Kayseri Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Listesi | 9 Adımda Kayseri Kültür Yolu
Herkese merhabalar! Bu yazımızda İç Anadolu’nun en köklü şehirlerinden olan Kayseri’yi geziyoruz. Kayseri Merkezinde Gezilecek Yerlerden bahsederken kale içi çevresinde oluşturulmuş Kayseri Kültür Yolu’nu takip ederek adım adım ilerliyoruz. Bu rotayı takip ederek kent merkezini detaylı ve kolay şekilde yürüyerek gezebilirsiniz.
Rotaya dair haritalar ve detaylı bilgiler için şu linke tıklayabilirsiniz: Kültür Yolu
Kayseri önemli Selçuklu kentlerinden birisi, haliyle şehrin her bir köşesi camiler, medreseler, kümbetlerle dolu… Maalesef her birini tek tek anlatamayacağım fakat elimden geldiğince en önemli durakları sizler için derledim. Mimari, arkeoloji ve tarihe ilginiz varsa çok keyifli bir kent sizleri bekliyor.
Kayseri Merkezinde Gezilecek Yerler Listesi | 9 Adımda Kayseri Kültür Yolu – Tura başlarken:
Ben müze gezmeyi seven bir insan olarak kısıtlı vaktiniz varsa sizlere mavi rotayı önerebilirim. Rota sonunda önemli merkezleri görmüş ve harika müzeler gezmiş olursunuz. Ki ben güzel bir müze bulduğumda saatlerce çıkamıyorum… Siz de öyleyseniz mavi rota zaten tüm gününüzü tek başına kapatacaktır.
Sarı turu tamamlarsanız da her yeri didik didik gezmiş olursunuz. Kayserinin tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğunu bilmeyen yoktur, kırmızı rotada ticari merkezleri görmüş olursunuz; alışveriş yapmak isterseniz buralara bakabilirsiniz.
Tura Cumhuriyet Meydanından başlayabilirsiniz.
9 Adımda Kayseri Kültür Yolu – Gevher Nesibe Medresesi / Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Medrese 1200’lü yıllarda inşa edilmiş ve Anadolu’daki ilk modern tıp medresesi olma özelliği taşıyor. Şifahane ve medrese olarak iki avludan oluşuyor, tipik Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyor.
Müze bünyesinde Selçukludan kalma eserleri inceleyebilirsiniz. Fakat bence daha ilginç yanı dönem tıbbına dair olan bölüm. Küçük tedavi odalarında çeşitli müzik aletleri ve su sesiyle tedavi uygulanıyormuş.
Mimar Sinan Parkı’ndan ulaşabilirsiniz. Müze giriş ücreti 4 tl.
Kurşunlu Cami – Kayseri Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Listesi
Mimar Sinan, memleketi Kayseri’de 12 adet eser vermiş fakat bu camii günümüze ulaşan tek eseri. 1573 yılına tarihleniyor. Asıl adı Hacı Ahmet Paşa Camisi. Zarif hatları olan süslü ve şık bir cami. Kentin tam merkezinde bulunuyor ve etrafında yetişmiş ağaçları olan, dinlenebileceğiniz, hoş, sakin parklar var.
Kale Burçları, İç Kale ve Arkeoloji Müzesi
Kayseri kentine dair benim en sevdiğim şeylerden birisi merkezdeki sıra sıra surlar. Bu surları kentin içinde, etrafımda hissetmek bana gerçekten köklü tarihi olan bir yerde bulunduğumu, binlerce yıldır o topraklardan binlerce, milyonlarca insanın gelip geçtiğini hissettiriyor.
Benden önce de burada yaşayan insanlar vardı, benden sonra da olacak. Bizler sadece bu mekanların gelip geçici sakinleriyiz.
İç kalede yıllardır yapılan düzenleme yeni bitti sayılır. Bir yarışma ile seçilen projenin oldukça modern bir tasarımı var. Projenin amacı kale içerisinde bir kültür sanat ortamı oluşturmak.
Kentin arkeoloji müzesi de tam bu merkezde bulunuyor. Ben müze olarak çok beğendim ve gezerken çok keyif aldım. Tunç çağından eserler, çivi yazılı çeşitli tabletler, Roma döneminden, Helenistik dönemden heykeller ve daha neler neler var. Müze kart ile gezebilirsiniz.
Hunat Hatun Külliyesi
Evet, geldik Selçuklu mimarisinin şaheserlerinden olan Hunat Hatun Külliyesi’ne… 1238 yılında tarihlenen külliye bünyesinde medrese, cami, hamam ve kümbet bulunduruyor.
Cami oldukça görkemli bir taç kapıya sahip ve çok şık bir minaresi var. Fakat beni asıl medrese bölümü cezbetti. Medresenin avlusu çay bahçesi olarak kullanılıyor, öyle salaş yerlerde hep rahat etmişimdir. Avlu çevresindeki küçük odaların ise her biri bir dünya!
Rastgele bir odaya girin… Ebru atölyesi, yağlıboya atölyesi, ney atölyesi, sahaf, kaligraf… Çeşitli kültür ve sanat dallarına ait bir sürü atölyeye ev sahipliği yapıyor. İnsanın ruhu doyar. Beni şaşırtan bir şey daha vardı, sprey boya ve airbrush atölyesi! Bu tarz bir pop-art dalını böyle bir yerde görmek beni şaşırttı ve mutlu etti. Gürsel Bey’e buradan selam yollamış olalım.
Atatürk Evi
Klasik Kayseri evlerinin günümüze ulaşmış nadide örneklerinden birisi olan konak, Milli Mücadele Döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamıştır. Günümüzde müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze bünyesinde Atatürk’ün Kayseri ziyaretlerine dair detaylı bilgiler ve nadide dönem fotoğrafları da sergilenmektedir. Ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Güpgüpoğlu Konağı / Etnografya Müzesi
En eski ve en iyi korunan Kayseri Evi olarak geçmektedir. 1400’lü yıllara tarihlenmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu konaktan bahsetmektedir. Günümüzde Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Meryem Ana Kilisesi / Şehir Kütüphanesi
Evet. Merhaba. Burada övülecek bir restorasyon çalışması var. Kilisenin ilk ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmuyor.
İlk izlere 17. yy da Polonyalı Simeon’un seyahatnamesinde rastlanıyor. Fakat 19. yy da yoğunlukla karşımıza çıkan üçgen alınlık sebebiyle bu dönemde yapılan tadilatlarla son halini aldığı düşünülmekte. 2019 yılında ise son restorasyon çalışmaları tamamlanan yapı, Şehir Kütüphanesi olarak dönüştürülüp hizmete açıldı. Kütüphanenin oldukça şık ve mistik bir iç mekânı var.
Kayseri Lisesi / Milli Mücadele Müzesi
1903-1905 yıllarında zemin katın inşasına başlanan yapı 1915-1916 yıllarında yapılan ek kat ile son halini almıştır. Cumhuriyet tarihinin en köklü ve önemli okullarından birisidir. 1920-1921 yıllarında bütün son sınıf öğrencilerinin Sakarya Savaşında şehit düşmesi sebebiyle hiç mezun verememiştir.
Günümüzde yapının bir bölümü Milli Mücadele Müzesi, bir bölümü eğitim müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzeyi gezdiğimde o dönemde verilen eğitimin kalitesine hayranlık duydum. Giriş ücreti 4 tl.
Eski Kayseri Mahallesi
Eski Kayseri evlerinin bulunduğu bölgede restorasyonlar hala sürmektedir. Küçük bir meydan da bulunan bölgede oturup kahve içebilirsiniz, konaklama imkanı da mevcut. Tarihi Setenönü Hamamı da burada bulunmakta.
Hatuniye Medresesi, Ulu Cami tarafından dolaşarak Kapalı Çarşı tarafına çıkarsanız turu tamamlamış ve önemli tarihi mekânların önemli bölümünü görmüş olursunuz. Kayseri’ye gidip de Kapalı Çarşı’dan alışveriş yapmamak olmaz tabi. Gitmişken orada da bir tur atarsanız adet yerini bulmuş olur.
Burada bahsetmemişler ama Kayseri’de oldukça geniş bir yeraltı çarşısı var. Cumhuriyet Meydanı’nda karşıya geçmek için alt geçitleri kullanırsanız burayı da görmüş olursunuz. Dikkat edin kaybolabilirsiniz.
Kayseri’de Konaklama Deneyimi – Sunolus Butik Otel
Kayseri, Kapadokya bölgesine çok yakın olmasına o bölgedeki butik otelcilik konseptine bu şehrimizde rastlamak çok zor. Ancak bu durum yavaş yavaş özellikle yereldeki vizyoner girişimciler sayesinde değişiyor. Molu ailesine ait olan 500 yıllık bir çiftlikte kurulan Sunolus Butik Otel sahip olduğu özelliklerle konaklamanız boyunca “Kayseri’de böyle bir tesis mi varmış!” diye sizi şaşırtabilecek bir yer.
Aslında burası devasa bir bağ ve çiftlik. Zaten Oluş Molu’nun girişimleri ile 15 senedir Vinolus markasıyla dünya çapında ödüllere doymayan şaraplar yine otelin bulunduğu arazideki şarap üretim fabrikasında üretiliyor. Yine arazide hara, organik ürünlerin yetiştirildiği tarlalar, bağlar, kümesler de var. 8 odalı bu butik otelde misafirlere verilen neredeyse tüm yiyecekler bu çiftliğin ürünü ve en önemlisi de organik.
Yıl boyunca şirket toplantıları, gastronomi günleri, kültür – sanat – edebiyat kulübü ve atölye çalışmaları, sağlıklı yaşam kulübü, birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor. Açıkçası ben bu kadar renkli aktivitelerin bir arada yapıldığı başka bir konaklama tesisi görmedim. Konaklama yapmayacaksanız, yine rezervasyon yaptırarak kahvaltı, akşam yemeği, şarap tadımı ya da sadece güzel bir zaman geçirmek için de rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Vinolus Şarapları
Az önce de bahsettiğim üzere bu bağ evi adıyla bilinen butik otelin kuruluşundan çok daha önce Vinolus adıyla bir şarap markası bu bölgede üretiliyor. Otelde verilen tüm şarap çeşitleri de zaten bu markaya ait ve zaten aynı bağda üretiliyor. Şu an ülkemiz topraklarından çıkan en prestijli ve iyi şarap markalarından biri. Dilerseniz yine bu şarapların üretildiği yeri ve bağları da konaklamanız boyunca gezebiliyorsunuz. Aslında çok daha fazlasını da yazabilirim ama en iyisi siz bu güzel tesisi listenize alın ve olası Kayseri gezinizde konaklama için deneyin.
Rezervasyon ve Detaylı Bilgiler için Tıklayın
Instagram Adresi: Sunolus
Kayseri’de ne yemeli derseniz: Kayseri Yeme İçme Rehberi
Çevresinde nereleri gezmeli derseniz: Kayseri Gezi Rehberi
Diğer yazılarım için şuraya.
Bir mimarın gözünden gezmeyi sevdiyseniz instagramım: sahika.e
İyi gezmeler!
Şahika E.