Diyarbakır Ekspresi | Son yıllarda ülkemizde onlarca yıldır hizmet veren bazı tren rotaları Turistik Ekspres şeklini almaya başladı. Bildiğiniz üzere bunun öncüsü Doğu Ekspresi olmuştu. Sosyal medyanın sayesinde popüler hale gelen bu ekspres rutin seferleri yapmaya çalışan vatandaşları maddi ve manevi olarak etkilemeye başlayınca Ankara – Kars arasında Turistik Trenler hizmet vermeye başlamıştı.
Bu kararın alınmasında vatandaşların etkilenmesini önlemekten başka, rota üzerindeki şehirlerde turizmin canlandırılması da hedeflenmişti. Vatandaşların yoğun ilgisi devam edince bu sefer başka rotalarda turistik seferler konulmaya başlandı. Van Gölü ve Diyarbakır Ekspresleri de bu amaçla hizmet vermeye başladı. Önce Mezopotamya adıyla başlayan ekspres daha sonra Diyarbakır Ekspresi adını aldı. Yakın zamanda da Zonguldak Karaelmas Ekpresi’nin de canlandırılması bekleniyor.
Turistik Tren ya da Turistik Ekspres Nedir?
Dünya’da da pek çok örneği olan bu kavramlar mevcutta olan bir rotanın ya da sıfırdan bir rotanın turizme kazandırılması ile ortaya çıktı. Bu seferler aynı rotaya giden trenlerden hem fiziki şartlar açısından hem de rota açısından farklı. Ayrıca bunlarda pulman yani normal koltuk düzenine sahip vagonlar ya çok az oluyor ya da hiç olmuyor. TCDD bu seferlere tahsis edilen trenlerin tüm vagonlarını 2 kişilik yataklı kompartmanlar haline getiriyor. Mesela normal bir tren seferinde trendeki vagon sayısının 3’te 1’i yataklı vagonlardan oluşurken turistik trenlerde tamamı oluyor.
Normal tren seferleri ile en önemli farkı rota üzerindeki bazı şehir ya da yerlerde trenlerin uzun molalar vermesi. Böyle insanlar o şehirleri de görme, gezme imkanı da buluyorlar. Bunlarla ilgili detayları diğer bölümlerde anlatacağım.
Normal seferlerin bazılarında da restoran vagonu bulunur ancak bu ekspreslerin hepsinde 1-2 vagon restoran olarak hizmet veriyor. Dışarıda bir mekana gitmiş gibi bu restoranlarda da 24 saat boyunca yiyecek içecek bulabiliyorsunuz.
Türkiye’de ise TCDD bu trenlerin sefer tarihlerini ve sefer sayısını mevsimlere göre ayarlıyor. Örneğin kış aylarında Doğu Ekspresi (Ankara – Kars)’a ağırlık verilirken Yaz aylarında Van Gölü Ekspresi yoğunlaştırılıyor. Yeni başlayan Diyarbakır Ekspresi de bahar aylarında daha çok hizmet verecek.
Diyarbakır Ekspresi Rotası
16 Nisan 2024’te ilk seferine başlayan Diyarbakır Ekspresi 16 Haziran’a kadar her hafta cuma günü Ankara – Diyarbakır ve her pazar Diyarbakır – Ankara yönlerinde hizmet verecek. Talebe göre önümüzdeki aylar da programlanacak. Yaklaşık 24 saat süren her iki seferde ara duraklar değişkenlik gösteriyor.
Ankara-Diyarbakır Turistik Treni, 180 yolcu kapasiteli tren, 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşuyor. Her vagonda 10 adet 2 kişilik kompartman bulunuyor.
Ankara – Diyarbakır Yönü
Ankara Tren Garından 15:55’te yola çıkacak olan tren;
- Ertesi sabah 07:00 civarı Malatya’ya varıyor.
- 3 saatlik Malatya Tren Garında tren bu şehri gezmek isteyenler için bekliyor.
- 10:00’da tren yola çıkan tren Keban Barajı, Baskil, Hazar Gölü ve Sivrice’de eşsiz manzaralar eşliğinde yoluna devam ediyor.
- Ve son olarak 15:00 civarı ekspres Diyarbakır’a varıyor.
Diyarbakır – Ankara Yönü / Diyarbakır Ekspresi
Diyarbakır Tren Garından 1 gün sonra tren yola çıkıyor. Eğer gidiş dönüş tren seferi alanlar 1 gün boyunca Diyarbakır’ı gezme şansına sahip oluyorlar ancak o akşamki konaklamaları kendilerine ait oluyor. Eğer tek yön yolculuk edecekseniz zaten onda bir sorun yok. Zaten Diyarbakır’da kalma süreniz ya da nasıl döneceğiniz konusu tamamen size ait.
- Diyarbakır’dan Tren 12:00 civarı hareket ediyor.
- 16:00 civarı Yolçatı / Elazığ’a tren varıyor. Burada Harput ve Keban Barajı gezileri için dileyenler 4 saat boyunca bekleyecek trenden ayrılıp gezilerini yapabiliyor.
- 20:00 civarı tekrar yola çıkan tren sabah saatlerinde Kayseri’ye varıyor.
- Kayseri’de de 3 saat boyunca Kayseri Gezisi yapmak isteyenler için tren Kayseri Garında bekliyor.
- Akşam saatlerinde de Ankara Tren Garına ulaşım sağlanıyor.
Diyarbakır Ekspresi Bileti Ne Kadar ve Nereden Alabilirsiniz?
İşin en sıkıntılı ve tepki çeken kısmına geliyorum. Maalesef tren seferleri 2 kişi için;
- Ankara’dan – Diyarbakır’a: 9 Bin TL
- Diyarbakır’dan Ankara’ya: 8 Bin TL
bu fiyatlara sadece yataklı kompartmanlarda 2 kişinin ulaşım bedeli dahil. Yemek, kahvaltı, içecek ya da duraklarda gezi hizmeti gibi durumlar dahil değil. Tren tanıtımı için kendi yaptığımız paylaşımlarımızda da en çok fiyatlara tepki verildi. Çünkü benzer rotası olan Güney Ekspresinde 2 kişilik kompartmanlar yaklaşık 2 bin TL iken ya da pulmanda kişi başı 350-500 civarı iken Turistik Trendeki bu artış çok bariz bir durum. Bu konu ile ilgili yetkilerle görüştüğümüzde ve insanların tepkilerini kendilerine ilettiğimizde şu cevapları verdiler;
- Son 2 senede dizel fiyatının yaklaşık 10 kat artması. Normal tren seferlerindeki yolcu sayısının turistik trenlerdekilerin 3 katı olmasından dolayı mevcut yolcu sayısına bölününce fiyatlar çok artıyor.
- Bunun dışında normal tren seferleri devletçilik politikası gereği vatandaşın hakları düşününce sübvanse edilirkin turistik trenler bir nevi keyfi ve eğlence amaçlı bir tercih olduğu için sübvanse edilemiyor ve kar politikasına gidilmeden tamamen trenin tüm masrafının biletlerle karşılanması gerekiyor.
- Bu trenlerde normal trenlere göre çok daha fazla personelin çalışma ve diğer giderlerin olması da bir diğer sebep.
Biletler Nereden Alınıyor?
TCDD’nin resmi sitesinden bu biletleri alabilirsiniz. Ancak rutin trenlerle turistik trenleri karıştırmamanız gerekiyor.
Doğu ekspresinde olduğu gibi bir çok yerel ve ulusal seyahat acenteleri de bu biletleri alarak ve Diyarbakır’da konaklama, şehir gezileri, yeme içme, rehberlik hizmetleri gibi seçenekler de ekleyerek paket turlar da hazırlamaya başladı. Bunlar bazı açılardan daha mantıklı olabiliyor çünkü örneğin Kayseri ya da Harput’a vardığınızda oraları 3-4 saatte bireysel gezmektense sizi bekleyen araçlarla ve tur programıyla gezmek daha basit olacaktır.
Kompartmanlarda Neler Var?
Daha önce de belirttiğim gibi Ankara-Diyarbakır Turistik Treni, 180 yolcu kapasiteli tren, 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşuyor. Her vagonda 10 adet 2 kişilik kompartman bulunuyor. Tüm kompartmanlarda biri aşağıda diğeri açılır kapanır olmak üzere 2 adet 1’e 2 m oranlarında yatak bulunuyor.
Kompartmanlarda; içinde su, meyve suyu, gofret ve krakerlerin olduğu 1 adet mini buzdolabı, 1 adet dolap, 1 adet lavabo, perde, priz, 15 cm açılabilen geniş bir pencere, her seferde yenilenen çarşaf, yastık, battaniye ve terlikler bulunuyor.
Yeme içme fiyatlara dahil olmadığı için dilerseniz trenin restoran bölümünde yemek yiyebilirsiniz ya da dilediğiniz yiyecek içeceği yanınızda getirebilirsiniz. Zaten sosyal medyada paylaşılan özellikle Doğu Ekspresi fotoğraflarında insanların muhteşem masalar ve süslemelerle keyif yarışına girdiklerinden bu serbestliği anlayabiliyorsunuzdur. Alkol getirip kompartmanında içmek isteyenler için de herhangi bir yasak bulunmuyor. Kısacası çevreyi rahatsız etmeden dilediğinizi yapabilirsiniz.
Restoran Vagonu Bölümü
Trende 1 adet restoran vagonu da bulunuyor. 24 saat hizmet veren bu restoranda dışarıdaki sıradan bir restoranın menüsündeki her şey hemen hemen bulunuyor. Kuzu şiş, tavuk şiş, sac tava, tandır, köfte, Arnavut ciğeri gibi ana yemeklerin yanı sıra; patates kızartması, tatlı, çikolata, bisküvi, çerez gibi atıştırmalıklar da mevcut. Yemeklerin dışında çay, meşrubat, su gibi içecekleri de alabilirsiniz. Alkol satışı yapılmıyor.
Yemekler son derece lezzetli ve fiyatları dışarı ayarında
Tren ve Vagonların Hijyeni
Diyarbakır Ekspresinde ilk dikkatimi çeken fiziki şartların oldukça iyileştirilmesi olmuştu. Dedem ve dayım yıllarca TCDD’ye hizmet verdikleri için pek çok kez Diyarbakır – Adana arasında trenleri kullanmıştım ve en son hatırladığım inanılmaz kötü ve kirli şartlar altında yolculuk yaptığımız olmuştu ancak bu trenlerde öyle bir durum yok.
Tuvaletler tertemiz ve uçaklardaki sistemlere dönüştürülmüş. Temizlik görevlileri sürekli olarak tuvalet kağıtları, hijyen malzemeleri, klozet hijyen poşetleri süreklileri kontrol ediliyor. Kompartmanınıza ilk girdiğinizde her yer tertemiz, çarşaflar vs. mis gibiydi. Havalandırma sistemi yeterli ancak sonuçta birkaç m2’lik bir yerde yemekler yapılıp orada yaşadığınız için 5-10 dakikalık havalandırmalar yapmanız önemli. Bunun için zaten penceler açılıyor.
Rota Boyunca Gezi Durakları – Diyarbakır Ekspresi
Daha önce de bahsettiğim üzere bu ekspresin rutin seferlerden en büyük farkı gidiş – dönüş istikametlerinde farklı şehirlerde uzun molalar vermesi. Böylece yolcular o şehirleri de gezme fırsatı yakalayabiliyorlar. Yukarıda programı yazmıştım ancak Instagram hesabımda da en çok sorular sorulardan olan “Duraklarda nasıl gezeceğiz?” kısmına değinmek istiyorum.
- Diyarbakır – Ankara istikametinde duracağınız Yolçatı’da 4 saat, Kayseri’de ise 3 saat gezi için vaktiniz olacak. Ankara – Diyarbakır istikametinde ise Malatya’da 3 saat vakit veriliyor.
- Malatya ve Kayseri için tren istasyonları şehir merkezinde olduğundan rahatlıkla her iki şehirde de kısa geziler ve alışveriş yapabilirsiniz. Ancak Yolçatı Elazığ Merkeze 25, Harput’a da 35 dakika uzaklıkta bulunuyor.
- Yolçatı’da taksi ya da şehir içi otobüslerle bu iki merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Dilerseniz bazı tur firmalarıdan bu ekspres seyahatini tamamen satın alarak, duraklarda da verilecek olan gezdirme hizmetinden de yararlanabilirsiniz.
Bir çok açıdan oldukça merak edilen bu rotayı ve deneyimi en kısa zamanda yapmanızı tavsiye ederim. Umarım TCDD vatandaşın fiyat tepkisini de göz önüne alarak fiyatlarda güncelleme yapar da daha fazla vatandaşımız bu güzel deneyimden faydalanabilir.
İyi seyahatler.