şeye sahip birisi. Ancak Gatsby’nin tek bir şeyi eksik: Hayatının aşkı, kaçan Daisy Buchanan.
The Great Gatsby, geçmişe dönme özlemi ile imkânsız ama benzersiz bir insandır. Zamansız duygusal çekiciliği olan güzel yazılmış, eğlenceli bir okuma sunuyor.
10- Anna Karenina (2012) IMDB: 6,6
Lev Tolstoy tarafından yazılan roman, Rus Habercisi’nin 1873-1877 yılları arasındaki dönemi konu alıyor. En İyi Roman Uyarlaması 10 Film listesinde en son Anna Karenina filminden bahsedip kapanışı yapalım.
Anna Karenina, şimdiye kadar literatürdeki en büyük eser olarak kabul ediliyor. Tolstoy ise Anna Karenina’yı ilk gerçek romanı olarak belirtiyor.
Anna Karenina aynı zamanda Joe Wrigh tarafından yönetilen 2012 tarihli romantik bir drama filmidir. Kitabın konusunu nasıl anlatsam bilemedim. Şu an hâli hazırda okuduğum kitap epey merak uyandıran türden ve ihanet, yasak aşk gibi konuları içeriyor.
En İyi Roman Uyarlaması 10 Film yazısını umarım keyifle okumuşsunuzdur. Sizlerle paylaştığım film ve kitaplar genellikle okuduklarım arasında yer alıyor. Eğer bir başka benzer yazıya göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Beni instagram22 adresimden takip etmek ve www.esrayolda.com adlı kendi sitemdeki içeriklere ulaşmak için linke tıklamanız yeterli. Keyifli okumalar diliyorum.