Binbir Gece Masalı İran’a Hoşgeldiniz!
Bu yazımda sizlere İran’dan bahsetmek istiyorum. Fakat İran gezisi için nereden başlayacağımı bilmiyorum. İran’a hep ön yargılı yaklaştım; gerek duyduklarım, gerek kafamda yarattıklarım İran’a gitmemem için çok büyük nedenlerdi benim için.
Belki benim gibi çok fazla insan vardır ya da belki de ben tekimdir. Bunu bilemiyorum, ama benim ön yargılarım ve yanlış bildiğim çoğu bilgi artık çok uzaklarda, size şunu diyebilirim ki İran’a koşa koşa gitmelisiniz.
5 günlük İran turu başlasın:
İran’ın resmi adı İran İslam Cumhuriyeti’dir.
Sınır komşularımız arasında yüz ölçümü bakımından Türkiye yüz ölçümüne göre tek büyük ülkedir. Aynı zamanda yüz ölçümü bakımından Dünya’da 18. sıradadır. Dünya’nın en dağlık ülkelerinden biridir.
Resmi dili Farsçadır. Farsça çok zengin bir dildir. Dilimize olan katkısı çok fazladır, bunun nedeni uzun yıllar İran’ın Türk hükümdarlığı altında olmasıdır. Bu büyük devletleri şöyle sıralaya biliriz:
- Gazne Devleti
- Büyük Selçuklu Devleti
- İldenizliler
- Harzemşahlar Devleti
- Timur İmparatorluğu
- Karakoyunlular
- Akkoyunlular
- Safevi Devleti
- Afşar Hanedanı
- Kaçar Hanedanı
Gezip gördüğünüzde İran’nın her köşesinde bizden bir parça bulabilirsiniz.
Kaybettiğimiz ve kaybetmekte olduğumuz değerler de buna dahildir. İran halkı çok cana yakın ve misafirperver bir halktır. Biz turist olarak gitmiş olsak ta onlar bizi evlerine gelmiş bir konuk gibi ağırlamaktan memnuniyet duyucaklardır.
Hürmet göstermek dedikleri bu olsa gerek.
Cana yakınlıklarını hep arıyor ve özlüyorum. Ve biraz da üzülüyorum o halk için; her şekilde kendine yetebilmiş, değerlerini koruyup sürdürebilmiş; harika bir toplum olmalarına rağmen Dünya onları çok yanlış tanıyor.
Gelin birlikte keşfe başlayalım ve güzeller güzeli İran’ı ve İran halkını Dünya’ya yeniden tanıtalım.
Para Birimi
İran para birimi yeni düzenlemelere göre İran Tümenidir. Fakat İran’da İran Riyali ile de karşılaşabilirsiniz. Biz iki para birinide kullandık ve kafamız çok karıştı.
1 Dolar = 41.666,667 İran Riyaline eşittir. Diyelim ki 500 dolar bozdurucaksınız. Size verilicek İran Riyali=20.833.333,333 şu an ki kurla bu paraya denk gelicek ve eliniz de bir sürü kağıt para olucaktır. Gelelim Tümene ya da Tuman’e.
Halk arasında Tümen Riyal’in bir sıfır eksik olduğu para birimidir. 10.000 Riyal 1000 Tümen’dir. Ve bunun için de ayrı kağıt paralar vardır.
İran’a Nasıl Gideriz?
Türk Hava Yolları ve Atlas Global’den İran’nın başkenti Tahran’a İstanbul’dan direkt uçuş bulabilirsiniz. Seyahatinizi önceden planlamanız uçak biletlerinizi uygun fiyatlara almanıza yardımcı olucaktır.
İran için En İyi Mevsim
İlk bahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
İran’da Nasıl Giyilmelidir?
Şeriat kurallarına göre yönetilen bir ülke olması gözünüzü korkutmasın. Uymanız gereken bir kaç kural dışında rahatlıkla İran’da gezebilirsiniz. Gelelim kıyafet şekline:
Kadınlar için; Kot pantolon, kumaş pantolon, tayt ve bunlar uzun olmak zorunda,ayak
bileğinize kadar uzunluk olması yeterli. Üzerinize kısa kollu ve onun üzerine uzun kollu, pamuklu kumaştan ceketler, hırkalar giyebilirsiniz. Baş örtüsü olarak şal tarzında sizi terletmeyecek pamuklu ve ince şallar tavsiyemdir. Makyaj yapabilirsiniz, oje sürebilirsiniz. Kısacası bu kıyafet kurallarının üzerine takıp takıştırın derim.
Erkekler için; Şort giymek kesinlikle yasaktır. Kot pantolon, gömlek. tişört rahatlıkla giyebilirsiniz. Şehirde gezerken burunlarında bant olan bir çok kadın ve erkek göreceksiniz; nedir bunlar diye sorarsanız? Estetik ameliyat sonucu yerleştirilen burun bandajlarıdır. İran burun estetiği alanında çok iyi bir ülkedir.
Şehir İçi Ulaşım Bilgileri
İran’da ulaşım konusunda çok rahat edeceksiniz.
Ama öncelikle söylemeliyim ki lüks arabaların şehri kesinlikle değil ama dert etmeyin her yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Biz seyahatimiz öncesinde bir acente ile anlaştık ve bize güzel bir tur programı hazırladılar. Bununla birlikte şehir içinde özel şoförümüz, 3 yıldızlı otellerimiz, şehirler arası otobüs biletimiz ve Tahran için uçak biletimiz içinde toplu bir fiyat almış olduk.
5 günlük bir tur için kişi başı 270 Dolar ödedik.
Oman’da yaşadığımız için Katar Hava yollarını tercih ettik ve ilk rotamız Şiraz oldu.
İran’da Konaklama Önerileri
Şiraz için; Kerim Han Otel
İsfahan için; Piroozy Otel
Tahran için; Karoon Otel
Gül Kokularına Sahip Şehir: Şiraz
Her sokağı, caddesi gül ve birbirinden farklı çiçek kokularına sahip çok güzel bir şehirdir.
Bununla birlikte bozulmayan tarihi ve kültürel yapısı her adımıyla bizi büyülemektedir. Dünyanın en büyük medeniyetine ev sahipliği yapması bu zengin tarihini ve kültürünü unutulmaz kılmaktadır. Şimdinin gül kokusu, eskinin meşhur şarap bağları; günümüze güzel şiirlerin içinden gelmiştir. Aynı zamanda çok ünlü şairlerin doğduğu ve şiirler yazdığı sokaklarını gördüğünüzde huzur bulucaksınız.
Şiraz’da Nereleri Görmeliyiz?
- Nasir ol Molk ( Pembe Camii)
- Narenjestan Garden
* Vakil Complex
* Vakil Bazaar ve Saraye Moshir
* Tomb of Saadi ve Hafez
* Persepolis ( UNESCO Dünya Mirası)
* Necropolis ( UNESCO Dünya Mirası)
* Eram Garden
Şiraz gezimiz biterken gece İsfahan için yola çıkacağız.
Yolculuğumuzu şehirler arası bir otobüs firması ile gerçekleştireceğiz. Otobüsler çok lüks olup, görevlilerin size karşı ilgileri bir hayli güzel olucaktır. Yolculuğumuz 6 saat sürücek ve otogarda şoförümüz bizi bekliyor olacak.
İsfahan, Şiraz’a göre daha büyük ve daha çok şehir yaşantısını yansıtıyor. Kentleşmiş bir şehrin içinde ara ara tarihsel geçişlerle karşılaşmamız bizi çok mutlu ediyor.
Sokaklardaki fırınlardan gelen güzel ekmek kokuları; insanların yüzünde güzel bir tebessüm bırakıyor.
Ve tam olarak İran halkının kendine nasıl yetebildiğini görüyorsunuz. Uygulanan ambargolar nedeni ile ülkede ünlü yemek zincirlerinin yeri yok ve bununla birikte pek çok marka da İran’da yer almıyor. Fakat her yerde kendi markaları bulunuyor. Ve bunun alt yapısı çok fazla çalışma gerektiriyor.
Kaynaklarını güzel bir şekilde kullanan bir ülke İran. İsfahan’ı ilk gördüğümde bütün Orta Doğu ülkelerinin Parisi diye düşündüm.
Tertemiz sokaklar, romantik ruhu, efsanelere ve şiirlere konu olan bahçeleri, sarayları, tarihi; hepsi güzel bir bütünü oluşturuyor.
Umarım yakın zamanda İran Dünya’da hak ettiği en güzel yeri bulur.
İsfahan’da nereleri görmeliyiz?
- Chehel Setoon Palace
- UNESCO world heritage Naqsh-ejahan Square
- Sheikh Lotfollah ve Jame abbasi Mosques,
- Aliqapu Palace, and Qeisariyeh Bazaar
- Si-o-se Pol
- İsfahan için dolu dolu bir gün ayırdık. Ertesi sabah erkenden Tahran’a uçağımız var. Biz Tahran’ı gezmeyi tercih etmedik ama yine de sizlere önerilerde bulunacağım.
Eğer siz de tercih etmezseniz , Tahran Uluslararası hava alanına gitmeniz gerekmektedir. Öncelikle iç hatların bulunduğu hava alanına iniş yapacaksanız şöförünüz sizi alanda bekliyor olacak. Daha sonra 40 dk uzaklıkta olan uluslararası hava alanından uçağınıza binebilirsiniz.
Tahran
İran’ın başkenti ve Tahran Eyaleti’nin merkezidir. Nüfusu 15 milyonu aşmaktadır ve ülkenin en büyük kentidir.
Tahran’da Gezilmesi Gereken Yerler
*Gülistan Palace
*Sadabad Palace
*iran Carpet Museum
*Reza Abbasi Museum
*Shamsol Emareh
*Moghadam Museum
Ne yemeli ne içmeli ?
- İran Pilavı; için de safran baharatının hoş tadını bulabileceğiniz güzel bir lezzetir,
- Kebap çeşitleri; İran’da en çok bulucağınız yemek türüdür,
- Horeş Bademcan; safranlı bir sos ile pişmiş et yemeği, pilav ile servis edilir,
- Ispanak Borani; yoğurlu ıspanak yemeğidir.
- Çay saatlerine eşlik edicek harika cevizli İran Kurabiyesi,
- Naneli ayran,
- İçin de çiçek tohumları olan meşrubatlar,
- Nar suyu,
- Faloodeh; lezzetli bir dondurma çeşididir.
Faloodeh
İran yolculuğumuza Ömer Hayyam’ın rubaileri ile veda etmek istiyorum:
Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz:
İki başımız var, bir tek bedenimiz.
Ne kadar dönersem döneyim çevrende:
Er geç baş başa verecek değil miyiz?
Dilerim ki sizler de İran’a gider ve gezersiniz. Ön yargılarımı bıraktığım çok güzel anlar geçirdiğim bu güzel ülkeye umarım bir daha yolum düşer.
Herkese güzel ve huzurlu seyahatler dilerim.
Bana göre her ülke yeni bir insan , her yeni insan da yenilik, hoşgörü, saygı, kültür ve bilgi demektir.
Sağlıcakla kalın.
Nida Kürşat Arat
İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi İran gezisi
2 yorum
yine güzel bir yazı 🙂 iran’da benimde dikkatimi en çok çeken kadınların gece saatlerinde bile kafelerde, restoranlarda rahatlıkla oturabilmesiydi. dışardan düşünüldüğü kadar korkunç bir yer değil yani 🙂 zaten siz çok güzel anlatmışsınız 🙂
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aynı noktaları görmemiz ne kadar güzel ve bir o kadar da değerli.Ah şu ön yargılarımız bize Dünya’yı bir öcü gibi gösteriyor ama inanıyorum ki zamanla kalkıcak bu ön yargılarımız ve Dünya’nın güzelliklerinin tadını doya doya çıkaracağız. Geç cvp için özür diliyorum… Saygılar ve Sevgiler. Hoşça kalın…