Dünya Kahvaltıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Herkese merhaba, bu haftaki yazım öğünlerin olmazsa olmazı kahvaltı üzerine. Bu hafta hep birlikte bu yazımız da kahvaltı ve önemi, kahvaltı masasının düzeni ve önemi, kahvaltı da alınan içecekleri, aynı zamanda kendi içinde ayrılan; kontinentel kahvaltı, viyana usulü kahvaltı, türk kahvaltısı, İngiliz kahvaltısı, Amerikan kahvaltısını ve bu kahvaltılarda yiyecek ve içeceklerin servisine değineceğiz.
Kahvaltı ve Önemi
Neşeli ve İstekli bir güne güzel bir kahvaltı ile başlanır. Vücudun besin ihtiyaçları sabah kahvaltısı ile karşılanır. Zaman darlığı ve şişmanlamamak korkusuyla kahvaltı etmemek yanlıştır. Kötü bir gece geçirmiş kişi güzel bir sabah kahvaltısı ile güne başlayabilir.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Uzun süre aç kalınmış ve mide boşalmıştır. Ayrıca geçen süre içinde önceden alınmış besinlerden sağlanan enerji harcanmıştır. Oysa yeni başlayan günde vücudun tekrar enerjiye ihtiyacı vardır. Kısaca organizmanın bir gün boyunca yapacağı işlere hazırlanması gerekmektedir. İşte bu yüzden hazırlık kahvaltı ile yapılır. İnsanların bir çoğunluğunda kahvaltı yapmak alışkanlık halindedir.
Öğlede yenilen ağır yemekler insana bir rahatlık ve gevşeklik vermektedir. Halbuki kahvaltıda tamamen bunun aksi yaşanmaktadır. Bu bakımdan batı devletleri kahvaltıya çok önem vermektedir. Hatta onlarda sabah kahvaltısından başka ayrıca saat 10:00’ da süt, kahve, meyve suyu ile bir bisküvi yemek suretiyle kahvaltılarını tamamlamaktadır. Bu alışkanlık bizlerde yavaş yavaş yerleşmektedir.
İyi bir kahvaltı büyütücü onarıcı besin maddeleri ve enerji veren besin maddelerini ayrıca koruyucu maddelerden zengin olması lazımdır. Bunlara örnek; peynir, süt, yumurta ,tereyağı, ekmek, reçel, meyve veya meyve sularıdır.
Ayrıca ikindi kahvaltısı dediğimiz 16.00-17.00 arasında yine meyve suyu, süt veya bisküvi çay gibi besinleri almak suretiyle vücudun besin maddelerini karşılamak gerekir. Yazın daha hafif kışın ise daha kuvvetli kahvaltı yapılmalıdır.
Kahvaltı Masasının Düzeni Ve Önemi | Dünya Kahvaltıları
Sabah kahvaltı yapacağımız yeni ve masanın temiz olması gerekir. Kahvaltı mamasasında masaya kolalı ve ütülü örtü serilir. Kahvaltı yapılacak yer önceden mutlaka havalandırılmalıdır. Bu konu çok önemlidir. Çünkü havalandırılmış temiz ve düzenli bir ortam da kahvaltı yapmak kahvaltının önemini artırır. Kahvaltı masasına, insanı uyaran rahatlatan neşelendiren açık renkli örtüler, ve bunlarla uyumlu peçeteler kullanılmalıdır. Mevsimine göre çiçekler de ortamın etkisini fazlasıyla değiştirebilir. Taze çiçekler en kötümser insanı bile rahatlatır. Çiçek göz zevkini okşayan en önemli araçtır.
Kahvaltı edecek kişilerin sayısınca sandalyekerin tam önüne masanın kenarından bir baş parmağı boğumu içerden birer tane küçük kahvaltı tabağı, tabağın sağ üst köşesine tabağıyla beraber çay veya süt fincanları, kaşıkları da tabağın kenarına sapı sağ tarafa gelecek şekilde konulur. Yumurta, yumurta kabı içinde tabağın önüne konulur. Diğer kahvaltılık yiyecekler tabak içinde masanın ortasında muntazam şekilde konur.
Peçete sol tarafa tabağın yanına masa küçük ve kalabalıksa tabağın içine düzgün katlanmış şekilde konur. Kahvaltı bıçağı sağa çatal sola konur. Çay kahve süt vb içecekler sıcak olarak sağ taraftan servis edilir. Ayrıca masaya renklendirilmesi, günün neşeli ve iyi geçmesi için kahvaltı masasında çiçeği ihmal etmemek gerekir.
Kahvaltıda Alınan İçecekler
- Çay (sıcak, soğuk veya buzlu)
- Türk Kahvesi
- Nescafe
- Buzlu kahve çeşitleri
- Likörlü Kahve
- Kakao
- Sahlep
- Çeşitli meyve suları
- Çeşitli sebze suları
- Çeşitli bitki çayları
- Sıcak süt
1. Continental Kahvaltı (Kontinentel)
Avrupa kıtasında otellerde servis edilen kahvaltı çeşididir. Zamanla kıtalar arası yayılmış ve milletler arası bir kahvaltı haline gelmiştir. Otellerde misafirlere standart olarak servis edilmeye başlanmıştır. Bu özelliğinden dolayı kontinentel kahvaltıya otel kahvaltısı, panziyon kahvaltısı, regular kahvaltı denmektedir. Kontinentel kahvaltı için kullanılan yaygın bir deyimde komple kahvaltıdır. Kahvaltıda içilecek içeceğe göre ‘’cafe complet’’ veya ‘’tea complet’’ diye adlandırılır. Kontinentel kahvaltı sabah saat 7.00 ile 10.30 arasında servis edilir. Bu saatten sonra gelen misafirlere salon müsait ise servis yapılır, fakat kahvaltı oda ücretine dahil olsa bile ekstra olarak kahvaltı ücreti alınır. Kontinentel kahvaltı şunlardan meydana gelir;
- Kahvaltı içeceği ( çay,kahve,kakao)
- Tereyağ, reçel, bal, çikolata
- Ekmek çeşitleri (dansh kruvasan çeşitleri)
Ülkelere ve otellere göre kontinental kahvaltıda bazı küçük değişiklikler olabilmektedir. Mesela bazı otellerde yukarıda sayılanlara ek olarak, bir bardak portakal suyu, peynir, salamdan bir veya bir kaıda verilmektedir.
2. Viyana Usulü Kahvaltı
Adından da anlışılacağı gibi Avusturya’nın başkenti Viyana ve civarında yaygın olan kahvaltı çeşididir. Avusturya’lılar ve bir çok Avrupa ülkesi mesup misafirlerin severek aldığı bir kahvaltıdır. Viyana usulü kahvaltıdan kontinental kahvaltıya ilk olarak arzuya göre hazırlanmış rafadan yumurta verilir.
Viyana usulü kahvaltı şunlardan meydana gelir;
- Kahvaltı içeceği (genellikle kahve)
- Tereyağ
- Reçel ve bal
- Rafadan yumurta
- Ekmek çeşitleri
3. Türk Kahvaltısı
Milletler arası otelcilikte bilinen ve uygulanan bir kahvaltı çeşidi değildir. Yurdumuzda yerli ve yabancı misafirleri hitap eden her sınıftan otellerde ve diğer işletmelerde servis edilir. Ülkemizde bulunan fakat yabancı otel zincirlerine bağlı olan büyük otellerde de Türk Kahvaltısı kahvaltı menülerine girmiş bulunmaktadır.
Türk kahvaltısı türk ailesinin evinde kahvaltı da yediği kahvaltılıklardan ve buna ek olarak kontinentel kahvaltıdan meydana gelmektedir. Türk kahvaltısının karakteristik özelliği ülkemize has olan beyaz peynir ve siyah zeytinin kahvaltı sofrasında bulunmasıdır. Son yıllarda ve özellikle güney sahillerimizdeki otellerde türk kahvaltısında sövüş domates ve salatalıkta yer almaktadır.
Bu açıklamalardan sonra türk kahvaltısında bulunan yiyecek ve içecekler şöyle sıralayabiliriz;
- Kahvaltı içeceği (genellikle çay)
- Tereyağı, reçel, bal
- Sövüş,domates ve salatalık
- Kızarmış ekmek
4. İngiliz Kahvaltısı
İngilizler için kahvaltı ayak üstü geçiştirilen bir öğün değildir. Fransa ve İşviçre de olduğu gibi bir fincan çay veya kahve yanında bir kruvasan ile yetinmezler. Güne çok iyi yani besleyici bir kahvaltı ile başlarlar. Gün boyunca kendilerine gerekli olan meyve veya sebze suyundan diğer besinleride kontinental kahvaltı yanında yulaf ezmesi sosis gibi yiyeceklerden alırlar.
İngilliz usulü kahvaltı servis eden işletmelerde standart kahvaltının yanında, oldukça besleyici yiyeceklerden meydana gelen zengin bir menü de bulunur. Misafirler standart kahvaltı ile yetinmezler ise buradaki çeşitlerden seçip alacart olarak sipariş verebilirler.
İngilizler için çayın özel bir önemi vardır, kahvaltıda ve akşamüzeri çayı severek içerler. İngiliz kahvaltı çayı sütlü çaydır. Bu sebeple çok koyu olarak hazırlanır ve servis sırasında içerisine süt konulur. İngilizler breakfast dediklerinde sütlü çay anlaşılmalıdır.
Standart İngiliz kahvaltısı şunlardan meydana gelir;
- Kahvaltı içeceği(sütlü çay veya kahve)
- Meyve veya sebze suyu
- Tereyağ reçel bal
- Ekmek çeşitleri veya tost
- yulaf ezmesi
- kahvaltı sosileri
5. Amerikan Kahvaltısı | Dünya Kahvaltıları
Amerikalılar da İngilizlerde kahvaltıya fazla önem verirler. Bu yüzden kahvaltı menüleri oldukça zengindir. Oteller de ise kahvaltı standartlaştırılmıştır. Standartın dışında bir şey yemek isteyenler kahvaltı menüsünden seçerek sipariş ederler.
Amerikan kahvaltısının diğer kahvaltılardan ve özellikle İngiliz kahvaltısından farkı tarafları vardır. Bunlardan birisi bol buzlu sudur. Amerikalılar sabahleyin kahvaltıdan önce ve kahvaltı sırasında buzlu su içerler. Bu yüzden Amerikan kahvaltısı servis edilecek olmasa da su bardağı ve bol buzlu su dolu sürahi hazır bulundurulmalıdır.
Standart Amerikan kahvaltısında şunlar bulunur;
- kahvaltı içeceği
- meyve veya sebze
- jambonlu sosisli veya baconlu yumurta
- tereyağ reçel bal
- ekmek çeşitleri
İngiliz Ve Amerikan Kahvaltısında Alınan Yiyecek Ve İçecekler;
- meyve suları
- sebze suları
- meyveler
- kompostolar
- hububat yiyecekler; buğday, mısır,yulaf ve pirinç
Kahvaltıda Alınabilecek Yiyecek Ve İçeceklerin Servisi
Meyve Suyu Veya Meyvelerin Servisi
Kahvaltıda meyve suyu verilecekse büfeden barda ile getirilip kahvaltı bıçağının ilerisine konulur. Bardak tepsi ile taşınır ve misafirin sağ tarafından masada ki yerine bırakılır. Bir başka meyve suyu servis şeklide meyve suyu bardağı boş olarak akşamdan kuverde ki yerine konulur. Bir karaf ile getirilen meyve suyu misafirin sağ tarafından bardağa doldurulur. Meyve suyu karafı da çay ve kahve potları gibi bardağın sağ tarafına sapı 45 derece sağ aşağı dönük olarak masaya konur.
Meyve servisinde ise kahvaltı bıçağı ve tabağı sol tarafa alınır. Meyvenin cinsine göre kuver konulur. Meyve tabağı misafirin önüne sağdan servis edilir. Elle yenen meyveler için fingerbol servis edilir. Meyve suyu ve komposto kahvaltıda ilk servis edilecek yiyecek ve içecektir. Bu nokta unutulmamalıdır. Meyve ve komposto servisinde işi biten malzemeler hemen masadan kaldırılmalıdır ve bir sonraki yiyecek için kuver hazırlanmalıdır. Bunlardan sonra herhangi bir başka yiyecek alınmayıp kahvaltıya devam edilecek ise kahvaltı tabağı ve çatal bıçağı misafirlerin önüne getirilir.
Hububat Yiyeceklerin Servisi | Dünya Kahvaltıları
Yulaf çorbası, mısır çorbası, irmik çorbası gibi mutfakta hazırlanan hububat yiyecekleri ile cornflakes, rice crispies puffed rice vb. hazır yiyecekler çorba tabağı veya kase ile servis edilirler. Çorba tabağı ile serviste çorba kaşığı, kase ile serviste ise orta boy kaşık kullanılır.
İçinde hububat yiyeceği bulunan çorba tabağı üzerine kağıt peçete konulmuş düz bir tabak üzerinde masaya getirilir. Çorba kaşığı ise yiyecek ile birlikte masaya getirilir veya önceden masaya konulur.
Masaya geldiğinde misafirinde önünde ki kahvaltı tabağı ve bıçağı kuverin sol tarafına alınır. Onlardan boşalan yere sap tarafından hububat yiyeceği servis edilir. Cornflakes servisinde de aynı şekilde hareket edilir. Hazır yiyecekler ile birlikte getirile süt potu kahve fincanının biraz ilerisine ve sapı 45 derece aşağı bakacak şekilde masaya bırakılır. Sütün bir kısmını yiyeceğin üzerine gezdirerek döktükten sonra masaya bırakmak daha iyi bir izlenim yaratır. Hububat yiyeceği boşu kaldırıldıktan sonra kahvaltı tabağı ve bıçağı tekrar eski yerine alınır.