Rengarenk Çikolatalar, Muhteşem Kokular – Belçika Çikolatası
Herkese merhabalar, öncelikle bu yazıyı büyük bir zevkle yazdığımı belirtmek istiyorum. Hem bir Gıda Mühendisi olarak hem de bir çikolata sever olarak…
Çikolata genel olarak kadınlar ve çocuklar tarfından sevilen bir lezzet deniliyor. Fakat Belçika’ya giden herkes bence çikolata tadım batağına düşmeli. Çünkü o çikolata dükkanlarına girdiğinizde rengarenk çikolatalar, muhteşem koku içerisinde kendinizi kaybediyorsunuz. İşte meşhur Belçika Çikolatası hakkında her şey!
Dünya’da aslında çikolata alanında başarılı bir çok ülke var. İsviçre, Fransa, Amerika, Almanya yalnızca bir kaçı diyebilirim. Fakat benim favorim net Belçika çikolatası. Ben bunu tercih ederken, daha sütlü ve tatlı olan İsviçre çikolatasını daha çok seven arkadaşlarım da var. İlk olarak sizlere çikolatanın tarihinden bahsetmek istiyorum…
Çikolata’nın Tarihi – Belçika Çikolatası
Bundan 4000 yıl önce, Güney Afrika’da yaşayan, Honduraslı yerliler tarafından keşfedildiği bilinmektedir. Kakao bitkisinin ilk üretimini ise, MÖ. Meksika bölgesinde , Olmecler Güney Amerika’da gerçekleşmiştir. Mayalar kakao meyvesini keşfi ile kakao ağacındaki meyveyi zamanla içecek haline getirmeyi başarmışlar. Aztekler ise kakaoyu su ile karıştırarak, kendilerince özel bir içecek yapmışlar. Çikolata kelimesi, Aztek dilindeki “xocolatl” kelimesinden geldiğini belirtiyorlar. Kelimenin sonundaki “atl” kısmı “su” veya “içecek” , “Xocol” kısmı için ise “acı” ya da “sıcak” anlamına geliyormuş.
Çikolata böylelikle dünya tarihinde hikayesine başlar. Aztek ve Mayalar, özel günlerde ve dini rituellerde içerek, kakaoyu “Tanrı’nın Yiyeceği” olarak nitelendirmişler. Zaman geçtikçe değerlenip, para yerine de kullanılmış.
Kristof Kolomb’un Güney Amerika keşif gezisinde fark etmiş. Peşinden 1519’da, Meksika kısmını fethetmiş olan, Hernando Cortez ile kakao tarımı İspanyollar tarafından yapılmaya balşanmış. 1528 yılında da İspanya’ya getirilen kakao çekirdeklerinin işlenmeye başlamasıyla, bu acı içeceğin farklı tatlara dönüştürme yolları düşünülmüş.
İçecekten Yenilebilen Çikolataya Dönüşüm
İspanyollar, çekirdekleri, şeker, vanilya, müskat (küçük hindistan cevizi), karanfil, yenibahar ve tarçınla karıştırarak değişik lezzet yakaladıklarını farketmişler. 1600’lü yıllarda artık çikolata Fransa’da iyice yayılmasıyla, Avrupa’da bilinirliği de artmştır. 1657 yılında ise Londra’da ilk olarak içilebilen çikolata dükkanları açılıyor.
Çikolata, Sanayi Devrimi ile birlikte asıl formuna yaklaşmıştır. 1800’lerde kakao yağının ve tozunu ayrıştıran makinenin keşfi ile katı çikolatalar yapılmaya başlanmıştır. İlk kez 1847’de, J.S. Fry & Sons adlı bir İngiliz şirketi yenilebilir katı çikolatayı üreterek çikolata tarihinde önemli bir gelişmeyi gerçekleştirmiştir. Rodolphe Lindt ise 1879’da kakao yağını homojen bir şekilde kakao tozuyla karıştıran bir makine üreterek kadife dokulu ve daha lezzetli bir çikolata üretmeye başlamıştır. Sütlü çikolatayı ise, 8 yıllık denemeden sonra, İsviçreli David Peter keşfeder. Akabinde, İsviçre’den Rodolphe Lindt bu alanda yeni bir üretim modeli geliştirerek çikolata üretiminin en önemli aşamasını bulmuştur.
Türkiye’ de ilk olarak Osmanlı Dönemi’nde çikolata ile tanışmış olup, ilk fabrika da 1927 yılında ülkemize kurulmuş.
Zevkle tükettiğimiz çikolatanın geniş bir tarihi mevcut. Zamanla teknolojinin gelişmesi ve insanların merakları ile bugünkü yediğimiz çikolata halini almış. İspanya’da doğan ve gelişen çikolatanın, teknoloji çalışmalarıyla bir numarası haline zamanla Belçika ve İsviçre gelmiş. Fransa da bu alanda kendini geliştiren ve ün yapan ülkelerden.
Belçika Çikolatası’nın Özelliği Nedir?
Belçika çikolatası, genellikle farklı aromalarla, dolgularla renklendirilen ve butik – el yapımı olarak üretilen lezzetli bir çikolatadır. Belçika çikolatası kakao oranı daha yüksek bir çikolata olarak karşımıza çıkıyor. Şeker ve süt oranları da orta derecededir. Bu nedenle bitter çikolataları çok lezzetlidir diyebilirim. Pralin ve türüf çeşidi çikolatalar ilk olarak Belçika tarafından yapılmıştır. Belçikalı üreticiler ise kakao çekirdeklerini de yoğun aromalı olacak şekilde satın alıyorlar. Çikolata yapımında, kakao yağı, kakao kitlesi, süt ve şeker oranları çok önemlidir. Belçika çikolatasının lezzeti ve farkı genel olarak kullanılan kakao kitlesi ve çikolatayı el ile işlemelerinden geliyor. Dünyaca ünlü Godiva, Callebaut firmaları Belçika çikolata markalarıdır. Diğer ünlü çikolata markaları için şuraya göz atabilirsiniz.
İsviçre çikolatası, Belçika çikolatsına oranla içeriğindeki süt ve şeker oranı daha yoğundur. Yoğun sütlü içerik ise yapısının daha kremamsı ve yumuşak bir yapı kazandırıyor. İsviçre çikoltasına ait ünlü markalar ise bildiğimiz gibi Lindt ve Toblerone’dur.
Belçika’ya gittiğinizde her yerde çikolata dükkanları görmeniz mümkün. Brüksel’de 2000 üzerinde çikolatacı olduğunu duymuştum. Belçika çikolataya yorum katmayı o kadar geliştirmişler ki, çikolatanın tadını alırken alttan gelen farklı aromlardaki tat gerçekten çok başarılı ve butik olduğu için çikolata sanatı da onlar için çok önemli hale gelmiş. Benim gibi çikolataseverler için bir cennet diyebilirim. Eğer yolunuz düşerse gezerken bu güzel çikolatalardan tadım yapmadan dönmeyin!
Son olarak, Belçika’nın çikolata kokulu şirin şehirleri Brugge ve Gent gezi rehberi yazılarımıza göz atmayı unutmayın!
Sevgiler, Gamze
6 yorum
Belçika çikolataları herkesin malumudur. Ama bu fotoğraflarda hepsini bir arada görünce insanın hepsini yeyip şeker komasına giresi geliyor vallahi 🙂 Çok keyifli bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Gerçekten yazarken çok keyif aldım. Yediğimiz ürünlerin tarihini bilmekte güzel oluyor. Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz.?
belcikada yasayan biri olarak begendiginize sevindim gercekten buranin cukulatalari cok lezzetlidir dunya capinda olmalari zaten herseyi anlatiyor..saglicakla kalin
Belçika çikolatası gerçekten başka. Değerli katkınız için çok teşekkür ederim.
Ben de ülkemde çikolata butiğini açmak istiyorum. Çok çikolata tadında bir yazı olmuş. Tebrikler…
Güzel fikir 🙂 Teşekkür ederiz.