Evcil Hayvanınızla Uçakta Seyahat – Kedi Köpek ile Yolculuk
Evcil Hayvanı olan herkesin merak ettiği bir konu olan evcil hayvanım ile nasıl seyahat ederim (Kedi köpek ile yolculuk). Yurt dışında yaşayan ve yurda dönmek isteyen herkesin merak ettiği sorular insanların aklında sıralanmış durumda. Ailemizden biri gibi gördüğümüz dostlarımızın seyahatlerinin rahat ve konforlu bir şekilde geçmesi de en büyük isteğimiz.
Öncelikle uçak ile seyahatlerinizde uçuşunuzu gerçekleştiriceğiniz firmaların evcil hayvanla seyahat kurallarını iyice okuyup, anlamanız gerekmektedir. Bazı firmalar minik dostlarımızı sadece bagaja alırken bazı firmalarda ise minik dostunuz ile kabinde seyahat edebilirsiniz. Benim tercihim kesinlikle minik dostum ile birlikte kabinde seyahat etmektir. Hem aklınız yolculuk boyunca rahat olucaktır hem de minik dostunuzun ihtiyaçlarını anında karşılayabileceksiniz.
Hava yolu şirketlerinin evcil hayvan politikaları
Hava yolu firmalarının kabinde uçuşu gerçekleşecek olan hayvan için kuralları değişmekte olup belli başlı kurallarını sizlere aktarmak istiyorum;
Biletinizi aldıktan sonra minik dostunuz için uçuşa rezervasyon yaptırmanız ve gereken bilgileri internet ve çağrı merkezinden tam olarak öğrenmeniz gerekmektedir.
Evcil hayvanlar için hava yollarının belirlediği fiyatlar ödenmekte ve kabinde seyahat edecek hayvanın kutusu ile birlikte 8 kiloyu geçmemesi gerekmektedir. Kilo, renk, cinsiyet ve tür bilgilerini rezervasyon esnasında vermeniz gerekmektedir.
Minik dostunuzun aşı kartı veya pasaportu olmalıdır. Aşıları düzenli olarak tekrar etmelidir.
Kuduz aşısının 3 ayı doldurması gerekmektedir.
Veterinerden imzalı sağlık sertifikası almanız gerekmektedir.
Eğer fiziksel bir engeliniz var ve size yardım eden hayvan dostunuz var ise sizinle birlikte kabinde seyahat edebilmektedir.
Psikolojik destek alıyorsanız ve hayvan dostunuz var ise sizinle birlikte kabinde seyahat edebilmektedir.
Aşağıda Pegasus hava yolları ve Türk hava yollarının evcil hayvan ile seyahat politikalarını içeren linkleri bulabilirsiniz.
https://www.flypgs.com/bize-yazin/evcil-hayvan#sf-0
https://www.turkishairlines.com/tr-at/bilgi-edin/evcil-hayvanlarla-yolculuk/index.html
Giriş ve Çıkış Belgeleri
Türkiye’nin giriş esnasında istediği belgeler
- Aşı karnesi veya pasaportu,
- Mikro çip,
- Aşılarının düzenli tekrar etmesi,
- Kuduz aşısının 3 ayı doldurması,
- Veterinerden alınan sağlık belgesi,
Ülke çıkışında gerekli evraklar
- Yaşadığınız ülkede sorumlu olan bakanlıktan İhracat belgesi/ çıkış belgesi. Türkiye için; ( seyahatinizden 2 ya da 3 gün önce alınmalı, bilgi için Tarım ve Köy İşleri müdürlüklerinden alabilirsiniz,
- Bakanlıkta çalışan veterinerden imzalı sağlık belgesi, aynı belge kendi veterinerinizede imzalatılmalı,
- Aşı karnesi veya Pasaport ,
- Mikro çip ,
- Bununla birlikte yaşadığınız ülkenin ilgili birimine ya da veterinerinize danışmayı unutmayın. Her ülkenin prosedürü farklı olabilir.
Avrupa ülkeleri için seyahat
Türkiye için gerekli belgelerle birlikte titrasyon testi istiyorlar.
Gideceğiniz ülkeye göre kurallar değişebilir. Gerekli birimlere sormanızda fayda var.
Titrasyon Testi Nedir?
Kuduz aşısının tutup tutmadığını inceleyen bir kan testidir. Test Ankara’da gerekli birimlerde yapılmaktadır. Test Avrupa Birliği ülkelerinin ve Uluslararası ülkelerin standartlarına uygun bir şekilde yapılmaktadır. Veteriner kliniğinizin laboratuvarında alınan kan örnekleri Ankara’ya gönderilir ve minimum 1 hafta maksimum 3 haftada veteriner hekiminize sonuç belgeleri gönderilir.
Kabinde minik dostunuzu yanınıza alabileceğiniz hava yolu şirketleri ve sadece bagaj ile seyahate izin veren hava yolu şirketlerinin bazıları aşağıda verildiği gibidir.
Kabine minik dostlarımızı kabul eden bazı hava yollarının listesi
Kısaltma bilgileri
U; Uzunluk
G; Genişlik
Y; Yükseklik
Bununla birlikte açıklamaları ile aydınlatıcı bilgiler veren bir başka sitenin linkini aşağıya bırakıyorum
https://www.tourradar.com/days-to-come/pet-friendly-international-airlines-ranked-top-20/
Yolculuk esnasında minik dostunuzun ve sizin konforunuzu sağlayacak ipuçları
- Yanınızda mutlaka sevdikleri mamaları ve su kabını bulundurun.
- Uzun uçuşlar bizim için ne kadar yorucu oluyorsa onlar içinde o kadar yorucu geçmektedir.
- Kafeslerinin içine mutlaka havlu ve sıvıyı emen bezlerden sermeyi unutmayın. Bebek bezi kullanmanızı tavsiye ediyorum.
- Onlarla yolculuk esnasında konuşun ve sevin. Yanınızda olduğunuzu hissetsinler.
- Sevdikleri oyuncakları varsa kutularının içine koyabilirsiniz.
- Hijyenik mendiller yolda kurtarıcımız, çantalarımıza bir kaç paket atmakta fayda var.
X ray alanından geçerken minik dostunuzu kucağınıza alıp sadece kutusunu x ray cihazına bırakabilirsiniz. Minik dostunuzla birlikte güvenlik kontrolünden geçebilirsiniz. - Rezervasyon teyitlerinizi unutmayınız.
Minik dostlarınızla birlikte iyi uçuşlar diliyorum. Başka bir yazımızda buluşmak dileği ile. Sevgi ile kalın. Patili günler dilerim …