İçinde bir sürü güzellik barındıran İstanbul’u keşfedelim bugün. Evlerde, kapalı alanlarda fazlaca sıkıldık hepimiz. Özelliklle şehirleşmenin arttığı son yıllarda doğaya ve yeşile de hasret kaldık. O yüzden yeşile ve çiçeğe doyacağımız bir yere uzanalım, Emirgan Korusu Gezi Rehberi sizlerle…
Laleleri ile ünlü olan Emirgan Korusu’nda, her yıl nisan ayında lale festivali düzenleniyor. Ama inanın nisan ayı dışında da görmeye değer bir yer. Emirgan Korusu, İstanbul’un kalabalığından sıyrılıp asırlık ağaçların arasında harika bir boğaz manzarası sunuyor.
Emirgan Korusu Nerede? Nasıl Gidilir?
- Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Baltalimanı ve İstinye arasında Emirgan’da bulunan Boğaz’a nazır bir konumda yer alıyor.
- Eğer özel aracınız ile gelecekseniz, Sarıyer sahil yolundan gelerek ulaşabilirsiniz. Emirgan’a geldikten sonra Emirgan Korusu‘nun tabelaları ile rahatça bulabilirsiniz. İçeriye araç ile girebiliyorsunuz, otopark mevcut. 20 TL bir ücret ile birlikte aracınızı da park edebiliyorsunuz (2021 güncel otopark ücretidir). Konumu buraya bırakıyorum.
- Eğer toplu taşıma ile gelecekseniz, Emirgan Korusu önündeki duraktan geçen İETT araçları;
22 İstinye Dereiçi – Kabataş
22RE Fatih Sultan Mehmet – Beşiktaş
25E Sarıyer – Kabataş
40 Rumelifeneri – Taksim
42T Bahçeköy – Taksim
59RH Rumelihisarı Üstü – Hacıosman Metro
- Beşiktaş – Tarabya minibüsleri ile Emirgan Korusu’ na ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Ayrıca farklı durak ve adreslerden İETT araçları ile ulaşımın güncel bilgilerine buradan da ulaşabilirsiniz.
Emirgan Korusu Hakkında Kısa Bilgi
17. yy.da Osmanlı Padişahı 4. Murat tarafından İranlı Emir Gün’e hediye edilen ve daha önceden Feridun Bahçesi olarak bilenen park, daha sonra ismi Emirgan Korusu anılmaya başlanmış. Geçmiş zamanda pekçok kez el değiştirse de, 19. yy.da Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilen koruya bu dönem içerisinde şuan da halen ziyaret edilen 3 adet köşk yapılmış.1940 yılında ise dönemin belediye başkanı Lütfi Kırdar tarfından alan kamulaştırılıp daha sonra park yapılmış.
Yaklaşık 470.000 metrekarelik bir alanda kurulu Emirgan Korusu‘nda; iki su göleti, çeşitli çam, köknar, selvi ve ıhlamur ağaçları, Boğaz manzaralı teraslar, koşu ve yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, piknik alanları, Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk yer alıyor.
Emirgan Korusu’nda Neler Yapılabilir?
- Sağlıklı başlayalım: yürüyüş parkurlarında koşu ve yürüyüş yapabilirsiniz.
- Kendimizi doyuralım: Parkın içerisinde doğa ile baş başa piknik yapabilirsiniz. Ama aynı zamanda Beltur tarafından işletilen tesisisleri de kullanabilirsiniz. Lale festivali zamanı üç köşk de hizmet veriyor, onun dışında sadece Sarı Köşk hizmete açık. Bu arada, Sarı Köşk harika bir İstanbul manzarasına sahip.
- Sarı Köşk’te kahvaltı. Bulunduğu yer itibari ile boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı etmenizi sağlıyor. Fiyatları İstanbul’daki pekçok yere göre daha uygun.
- Daha sakin saatlerde veya daha sakin yerlerine giderseniz sincapları görme şansınız var.
- Her mevsim ayrı güzellikte kareler yakalam şansı.
- Lale festivali zamanını kaçırmayın! Ama festival zamanı da çok kalabalık olduğu için hafta içi veya hafta sonu erken saatlerde gelmek dahai iyi alternatifler olabilir.
Beyaz Köşk
Lale festivalinde hizmete açık olan ve köşkler arasında peyzajı en çeşitli ve güzel olan diyebilirim. Baharda ve özellikle lale festivali zamanı burayı ziyaret etmenizi mutlaka öneririm.
Sarı Köşk
Her daim açık olan, boğaz manzaralı köşk. Kahvaltı ya da bir şeyler yiiyp içmek için değerlendirebilirsiniz. Burası aslında eski sahipleri tarafından, konuklarını ağırlamak ve dinlenmek amacıyla yaptırılmış.
Pembe Köşk
İki katlı tipik bir Osmanlı evi olan Pembe Köşk, sizi harika bir atmosferle karşılıyor. Burası da lale festivalinde hizmet veriyor Beyaz Köşk gibi. Yine Pembe Köşk gibi özel etkinliklerin verilebileceği, hatta daha büyük katılımlı orgabizasyonların yapılabileceği bir yer. Böyle bir düşünceniz varsa, arayıp bilgi alabilirsiniz.
Giriş ücretsiz, araçla girerseniz sadece araç giriş parası ödüyorsunuz. Özellikle festival zamanı araçla girmenizi önermem, çünkü çok kalabalık olduğu için araç sırası uzun olduğu gibi yer bulmak da zor oluyor.
BONUS: İstanbul’da gezebileceğiniz diğer rotalar için bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Kuzguncuk Gezi Rehberi | İstanbul’da Nostalji
Sokak Sokak Beyoğlu | Eski İstanbul Gezi Rehberi
Yedikule’den Samatya’ya Adım Adım Tarihi Yarımada ! | İstanbul’da Turist Oluyoruz!
İstanbul’daki Parklar | İstanbul’un Parklarını Geziyorum Bölüm 1
İstanbul Tabiat Parkları | Hafta Sonu Rotaları 2. Bölüm
İstanbul’daki Tarihi Mahalleler | Hafta Sonu Gezi Rehberi Bölüm 3
Diğer yazılarımı buradan okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum
İstanbula geldiğimde ilk rotam olacak