Tayvan’ın Medar-ı İftiharı: Taipei 101 Rehberi
İnsanlığın en başından beri bulutlara değmek, en büyük hayaldir. Dünya’da her geçen gün birbirinden yüksek yapılar inşa edilse de Taipei 101‘in yeri ayrıdır. Bu yazıda Tayvan‘ın sembolü olan Taipei 101 Rehberi hakkındaki bilgileri bulacaksınız.
Taipei 101’in Mimari Yapısı – Taipei 101 Rehberi
Yükseklik – Taipei 101
Taipei 101, adından da anlaşılacağı gibi 101 katlı bir gökdelen olarak inşa edilmiştir. Ayrıca 5 katta yerin altında bulunmakta. Yani pek bilinmese de toplam kat sayısı 106’dır 🙂 1999 yılında inşaatına başlanan Taipei 101, 2004 yılı sonunda tamamlanması ile birlikte Dünya’nın En Yüksek Binası ünvanını almıştır. Bu ünvanını 2010 yılında resmi açılışı yapılan Dubai‘deki Burj Khalifa‘ya kadar korumuş. Ama şu unutulmamalıdır ki tasarımında ve enerji tüketiminde Dünya’daki En Yüksek Yeşil Bina(Çevreci) ünvanını hala korumaktadır.
Kendisinden önceki Dünya’nın en yüksek binası ünvanına sahip olan 451,9 M yüksekliğe sahip olan Petronas Kuleleri’ni 509,2 M yükseklikle geçmiştir. Ayrıca yerelde kabul edilen bir bilgi de Dünya’daki en yüksek Güneş Saati ve Dünya’nın en geniş yılbaşı geri sayım saatine sahip olmasıdır.
Yapısal Tasarımı – Taipei 101
Bilindiği gibi Doğu Asya, Tayfunlar ve Depremler ile anılmaktadır. Dünyadaki en güçlü doğa olayları bu çoğrafyada hayatın bir parçası olmuş adeta. Rüzgar hızı 62,8 km/saat’e ulaşınca Tropikal Fırtına olarak tanımlanır. Eğer rüzgar hızı 119 km/saat’e ulaşırsa Atlantik ve Kuzey-Doğu Pasifik’te Kasırga, Kuzey-Batı Pasifik’te Tayfun olarak adlandırılır. Taipei 101 ise tam tamına 216 km/saat’lik rüzgara dayanabilecek bir şekilde inşa edilmiş. Tek kelime ile muazzam bir mühendislik…
Taipei 101 mühendisliğin zirve noktalarından olarak esnek ve yapısal olarak dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış, çünkü esneklik yapısal hasarı önlerken, direnç yolcular için ve cam, perde duvarları ve diğer özelliklerin korunmasını sağlıyor.
Bu tasarımsal ve mühendislik harıkası, temel sağlamlığıyla birlikte, Taipei 101‘i şimdiye kadar inşa edilmiş en sağlam yapılardan biri haline getiriyor. İnşaatı sırasında 2002 yılında yaşadığı 6.8 büyüklüğündeki depremde kısmen zarar görmüş olsa da yapılan incelemesi sonucu binanın yapısal bir hasar almadığı sonucunda inşaatı devam etmiş. Bu konudaki video’yu izlemek için linkini burada bulabilirsiniz. Taipei 101 2002 Depremi
Doğal felaketlerden korunması için 92. ve 87. katlar arasında asılı duran dünyanın en büyük kütle damperi bu binanın kalbine yerleştirilmiş. Ayrıca Dünya’da ziyaret edilebilen en büyük damper olan bu sabitleyici 4 milyon Amerikan Doları‘na mal olmuş. Bu damper o kadar önemli ve turistik bir yer haline gelmiş ki hediyelik dükkanlarında renk renk maskotlarını bulabiliyorsunuz. Ayrıca Deprem sırasında Damper’in nasıl hareket ettiğini merak edenler için videonun linki burada.
Taipei 101’in Anlamı Nedir?
Taipei 101‘e adını veren 101 katın numarasal yüksekliği zamanın yenilenmesini andırıyor: Kule yapıldığı sırada gelen yeni yüzyıl (100 + 1) ve takip eden tüm yeni yıllar (1 Ocak = 1-01). Geleneksel bir sayıdaki mükemmellik olan 100’e yükselmekle yüksek idealleri sembolize ediyor. Sayı aynı zamanda dijital teknolojide kullanılan ikili sayı sistemini(1-0) de çağrıştırıyor.
Taipei bulunduğu yer olarak Çin kültüründen oldukça etkilenmiş. Hatta kapıda alınan vizenin üstünde bile Çin Halk Cumhuriyeti(Taiwan) yazmakta. Durum böyle olunca ana kule, her biri sekiz kattan oluşan sekiz bölümden oluşan bir seriye sahip olarak yapılmış. Çince konuşan kültürlerde, sekiz rakamı bolluk, refah ve iyi şansla ilişkilendiriliyor.
Tekrarlanan bölümler bir bambu sapı (bir öğrenme ve büyüme simgesi) ve antik Çin külçelerinin veya para kutularının bir yığınını hatırlatıyor (bolluğun sembolü). Binanın her yüzüne, yan yapıların kuleyle birleştiği yüzeye monte edilmiş dört disk, paraları temsil eder. Girişlerin üzerine yerleştirilmiş olan amblem, 1-0-1 arası rakamları gösterecek şekilde şekillendirilmiş merkezi delikleri olan üç antik parayı göstermektedir. Yapı, Ying Yang arasındaki dengeye ulaşmak için birçok kare ve daire şekli içermektedir.
Kıvrılmış Ruyi figürleri yapı boyunca bir tasarım motifi olarak görünür. Taipei 101 ‘deki her Ruyi‘nin şekli geleneksel olsa da, endüstriyel metaldeki sunumu sade ve moderndir. Ruyi nedir diye sorarsanız; Cennet bulutları ile sanatla ilişkilendirilen antik kökenli bir tılsımdır. İyileşme, koruma ve yerine getirme işlemlerini birleştirir. Yeni kariyer seviyelerine ulaşma kutlamalarında da bu sembol kullanılır. Bitişikteki alışveriş merkezinin kavisli çatısı yayaları gölgeleyen devasa bir Ruyi‘ye sahiptir.
Her akşam saat 6: 00-10: 00 arası, kulenin ışıkları yapıda yedi renkten birini gösterir. Renkler haftanın günlerini sembolize etmektedir. Günler Pazartesi’den Pazar’a sırasıyla, Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Mavi, Çivit Mavisi(Bana göre lacivert :), Mor renkleridir.
Taipei 101, bulunduğu coğrafyada bulunan çoğu bina gibi, Feng Shui felsefesinin etkisini gösteriyor. Gezerken farklı bir huzur sizlere eşlik ediyor.
Rekorlar Kitabına Giren Süper Hızlı Asansör
Söz konusu Dünya’nın en hızlı binalarından biri olunca üst katlara çıkmak da doğal olarak hızlı olmak zorunda. Japon Toshiba Asansör ve Bina Sistemleri Şirketi (TELC) tarafından inşa edilen çift katlı asansörler, 2004 yılında dünyanın en hızlı artan hızlarıyla yeni bir rekor kırmış. Saatte 60,6 km, saniyede 16,83 m veya 1010 m/ dak. Taipei 101‘in asansörleri, yalnızca 37 saniyede ziyaretçileri beşinci kattan 89. kattaki gözlemevine adeta ışınlıyor. Her asansörde aerodinamik bir gövde, tam basınçlandırma, son teknoloji ürünü acil fren sistemleri ve dünyanın ilk üç aşamalı anti-overshooting sistemi bulunmaktadır. Böyle üst düzey bir asansörün tabiki maliyeti de bi hayli üst düzey. Her asansörün maliyeti 80 milyon ABD Doları.
Dünya’nın En Yüksek Açık Gözlem Terası – Taipei 101 Rehberi
Taipei 101, 360 derecelik manzaralar sunan ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken bir İç Mekan Gözlem Bölümü(88. ve 89. kat) ve iki Dış Mekan Gözlem Terasına (91. kat ve 101. kat) sahiptir. İç Mekan Gözlem Bölümü, 383,4 m yüksekliktedir. UV korumalı büyük pencereler, sekiz dilde kaydedilmiş ses turları ve bilgilendirici ekranlar ve özel sergiler sunmaktadır. Burada gökdelenin Dünyanın en büyük ve en ağır görünen amortisörü olan Damper‘i görebilir, yiyecek, içecek ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Buradan iki farklı asansörle Açık Hava Terası‘na çıkabilirsiniz. 391,8 m ve 449,2 m yüksekliğindeki Açık Hava Terasları, bir gökdelenin sağladığı en yüksek gözlem katı ve Dünya’daki en yüksek Platform’dur.
İç Mekan Terası, günde on üç saat (9:00 – 22:00) ve özel günlerde açıktır; Açık Hava Terası hava izinleri ile aynı saatlerde açıktır. Biletler alışveriş merkezinde (5. kat) veya web sitesinden önceden satın alınabilir. Biletler 600 NT’dir ve 88. – 91. katlara yüksek hızlı asansörle erişime izin vermektedir.
91. kattaki Teras, binanın yönetim ekibi tarafından 101. katın (deniz seviyesinden 460 m üstünde) halka açılacağını ilan ettiği 14 Haziran 2019 tarihinden itibaren halka açılan en yüksek kat olarak kullanılıyor. Günde 36 kişilik kontenjan ve önceden rezervasyona tabidir. En iyi görüntüleme platformuna ulaşmak için ziyaretçilerin önce 89. kata çıkmaları gerekiyor ve oradan iki asansör kullanmaları ve oradan merdiven çıkmaları gerekmektedir. Üst gözlem güverte küçük bir alan olduğundan, aynı anda sadece 12 kişiyi ağırlayabilir. Terasta her biri 40 dakikada bir olmak üzere 12 kişilik sadece üç gruba izin verilemektedir.
Dış mekan izleme platformu olduğu için, korkuluklara bağlanmış emniyet kemeri de dahil olmak üzere güvenlik ekipmanı giyilmesi gerekiyor. Ziyaretçiler güvenlik nedeni ile korkuluk boyunca yürümek ve talimatları yakından takip etmek zorunda. Profesyonel rehberlik altında ziyaretçiler, 360 derecelik panoramik Taipei manzarasının keyfini doyasıya yaşıyor. Platform kuşkusuz, Taipei gezisinin nihai hatıra fotoğraflarını çekmek için çok sevilen bir noktadır. En üst teras için yapılan paket turun adı 101 Skyline 460 ‘dir.
Taipei 101 hakkındaki ve diğer videoları izlemek için Reshontheway Youtube kanalı takip edin. GÜneydoğu Asya’ya Ekonomik Ulaşım Rehberi
Hepinize iyi seyahatler…