Avşa Adası Gezi Rehberi | 5 Başlıkta Marmara Adası Avşa
sizleri Marmara denizinde bulunan bir Ada ile buluşturmak istiyorum. Şaraplık üzüm bağları, tertemiz denizi ve güzel sahillerinin olduğu, Avşa adası. Burada neler yapılır, gezilecek yerleri nerelerdir hepsini tek tek Avşa Adası Gezi Rehberi yazımda sizler için anlattım.
Avşa Adası
Avşa Adası, Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. Avşa Marmara denizinde bulunur. Marmara ve Paşa limanı adalarından sonra gelen adadır. Avşa’nın yüzyıllar içinde değişerek gelen birçok ismi vardır. Kyzikos’lu Diogenes, Propontis adalarını anlatırken Ofiousa ile Fisia’yı birbirinden ayırmıştır. Plinius bu adaya Ophiussa der. Bizans tarihinde ise adanın ismi AFOUSiA’dır. La Mottraye 17. yüzyıl başında, adaya buradaki Meryem Ana Manastırı nedeniyle Pnagia adı verildiğinden bahseder.
Marmara Adalarında tarihi incelemeler yapan Gedeon’a, Patrikhane tarafından verilen 1892 tarihli vasiyetnamede ise, adanın ismi Aosia şeklinde yazılmıştır. Rumlar adayı terketmeden önce ise Afissia ismini kullanmışlardır. Ada’nın ismi daha sonraki zamanlarda Araplar Adası olarak da anılmıştır. Yakın zamanlarda adanın resmi adı Türkeli olmuştur. Daha sonraları günümüzde adanın tarihi isminin Türkçeleştirilmiş şekli olan Avşa kullanılmaya başlanmıştır.
Ada, İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle yerli turistler için tercih edilen bir tatil noktasıdır. Turizmden daha fazla faydalanabilmek için Avşa, Bodrum ve Antalya gecelerini aratmayacak kadar birçok tesisle turistlere renkli bir gece hayatı da sunmaktadır.
Avşa Koyları
Avşa Adası’nda oldukça fazla koy bulunmaktadır. Bunlara ulaşım zor olsa da, gerek teknelerle gerekse binek araçlarla ulaşmak mümkündür. Adanın koyları; Altınkum Koyu, Manastır Koyu, Tavşanlı Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Koyu, Atanaş Koyu, Yiğitler Koyu.
Altınkum Koyu
Bu koy, deniz kumu altın sarısını andırdığı için koy yıllar öncesinde Altınkum ismini almıştır.
Adanın en güzel plajlarından biridir. Koya ulaşım Avşa merkezden toplu taşıma araçları kalkış merkezinden minibüs ile ulaşabilirsiniz. Altınkum plajında denize girebilir, piknik yapabilir, deniz bisikletleri kiralayabilir, özel işletmelerin sunduğu iskele ve şemsiye şezlong hizmetlerinden ücreti karşılığında faydalanabilirsiniz.
Manastır Koyu
Avşa Adası’nın hemen yanı başında olan Manastır Koyu, Avşa adasının en bilinen plajlarındandır. Bizans ve Rum dönemine ait kalıntılar bulunduğu için tarihi bir yapıya sahiptir.
Çınar Koyu
Avşa Adası’nın tam arkasında kalan Çınar Koyu adanın en büyük plajına sahiptir. Burada Koyu‘nda çam ağaçları ile mavinin buluştuğu noktada denize girebiliyorsunuz. Bu plaj Avşa adasının en güzel plajlarından biridir geniş kumsallı, taşsız çakılsız plaj kumu, yosunuz denizi ile rahatlıkla denizde vakit geçirebiliyorsunuz.
Kumtur Koyu
Çınar Koyu’ndan sonra gelmektedir. Avşa Adası’nın son noktasıdır. Burada özel işletme yoktur. Daha çok özel villalar hakimdir. Diger koylara nazaran daha sessiz ve sakin genelde. Biraz daha acikta oldugu icin daha sık dalga olabiliyor. Burada suyun derinliği farklılık gösterebildiği için çok iyi yüzme bilmeyen dikkatli olması gerekir. Buraya ulaşım olmadığı için kendi aracınız var ise onla gelebilirsiniz. Toplu taşıma ile Çınar koyuna kadar gelip oradan yürüyerek de ulaşabilirsiniz.
Tavşanlı Koyu
Yabani orkide çiçekleri ve çam ağaçlarının yanı başında mavi ve yeşilin birleştiği bir plaj Tavşanlı plajı. Adalar ve Çanakkale kıyılarına bakan manzarası ile de manzaraya doyacaksınız. Tavşanlı plajında deniz derinliği orta derecede. Bu yapısı ile yüzme bilen veya bilmeyen her kese hitap eder. Tavşanlı plajı konum olarak Altınkum plajı`nın 750 metre ilerisinde bulunuyor. Buraya Altınkum plajından rahatlıkla yürüyebilirsiniz.
Avşa Adası Konaklama
Avşa Adası Otelleri’nin tatil severler tarafından çok tercih edilmesinin en önemli sebepleri; ucuz pansiyon fiyatları, gezilecek yerlerin şehir merkezindeki pansiyonlara yakın olması, aracı olanlar içinse bir çok farklı koya sahip olması, Avşa’nın eğlence dolu gece hayatı, uygun fiyatlı denize sıfır otelleri, sahil kenarında yenen birbirinden lezzetli akşam yemekleri ve denizin temizliğidir.
Avşa Lezzetleri
Avşa adasında deniz mahsulleri en çok tercih edilen yiyeceklerin başında gelir. Bir de Avşa Adası’nın nesi meşhurdur, diye sorulduğunda, ilk olarak Adakarası üzümü diyebilirim, Adakarası üzümünün taneleri iri kalın kabuklu ve serttir. Adakarası, Avsa ve Marmara adasında yetişen bir üzüm çeşididir. Siyah bir renk özelliği bulanan bu üzüm ismini renginde dolayı almıştır. Bu üzümden üretilen şarap ve zeytin üretimine önem verilen adada yiyecek açısından pek çok seçenek bulunuyor. Uygun bütçeyle iyi vakit geçirebileceğiniz adada fast food yiyeceklerinden kumpire, balık yemeklerinden ızgara keyfine kadar pek çok seçenek bulunuyor. Aynı zamanda Avşa’da doya doya kahvaltı edeceğiniz pek çok kıyı mekânı yer alıyor.
Avşa Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Avşa Adası’na 15 Mayıs’tan itibaren gidilebilir. Eylül ayı ortalarına kadar Avşa’da her yer açıktır. Avşa sezon Okulların kapanması ile birlikte başladığı için denize sıfır pansiyonlarda ve otellerde istediğiniz tarihlerde yer bulmak zorlanabilirsiniz. Bu yüzden erken rezervasyon yaptırmak çok gerekmetedir. Avşa Adası’nın en iyi tatil zamanı kalabalık ortamda tatil yapmak isteyenler için adanın en canlı dönemi olan Temmuz ayıdır ancak daha sakin bir tatil planlıyorsanız haziran ve eylül aylarıdır. Mayıs, Haziran, eylül ve ekim aylarında gelecek olan tatilciler için adada yapılabilecek az şey olduğu için tekne turu ile gezilebilir.
Ulaşım
İstanbul, Bostancı ve Yenikapı’dan İDO hızlı feribotları ile; Tekirdağ, Akport Limanı’ndan, Erdek’ten feribot ile sağlanmaktadır.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazlası için instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem