Bingöl Çobanları
Gün biter, suru yatar ve sararsan bir ayla,
Çoban hicranlarını basar bağrına yayla.
Kuru bir yaprak gibi kalbini eline al,
Diye hıçkırır kaval:
Bir çoban parçasısın, olmasan bile koyun,
Daima eğeceksin başkalarına boyun;
Hülyana karışmasın ne şehir, ne de carsı,
Yamaçlarda her aksam batan güneşe karsı
Ucan kuşları duşun, gecen kervanları an,
Mademki kara bahtın adini koydu çoban!
Nasıl yasadığından, ne içip yediğinden,
Çıngırak seslerinin dağlara dediğinden
Anlattı uzun.
Şehrin uğultusundan usanmış ruhumuzun
Nadir duyabildiği taze bir heyecanla,
Karıştım o gün buğun bu zavallı çobanla
Bingöl yaylalarının mavi dumanlarına,
Gönlümü yayla yaptım Bingöl çobanlarına.
Kemalettin Kamu
Satırlarımıza Kemalettin Kamu’nun dizeleri ile başladık. Ne güzel anlatmış şair Bingöl’ün doğasını, çobanının yalnızlığını ve zorluğunu Bingöl’ün çetin doğasına karşı.
Şehir tavsiyeleri yazı dizisinde sırada ülkemizin bir başka güzel şehri Bingöl sizlerle.Bu yazı serimizde, interaktif bir şekilde sizlere ülkemizin illerinden bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Sizlerin de katkıları ile Bingöl Gezi Tavsiyeleri yazımız sizlerle.
Bingöl’ün Konumu
Doğu Anadolu Bölgesi‘nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl ili 38 27′ ve 40°27′ doğu boylamlarıyla 41°20′ ve 39°54′ kuzey enlemleri arasında bulunmakta. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ, güneyde ise Diyarbakır ili ile komşu.
Bingöl Ulaşımı – Bingöl Gezi Tavsiyeleri
İstanbul ve Ankara’dan direkt uçak mevcuttur. Bununla birlikte otobüs alternatifini değerlendirebilirsiniz.
Bingöl’ün Tarihi – Bingöl Gezi Tavsiyeleri
Bingöl’ün tarihi incelenirken etrafında bulunan illere bakılarak bilgiler oluşturulmuştur. Medeniyetin beşiği olan Anadolu’nun Bingöl üzerinde de etkisi görülmekte.
M.Ö 2000 yıllarına kadar uzanan eski bir tarihi olan Bingöl şehrimizde görülen ilk izler Huri ve Hitit devrine dayanmaktadır. Hitit’lerden sonra Urartu’ların devri başlamış. Günümüze kadar gelen tarihi kaleler Urartu’lardan kalmış. Bu kaleleri Urartu Kralı Menuas, Bingöl Yaylaları’nı koruyabilmek için yaptırmış. Sebiterias, Bağın ve Mazgirt Kaleleri olarak 3 kaleden oluşmakta. Pers ve Roma Devirleri’ne tanıklık ettikten sonra Müslümanlığın yayılmasıyla birlikte sırasıyla Selçuklular Dönemine, Akkoyunlular Dönemine, Safeviler Dönemine ve son olarakta Osmanlı Dönemine tanıklık etmiş.1514’de Yavuz Sultan Selim, Bingöl‘ün kuzeyini, Erzincan, Tercan ve Erzurum‘u Osmanlıların hakimiyetine sokmuştu.
Çapakçur beylerinden Süleyman Bey, Osmanlıların egemenliğini kabul ederek, Çapakçur( Bingöl) Osmanlılara geçti. Kanuni Sultan Süleyman, Diyarbakır ilini teşkil ettiğinde Çapakçur’u Sancak olarak buraya bağlamıştır. Osmanlılar’ın İran ile olan mücadelelerinde üs olarak kullanılmıştır. Ekonomik olarak büyük önem arz etmiş.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında da Muş illerine bağlanan Bingöl, 1936 yılında Vilayet olmuştur. 1945 yılında da İl Merkezi olan Çapakçur’un adı Bingöl olarak değiştirilmiş.
İşte Bingöllü ya da Bingöl’ü Gezenlerden Şehir Tavsiyeleri
Gezilecek Yerler – Bingöl Gezi Tavsiyeleri
-
Yüzen Adalar Tabiat Anıtı’nda ada ile tur atın,
Solhan ilçesine bağlı Hazarşah Köyü, Aksakal Gölü’nde bulunan 3 tane adadan oluşmaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi bu adalar gerçekten yüzüyor, adaların üzerine binildiğinde adeta sandal gibi sallanması oldukça ilginçtir. Bu adaları yöre halkı keşfetmiştir. Tamamen doğal bir oluşumdur. Gölün şimdiki alanı 300 metre karenin üzerindedir ve derinliğinin 50 metreden fazla olduğu düşünülmektedir. Suyu tatlı ve berraktır.
-
Haserek Kayak Merkezi’nde kayak ve diğer kış sporlarını yapmalısınız.
Bingöl Merkez’e 34 km uzaklıkta Dikme Köyü‘nde Haserek Mevkiinde bulunuyor. 178.000,00 m2 alan üzerinde yer alan Haserek Kayak Tesisleri üç pistli olup (Telesiyej Pisti:1200m, Teleski Pisti:1000 m, Baby Lift Pisti:200 m), 35 oda 70 yatak kapasiteli otel binası ile 2015 yılı sonu itibariyle hizmete giren tesis 4-5 ay sürecek kayak sezonu ile Türkiye‘nin uzun soluklu hizmet veren kayak merkezlerinden biri olma özelliğiyle dikkat çekmektedir.
- Karlıova’da güneşin doğuşunu izlemelisiniz.
- Çır şelalesi ve yakındaki kaplıcalara da uğramayı ihmal etmeyin.
- Tabiki Turna Gölü diğer adıyla Yüzen Adaları ziyaret etmelisiniz.
- Aşağıköy-Şaban bölgesinde bulunan kalp şeklindeki Gerindal Gölü’nü mutlaka görmelisiniz
- Sülbüs Dağının görkemli manzarasında kamp yapmalısınız.
- İnsan eliyle yapılmış, çok katlı M.S 5 yy’dan kalma Zağ Mağaralarını görmelisiniz
- Bingöl’de uzun bir süre kalan Pers İmparatoru Kral Dara’nın Genç ilçesinde kızı için yaptırdığı Kral Kızı kalesini görebilirsiniz.
- Seberitas Kalesi’ni de listenize dahil edebilirsiniz.
- Bingöl’ün şifa kaynağı kaplıacalarında mutlaka bir kaç gün geçirmelisiniz.
Yeme – İçme Tavsiyeleri – Bingöl Gezi Tavsiyeleri
- Gömme, Ayran Çorbası, Mastuva, Tutmaç Çorbası, Sorina Pel, Keldoş yemeklerini mutlaka denemelisiniz.
- Söğütlüçeşme’de kavurma yiyin
- Löl (Gömme) , Çiğ Köfte, Dolanger denenmesi gereken yöresel lezzetlerden.
- Zerde tatlısının bir de Bingöl versiyonunu denemelisiniz.
Ne Alınmalı ? – Bingöl Gezi Tavsiyeleri
- El dokuma kilimler ve paspaslar
- El emeği ilmek ilmek örülen yöresel çorap ve eldivenler.
- Bingöl Balı
- Dut Pekmezi
- Kavurma
Şehir tavsiyeleri yazılarımız sizlerin de katkısıyla devam edecek. Hikayeleri takip ederek istediğiniz şehirle alakalı tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Bir önceki Bilecik Tavsiyeleri yazımızı da buraya bırakıyorum. Bilecik Tavsiyeleri
İyi Seyahatler.