Elevit ve Trovit Yaylaları | Rize Yaylaları Gezi Rehberi 3
Kısıtlamalara yavaş yavaş güncellemelerin geldiği bu günlerde, tatil planları yapmak için yeniden heyecanlandık. Bu yazımızda ise; her mevsimi ayrı güzel olan, tabi baharın da her detayını gözler önüne seren Rize Yaylaları serimize Elevit ve Trovit Yaylaları ile devam edelim istedim. Bunca zaman evde kaldıktan sonra, doğayla kavuşmak için en ideal yerlerden biri. Yeşili iliklerimize kadar hissederken, hem baharın taze çiçeklerini, hem dağların karını aynı anda görebileceğimiz bir mevsim dönüşümüne şahit olabileceğimiz bir dönem geliyor şimdi. Şehir hayatından uzakta, yaylardaki küçük ama aslında kocaman dünya. Hep birlikte Rize Yaylaları Gezi Rehberi ile gerçek bir nefes alalım öyleyse…
Bildiğiniz gibi Rize birbirinden güzel yaylara ev sahipliği yapıyor. Bir önceki yazılarımda olduğu gibi bunda da, planlarınızı yaparken kolaylık olması açısından birbirine yakın olan yaylaları aynı yazı dizisinde birleştirdim. Özellikle yayla yollarını düşündüğünüzde, aynı gün içerisinde birbirine çok uzak yaylara gitmek yorucu olabileceği gibi, zaman açısından sizi sıkıntıya da sokabilir. Bu yazımızda Rize Yayla’larından Elevit ve Trovit Yaylası‘nı, tabi bir de bu iki yaylaya yakın gezilecek yerleri bulabilirsiniz.
Çat Köyü – Rize Yaylaları Gezi Rehberi
Gürgen ve ladin ağaçları ile kaplanmış Çat Vadisi, Hemşin ve Elevit derelerinin birbirleri ile karşılaştıkları yani ‘çat’tıkları yer. Baharda eriyen karlarla güçlenen dere, yeşeren ağaçlar, yamaca yayılmış çeşit çeşit çiçekler…Vadide bir durup etrafı solumak, anın tadını çıkarmak için birçok sebepten birkaçı aslında. Tabi biir yandan da, yaylalara giderken bu yoldan gitmek gerekiyor. Köyde bulunan Çat Köprüsü sayesinde ise çok güzel manzaralara şahit olabilirsiniz.
Elevit Yaylası
Rize’nin son yıllarda popüleritesi artan yaylalarından olan 1800 metre rakımda bulunan Elevit Yaylası, masallardan çıkmış gibi bir güzellikte ve ününü kesinlikle hak eden bir yayla. Diğer yaylalara göre nüfus açısından daha kalabalık olan bu yayla, resmi olarak Yaylaköy olarak geçiyor. Birkaç yeni yapılmış betonerme yapı dışında, tipik yayla evlerinden oluşan bu yaylada yeme içme için bir restoran, kır kahvesi ve bakkal da bulunuyor.
Elevit Yaylası’nda dağların arasından buz gibi akan dere, derenin üstündeki minik tahta köprü, harika bitki örtüsü ile bambaşka diyarlara gidiyorsunuz. Huzur dolu sakin bir ortam, tertemiz bir hava, yeşilin her tonu, hele bir de baharsa birbirinden güzel çiçeklerle bezenmiş güzel Elevit Yaylası. Aynı zamanda, Elevit yaylası yaylalar arasında ulaşımı en kolay olan yaylalardan bir tanesi. Manzarasının, huzurunun içinde kaybolduğunuz, insanı mutlu eden harika bir yayla, kesinlikle bu yazının favorisi ❤
Kale-i Bala Kalesi
Çat’tan sonra sağa ayrılan yoldan devam edince ise; Fırtına Deresine hakim bir noktada yer alan ve yapımı 14-15’inci yüzyıla dayanan Kale-i Bala Kalesi, sarp bir kayalık üzerinde bulunuyor. Yapısı itibari ile, Zil Kale ile benzerlikler gösteriyor. İşçilik özelliklerine dayanarak 14-15. yüzyıllara dayandığı düşünülüyor. Manzarası ve konumu yönünden gezmenizi tavsiye ederim. Kale-i Bala’yı yani Yukarı Kale’yi bir gezip daha sonra rotanızı Trovit Yaylası‘na çevirebilirsiniz.
Trovit Yaylası
2520 metre rakımda bulunan, Kaçkar’larda saklı bir cennet Trovit Yaylası. Çok az hanenin olduğu, doyasıya doğanın sizi beklediği, doğallığında kaybolabileceğiniz bir yer. Elevit Yayla’sını geçtikten sonra, daha bozuk stabilize bir yolla ulaşılıyor buraya. Araçla çıkabilirsiniz ama aracınızın altının biraz yüksek olmasını ya da çıkarken dikkatli sürmenizi öneririm. Önümüzdeki dönemde yani Mart sonrası gitmeyi planlarsanız eminim ki, karla kaplı Kaçkarları izlemek çok keyifli olacak.
Çok sakin bir yayla olduğu için neler yapmak istediğiniz tamamen size kalmış. Doğa ile başbaşasınız; isterseniz bu huzurun tadını çıkarıp sakince vakit geçirebilir, isterseniz yaylada birbirinden güzel fotoğraflar yakalayabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, çadır kampı kurabilir, yakındaki krater gölü olan Karmik (Yıldızlı) Krater Gölü’ne (yayla halkı arasında Cofkun Gölü olarak biliniyor) patika yoldan yürüyebilirsiniz. Konumunu da burada bulabilirsiniz.
Önemli Not: Normalde kasımdan itibaren yaylalar mevsim dolayısı ile kapanıyor. Sezonu mevsime göre değişmekle birlikte genelde Mayıs ortası geri açıyorlar. Gitmeden önce gitmek istediğiniz yayladaki bir yeri mutlaka arayın. Kendi imkanlarınız ile yaylalara çıkmanız mümkün fakat, yaylalarda herhangi bir hizmet bulamayabilirsiniz.
Şimdiden iyi planlamalar. Çünkü ben döner dönmez bir dahaki seferin planlarını yapmaya başladım.
BONUS:
Diğer Karadeniz Rize Yaylaları Gezi Rehberi 2 | yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum
Kaçkarların gölgesindeki muhteşem doğa türkülerin ilham kaynağı elevit yine harika bir yazı çok teşekküler