Merhaba, ülkemizin şehirlerinin en güzel ilçelerini sizin için yazımda yer vermeye çalıştım. En güzel şehirler ve ilçelerimizin tarihi yerleri, yapıları, sokaklarını gezi notlarınız arasında olabileceğini düşünerek kısaca anlattım. Şimdi isterseniz ilçelerimizi tanımaya başlayalım.
1. Hatay – İskenderun | Ülkemizin En Güzel Şehirleri Ve İlçeleri
İskenderun Hatay’ın en büyük ilçesi. İskenderun deniz ticaretinde önemli bir konumda olduğu için en büyük limanlarından birine sahip bir ilçemiz. Coğrafi olarak Hatay’ın güney noktasında olmasından dolayı İskenderun en popüler ilçe olarak ün kazanmış. Akdeniz iklimine sahip olduğu için seyahatlerinizi bahar ve kış aylarında planlayabilirsiniz. En sıcak ayları Temmuz ve Ağustos olduğu için deniz tatili için uygun zaman olabilir. İskenderun, her ne kadar bir sahil ilçesi olsa da birçok tarih yapıya sahip. Turistik ve kültürel festivalleri ile de oldukça adından söz ettiren bir yerdir. İskenderun’da Güzelyayla (Soğukoluk) Yaylası ve Nergizlik Yaylası görebileceğiniz yerlerin başında gelir. Bunların dışında Sarıseki Mağrası ve Damlataş Mağarası’nı da görmenizi tavsiye ederim.
Sarıseki Mağarası – Ülkemizin En Güzel Şehirleri Ve İlçeleri
İskenderun Azgunlu Köyü sınırlarında bulunan Sarıseki Mağarası, halk arasında Kuşlar Mağarası olarak da bilinir. İçerisinde çok fazla yarasa bulunan mağara panoramik bir görüntüye sahiptir. Mağarayı ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Damlataş Mağarası
Antalya’da bulunan Damlataş Mağarası ile aynı adı taşıyan mağarayı daha çok yürüyüş yapmayı seven gezginler tercih ediyor. Çünkü mağaraya ulaşmak için 4 kilometre yürüyüş yapmak ve ardından da 200 basamak kadar bir yüksekliği çıkmak gerekiyor.
2. Bitlis–Tatvan
Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bitlis’e bağlı, Van Gölü’nün batı yakasında olan bir ilçemiz. Bitlis’ten nüfus ve yüzölçümü olarak daha büyük. Tatvan demiryolu güzergâhı üzerinde olan bir ilçe olduğu için gelişmesi daha kolay olmuş. Haydarpaşa Garı -İran arasında çalışan trenler de Tatvan’dan geçiyor. Diyarbakır – Van, Elâzığ – Van, Siirt – Bitlis ve Ağrı karayollarının kavşak noktasıdır. İlçenin gelişmesindeki bir diğer etken de Van Gölü ve Tatvan arasında vapur seferlerinin yapılması. Tatvan’da gezip görebileceğiniz yerlere gelecek olursak, öncelikle Tatvan sahilini görmelisin. Burada uzun yürüyüşler yapabilir manzaraya karşı ruhunu dinlendirebilirsiniz. Diğer görebileceğiniz başlıca mekânlar ise;
Tatvan El Aman Kervansarayı
Bilinen diğer kervansaraylar gibi Tatvan, kervanların geçiş güzergahı olan İpekyolu üzerine kurulan El-Aman Kervansarayı ile Başhan Han’ı, Selçuklu mimarisinin örneklerindendir, Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa edilmiş ve Anadolu’nun en büyük kervansarayı olma özelliğini taşıyor. Yıllara meydan okuyor adeta değil mi?
Abdulcelil Behtani Türbesi
İslam dinini anlatmak üzere Reşadiye bucağına gelip yerleşen Abdulcelil Behtani, eğitim amaçlı bir medrese ile bir zaviye kurmuş. Bir süre sonra da vefat etmiş. Kurmuş olduğu medresenin yanına defnedilmiş. Sonrasında türbesinin üzerine bir kümbet yanına ise bir camii inşa edilmiş. Buraya geldiğinizde saydığım tüm mekanları görebilirsiniz.
3. Mardin – Midyat
Mardin’in en meşhur ve en güzel ilçelerinde biri olan “Gelen ağlar giden ağlar” sloganı ile adeta özdeşleşen Midyat, dinlerin ve dillerin buluşma noktası. Medeniyetler şehirde olan Midyat, tarihi ve mimari olarak da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş ilçelerinden birid.
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı, Midyat’ta görülmesi gereken yerlerden olan ve benim listemde de ilk sıraya aldığım bir yer. Bu manastıra olan merakım, bu manastır ile ilgili okumuş olduğum kitaptan geliyor. Ziyaretimde kitapta anlatılanları gerçekten yaşamış gibi hissettiğim bir yer oldu. Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Manastırı olma özelliğine sahiptir. Güngören Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından yapılan manastır meşe ağaçlarıyla çevrelenmiş oldukça yüksek bir tepede yer alıyor. Gabriel Manastırı ismi Süryani Turabdin Metropoliti Mor Gabriel’den geliyor.
Meryem Ana Kilisesi
21 sütun üzerine kurulan kilise, Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılmış. Mimari özellikleri bakımdan dünyada sayılı mimari yapılar arasında bulunuyor. Anıtlı köyünde bulunan Meryem Ana Kilisesi, Midyat’ta görebileceğiniz yerler arasında olmalıdır.
4. Ordu- Ünye
Bir liman kenti olan Sinop‘un ilçesi Ünye, çok eski bir yerleşim yeridir. Karadeniz kıyısında bir tepenin eteklerinde kurulu olan eski Ünye , Yelkenli gemi imalatıyla adından söz ettiriyor. Karadeniz’in önemli liman ilçeleri arasında da bulunuyor. Ünye da tıpkı Hatay, Mardin, Urfa bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçe. Ünye’de gezebileceğiniz yereler arasında;
Ünye Kalesi
Kale köyü sınırları içinde 2500 yıllık bir kaledir. Yalçın dik yamaçlar üzerine kurulan duvarlar ve surlar hala sağlamlığını korumaya devam ediyor. Kalenin giriş tarafında 3 metre yüksekliğiden Tetrasil bir kaya mezarı bulunuyor. Ayrıca zirveye yakın bölgede iki adet dehliz ve bir sarnıç bulunuyor.
Kadılar Yokuşu
Ünye Osmanlı döneminde birçok kadı yetiştirmiştir. Kadılık Ünye’de babadan oğula sürmüş. Evlerde oturanların çoğunluğu kadıdan oluştuğu bu yokuşa Kadılar Yokuşu denilmiş. Şehir merkezinde olan yokuş, Cumhuriyet Meydanı’na bağlanıyor. Tarihi “Ünye Evleri”nin en gösterişlileri de burada buluyor. Bugün bu evlerin birçoğu günümüze kadar ulaştığını gezerken görebiliyorsunuz. Orijinal taş döşemeli yolu, taş işçiliğinin en güzel örneklerinin işlendiği giriş kapıları ve eski Ünye evleri ile bu mekan bir müze sokak gibi.
Diğer yazılarım için buraya tıklayabilir,
Daha fazlası için instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem