Bir Kahve İçer Miyiz ?
Kahve bildiğimiz hoş kokulu, lezzetli aromalı, içimizi ısıtan bir içecek olmaktan artık çok daha fazlası. Birçoğumuz için yaşam tarzı haline bile geldi. Eskiden günün bazı saatlerinde muhabbet ederken, fal bakarken ya da geleneksel ritüellerin parçası olarak tükettiğimiz kahve, artık güne başlarken olmazsa olmazlarımızdan. Güne dinç başlamak, enerjik hissetmek ya da dikkatimizi daha çok toparlamak için Dünya’nın diğer milletlerinde olduğu gibi kahveye ihtiyaç duymaya başladık.
Benim gibi birçok kahve sever seyahatlerinde de farklı kahveleri denemek, farklı kahve sunumlarını öğrenmek için de zaman ayırır hale geldi. Bu yazıda kahvenin yaşam tarzı olduğu bazı ülkelerde kahve çeşitlerinin ne olduğunu, nasıl sunumlarla servis ettiklerini ve bizim nasıl sipariş etmemiz gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Dünya çapında kahve siparişi nasıl verilir ? Dünya kahveleri nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.
Ülkelere Göre Dünya Kahveleri ve Sipariş Usülleri
İtalya – Espresso – Dünya Kahveleri
Listeye İtalya ile başlamamak olmazdı. İtalya diğer ülkeler arasında en çok kahve çeşidine sahip olan, kişi başına tüketim miktarı açısından en çok kahvenin tükeltiği ülke. Hatta kahvenin tüketimi o kadar önemli ki her bir kahve çeşidinin sunumu ve fincanı bile farklıdır. İtalya‘ya gittiğinizde kalabalık bir caddede gidin bir kafenin barına oturun ve o yoğun insan akışını gözlemleyin. Gelen herkesin farklı kahveler sipariş ettiğini ve her kahvenin farklı fincanlarda getirildiğini göreceksiniz. İtalya‘da kahve denince akla ilk espresso gelir. Sipariş edecekleri zaman “a caffe” (kaffe) diye sipariş ederler. Minicik fincanlara 2 parmak lobu kadar kahve konuluyor. Bu daha çok günün erken saatlerinde ayılmak için ya da akşam yemekten sonra tüketilen bir kahve. Biraz daha ihtiyacınız varsa double yani duble espresso olarak sipariş edebilirsiniz. Milano gibi yerlerde daha çok Cappucino (espresso, sıcak süt ve buharlı süt köpüğü) servis edilir. Ülkenin yaşam stiline uyum sağlamak istiyorsanız saat 11’den sonra bu iki ürünü de sipariş etmek yerine yerelde tüketilen ürünleri sipariş edin. İtalya ile ilgili özel bir yazı yazacağım.
İtalya’daki Diğer Kahve çeşitleri;
- Macchiato (Telaffuzu: mah|KYAH|toh ) – Az Süt + Espresso / İtalya Geneli
- Marocchino (Telaffuzu: mah|rohk|KEE|noh) – Kakao + Köpük + Espresso / Kuzey İtalya
- Caffè Latte (Telaffuzu: kahf|FEH LAHT|teh) – 1/3 Espresso + 2/3 sıcak süt + az köpük / İtalya Geneli
- Shakerato (Telaffuzu: shay|keh|RAH|toh) – Soğuk Espresso + buz + köpük / İtalya Geneli
- Caffè al Ginseng (Telaffuzu: kahf|FEH ahl gin|SEHNG) – Ceviz aroması (Ginseng Özütü) + Şeker + Kahve + Krema (Milano)
- Caffè d’Orzo (Telaffuzu: kahf|FEH dee ORT|zoh) – Kavrulmuş Arpa ( Kafeinsiz ve Organik)
- Caffè Corretto (Telaffuzu: cahf-FEH cohr-REHT-toh) – Alkollü Kahve (Grappa, Konyak ya da Sambuca tercihen)
Fransa – Café au lait
“Café au lait“in Türkçe karşılığı sütlü kahve. Yani Fransızlar İtalyanlara göre kahveyi daha yumuşak seviyor . Ancak sabah kahvaltısında genelde koyu sade kahve yani “un café” tercih edilir. Ağzı geniş fincanlarda içilen bu sabah kahvesinde fincanların geniş olmasının sebebi, Fransızların kruvasanlarını kahveye batırıp yemelerini kolaylaştırmasındandır. Diğer zamanlarda yoğunlaştırılmış süt ile tercih ederler. Şairler tepesinde oturup kahve içerken yanında kruvasanı yemeyi de ihmal etmeyin.
Fransa’daki Diğer Kahve Çeşitleri;
- Noisette (Telaffuzu: nwah|Zett) – İtalya’nın Macchiato’suna benzer – Fındık renginden dolayı bu ismi almış.
- Café Americain (KAY|fay ah|may|ree|KEHN) – Filtre Kahve
- Café Crème (KAH|fay krehm) – Cappucino’nun Fransız versiyonu
- Un Déca (an DEC|ah) – Kafeinsiz Espresso
Küba – Cafe Cubano
Küba‘nın espressosu ama daha şekerlisi. Havana‘ya gittiğinizde genellikle yemekten sonra küçük bir Tacida‘da (yöresel fincan) servis edilen bu kahveyi içerken meşhur Küba purolarını da denemeyi ihmal etmeyin.
Küba’daki Diğer Kahve Çeşitleri;
- Colado (Kolado) : Daha büyük kaplarda servis edilen espresso.
- Café con leche: (Kafe kon leçe) – Sıcak Sütlü Kahve
- Cortadito: Espresso + süt kreması
Etiyopya – Bunna
Etiyopya‘da Bunna kahvesinin hazırlanması ve tüketimi tam bir ritüel havasında geçer. Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra Jebena adı verilen kaplarda servis edilerek çevredekilere bölüştürülür.
Misafirliğe ya da konaklamak için otelinize gittiğinizde ev sahipleri size bunna ikram eder. Ortadoğu ve bu coğrafyada kahve ve çay genellikle aşırı şekerli olur. Bunu bilerek sipariş etmelisiniz.
Mexico – Cafe de Olla
Meksika‘nın geleneksel içeceği olan bu kahvenin tam karşılığı bir fincan kahve demek. Hazırlanış şekli oldukça farklı toprak kaplarda Piloncillo adı verilen şeker kamışı ile pişirilen kahveye tarçın çubukları ekleniyor sonra da yine toprak fincanlarda servis ediliyor. Bazen karanfil ve portakal kabuğu da ekliyorlar.
İspanya – Cafe Bombon
Eğer kahvenizi bol şekerli seviyorsanız bu kahve tam size göre. Bol şekerle pişirilen kahveye sonradan yoğun kıvamdaki süt ilave edilir. Genellikle çift tabakalı olarak servis edilir. Küba‘daki gibi kahveleri aynı isimle de sipariş edebilirsiniz.
Finlandiya – Kaffeost
Avrupa’nın en çok kahve tüketen ülkelerinden biri olan Finlandiya‘da kahve içmenin çok ayrı bir geleneği var. Genelde filtre kahvenin tüketildiği bu ülkede, kahveseverler fincanların içine peynir küpleri atarak kahveyi içiyorlar. Gerçekten biraz ilginç bir gelenek 🙂
Avusturya – Flat White
Kahve ve sütten aynı oranda alınarak hazırlanan kahve Avusturya‘da köpüklü Cappucino‘ya alternatif olarak tüketiliyor. 2 espresso shot koyulan bardağın üstüne süt konulur içine hava verilerek iki katmanın karışması sağlanır. Böylece pürüssüz ve yumuşak bir doku sağlanır.
Yunanistan – Frappe
Her ne kadar kelimenin kökeni Fransızca olsa da Yunanlılara ait soğuk kahve çeşidi. Özellikle Kıbrıs‘ta çok popüler bir içecek. Konsantre süt yerine taze süt kullanılılarak hazırlanıyor. Süt köpüğünün içerisine eklenen buzlu kahve ile servis ediliyor. Sıcak yaz günlerinde muazzam bir içecek.
Irlanda – Irish Coffee
İşte hem alkol hem de kahve severler için belki de en meşhur kahve. Kahveden ziyade kahve kokteyli olarak hazırlanan bu içecek sıcak kahve, meşhur İrlanda viskileri ve şeker karıştırılarak hazırlanıyor.
Karışımın üzerine kalın bir krema tabakası da eklenerek servise hazır hale geliyor. Bayağı ağır gelebilir şimdiden söyleyeyim 🙂
Fas – Baharatlı Kahve
Fas Mutfağı’nı bilenler, Faslılar’ın ne kadar çok baharat sevdalısı olduklarını bilir. Bir de herşeyi aşırı şekerli tüketirler. Kakule, tarçın, karanfil ve karabiber gibi baharatları kahveyi pişirme sürecinde kullanmayı çok seviyorlar. Ortaya da yoğun kıvamlı ve farklı koku – aromalı kahveler çıkıyor.
Brezilya – Cafesinho
Sıra geldi futbolcu ismi gibi meşhur Brezilya Kahvesi’ne. Brezilya kahve çekirdikleri ve üretim açısından da oldukça önemli bir ülke. Cafesinho, espresso mantığında yapılan bir kahve tek farkı pişirme anında şekerin kullanılması. Sonradan ilave edilmiyor. Brezilya’da nereye giderseniz gidin bu kahvenin yoğun olarak tüketildiğini görebilirsiniz.
Malezya – Yuan Yang
Malezya halkı kahveden ziyade çayı daha çok tüketiyor. Ülkenin oldukça kozmopolit ve yer yer Çin kültüründen de etkilenmesinden dolayı Hong Kong kökenli bir kahvenin ülkede de tüketilmesini sağlamış. Sütlü çay kahve ile harmanlanarak ortaya Yuan Yang adı verilen bir kahve çıkmış. Soğuk ya da sıcak olarak bolca tüketiliyor.
Vietnam – Ca Phe Da
Vietnam Kahvesi olan Ca Phe Da Dünya çapında üne sahip olan bir kahve. Aslında bizi şaşırtacak kadar bir farklılığı yok. Sadece çok daha sert ve şekerli bir kahve. Vietnam ikliminden dolayı buz eklenerek servis ediliyor. Sert kahveye alışık olmayanlar için de süt eklenebiliyor.
Senegal – Cafe Touba
Fransız sömürgecliğinin her anlamda oldukça etkisinde kalan Senegal, konu kahve olunca bu etkinin oldukça dışına çıkmış. Cafe Touba adı verilen Senegal‘in milli kahvesi tıpkı Fas‘taki gibi yoğun baharatlarla hazırlanıyor. Buradakinin farkı kahve daha kavurulurken baharatların eklenmesi. Öğütülen bu karışıma pişirildikten sonra tekrar çeşitli baharatlar eklenerek servis yapılıyor. Muhtemelen bize çok ağır gelecektir ama fırsat olursa denemeye değer.
Endonezya – Luwak Kahvesi
Dünya’nın en pahalı kahvesi olarak bilinen ve Misk Kedisi‘nin dışkısından yapılan Luwak Kahvesi, Endonezya‘nın Bali Adasının en turist çeken olaylarından biri. Bununla ilgili detaylı bir yazıyı daha önce yazdığım için ilgili linki burada paylaşıyorum. Luwak Kahvesi
Bonus: Bosna Hersek – Bosanska Kafa
Bosna Hersek, Osmanlı Devleti‘nin hükmü altında yüzyıllarca bulunmuş bir ülke. Doğal olarak Türk Kahvesi de burada Bosna Kahvesi adı altında servis ediliyor. Aradaki fark bence gördüğüm en güzel sunumlardan birine sahip olması.
Bakır bir tepsi üzerinde, 1 tabak Bosna Lokumu ve her fincana özel bakır cezvelerle getirilen kahve lezzet olarak bizimkinden çok farklı olmasa da sunum açısından oldukça güzel.
Ürün bazında detaylı bilgi için: Coffee Digital